Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Sorin Z.
   14 septembrie 2020

   Boala trunchi platan

   Buna ziua,

   Am in curte plantati mai multi platani iar unuia dintre ei i-au aparut niste bube maronii pe trunchi. Aceasta boala s-a intins incepand de la baza trunchiului si urcat aprox. 50 cm in sus pe trunchi.
   Mentionez urmatoarele:
   – varsta copacului 10 ani,
   – coroana/frunzele nu prezinta semne de boli,
   – in jurul copacului este creat un perimetru de 3m/3m acoperit cu folie antiburuieni peste care am pus pietris,
   – udarea am facut-o inundand zona odata la 2-3 luni (lasat furtunul sa curga in respectivul perimetru timp de 30-60 min)

   Am sapat cu un cutit in scoarta copacului sa observ ce profunzime au aceste bube. Nu am gasit rumegus sau gaurele care sa ma duca cu gandul ca ar fi vreun vierme care sapa si mananca sub scoarta. Boala se pare ca urca pe sub scoarta copacului si pe alocuri erupe. Zonele in care erupe sunt putin mai umfate si de acolo se scurge o seva maronie.

   In asteptarea unei pareri si a sfaturilor dumneavoastra va multumesc anticipat !

   #58981 Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   15 septembrie 2020

   Buna ziua, din imaginile atasate, simptomele pe care le prezinta platanul sunt caracteristice unei boli de sol, ce se dezvolta in conditii de umiditate ridicata, permanenta (mai ales daca solul a fost acoperit cu folie sau pietris, ce blocheaza evaporarea apei si oxigenarea solului). In prima instanta, aceasta infecteaza radacinile, dupa care se deplaseaza prin vasele conducatoare ale arborelui spre partile aeriene. Pe trunchi, se vor observa rani/afectiuni ale tesutului lemnos, insotite de scurgeri de exsudat (de culoare bruna/caramizie). In acest caz, avand in vedere ca boala se afla intr-un stadiu avansat de dezvoltare, ar fi mai indicata inlocuirea arborelui. Totusi, avand in vedere ca patogenul poate persista mai multi ani in sol, aria respectiva se va mentine libera de vegetatie o perioada de cel putin 5 ani.

Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Imagine
Adaugă fotografii
Acestea ne ajută să identificăm mai ușor problema
Mărimea maximă a documentului este 20 Mocd.