artar japonez cu frunze uscate

Acest subiect conține 5 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Ioana Maria 8 august 2018 la 11:50 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 5 Răspunsuri
 • #18966 Răspuns
  Ioana Maria

  De ceva vreme, arțarul japonez suferă de o boala pe care nu o pot identifica. A apărut in perioada ploilor abundente și pare sa se extindă de ceva timp. Am apelat la un cocktail de Shavit cu Voliam acum o luna și nu știu dacă nu a mai rău a dăunat decât a ajutat. Mulțumesc pentru sfaturi!!

 • #18977 Răspuns
  Tom Botanistul

  Pentru ca din fotografia atasata este greu de observat, spuneti-ne daca simptomele au aparut initial doar intr-o anumita zona a coroanei, eventual pe o singura ramura, sau frunzele au inceput sa se usuce in toata coroana, in mod uniform? Pe ramuri ati observat modificari, zone mai negre? Daca sectionati o ramura afectata, in sectiune este alba-gabena, sau prezinta zone mai inchise la culoare, brune? Planta este in ghiveci sau in gradina? In perioada ploioasa, apa a stagnat in zona in care este plantata? Este amplasat intr-o zona insorita sau umbrita? Ati fertilizat cu ceva in ultima vreme? Daca mai aveti cateva fotografii, eventual una in care sa vedem intreaga planta, ne-ar fi de ajutor. Multumim.

 • #18986 Răspuns
  Ioana Maria

  Planta a fost achizitionata in ghiveci, acum 2 ani, a fost transplantata conform instructiunilor intr-un ghiveci mai mare, pe o terasa luminata cu predilectie in timpul pranzului si nu am avut probleme pana anul acesta, cand in urma unei ploi, partea de coroana expusa la ploaie a devenit arsa, ca si cum ar fi turnat pe ea substante chimice. Am administrat un tratament fungic, care a tinut in loc boala. Insa, in urma revenirii din concediu, am constatat ca si partea sanatoasa a coroanei a inceput sa se brunifice, dinspre exterior spre interior, iar frunzele par sa nu mai aiba stralucire, sa dea senzatia de lividitate. Mentionez ca planta a fost udata regulat, are sistem de scurgere a apei, a fost administrat ingrasamant incepand cu perioada de infrunzire, o data pe luna, ulterior la doua saptamani. In ultima luna nu a primit decat apa.

  Attachments:
 • #18988 Răspuns
  Ioana Maria

  Am uitat sa Menționez ca începând cu sezonul ploios, frunzele plantei nu au mai dobândit coloristica caracteristica, au rămas verzi. Tulpinile arată in regula, nu sesizez nici o neregula, doar frunzele sunt afectate. Mulțumesc pentru ajutor!!!

 • #18993 Răspuns
  Tom Botanistul

  Simptomele care au aparut in perioada ploioasa si initial doar intr-o parte a coroanei pot indica prezenta unei boli vasculare, produsa de o ciuperca patogena. Indepartati temporar pietrele decorative de pe suprafata ghiveciului ca sa permiteti pamantului sa se usuce si radacinilor sa respire. Lasati pamantul sa se usuce intre doua udari. Se recomanda aplicarea la sol a unei solutii de Topsin 70 WDG, 5-10 g/10 l apa (https://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) sau Topsin 500 SC, 100 ml, 10 ml/10 l apa (https://www.botanistii.ro/alchimex-topsin-500-sc.html). Repetati tratamentul la 7-10 zile.

 • #19000 Răspuns
  Ioana Maria

  Mulțumesc pentru informațiile extrem de prețioase! Întotdeauna ați oferit sprijin când am avut nevoie!


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">