• Acest subiect are 2 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 27 august 2018 la 13:52 de Marcel Berbecar.
Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Marcel Berbecar
   27 august 2018

   arsura solara la ardei

   Aceasta afectiune ar putea fi carenta de calciu, Alterioza ori alta boala? Care sunt fenofazele in care se pot administra produse pe baza de calciu si ce recomandati? Multumesc !

   #70333 Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   27 august 2018

   Este o arsura solara, datorata, bineinteles, actiunii radiatiei solare, dar favorizata si de o carenta de calciu. Pe leziunile provocate de arsurile solare sau de carenta de calciu (spre varful ardeilor) se pot instala si alte ciuperci sau bacterii patogene. Administrarea calciului la sol se poate face la pregatirea terenului pentru plantare, insamantare sau in timpul vegetatiei, dar in functie de rezultatele obtinute in urma unei analize prealabile a solului. In plus, pentru ca elementele sa fie absorbite de catre plante, trebuie sa stiti ca este foarte important ca acestea sa se afle intr-o stare solubila si sa nu fie blocate in sol. Astfel, este esentiala aplicarea unui Activator Organic pentru Sol, 350 ml, la interval de doua luni, pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Acesta contine microorganisme specifice solului, ce creeaza simbioze cu radacinile plantelor, solubilizeaza compusii greu asimilabili, punandu-le la dispozitie elementele necesare. Mai retineti ca o fertilizare excesiva cu azot reduce absorbtia optima a calciului de catre plante; fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd va duce la cresterea lastarilor, frunzelor, respectiv a asimilarii calciului de catre partea vegetativa, in detrimentul fructelor; chiar o fertilizare excesiva a solului (saraturare) va impiedica absorbtia calciului la nivelul radacinilor. Alte cauze care pot impiedica absorbtia radiculara sunt temperaturile ridicate din timpul verii si irigarea deficitara (alternarea perioadelor secetoase cu cele de udare excesiva).
   Pentru a recolta totusi fructe sanatoase si rezistente la pastrare este recomandat sa administrati ingrasaminte foliare cu calciu, in urmatoarele momente: la inflorirea etajului I, la formarea fructelor pe etajul I si inflorirea pe etajul II, in perioada de crestere a fructelor. Un produs recomandat pentru aplicare foliara este Ingrasamant Calciu Wuxal Calciumdunger, 1 litru.

  • Marcel Berbecar
   28 august 2018

   Un raspuns cat se poate de complet si competent, ca intotdeauna. Am aflat si am retinunut multe detalii pe care mi le-am notat.
   Va multumesc mult.
   Cu respect
   Marcel Berbecar

Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Legume
Ardei, Gogosari

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Alin
  2 septembrie 2021
  Buna ziua de cateva zile am observat la ardeii din solar ca au inceput sa se ofileasca, ce pot sa le fac sa ii salvez cu ce se poate trata?
  0
  1
  Bunul
  21 august 2021
  Ce puteti sa-mi spuneti despre "capusa ardeiului iute"? Alta denumire n-am, nu am gasit niciunde... Cum o starpesc?
  0
  4
  Deacu Oprel
  9 august 2021
  Plantaei i-au fost aplicate foliare precum nutrilife, orriva top, insecticide precum mospilan și vertimec și îngrășăminte precum calciu și verasol.
  1
  1
  Luca
  30 iulie 2021
  Gogoșarii sunt plantați într-un minisolar. De o săptămână am observat că gogoșarii (câțiva) au început să se îmbolnăvească.Irigarea e prin picurare și au și plasa de umbrire. Chiar nu stiu ce boală ar avea și care ar fii tratamentul. Țin să menționez că sunt într-un solar…
  0
  1
  Marcel Berbecar
  24 iulie 2021
  Primul etaj au facut gogosari iar la urmatoarele dupa ce cade floarea la gogosarii inca f. mici se ingalbeneste si se usuca codita iar apoi cade. Precizez ca asta se intampla la un singur soi din cele 3 pe care le am in solar. Au fost tratati si fertilizati la timp conform calendarului de tratamente de pe botanistii.
  0
  1