ardei cu tulpina uscata la baza

Acest subiect conține 6 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 26 iunie 2019 la 12:49 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 6 Răspunsuri
 • #22985 Răspuns
  Roxana

  Buna Ziua,
  Am plantat în solar acum o lună ardei Kapia și gogosar, după trei zile a inceput sa se usuce la tulpina exact ca in poze, am zis ca o fi de la căldură chiar dc am deschis tot la maxim, nu am luat in serios, și acum după o lună tot aceleași simptome exact ca in poze, mentionez ca la plantare am administrat topsin 70 wd prin picurare, apoi după trei săptămâni ortiva, aceleași simptome, folia de mulcire am pus după ce s-a prins, el avea aceste simptome inca de dinainte sa pun folia. Rădăcina este sănătoasă dar tulpina de la baza pământului se brunifica doar acolo si se usuca, ca și îngrășăminte am administrat la inceput ceva pe baza de fosfor mai mult și aminofed si acum trei zile la fel. Că și cantitate de apă am administrat la început mai multă si apoi a treia zi pt ca se ofilea f tare pe timpul zilei din cauza caniculei apoi am redus cantitatea de apă. Fosforul acidifica solul? Mentionez ca inainte de ardei am avut rosii si nu am dezinfectat solul. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns unde gresesc.

 • #23115 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, un astfel de simptom apare in cazul mulcirii cu folie neagra cand sunt temperaturi ridicate si nu se lasa mai mult pamant la baza plantei (o micuta ‘’gramada’’). Avand in vedere ca nu ati dezinfectat solul inainte de infiintarea culturii, mai ales ca ati avut si tomate este posibil sa fie vinovat si un patogen de sol, pe langa folia de mulcire.
  Plantele afectate trebuie eliminate din cultura si este recomandat sa mai aplicati un tratament cu Topsin (https://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html), insa radicular. Pentru celelalte plante incercati sa lasati mai mult pamant la baza.
  De asemenea, ce fel de ingrasamant pe baza de fosfor ati aplicat?

 • #23172 Răspuns
  Roxana

  Multumesc pt raspuns, ca si ingrasamant pe baza de fosfor am folosit Grow green 10-52-10, nu am lăsat mai mult pământ la rădăcină pt ca i-am pus cu plantatorul. Nu am făcut un test de ph al solului și vroiam să stiu dc ingrasamantul pe baza de fosfor acidifica solul? Acum plantele si-au revenit, dar din 5500 de fire cred ca am aruncat 300 am completat golurile dar…le prind greu pe celelalte. Spuneti-mi m-am gândit in toamna inainte de arat sa bag ca superfosfat și dolomita pt a avea fosfor și calciu cu eliberare prelungită este bine? Cu ce as putea dezinfecta solul? Mentionez ca de trei ani pun cate doua culturi și nu am făcut niciun tratament de dezinfectie. Că și erbicid pt ardei? Ce a-ti recomanda care sa nu întârzie planta? Nu am folosit erbicide la nici-o cultura pana acum de teama ca stagnează evoluția planetei, știți ceva eficient pt spațiile protejate mai ales pt ardei ma interesează? V-am atasat cateva poze sa-l vedeti. Va multumesc anticipat

 • #23248 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, daca doriti sa dezinfectati solul puteti opta pentru Basamid (https://www.botanistii.ro/basamid-granule.html) sau Nemasol (https://www.botanistii.ro/taminco-nemasol-510.html), respectand cu strictete recomandarile de aplicare prezentate in pagina produsului. Acestea au si efect erbicid asupra semintelor din sol.
  Pe langa celelalte surse de aciditate, efect acidifiant al solului il au si ingrasamintele cu azotat de amoniu, sulfat de amoniu, chiar si cele care contin fosfor pot dezvolta local si temporar o anumita aciditate.
  Cel mai indicat inainte de a face o fertilizare este sa determinati ph-ul solului. Exista in comert dispozitive sau chituri de determinare a pH-ului solului, usor de utilizat.
  In ceea ce priveste erbicidul, fiind vorba de spatiu protejat, este mai indicat sa utilizati folia de mulcire.

 • #23250 Răspuns
  Roxana

  Va multumesc pt informații mi-au fost de ajutor.

 • #23508 Răspuns
  Antal Claudia

  Bună ziua. Ardei mei sunt plantati in grădină si nu au fost stropiti decat cu solutie de drojdie. Înainte de plantare am stropit cu ierbicid dualgold. Cu ce sa îi tratez pentru a nu pierde cultura?

 • #23515 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, din pacate fotografia numarul doi nu este focalizata bine. Aveti posibilitatea sa sectionati pe lungime tulpina plantei si sa observati daca este brunificata la interior? Sunt mai multe plante din cultura afectate?


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">