Vezi 9 fire de răspunsuri
  • Ionut
   15 septembrie 2015

   Arbust de Aronia cu frunze uscate pe margine

   Buna seara,
   Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Am 200 de arbusti de aronia (poplar scorus negru), in varsta de 1 an la mine in plantatie, 3, 4 ani cu tot cat au stat in pepiniera. In timpul acestui an 2015 de la sf lui martie pana la recoltare, am aplicat doar ingrasamant cropmax si un insecticid la nevoie (doar 1 data pentru ca am avut gandacul paros care mi-a distrus 1 sfert din productie). Din iulie unele frunze au inceput sa capete o culoare inchisa pe margine (de la gri, rosu inchis, argintiu, uscat, pana la negru, ase vedea pozele atasate). Aproape toti arbustii prezinta aceste simptome pe frunze, mai ales pe cele din varf. A doua problema, care se manifesta doar la 2 arbusti este ingalbenirea si uscarea destul de rapida a varfurilor lastarilor noi (a se vedea ultima poza). De cand au aparut aceste probleme, nu am stropit cu nimic in afara de ingrasamant cropmax. Din pacate nu am experienta necesara si nici nu am gasit pe net ceva asemanator, iar din acest motiv va cer ajutorul in aceasta problema.
   Multumesc anticipat pt ajutor.
   Ionut

   #75253

   9 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   16 septembrie 2015

   In principiu, arbustii de Aronia sunt rezistenti la boli si daunatori (exceptand gandacul paros care poate aparea). Principala boala care poate aparea la acesti arbusti este Patarea bruna a frunzelor (Diplocarpon Maculatum), insa simptomele aparute sunt putin diferite. Pomii ii udati? La cat timp?

  • ionut
   16 septembrie 2015

   Buna ziua,
   De udat, de la inceputul lui aprilie pana in august incluziv am udat la intervale aproape egale si anume, 3, 4 sau 5 zile. Am avut doar o singura perioad in iulie-august cand datorita defectarii pompei de apa am avut un interval de 12-14 zile dar fara sa vad efecte ale lipsei de apa la momentul respectiv. Ce am omis sa specific este ca la fiecare udare pe langa cei 20-25 litri de apa la fiecare (direct de la sursa, deci rece), am aplicat si 1,5-2 litrii gainat de pasare diluat in apa (doar apa aceea rezultata). Gunoiul a fost unul nou de aprox 2,3 saptamani, iar macerarea dura doar 2 zile. Pe moment, respectiv a 2 a zi toti erau f verzi, mai ales lastarii noi si cei tineri. Ceea ce se vede in poze este prezent doar pe tulpina/tulpinile principale care au fost plantate in primavara. Tot ce inseamna lastar nou incepand cu martie-aprilie sunt verzi fara aceasta problema.
   Multumesc pentru saturi.
   Ionut

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   16 septembrie 2015

   In acest caz, sunt mai multe motive pentru care pot aparea aceste simptome. In primul rand, gunoiul de pasare trebuie tinut la macerat minim o saptamana. Fiind foarte bogat in azot, poate arde radacinile pomilor. In al doilea rand, scorusul negru este un arbore iubitor de umiditate, astfel trebuie udat la 2 zile pe timp de vara. In al treilea rand, este indicat ca apa aplicata la radacina sa nu fie direct de la sursa, intrucat poate crea soc termic.
   Pentru elimina ipoteza aparitiei unei boli, va rugam sa ne precizati daca la culegere fructele au prezentat vreun simptom.

  • ionut
   18 septembrie 2015

   Buna seara,
   Multumesc pentru raspunsurile de pana acum.
   Fructele au fost culese in mai multe transe, in functie de cum s-au copt. Nu au prezentat nimic pe suprafata lor, gust sau textura iar marime a fost una considerabila (de aici si eliminarea ipotezei ca irigarea a fost buna am zis eu 🙂 ). Si in acest moment mai am fructe puse la deshidratat pe care le-am verificat din nou fara rezultat. Udatul s-a efectuat doar de la ora 5.00 AM pana la 9.00 AM maxim in iunie-iulie si 6.00 AM – max 9.30 AM in august. Am avut si 2 serii cand am udat seara, 8.00 PM – 12.00 PM. Ceea ce imi da de gandit este faptul ca nici un lastar (de la 10-50 cm ) nu este afectat. Ma gandesc ca erau primii afectati in ambele cazuri (azot in exces/soc termic). Am atasat si poze cu fructele.
   Va multumesc pentru ajutor.
   Ionut

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   18 septembrie 2015

   Din specificatiile dumneavoastra, rezulta ca va fi necesar sa efectuati tratamente impotriva bolilor. Cele mai indicate fungicide pentru plantatia dumneavoastra sunt Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), Dithane (Dithane M 45, 20 g ), Score (Score 250 EC, 2 ml ) sau Aliette (Aliette WG 80, plic 20 g).

  • ionut
   7 octombrie 2015

   Buna ziua,
   Fungicidele specificate de dvs, trebuisc aplicate singular sau pot sa combin 2 din ele, de ex. Score cu Zeama Bordeleza?
   Multumesc anticipat,

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 octombrie 2015

   Nu este indicat sa se amestece cele 2 fungicide. Se poate efectua prima oara tratamentul cu Zeama Bordeleza, iar dupa o perioada de 10-14 zile de poate repeta cu Score.

  • Antonius Sorescu
   5 iulie 2017

   Bună ziua,
   Am doi aronia situați unul lângă celalalt. Unul este verde, cu fructe, celalalt începe sa se usuce, deși ambii sunt udați periodic. Atașez poze cu o frunza din aronia cu probleme, poze cu aronia bolnav și cu aronia sănătos. Va rog sa îmi spuneți ce pot sa fac ca sa salveze aronia cu probleme. Mulțumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   5 iulie 2017

   Simptomele din imagini sunt provocate de o carenta clara de Fier. Puteti posta o imagine si cu celalalt arrbust, pentru a verifica daca prezinta o carenta asemanatoare?

Vezi 9 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Arbust de Aronia cu frunze uscate pe margine Comunitatea Botanistii
Arbusti
Aronia (scorus negru)

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Simona
  4 martie 2021
  Aronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea Botanistii
  Bună ziua. Vă rog să-mi spuneți dacă este o ciupercă sau sunt licheni? Multe ramuri sunt acoperite de ceva cenușiu Atașez poze. Și vă mai rog să-mi recomandați un tratament bio pentru această problemă. Mulțumesc
  0
  1
  Trimite
  Dan Străuț
  29 mai 2020
  Bună ziua, Foarte interesante informații! Am o întrebare: Scorușul poate supraviețui în BĂRĂGAN? Avem și irigații, solul este fertil (are suficient humus) și nepietros, Soare este destul... Care ar fi riscurile? Mulțumesc și FELICITĂRI pentru acest site!
  1
  1
  Trimite
  Ionut
  22 aprilie 2016
  Gandacul paros si daunatori aronia Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu o parere despre urmatoarele doua subiecte: 1. De cateva zile, pe florile de aronia au aparut doua insecte din care una este gandacul paros iar cealalta nu am reusit sa o identific. Va rog sa verificati poza atasata si poate o identificati dumneavoastra. 2. Cu ce insecticid pot combate insecta din poza atasata care din cate am observat, la fel ca si gandacul paros, mananca florile. La fel si pentru gangacul paros.
  0
  1
  Trimite
  Maria Tirenescu
  22 aprilie 2016
  scorus cu frunze ciupite si varfuri uscate Comunitatea Botanistiiscorus cu frunze ciupite si varfuri uscate Comunitatea Botanistiiscorus cu frunze ciupite si varfuri uscate Comunitatea Botanistiiscorus cu frunze ciupite si varfuri uscate Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Avem doua plante de aronia. In primavara au facut frunze si s-au dezvoltat frumos. Le-am tot fotografiat, in special toamna. Azi am observat ca varfurile tinere sint vestede sau chiar uscate. Am cautat daunatori, insecte... Mi-am amintit ca ieri dimineata erau 2 grade Celsius, iar azi era un grad. Totusi, in iarna plantele au stat in curte, neprotejate, ca in urma cu un an, atunci cand le-am plantat. Am vazut si frunze ciupite pe margine si mi-am amintit cat de suparata am fost in urma cu doi ani, cand am gasit frunzele magnoliei ciugulite. Atrunci am cumparat tratament pentru limacsi. Acum magnolia e foarte frumoasa. Inafara de a imprastia in gradina substante care sa distruga limacsii, at treebui sa mai aplic vreun tratament aroniei? Va multumesc pentru raspuns!
  0
  3
  Trimite