Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Mircea
      28 septembrie 2023
      0 urează frunze verzi

      Arbori si arbusti coniferi, Uscare ramuri si rani pe tulpina

      Am 6 chiparosi, in varsta de cca 12 ani, care au cca 4m inaltim si sunt plantati in Bragadiru-Ilfov. Din primavara, am observat ca unele ramuri se usuca, proces care a continuat toata vara, intr-un ritm lent. Am observat unele crapaturi pe tulpina unde secreta rasina.Toti 6 au aceeasi problema. I-am stropit primavara si toamna cu Zeama bordeleza , alternata cu Dithane 405, amestecate cu Nissorum (impotriva paianjenilor). Deasemenea am aplicat radicular, ingrasamant pentru conifere Manna si sare amara (de 2-3 ori pe an), precum si Cropmax-foliar – primavara trecuta. Nu am observat daunatori, cu exceptia paianjenilor si unor cuiburi de viespi.
      Acum am eliminat ramurile uscate, care se rup foarte usor.
      Ce boala/daunatori genereaza ranile de pe tulpina si uscarea ramurilor si ce tratamentte credeti ca pot aplica?
      Multumesc!

      #186380

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      28 septembrie 2023

      Buna ziua, in cazul de fata, deprecierea plantelor poate avea la baza un complex de factori biotici si abiotici precum udarea necorespunzatoare, conditiile de mediu neprielnice, lipsa unor elemente nutritive de la nivelul solului (lipsa fertilizarii adecvate), tasarea solului (lipsa afanarii periodice), oscilatii mari de temperatura, seceta etc. In aces caz, puteti avea in vedere curatarea scoartei uscate/ ranilor (atat cat se poate), cu o unealta ascutita si dezinfectata in prealabil. Apoi, cu ajutorul unei pensule este indicata aplicarea unui produs pe baza de cupru precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza (50 g) se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g  , pe ranile existente pe tulpini. In plus, pentru a proteja trunchiul de aparitia unor viitoare crapaturi (ce apar in urma actiunii unor conditii de mediu), puteti avea in vedere utilizarea unui produs precum: Protekt Bio Plantella, 1.5 kg, aplicarea se realizeaza conform indicatiilor de pe eticheta. Totodata, acesta protejeaza scoarta de inghet si de temperaturile ridicate, creste elasticitatea scoartei si previne iernarea daunatorilor. Avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg (prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare). Incepand din primavara urmatoare, puteti avea in vedere inlocuirea ingrasamantului pe baza de potasiu (Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg), cu unul special formulat pentru stimularea dezvoltarii optime a radacinilor si, implicit, marirea rezistentei plantelor la factorii de stres, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la factorii de stres, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului. Pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ din articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Avand in vedere gradul de vatamare al exemplarelor din fotografiile atasate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor.

      • Acest răspuns a fost modificat acum 2 luni, O săptămână de către Tom Botanistul.
      • Acest răspuns a fost modificat acum 2 luni, O săptămână de către Tom Botanistul.
      #186405
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Arbori si arbusti coniferi

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi