Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Mihai
   27 iunie 2023
   4 urează frunze verzi

   Arborele lalea, frunze cu pete mici maronii, unele ingalbenite

   Zilele trecute am sesizat in gradina prezenta unui usor inceput de atac al cicadei melifere si am stropit cu faster, inclusiv arborele lalea, care nu parea sa aibă niciun simptom. Alaturi avea insa un stejar rosu, cu pete lucioase si lipicioase pe frunze. Acum am observat la arborele lalea aceste pete mici maro pe frunze, iar unele frunze s-au îngălbenit.

   # 173837

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   28 iunie 2023

   Bun ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre arbore: simptomele au debutat la scurt timp de la efectuarea tratamentului cu insecticid? Cum ati aplicat insecticidul (doza, moment al zilei)? L-ati aplicat in amestec cu alt produs? Ati administrat ingrasamant? Cat de des il udati si cum se realizeaza udarea? Se observa si alte simptome sau prezenta daunatorilor?
   In plus, va rugam sa atasati cateva fotografii si cu arborele in ansamblu.

   # 174119
   0 urează frunze verzi
   • Mihai
    4 iulie 2023

    Am reverificat si nu am sesizat niciun alt semn de daunatori. Intre timp frunzele îngălbenite au devenit maro si au cazut. Udarea se face prin aspersoare, fiind oarecum in mijlocul gazonului. Am folosit doar ingrasamant de gazon cu eliberare la 90 zile. Multumesc

    # 175179
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     5 iulie 2023

     Buna ziua. Pe baza fotografiilor atasate si a informatiilor oferite nu se poate preciza cu exactitate natura deprecierii, insa poate fi vorba de un cumul de factori biotici si abiotici: udarea necorespunzatoare si umiditatea ridicata/constanta la nivelul solului, prezenta gazonului la baza arborelui, instalarea unor agenti fitopatogeni (posibil o patare), stresul suferit in urma efectuarii tratamentului cu insecticid (in functie de dozaj, volum de solutie aplicat si alte aspecte), fertilizarea neadecvata, etc.
     De moment, se recomanda indepartarea frunzelor afectate (pe cat posibil), indepartarea gazonului de la baza arborelui (pe raza aproximativa a raspandirii radacinilor) si efectuarea unui tratament, cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe ramuri si tulpina. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru (Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii).
     In plus, pentru imbunatatirea calitatii solului si stimularea extinderii radacinilor, se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat in acest scop: AMN Nordalge, 500 ml sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produselor. Ulterior, la 10-14 zile dupa finalizarea tratamentului foliar cu fungicid, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament foliar, cu un ingrasamant precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, in doza de 25 ml/10 L apa, prin pulverizare foliara pe frunzele sanatoase. Acest tratament cu ingrasamant poate fi repetat la un interval de 10-14 zile. Acest ingrasamant ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate, precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire.
     o/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-arborele-lalea/). Udarea se recomanda a fi efectuata numai la nivelul solului, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este usor uscat la suprafata.
     Avand in vedere aspectul actual al plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.

     # 175256
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
bambus-ingrijire
Bambus
Gazon - peluze
Orhidee
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Suculente
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
Leandru
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
liliac-sfaturi-ingrijire
Liliac
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Buruieni Dicotiledonate
iasolie-lamaita-flori-albe
Iasomie (Lamaita)
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
arbusti cultura
Arbusti Fructiferi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Cires
samburoase-semintoase
Samburoase si Semintoase
Mar

Discuție nouă despre

arbore-lalea-sfaturi-ingrijire
Despre Arborele lalea
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 14 discuții despre Arborele lalea

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi