Vezi 13 fire de răspunsuri
  • Draghia Anca
   4 august 2020
   3 urează frunze verzi

   Arbore de matase – frunze ingalbenite

   Buna ziua. Am observat ca frunzele arborelui de matase incep sa se ingalbeneasca. Ce as putea folosi? Multumesc

   # 62386

   29 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   4 august 2020

   Buna ziua, va rugam sa ne dati mai multe detalii despre planta din imaginile atasate. Unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? De asemenea, ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand? Cand a inceput sa prezinte aceste simptome, se observa prezenta vreunui daunator pe planta?

   # 62388
   0 urează frunze verzi
  • Draghia Anca
   4 august 2020

   Buna ziua. Este amplasata langa trandafiri, pe o alee, soarele vine dupa pranz. Avand in vedere ca am invazie de musculita alba, am stropit o si pe ea la un moment dat cu Kabon, insa frunzulitele galbene au aparut dinainte. Altfel, ud cam o data pe saptamana. Cred ca a inceput sa prezinte semnele acestea in urma cu o luna si jumatate si vad ca se extind. Ca si daunatori, la un moment dat am vazut o singura data o mica gargarita.

   # 62389
   0 urează frunze verzi
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   4 august 2020

   Buna ziua, in urma informatiilor oferite, cel mai probabil arborele sufera afectiune la nivelul radacinilor (umiditatea excesiva, compactarea solului, drenaj slab etc.). Se recomanda afanarea solului de la baza pomului si mai ales, este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Se recomanda eliminarea partilor afectate si administrarea unui tratament la sol cu un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie: Activator Organic pentru Sol, 350 ml. De asemenea, pentru a stimula regenerarea arborelui, puteti aplica 2-3 tratamente foliare (la interval de 7-10 zile) cu un fertilizant precum: Terra Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), 25 ml/10 L apa.

   # 62390
   0 urează frunze verzi
  • Ariadna
   28 iunie 2021

   Buna ziua. Am un puisor de arbore de matase si pana mai recent, dupa triada de ploi din ultimele 2 saptamani, observ ca frunzele crescute la inceput au capatat la margini o nuanta aramie, iar cele abia iesite sunt verzi inca. E normal? Multumesc

   # 94620
   0 urează frunze verzi
  • Andra
   29 iunie 2021

   Buna ziua,

   Am in Albizia pui, si cele cateva frunzulite incep sa se ingalbeneasca,
   Este amplasat la soare, pamantul la suprafata este uscat insa sub e inca umed, si pe alocuri pare copact, ca lutul
   A plouat f mult in ultimul timp.

   # 94872
   0 urează frunze verzi
   • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
    29 iunie 2021

    Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati mai multe fotografii cu planta (in intregime) si sa ne precizati mai multe detalii: cand au aparut, mai exact, simptomele? cand a fost plantat arborele?

    # 94887
    0 urează frunze verzi
  • Andra
   29 iunie 2021

   A fost plantat in aprilie, pare ca l-au afectat precipitatiile in exces, de cateva zile da semne ca nu e ok.

   # 94921
   0 urează frunze verzi
  • Andreea Iorgu
   12 august 2021

   Buna ziua,
   Va rog mult sa ma ajutati sa imi salvez arborele de matase.
   A fost plantat in aprilie, are 4-5 m inaltime. La sf de primavara au dat frunzele, parea sa ii mearga bine, apoi au venit 3 sapt de ploaie intensa, iar solul a fost tot timpul umed. La sf de iunie cand au inceput sa fie cald am observat ca frunzele se ingalbenesc si se ofilesc, pana in prima sapt din iulie trei sferturi au cazut, in aceasta perioada nu prea l-am udat, asa ca am inceput sa il ud zilnic si caderea frunzelor a stagnat, a inflorit de 2 ori si parea ca este cat de cat ok desi frunzisul a ramas sarac. Insa de ieri observ ca s-a ofilit din nou, singura schimbare facuta este ca acum 4 zile am pus la baza tulpinii un strat subtire de piatra decorativa peste o plasa antiburuieni. Va rog spuneti-mi cum sa il salvez si care este problema? Nu mai inteleg daca are prea multa apa sau prea putina, mentionez ca la plantare am sapta o gaura de 1 m diametru si 80 cm adancime l-am plantat in substrat cumparat special, pamantul din curte fiind cam lutos.
   P.s. pozele sunt de la sf lui iunie la diferenta de o saptamana
   Multumesc mult

   # 102955
   0 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    12 august 2021

    Buna ziua. Din informatiile oferite, cel mai probabil simptomele au fost cauzate de umiditatea ridicata (in urma udarilor zilnice), solul compact, drenajul slab etc. Astfel, se recomanda indepartarea pietrisului, deoarece acesta pastreaza umiditatea ridicata la nivelul radacinii, asigurarea unei umiditati moderate si mentinerea unei portiuni de sol afanata, neacoperita, dupa care puteti administra cateva tratamente cu un ingrasamant precum AMN Verde, 500 ml. Datorita continutului in micro si macroelemente, ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din sol, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea plantei. Tratamentele se aplica prin udare, la un interval de 2-3 saptamani, in doza de 50 ml/10 L apa.
    Totodata, foliar, se poate aplica un spray de intretinere, cu rol de regenerare: Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml.
    Pentru o dezvoltare corespunzatoare, este indicat sa respectati cerintele de mediu si de ingrijire specifice arborelui de matase. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul nostru (Albizia, informatii si sfaturi de ingrijire).

    # 103021
    0 urează frunze verzi
    • Andreea
     13 august 2021

     Inteleg deci ca este mai periculoasa apa in exces decat lipsa de apa, cu alte cuvinte mai bine ud la 2-3 zile decat zilnic, soul sa ramanand umed putrezind radacinile.
     Am pierdut deja doi Tulipani, plantati in acelasi timp, si 2 iedere. Ciudat este ca din 3 iedere plantate, au murit 2, desi au avut acelasi conditii teoretic.
     Multumesc.

     # 103168
     2 urează frunze verzi
    • Andreea Iorgu
     19 august 2021

     Mai am o intrebare, va rog, pot sa folosesc acest ingrasamant daca am folosit deja in Mai Osmocote. Osmocote in cantitate prea mare poate afecta planta? Cu acest ingrasaman pot sa dau si la restul planteleor decorative (iedera, wisteria etc .)
     Momentan am indepartat piatra si am afanat solul cat am putu, insa observ ca putinele frunze ramase se tot ofilesc.
     Insa mai am o nedumerire, la plantare a venit cu un balot de pamant, nu foarte mare (copacul avand min 4 m), balot invelit cu o plasa de sarma, mi a fost indicat sa ii plantez cu tot cu sarma, acum cand am afanat pamantul am dat de sarma , observand ca ea pare inca intacta, este in regula acest procedeu de plantare?
     Multumesc

     # 103892
     0 urează frunze verzi
     • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 august 2021

      Produsul Osmocote nu face parte din catalogul nostru si nu detinem informatii despre acesta. Deoarece ati mai aplicat un ingrasamant, este indicat sa verificati eticheta produsului folosit pentru a vedea perioada de actiune a ingrasamantului. Dupa incheierea acestei perioade, puteti utiliza produsul AMN Verde. De asemenea, puteti administra ingrasamantul si celorlalte plante ornamentale.
      Referitor la balotul invelit cu plasa de sarma, aceasta se poate indeparta sau se poate taia din loc in loc cu o foarfeca.

      # 103953
      0 urează frunze verzi
  • Corina
   12 august 2021

   Buna ziua! De o săptămâna frunzele s-au îngălbenit.
   Ce putem face pentru a îl salva?

   # 103008
   0 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    12 august 2021

    Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina)? Cat de des il udati si cum se realizeaza udarea? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Ati aplicat vreun tratament? Ati administrat ingrasamant?

    # 103029
    0 urează frunze verzi
  • Corina
   13 august 2021

   Este proaspăt scos dintr-o pepiniera și cu pământul din pepiniera transferat intr-un ghiveci completat cu pământ ghiveciul. Sta afara in plin soare, udat a fost o data pe zi,seara, nu foarte mult. Îngrășământ a fost aplicat o singura data.

   # 103087
   0 urează frunze verzi
   • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
    13 august 2021

    Buna ziua, cel mai probabil ingalbenirea frunzelor a fost determinata de transplantarea efectuata, insa si umiditatea din sol poate fi raspunzatoare pentru aparitia acestor simptome. In acest caz, de moment, puteti inlatura portiunile afectate, iar pentru a sprijini regenerarea plantei, dar si rezistenta la factorii de stres, puteti aplica un ingrasamant pe baza de microorganisme precum AMN BonaVita, 500 ml, prin udare, in doza de 50 ml/10 L apa. Totodata, pentru intretinere, este indicata aplicarea regulata a unui produs cu rol de regenerare: Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml.
    De asemenea, ar fi indicat sa inlaturati, totusi, pietrisul din ghiveci, deoarece acesta mentine permanent umiditatea in sol si nu permite aerarea acestuia, favorizand astfel dezvoltarea patogenilor. In plus, este important ca ghiveciul sa prezinte orificii pentru drenajul apei si ca udarea sa se realizeze moderat, cu cantitati suficiente de apa, insa lasand solul sa se usuce intre udari. Este indicat sa asigurati, mai degraba, o cantitate suficienta de apa (substratul sa fie complet saturat), la intervale mai lungi de timp (decat volume mai mici, administrate des).
    Mai multe informatii si sfaturi despre ingrijirea acestui tip de plante decorative puteti regasi si in articolul de pe blogul nostru: Albizia, informatii si sfaturi de ingrijire.

    # 103110
    0 urează frunze verzi
  • Ari
   20 septembrie 2021

   Bună ziua. Arborele meu a început sa se îngălbenească doar pe unele ramuri și am găsit aceste gânganii pe crengile tinere. Ce e de făcut?

   # 107511
   0 urează frunze verzi
   • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
    20 septembrie 2021

    Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, avem rugamintea sa mai atasati cateva fotografii, cat mai clare (focalizate) cu daunatorii mentionati.

    # 107714
    0 urează frunze verzi
  • Miky
   21 mai 2022

   Buna ziua,
   Cum îmi dau seama daca arborele meu „s-a prins”? A fost transplantat din pepiniera in curte,are coroana formata,anul 4 de vegetație(180 cm)….dar lipsesc frunzele….practic e in stagnare….a fost plantat pe 16 aprilie …nu a trecut foarte mult timp,dar nu vad nici o schimbare….

   # 127971
   0 urează frunze verzi
   • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
    23 mai 2022

    Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu un sfat, avem rugamintea sa atasati cateva fotografii, cat mai clare cu arborele respectiv. De asemenea, va rugam sa ne precizati daca prezinta portiuni uscate, daca sectionand o ramura, tesutul este verde, sanatos, cat si alte informatii relevante in acest caz (cum se realizeaza udarea, la ce interval, unde este amplasat, cum s-a realizat plantarea etc.).

    # 128220
    0 urează frunze verzi
  • Sanda Popescu
   1 iunie 2022

   Buna ziua! Albizia noastra face chestia asta al doilea an la rand. La fel si otetarul rosu de langa el. Abia ii dau frunzele si deja incep sa se ingalbeneasca o parte din ele si sa cada. As intreba da e normal, dar nu cred ca e fiindca se intampla numai de vreo doi ani. Anul trecut a fost multa ploaie si am crezut ca e de la prea m ulta umiditate, dar anul asta chiar n-a fost si nu prea am udat nici gazonul, poate de 4-5 ori sezonul asta. Asa ca nu inteleg. Ambii copaci au peste 10 ani si n-au fost probleme pana acum, chiar si in anii ploiosi. E posibil sa fie altceva? Le-am pus Hauert vitalizant acum cam o saptamana la baza trunchiului. Nu pare ca ajuta. Altceva nu le-am pus. Poate ca trebuie hraniti?

   # 129443
   1 urează frunze verzi
  • Andra
   22 iunie 2022

   Buna ziua,
   Am am citit despre Albizia aici Albizia, informatii si sfaturi de ingrijire insa ma intreb daca are sanse bune de dezvoltare intr-un apartament luminos? sau mai degraba merita achitizionat si plantat direct in curte?

   va multumesc

   # 132139
   0 urează frunze verzi