Buna ziua. Per ansamblu, aspectul arborelui de guma si al scoartei acestuia este unul normal, obisnuit. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau simptome specifice unor boli, cel mai probabil deprecierea usoara a frunzelor a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum dimensiunea coroanei, al trunchiului si al radacinilor neproportionata, lipsa fertilizarii, conditiile climatice nefavorabile, temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada, conditiile edafice nefavorabile, posibil umiditatea ridicata si constanta a solului etc.
Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, se recomanda pastrarea unei portiuni de teren afanate in jurul exemplarului. Aceasta porttiune de teren trebuie sa fie lipsita de vegetatie sau diverse obiecte (pietris, elemente decorative etc.). De asemenea, este indicata evitarea udarii arborilor si arbustilor odata cu gazonul. Udarea trebuie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, in functie de conditiile climatice (precipitatii, temperatura si umiditatea relativa a aerului), dimensiunea plantei, caracteristicile solului (drenajul) etc., doar atunci cand solul este uscat la suprafata (in primii centimetri). De asemenea, se recomanda eliminarea frunzelor puternic afectate. Ulterior, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, este indicata administrarea la sol a unui ingrasamant cu efect de revitalizare a sistemului radicular si de stimulare a cresterii sanatoase, precum sau , prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Simultan, se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime a speciilor ornamentale: sau , prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produselor. Pulverizarile se recomanda a fi efectuate dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
In plus, incepand din a doua parte a lunii august, puteti inlocui ingrasamantul AMN BonaVita sau AMN Arbori cu unul special, cu continut ridicat de potasiu si cu efect de sporire a rezistentei la seceta si inghet, precum si de imbunatatire a echilibrului hidric al arborilor, precum . Acesta se administreaza prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare usoara si udare.
Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborelui, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Pentru mai multe informatii legate de cultivarea si ingrijirea optima a acestor specii ornamentale, puteti accesa articolul nostru: Liquidimbar straciflua, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a arborelui de guma si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.