Afinul nu a infrunzit – schimbarea repetata a amplasamentului
Salut! Am un afin de cca 5 ani, pe care l-am transplantat in martie 2021 in plin soare, si posibil intr-un sol nu foarte umed, si potrivit lui, si unde nu i-a mers deloc bine (a facut 5 flori si fructele au fost mici si aproape uscate). L-am mutat in aceasta primavara sub un brad, unde solul este mai acid, insa frunzele nu au aparut. Pe tulpina are multe pete albe, din anul cind a stat in soare puternic. Nu este mort, tulpinile sunt inca maleabile. Cum il pot ajuta sa isi revina? Multumesc!
Buna ziua. Pe baza informatiilor oferite si a fotografiilor atasate, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factoi biotici si abiotici, dintre care se aminteste stresul suferit la transplantarea repetata si la schimbarea repetata a conditiilor de mediu (sol si microclimat), si posibil o afectiune de natura fitopatogena. Nu se poate preciza cu exactitate natura petelor albicioase de pe tulpini, insa poate fi vorba de agenti patogeni din genul Colletotrichum (antracnoza), Phomopsis (arsura ramurilor), Botryosphaeria (cancerul tulpinii) sau altele.
Intrucat in mod normal infrunzirea ar fi trebuit sa debuteze deja (in functie de specie si soi, conditii de mediu, etc.), de moment se recomanda asteptarea pana la aparitia unor frunzulite care sa confirme viabilitatea plantei. Intre timp, partile de planta necrozate (uscate in totalitate) pot fi indepartate prin taiere. Nu se poate preciza daca infrunzirea va avea loc sau nu.
In cazul in care vor aparea cateva frunzulite, puteti opta pentru administrarea prin udare la radacina a unui ingrasamant ce stimuleaza prinderea plantelor, intareste radacinile si asigura o crestere sanatoasa a acestora, precum Recharge, 250 g sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea produsului. Tot dupa confirmarea viabilitatii plantei (infrunzire), puteti reveni cu informatii suplimentare, detaliate despre aspectul tulpinilor, respectiv cu fotografii clare, focalizate pe simptome – in vederea stabilirii unui plan de tratament, daca este cazul.
Intre timp, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a afinului, conform celor descrise in articolele noastre: Afin, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire si Afin, informatii despre tratamente, boli si daunatori, respectiv Arbusti fructiferi - Cultura Ecologica.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.
✕
Filtrează
Alfabetic
Sortare
Discuție nouă
Despre Afin
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞