Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Cristian
      20 ianuarie 2020
      4 urează frunze verzi

      ace maronii la brad argintiu

      Buna seara,
      Am un brad argintiu la care acele s-au maronit.
      Au inceput sa-si schimbe culoarea din timpul verii, cand e posibil sa-l mai fii udat cu apa pe coroana .
      Ce tratament trebuie aplicat ?

      # 61258

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 ianuarie 2020

      Buna ziua, intr-adevar, este posibil ca una dintre cauzele uscarii sa fie udarea necorespunzatoare. Este indicat ca udarea sa se realizeze la nivelul solului si sa evitati ca apa sa ajunga pe frunzis.
      Se recomanda ca in primavara sa eliminati partile uscate si sa aplicati un fungicid pe baza de cupru, precum Coppermax (Coppermax, 30 g), 30 g/15 l apa sau Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), 50 g/10 l apa.
      De asemenea, in primavara, pentru a-i asigura plantei un start bun la pornirea in vegetatie, este recomandata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg).

      # 61260
      1 urează frunze verzi
    • Cristian
      14 mai 2020

      Buna ziua,

      Am aplicat tratamentul, acum arata cam asa (foto atasat).
      Din pacate nu s-au mai dezvoltat mugurii de primavara.
      Mai e vreo sansa sa-l salvez ?
      Multumesc,
      Cristi Nitu

      # 61261
      1 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 mai 2020

      Buna ziua, acesta arata bine per ansamblu, nu pare uscat. Este posibil insa, ca anul acesta sa porneasca mai tarziu in vegetatie. Daca ati aplicat si ingrasamantul, este recomandat sa mai asteptati o perioada (intrucat este cu eliberare lenta) si sa ii urmariti evolutia.

      # 61264
      1 urează frunze verzi
    • Doina
      22 iulie 2023

      Buna ziua, am un brăduț argintiu in ghiveci, și, de cca 1 luna am observat apariția unor ace maronii. Menționez ca este amplasat int-un loc in apropiere de gazon, cu umbra și parțial soare, spre după amiaza. E posibil ca atunci când am udat gazonul, mai mult in aceasta perioada, sa fi ajuns apa pe ace.
      Din discuțiile purtate pe acest aspect am înțeles ca este necesar a administra produse pe baza de cupru sau zeama bordeleza. Dacă este corect ce am înțeles, când se va aplica acest tratament?
      Dacă nu e corect, va rog sa îmi recomandați ce ar trebui sa fac.

      Mulțumesc, Doina Bercaru

      # 177991
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        24 iulie 2023

        Buna ziua. Maronirea unor ace la conifere poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici, printre care se enumera si posibilitatea instalarii unor agenti fitopatogeni (in special in cazul in care udarea a fost efectuata prin stropire – umiditatea la nivelul foliajului reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice). In plus, simptomele de depreciere usoara au putut fi accentuate de factori abiotici precum carentele nutritive, spatiul limitat pentru dezvoltarea optima a radacinilor, conditiile climatice neprielnice din aceasta perioada caniculara si altele. Astfel, daca doriti, puteti avea in vedere eliminarea portiunilor de planta afectate si efectuarea unui tratament cupric, cu unul dintre fungicidele recomandate mai sus: Coppermax, 30 g sau Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, conform recomandarilor de pe eticheta. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate.
        Totodata, avand in vedere faptul ca planta este in ghiveci, iar substantele nutritive sunt limitate, se recomanda feretilizarea adecvata a acesteia, cu ingrasaminte specifice (ex. AMN BonaVita, 500 ml sau AMN Nordalge, 500 ml prin udare la radacina, respectiv Fir Fluid, 350 ml sau Evergreen Fluid, 350 ml prin pulverizare foliara, cu respectarea instructiunilor inscrise pe etichete). Prima aplicare a ingrasamantului foliar se recomanda a fi efectuata la 10-14 zile de la finalizarea tratamentului foliar cu fungicid.
        Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a pamantului, pe viitor udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand substratul este uscat la suprafata. In plus, este cunoscut faptul ca coniferele rezista o perioada relativ scurta de timp in ghivece, astfel fiind recomandata plantarea exemplarului din fotografii in sol fertil, preferabil in toamna sau in primavara, cu respectarea conditiilor generale in ceea ce priveste aceasta operatiune (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).
        Avand in vedere aspectul coniferului din fotografiile atasate si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

        # 178145
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi