Vezi 32 de fire de răspunsuri
    • Adriana Rascu
      19 septembrie 2019
      3 urează frunze verzi

      ace maronii la baza bradului

      Buna ziua!

      Am acest bradut de 2 ani, a fost in perfecta stare pana acum o luna, cand a inceput sa devina maroniu, de la baza in sus. Zona in care este amplasat este irigata automat 10
      min in cursul diminetii.Dupa o zi caniculara, il mai udam eu manual la radacina, seara. Precizez ca nu i-am pus ingrasamant niciodata. As vrea, va rog, sa ma ajutati sa il salvez, daca s-o mai putea face ceva.
      Multumesc!

      # 61160

      32 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 septembrie 2019

      Buna ziua, va rugam sa atasati cateva poze si in ansamblu cu acesta. De asemenea, va rugam sa ne precizati daca in momentul irigarii, apa ajungea si pe ramurile de la baza si daca doar acestea prezinta simptome. Va asteptam raspunsurile.

      # 61162
      0 urează frunze verzi
    • Adriana Rascu
      20 septembrie 2019

      Buna ziua,
      Multumesc pentru raspuns! Da, irigarea ajunge si pe ramurile de jos.

      # 61163
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 septembrie 2019

      Din pacate, in fotografiile atasate (in prima fotografie se observa mai bine) acesta pare uscat intr-o proportie destul de mare si pare a fi destul de tarziu pentru a mai putea aplica ceva. Cauzele pot fi multiple, depinde si de ce conditii a avut parte, de stresul suferit.

      # 61166
      0 urează frunze verzi
    • Stavarache Liviu
      16 martie 2020

      Buna ziua, ma confrunt cu aceasta problema la doi brazi din curte, sunt plantati din septembrie 2019 aveau o radacina f.buna si au evoluat f bine pana acum o luna cand au inceput sa capete o culoare maronie(arsa) in partea de jos. Precizez ca nu i-am udat f mult si nu doar la baza cum am vazut ca trebuie. Am pus-o pe baza unui motan care isi cam marcheaza teritoriul pe aici. Ma puteti ajuta cu un sfat va rog?
      Multumim!

      # 61167
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 martie 2020

      Buna ziua, uscarea ramurilor la conifere poate avea diverse cauze (plantarea incorecta, scaderea brusca a temperaturii, contactul cu urina de animale, radacini afectate, boli etc.). Daca ati precizat ca i-ati plantat recent (in toamna), este posibil ca acestia sa sufere un stres provocat de fluctuatiile mari de temperatura din sezonul rece, deoarece au fost plantati intr-un stadiu de dezvoltare avansat. In general, pentru o prindere buna, coniferele se planteaza cand sunt inca in faza de puiet, acest lucru favorizand acomodarea mai usoara a plantei cu noile conditii de mediu si dezvoltarea unui arbore rezistent. Intradevar, si urina animalelor de companie, din cauza continutului ridicat de uree, provoaca arderea foliajului coniferelor. Este indicat sa eliminati partile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni si mai ales, sa limitati pe cat posibil accesul pisicii langa brazi. Le puteti administra un ingrasamant special pentru prevenirea brunificarii acelor si a carentelor de nutrienti (Fir Fluid, 350 ml), foliar, se dizolva 25 ml/10 l apa.

      # 61169
      0 urează frunze verzi
    • Stavarache Liviu Daniel
      16 martie 2020

      Va multumesc!

      # 61170
      0 urează frunze verzi
    • ursu stefanica
      19 mai 2020

      buna ziua! imi puteti spune cu ce ar trebui sa-l dau …

      # 61171
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 mai 2020

      Buna ziua, va rugam sa atasati cateva fotografii mai clare (si in ansamblu) si sa ne precizati mai multe detalii: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? Ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand? Cand a inceput sa prezinte aceste simptome, se observa prezenta vreunui daunator pe planta?

      # 61173
      2 urează frunze verzi
    • Roxana
      22 mai 2020

      Buna ziua! Bradutul meu e plantat de aproape 10 ani, dintr-un ghiveci cumparat la un Craciun. Anul acesta a inceput sa se usuce pe o parte, dupa cum vedeti in poze, partea dinspre gard, si inspre trunchi in interior. E plantat langa un brad foarte batran, de peste 50 ani, e udat cam de 2 ori pe saptamana (pus furtunul la radacina si lasat sa curga timp de vreo 10-15 minute). In poze se observa ca ii dau muguri noi constant, iar in acelasi timp se usuca pe partea cealalta. Are pe frunze si niste mici panze de paianjen. Pisicile tranziteaza frecvent zona, dar nu le-am observat in mod special sa il „insemne” si pe bradut.

      Va sunt recunoscatoare pentru orice sfaturi imi puteti da pentru a-l face bine si sanatos din nou!

      # 61174
      1 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Buna ziua, daca ati observat panze fine de paianjen pe ramurile bradului, acestea se pot datora prezentei acarienilor (paianjeni de plante), daunatori de dimensiuni foarte mici, greu observabili cu ochiul liber. In acest sens, este indicat sa eliminati ramurile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni, iar impotriva acarienilor, se recomanda aplicarea tratamentelor cu un acaricid specific: Nissorun (Nissorun 10 WP, 5 g), in doza de 5 g/10 L apa. Cu aceasta substanta se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 6-7 zile. Dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a arborelui.
      De asemenea, daca ati precizat ca aveti animale de companie care ajung in zona arborelui, trebuie mentionat faptul ca urina acestora, din cauza continutului ridicat de uree, provoaca arderea foliajului coniferelor, de aceea este indicat sa limitati pe cat posibil accesul pisicilor langa bradut. Totodata, uscarea ramurilor la conifere poate fi cauzata si de factori precum umiditatea excesiva, compactarea solului, drenajul slab, ce pot bloca procesele de absorbtie in anumite portiuni ale radacinii. De aceea, trebuie sa stiti ca este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Mai multe informatii despre ingrijirea brazilor sunt prezentate in articolul urmator: Brad, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 61179
      0 urează frunze verzi
    • Ursu stefanica
      22 mai 2020

      poze

      # 61180
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Va rugam sa ne precizati si detaliile cerute. Va multumim.

      # 61183
      0 urează frunze verzi
    • Ursu stefanica
      22 mai 2020

      conditii de mediu normale..la iasi…udat la o sapt. ..fara nici un tratament…fara daunator pe planta…fara ingrasaminte…are vreo 4 ani de cand l-am cumparat in ghiveci…dupa prima jumatate de an a inceput sa se usuce frunzele desi varfurile sunt verzi!
      multumesc!

      # 61184
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Se recomanda aplicarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dizolva 25 ml/ 10 L apa si se alica prin pulverizare foliara. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de cateva saptamani. De asemenea, pentru a imbunatati fertilitatea solului, este indicata aplicarea unui ingrasamant, prin udare la radacina, precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), in doza 25- 50 ml/ 10 l apa.

      # 61190
      0 urează frunze verzi
    • Butuc Cerchez Iuliana
      22 mai 2020

      Buna ziua! Bradut crescut in container, plantat la inceput de decembrie, foarte ok pana in primavara.
      e vreo luna au inceput diverse ace sa sa coloreze in maro.
      I-am aplicat cateva granule de imgrasamant prin martie, nu il ud foarte des deoarece in zona unde l-am plantat umiditatea e mai mare. Nu irigam. Am pus in jurul lui scoata de conifere ca sa il protejeze de buruieni. Dupa acest moment a inceput sa isi schimbe aspectul. Sa ii indepartez scoarta si sa lucrez putin pamantul din jurul lui?

      # 61185
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Este indicat sa afanati putin solul si sa pastrati o portiune fara iarba in jurul acestuia. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda aplicarea prin pulverizare, a unui ingrasamant special pentru conifere precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), se dizolva 25 ml/10 l apa. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant la interval de cateva saptamani. Daca ati aplicat doar un ingrasamant cu eliberare lenta, este indicat sa administrati periodic un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml Se aplica prin udare la radacina, in doza 100 ml/ 10 L apa.

      # 61191
      0 urează frunze verzi
    • Geta
      2 iunie 2020

      Un tratament pt acest brad. Este plantat de 1 an 1/2 si de 2 luni i s a schimbat culoarea la ramurile cele vechi.

      # 61192
      1 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 iunie 2020

      Buna ziua, va rugam sa verificati cu atentie si sa ne precizati daca sesizati prezenta daunatorilor. De asemenea, deoarece se observa ca aveti si gazon, atunci cand il udati, apa ajunge si pe ramurile acestuia?

      # 61195
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      23 iunie 2020

      Buna ziua, am si eu un bradut plantat pe la inceputul lunii Iunie si deja au aparut cateva ace brune pe el. Bradutul e udat aproape zilnic , in functie de sol, daca vad ca este uscat il ud, daca mai e putin umed il mai las putin. Din cate am citit, urinarea pisicilor poate fi o problema si am vazut ca frecventeaza cateva zona. Am comandat ingrasamantul „Fir Fluid” de pe acest site si intentionam sa-l folosesc, doar ca as fi vrut sa stiu in ce cantitate l-as putea aplica si la ce intervale de timp. Ma gandeam sa diluez 12,5 ml in 5l de apa, dar presupun ca nu trebuie aplicat tot amestecul. Orice alte sfaturi pentru ingrijire sunt binevenite. O ultima chestie, acele deja brune isi mai pot reveni sau trebuiesc indepartate si dupa aia pulverizat cu solutie? Multumesc anticipat!

      # 61196
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 iunie 2020

      Buna ziua, avand in vedere ca plantarea s-a facut de curand, este indicat sa administrati un stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml), care va ajuta si stimula planta sa formeze noi radacini. Se recomanda sa fie aplicat prin udare in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele.
      Ca tratamente, este indicat sa eliminati partile uscate si sa aplicati un fungicid, precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile. La 7-10 zile dupa efectuarea tratamentelor, se poate utiliza un ingrasamant foliar, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa, care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la un interval de trei-patru saptamani.
      Intr-adevar, urina animalelor poate fi daunatoare pentru conifere. Este indicat sa limitati accesul acestora in zona plantelor.

      # 61199
      0 urează frunze verzi
    • Stoean Nicusor
      7 iulie 2020

      Buna ziua! Chiparos plantat anul trecut , a mers binișor dar se ingalbeneste in interior. Am tot curățat si aplicat fungicide( champ, topsin, DITHANE alternativ +îngrășământul cropmax) dar nu își revine. Ce ma sfătuiți? Multumesc

      # 61200
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iulie 2020

      Buna ziua, avand in vedere tratamentele efectuate, pentru a-l ajuta, se recomanada aplicarea periodica, a unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori, 500 ml, prin udare la radacina, in doza 20-50 ml/10 L de apa.

      # 61204
      0 urează frunze verzi
    • Liana
      20 iulie 2020

      Am un brad matur in curte (jud Ilfov), inalt de cca 10m, o frumusete, fara probleme pana acum. In primavara au inceput sa apara varfuri ingalbenite in partea de jos, unde se invecineaza cu un mar. Nu l-am udat si nu pare sa aiba daunatori. Acum s-a uscat destul de mult in interior in prima treime de la baza, dar pare ca avanseaza destul de rapid. Mai poate fi salvat? Ce sa incercam? Multumesc!

      # 61205
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iulie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca bradul are tendinta de a se degarnisi de ace in partea de jos a coroanei, odată cu trecerea timpului, iar la interior, este un fenomen normal, intrucat nu patrunde lumina. Daca acesta arata bine per ansamblu, nu ar trebui sa prezinte motiv de ingrijorare. Daca observati ca uscarea avanseaza si in exterior, atunci este indicata eliminarea pe cat posibil a partilor afectate si aplicarea unui fungicid ce contine atat cupru cat si mancozeb precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), se dizolva 25 g/10 l apa si se aplica prin pulverizare. Se recomanda 1-2 tratamente, la interval de 7 zile.

      # 61210
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      10 august 2020

      Buna seara! Am folosit 3 tratamente de Razormin si bradutul tot facea ace maronii la baza, am zis ca dupa toate tratamentele o sa-si revina, am folosit si un tratament de Curzate Manox in doza indicata de dvs, dar in decursul saptamanii au inceput sa se blegeasca ramurile… dupa ce am folosit tratamentul ,cand il udam am observat ca absoarbe apa f greu, chiar si acum nu a mai fost udat de 2 zile si inca e pamantul umed, fata de zilnic cum il udam inainte. Maine vroiam sa incep sa aplic si tratament cu Fir Fluid. Credeti ca isi va reveni dupa acel tratament? Si de ce s-a facut asa? Sa fi fost din cauza fungicidului? De atunci a inceput usor usor sa se pleosteasca, am aplicat cu pulverizator in doza de 25mg/10l cum mi-ati indicat. Ce as mai putea sa-i mai fac?

      # 61211
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 august 2020

      Este important de retinut faptul ca uscarea acelor bradului poate fi provocata si de o afectiune la nivelul radacinilor (solul compact, umiditatea excesiva, drenajul slab etc.), de aceea este important sa afanati solul din jurul plantei si sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
      Produsul Curzate Manox nu influenteaza negativ planta daca acesta a fost aplicat conform instructiunilor, iar administrarea ingrasamantului Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), in doza de 25 ml/10 L apa, se poate realiza la 7-10 zile de la aplicarea tratamentului cu fungicid.
      De asemenea, este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.

      # 61213
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      24 august 2020

      Multumesc pentru raspuns, daca sap in jurul bradului si inlocuiesc solul cu un subtrat pt conifere+ o parte din solul vechi si putina perlita credeti ca ar fi ok si ar mentine solul afanat mai mult timp? Sau ar pune stres asupra bradului? Intr adevar , fungicidul Curzate Manox l am aplicat in jurul orei 20, i am mai aplicat si o doza de Fir Fluid intre timp dar nimic schimbat, maine dimineata voi aplica inca o doza. O zi buna!

      # 61214
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      24 august 2020

      Later edit si cu o poza, eu inca mai incerc , poate isi revine saracutul

      # 61215
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 august 2020

      Avand in vedere multitudinea solutiilor aplicate, precum si momentul aplicarii fungicidului respectiv, bradutul a suferit un stres destul de pronuntat, iar sansele ca acesta sa-si revina din starea actuala sunt foarte mici.

      # 61217
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      25 august 2020

      Tratamentele le-am aplicat la intervalele de timp prescrise de dvs, in dozele recomandate, 3 tratamente de Razormin la intervale de 10-14 zile, dimineata toate, dupa 10 zile am inlaturat partile afectate si i-am aplicat fungicidul in jurul orei 20 si apoi Fir Fluid dupa 10 zile… Si dupa cum am spus dupa ce am aplicat fungicidul a inceput sa se pleosteasca si sa absoarba apa greu, pana atunci doar i se mai faceau acele brune dar ii cresteau si altele de un verde f deschis si statea drept, Razorminul parca ii pria. Deci nu se mai poate face nimic pt el? Tratamentele le-am respectat intocmai cum ati spus dvs. Si daca nu se mai poate face nimic, macar sa-mi spuneti ce am facut gresit ca sa nu se mai repete pe viitor.

      # 61218
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru
      25 august 2020

      Oricum e cam aiurea sa imi spuneti sa-l stropesc cu o gramada de chestii, eu sa urmez cu exactitate tratamentele recomandate de dvs, ca mna, am avut incredere in sfaturile dvs, ca in concluzie sa moara bradutul si sa-mi spuneti ca din cauza multitudinii solutiilor a fost supus la stres si nu se mai poate face nimic…

      # 61219
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 august 2020

      Buna ziua, daca ati aplicat solutiile la intervalele de timp recomandate, dupa cum ati precizat mai sus, atunci simptomele se datoreaza unor factori externi. Asadar, daca varfurile ramurilor au inceput sa se rasuceasca in urma tratamentului cu fungicid, atunci cauza ar putea fi aplicarea solutiei in momentul serii. De asemenea, dupa cum am precizat intr-un raspuns anterior, uscarea acelor bradului poate fi provocata si de o afectiune la nivelul radacinilor, care impreuna cu stresul suferit anterior si conditiile meteorologice din ultima perioada, au afectat planta intr-o proportie si mai mare.

      # 61220
      0 urează frunze verzi
Vezi 32 de fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi