Vinca, informatii si sfaturi de ingrijire

vinca-sfaturi-ingrijire

Vinca (popular: Saschiu/Merisor) este o planta foarte rezistenta ce face parte din familia Apocynaceae, cu foliaj persistent si flori de diverse culori, ce crește bine atat in conditii de lumina cat si la umbra.

Este un subarbust tarator ce are rezistenta la seceta si ger, adaptandu-se bine apropae in orice conditii. Atunci când este plantata in zonele cu clima mai calda, poate reveni in fiecare an ca planta perena, dar in zonele mai reci, se comporta ca o planta anuala.

Vinca produce flori mov primavara, desi acestea pot fi si albe sau roz. Acestea infloresc spectaculos in primavara, insa ele pot inflori ocazional si vara.

Saschiul se foloseste des ca specie taratoare pentru acoperirea solului sau ca floare ornamentala ce creste in containere suspendate.

Vinca – Specii

  • Vinca minor
  • Vinnca major

Diferenta dintre Vinca minor si Vinca major este dimensiunea. Vinca minor are foliajul verde inchis, in timp ce Vinca major are frunzisul verde deschis. O alta diferenta este culoarea florilor, V. minor are flori mov-albastrui, iar V. major are flori alb-galbui. Ambele specii sunt folosite in acelasi scop.

Vinca – Cultivaruri

  • Argenteovariegata (frunzele au marginile alb-crem)
  • Atropurpurea (florile sunt de culoare purpurie burgundă)
  • Azurea Flore Pleno (flori sunt duble de culoare albastre)
  • Bowles’s Variety (flori albastru-violet: cunoscută și sub numele de ‘Bowles’s Blue’ și ‘La Grave’)

Vinca – Conditii de mediu

termometru - gradina - vinca

Lumina. Vinca prefera locurile partial insorite sau semiumbra, dar tolereaza si conditiile de umbra totala. La expunerea directa la soare pot aparea pete de arsuri solare.

Temperatura. Prefera temperaturile mai ridicat si este foarte sensibila la inghet, de aceea, este recomandat ca iarna acestea sa fie mutate in interior.

Umiditate. Nu suporta umiditatea in exces.

Solul. Are nevoie de un sol cu un drenaj bun, fertil, bogat in compost. Poate tolera si soluri mai sarace.

Ingrijire

Udare. Este recomadata udarea moderata, directa, la radacina. Planta creste foarte bine intr-un sol umed, reavan dar poate tolera si seceta la maturitate.

Fertilizare. Fertilizarea este benefica pentru acest gen de plante. Fertilizand, oferim plantei un sprijin in vederea dezvoltarii unui foliaj persistent, de un verde intens si de asemenea, inflorirea va fi una mai bogata. Fertilizarea se poate face o data sau de doua ori pe luna cu un produs ce contine azot, fosfor si potasiu.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire

Inmultirea se poate face in mai multe modalitati, se poate realiza prin seminte (insa cresterea este una foarte lenta), prin butasi (din iulie pana in august), dar cea mai folosita metoda este cea de divizare a tufei (se poate face toamna sau primavara).

Boli si daunatori

Vinca atrage daunatorii tipici plantelor de exterior/interior precum: afide, acarieni, musculita alba de sera, paduchele lanos. Pentru acesti daunatori se pot folosi tratamente specifice in momentul infestarii. De asemena, acest subarbust poate suferi din cauza anumitor boli fungice (aparute din cauza umiditatii mult prea mari).

In plus

  • Aceasta planta poate fi toxica atat pentru oameni cat si pentru animalele de companie.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

vinca-sfaturi-ingrijire
Vinca, informatii si sfaturi de ingrijire
Vinca, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile