Viespea samburilor de prun- Eurytoma schreineri

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Viespea samburilor de prun- Eurytoma schreineri
Raspandire: Specie raspandita in planatiile de prun din Bulgaria, Siria. In tara noastra are un areal larg de raspandire, fiind semnalata in livezile de prun din Moldova, Muntenia si Transilvania.

larva  adult
Descriere: Femela are corpul de 4-6 mm lungime, de culoare neagra, capul si toracele sunt acoperite de perisori rari, albiciosi, ovipozitorul este galbui. Masculul este mai mic.
Larva este apoda, de culoare alba, iar la completa dezvoltare are lungimea corpului de 5-8 mm. Capsula cefalica este alba-galbuie cu mandibule brunii.
Oul este de forma ovoida, alb-laptos, are 1.3-1.5 mm lungime si este prevazut cu un pedicel alungit.
Biologie si ecologie: In toate zonele in care este semnalata, viespea are o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de larva complet dezvoltata, in samburii fructelor infestate.
Primavara larvele se transforma in pupe, stadiu care dureaza 18-35 zile. Cand incepe scuturarea primelor petale ale florilor de prun, apar primii adulti, care ies prin orificii circulare, de 1-1.6 mm diametru, roase in peretele samburelui.
Dupa imperechere, fiecare femela depune, cu ajutorul ovipozitorului, pana la 130 oua. Depunerea oualor dureaza 15-30 zile, iar intr-un fruct sunt depuse 1-2 oua. Larvele eclozeaza dupa cateva zile, fenomen care are loc la sfarsitul lunii mai.

planta atacata  planta atacata 2
Plante atacate si daune: Atacul produs de viespea samburilor de prun se manifesta prin caderea prematura a prunelor, de obicei incepand cu a doua decada a lunii iunie.
Fructele atacate pot fi identificate chiar inainte de caderea din pom, deoarece sunt colorate in violaceu si prezinta o simetrie si un inceput de vestejire. La infestari mai puternice se formeaza sub coroana pomilor un adevarat covor de fructe cazute.
Infectia poate fi depistata prin spargerea samburilor, acestea avand un mod de viata “camuflat”, dezvoltarea sa de la ou, larva, pupa si adult are loc in interiorul samburelui fructului.
Combatere: Masurile agrofitotehnice contribuie la reducerea rezervei biologice: lucrarile solului intre randurile de pomi, adunarea si distrugerea fructelor cazute.
Pentru combaterea chimica se folosesc insecticidele Actara (0.1 kg/ha), Calypso 480 SC (200 ml/ha), Decis Mega (0.15 l/ha), Fastac Activ  (0.05%), Faster 10 CE (0.025%), Karate Zeon (0.15 l/ha), Laser 240 SC (0.06%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor