Viespea samburilor de prun (Eurytoma schreineri) – identificare si combatere
Publicat pe: 20 iulie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Viespea samburilor de prun, Eurytoma schreineri este raspandita in plantatiile de prun din Bulgaria, Siria. In tara noastra are un areal larg de raspandire, fiind semnalata in livezile de prun din Moldova, Muntenia si Transilvania.
Femela are corpul de 4-6 mm lungime, de culoare neagra, capul si toracele sunt acoperite de perisori rari, albiciosi, ovipozitorul este galbui. Masculul este mai mic. Larva este apoda, de culoare alba, iar la completa dezvoltare are lungimea corpului de 5-8 mm. Capsula cefalica este alba-galbuie cu mandibule brunii. Oul este de forma ovoida, alb-laptos, are 1.3-1.5 mm lungime si este prevazut cu un pedicel alungit.




Biologie si ecologie – Viespea samburilor de prun
In toate zonele in care este semnalata, viespea are o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de larva complet dezvoltata, in samburii fructelor infestate. Primavara larvele se transforma in pupe, stadiu care dureaza 18-35 zile. Cand incepe scuturarea primelor petale ale florilor de prun, apar primii adulti, care ies prin orificii circulare, de 1-1.6 mm diametru, roase in peretele samburelui.
Dupa imperechere, fiecare femela depune, cu ajutorul ovipozitorului, pana la 130 oua. Depunerea oualor dureaza 15-30 zile, iar intr-un fruct sunt depuse 1-2 oua. Larvele eclozeaza dupa cateva zile, fenomen care are loc la sfarsitul lunii mai.
Plante atacate si daune
Atacul produs de viespea samburilor de prun se manifesta prin caderea prematura a prunelor, de obicei incepand cu a doua decada a lunii iunie. Fructele atacate pot fi identificate chiar inainte de caderea din pom. Acestea sunt colorate in violaceu si prezinta o simetrie si un inceput de vestejire. La infestari mai puternice se formeaza sub coroana pomilor un adevarat covor de fructe cazute. Atacul poate fi depistat prin spargerea samburilor, dezvoltarea sa de la ou, larva, pupa si adult avand loc in interiorul samburelui fructului.
Combatere
Masurile agrofitotehnice contribuie la reducerea rezervei biologice: lucrarile solului intre randurile de pomi, adunarea si distrugerea fructelor cazute. Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea insecticidelor omologate.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
57 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi101 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi36 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.