Viespea rapitei- Athalia rosae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Viespea rapitei- Athalia rosae
Raspandire: Specie semnalata in Europa, Asia, Africa si America de Nord. In Romania este cunoscuta in toate regiunile tarii, de la campie si pana la munte.

adult  larva
Descriere: Adultul are corpul de 5.2-9 mm lungime, cu capul de culoare neagra, toracele roscat, pronotul galben-roscat, mezonotul si scutelul galbene.
Larva este polipoda, iar la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, de culoare cenusie, iar lateral si ventral de culoare cenusiu-verzui.
Biologie si ecologie: Daunatorul are doua generatii pe an si ierneaza in sol ca larva complet dezvoltata, adapostita intr-un cocon tesut din fire de matase. In primavara, larvele se impupeaza, iar dupa cateva zile de hranire, are loc imperecherea si depunerea oualor.
Cu ajutorul ovipozitorului, femela desface pe marginea frunzei cele doua epiderme si depune in spatiul cavitar creat cate un ou. Dupa 1-2 saptamani apar larvele neonate care se hranesc cu epiderma inferioara si mezofilul foliolelor.

planta atacata  plante atacate 1
Plante atacate si daune: Specie oligofaga, ataca crucifere cultivate (rapita, mustar, hrean, varza, gulii, conopida, ridichi) si spontane. Larvele rod epiderma inferioara si mezofilul frunzelor. La atacuri puternice plantele se usuca.
Combatere: Pentru limitarea pabugelor realizate de larve se recomanda distrugerea cruciferelor spontane, efectuarea ataturilor dupa recoltarea rapitei sau cruciferelor (pentru scoaterea larvelor din sol), rotatia culturilor.
Tratamentele de combatere se efectueaza cu Actara (0.07 kg/ha), Decis Mega (0.15 l/ha), Faster 10 CE (0.2 l/ha), Fury 10 EC (0.2 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha), Lamdex 5 EC (0.2 l/ha), Nuprid 200 SC (0.275 l/ha)-in toamna.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor