Viespea neagra a prunelor- Hoplocampa minuta

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Viespea neagra a prunelor- Hoplocampa minuta
Raspandire: Este raspandita in multe tari din Europa, Asia Mica si Orientul Mijlociu. In tara noastra este frecventa in toate zonele cu plantatii de prun, mai ales in livezile de deal si submontane.

adult  larva
Descriere: Adultul are corpul de 4-5 mm lungime, de culoare neagra, lucioasa. Are antele negre, picioare galbene, iar aripile sunt transparente, cu baza fumurie si stigma neagra. Larva este o omida falsa, iar la completa dezvoltare are 6-10 mm lungime, de culoare alba-palida, cu capul brun.
Larvele prin strivire, se recunosc usor dupa mirosul caracteristic de benzaldehida (miros de plosnita). Pupa este alb-galbuie, invelita intr-un cocon matasos, impregnat cu particule de pamant.
Biologie si ecologie: In tara noastra prezinta o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon la adancime mica in sol (2-10 cm), sub coroana pomilor.
Primavara devreme, prin luna martie, larvele se transforma in pupa, iar aparitia adultilor are loc in luna aprilie in zonele de campie si la sfarsitul lunii mai, in zona deluroasa. La 3-4 zile de la apritie are loc copulatia, iar dupa 2-3 zile ponta. Intr-o floare sunt depuse 1-2 oua. Incubatia dureaza 5-12 zile, larvele aparute patrund in fructele abia formate si se hranesc cu samburii moi. O singura larva poate distruge 3-6 fructe.

plante atacate  plante atacate 2
Plante atacate si daune: Viespea neagra a fructelor este specie monofaga, ataca numai prunul. Larvele aparute patrund in fructele abia formate si rod samburii cruzi.
O data cu intarirea samburelui, larvele rod galerii in pulpa fructului, galerii care sunt pline de resturi de hrana si excremente. Fructele atacate cad.
Combatere: Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna si de primavara, prin care se distrug o mare parte din coconii care ierneaza in sol, stangerea si distrugerea fructelor infestate, inainte de iesirea larvelor.
Pentru combaterea chimica se folosesc insecticidele Actara (0.1 kg/ha), Calypso (200 ml/ha), Fastac Activ (0.05%), Faster 10 CE (200 ml/ha), Karate Zeon (0.15 l/ha).

2 comentarii la “Viespea neagra a prunelor- Hoplocampa minuta

  1. E buna informatia dar,cam tarziu pentru ca prunele sunt aproape coapte.Suntem in24.07.2016.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor