Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) este raspandita in tara noastra in toate bazinele pomicole.
Descriere. Adultul are corpul de culoare galbena, cu capul si antenele roscate. Toracele si picioarele sunt galbene. Lungime corpului este 6-7 mm. Larva este de culoare cenusie-galbuie, cu capul brun-roscat.
Biologie si ecologie- Viespea merelor
Viespea merelor are o singura generatie pe an si ierneaza in sol la adancimi de 5-15 cm, ca larva complet dezvoltata, intr-un cocon de matase. Se impupeaza in primavara. Zborul adultilor are loc in acelasi timp cu inflorirea soiurilor timpuri de mar. Femela depune cate un ou, intr-o incizie realizata cu ovipozitorul in receptacul, in zona caliciului. Larvele apar in luna mai si merg pe suprafata fructelor consumand la inceput doar coaja, apoi intra in fruct si consuma semintele. In luna iunie, la completa dezvoltare, larvele ies din fructe si patrund in sol. Acolo, isi confectioneaza un cocon si intra in diapauza pana in primavara urmatoare.
Plante atacate si daune
Hoplocampa testudinea este o specie monofaga, ataca doar fructele de mar. Larvele ataca fructele sub doua forme. Larva neonata roade o galerie curbata sub epiderma, care se cicatrizeaza si duce la deformarea fructului. A doua forma de atac este cauzata de larva de celelalte varste. Aceasta mineaza fructul pana in zona lojilor seminale. Acolo, consuma semintele si tesuturile din jur. In urma atacului, fructele raman mici si cad. Atacul viespii merelor este confundat adesea cu cel al viermelui merelor, Cydia pomonella. Diferentele intre acestea sunt reprezentate de caracteristicile atacului.
Combatere. Toamna sau primavara se sapa solul in jurul pomilor, pentru a scoate coconii la suprafata si a-i expune la actiunea intemperiilor si a diferitilor pradatori. In perioada caderii fructelor cu larve, acestea se vor strange zilnic si vor fi distruse.
Tratamentele se fac la avertizare, cand petalele s-au scuturat in proportie de 75-85% cu insecticide specifice.