Raspandire. Viermele prunelor (Grapholita funebrana sin. Cydia funebrana) este raspandit in majoritatea plantatiilor de prun din Europa, America de Nord, nordul Africii, Asia, Extremul Orient si Australia. In tara noastra este prezent in bazinele pomicole din zonele de stepa si silvostepa precum si in zona padurilor de fag si stejar.
Descriere. Adultul este un fluture de talie mica, cu anvergura aripilor de 10-15 mm. Aripile anterioare sunt de culoare brun-inchis iar la varf prezinta cate o pata ovala, lucioasa, de culoare brun-cenusie sau plumburie. Aripile posterioare sunt cenusii si cu franjuri scurte, albicioase.
Oul este eliptic, translucid la depunere, apoi devine galbui. Larva prezinta culoare rosie-caramizie pe partea dorsala si roz pal pe cea ventrala si masoara 10-14 mm lungime la dezvoltare completa.
Biologie si ecologie
Viermele prunelor are 2 generatii pe an dar s-a observat ca in zonele de campie poate dezvolta si a treia generatie.
Acest daunator ierneaza ca larva intr-un cocon matasos, in crapaturile scoartei tulpinilor, sub scoarta sau in resturile vegetale. Primavara, in martie-aprilie, larvele se transforma in pupa. Primii adulti apar la inceputul lunii mai (in zonele se stepa si silvostepa) sau spre sfarsitul lunii (in subzona stejarului si a fagului) si devin activi la temperaturi medii de peste 10 °C.
Imperecherea are loc imediat dupa aparitie, urmata imediat de depunerea pontei. Din cele 5-7 saptamani in care isi realizeaza adultii zborul, femelele depun in decurs de o luna cele 40-80 de oua. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor si in special pe fructele tinere. Incubatia dureaza intre 6 si 8 zile.
Larvele aparute rod galerii in fructele tinere si se hranesc cu pulpa si samburii cruzi. Drept urmare, fructele isi inceteaza cresterea, devin violacee si cad pe sol iar larvele se hranesc in continuare pana la dezvoltarea completa dupa care se retrag sub scoarta exfoliata a trunchiurilor si isi confectioneaza coconul matasos pentru a se transforma in pupe.
Urmeaza aparitia fluturilor generatiei a doua, la inceputul lunii iulie. Dupa aparitie, adultii se imperecheaza si femelele depun ponta pe fructele crude sau in parga, preferand soiurile tardive si semitardive. Larvele generatiei a doua patrund in fructe si rod galerii in jurul samburelui. Spre toamna, la inceputul lunii septembrie, larvele se retrag pentru hibernare, constituind rezerva biologica pentru anul urmator.
Viermele prunelor, plante atacate si mod de daunare
Cydia funebrana ataca atat fructele de prun salbatic si cultivat cat si pe cele de cires, piersic, cais. Atacul consta in distrugerea pulpei si a samburelui fructului si garnisirea acestora cu excremente.
Larvele au un mod diferit de atac, in functie de momentul aparitiei.
Astfel, larvele generatiei I ataca fructele in zona pedunculara, acestea capata o culoare violacee si cad prematur. In urma atacului larvelor generatiei a II-a, fructele se matureaza prematur, devin moi, cad si putrezesc pe sol. Aceste fructe prezinta scurgeri gomoase in zona orificiului prin care patrunde larva. Larvele generatiei a doua provoaca cele mai mari pagube, de pana la 80% din recolta.
Control si combatere
Ca masura de prevenire si reducerea rezervei biologice a daunatorului, este foarte importanta adunarea fructelor cazute si distrugerea sau folosirea lor in diferite scopuri. Astfel, se reduce considerabil numarul adultilor din prima generatie si a larvelor hibernante ce vor produce infestari in urmatorul an.
Instalarea braielor capcana in jurul tulpinii pomilor pentru capturarea larvelor ajuta deasemenea la reducerea numarului de daunatori.
Capcanele feromonale s-au dovedit a fi eficiente deoarece dezorienteaza si captureaza masculii, astfel, femelele raman nefecundate.
Produse recomandate
Viermele prunelor are daunatori si pradatori naturali. Se pot realiza biopreparate pe baza de Bacillus thurigiensis cu rezultate foarte bune. Viespea parazita Trichogramma embryophagnum actioneaza cu succes asupra oualor iar parazitii Ascogaster quadridentatus si Ascogaster rufipes, asupra larvelor.
Pentru combaterea chimica e viermelui prunelor este omologata o gama larga de produse. Cu ajutorul capcanelor se stabileste momentul aplicarii produselor fitosanitare. Astfel, la capturarea a 3-5 fluturi/capcana/ saptamana (5 capcane/ha), se efectueaza imediat tratamente cu insecticide specifice. Pentru combatere se recomanda cate un tratament pentru fiecare generatie.
In lipsa acestor capcane, tratamentele se pot face de la inflorit (cu insecticide care protejeaza entomofauna utila) pana la inceputul maturarii fructelor, cu o pauza de minim 14 zile intre tratamente.
La aplicarea tratamentelor in repaus, se va insista pe scoarta de la baza tulpinii deoarece este un loc preferat de larve pentru hibernare.
Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.