Viermele prunelor (Cydia funebrana) – identificare si combatere

viermele-prunelor-identificare-combatere

Viermele prunelor (Grapholita funebrana sin. Cydia funebrana) este raspandit in majoritatea plantatiilor de prun din Europa, America de Nord, nordul Africii, Asia, Extremul Orient si Australia. In tara noastra este prezent in bazinele pomicole din zonele de stepa si silvostepa precum si in zona padurilor de fag si stejar.

Adultul este un fluture de talie mica, cu anvergura aripilor de 10-15 mm. Aripile anterioare sunt de culoare brun-inchis iar la varf prezinta cate o pata ovala, lucioasa, de culoare brun-cenusie sau plumburie. Aripile posterioare sunt cenusii si cu franjuri scurte, albicioase.

Oul este eliptic, translucid la depunere, apoi devine galbui. Larva prezinta culoare rosie-caramizie pe partea dorsala si roz pal pe cea ventrala si masoara 10-14 mm lungime la dezvoltare completa.

viermele prunelor

Biologie si ecologie

Viermele prunelor are 2 generatii pe an dar s-a observat ca in zonele de campie poate dezvolta si a treia generatie.

Acest daunator ierneaza ca larva intr-un cocon matasos, in crapaturile scoartei tulpinilor, sub scoarta sau in resturile vegetale. Primavara, in martie-aprilie, larvele se transforma in pupa. Primii adulti apar la inceputul lunii mai (in zonele se stepa si silvostepa) sau spre sfarsitul lunii (in subzona stejarului si a fagului) si devin activi la temperaturi medii de peste 10 °C.

Imperecherea are loc imediat dupa aparitie, urmata imediat de depunerea pontei. Din cele 5-7 saptamani in care isi realizeaza adultii zborul, femelele depun in decurs de o luna cele 40-80 de oua. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor si in special pe fructele tinere. Incubatia dureaza intre 6 si 8 zile.

Larvele aparute rod galerii in fructele tinere si se hranesc cu pulpa si samburii cruzi. Drept urmare, fructele isi inceteaza cresterea, devin violacee si cad pe sol iar larvele se hranesc in continuare pana la dezvoltarea completa dupa care se retrag sub scoarta exfoliata a trunchiurilor si isi confectioneaza coconul matasos pentru a se transforma in pupe.

Urmeaza aparitia fluturilor generatiei a doua, la inceputul lunii iulie. Dupa aparitie, adultii se imperecheaza si femelele depun ponta pe fructele crude sau in parga, preferand soiurile tardive si semitardive. Larvele generatiei a doua patrund in fructe si rod galerii in jurul samburelui. Spre toamna, la inceputul lunii septembrie, larvele se retrag pentru hibernare, constituind rezerva biologica pentru anul urmator.

Plante atacate si mod de daunare – viermele prunelor

Cydia funebrana ataca atat fructele de prun salbatic si cultivat cat si pe cele de cires, piersic, cais. Atacul consta in distrugerea pulpei si a samburelui fructului si garnisirea acestora cu excremente.

viermele prunelor fructe

Larvele au un mod diferit de atac, in functie de momentul aparitiei.

Astfel, larvele generatiei I ataca fructele in zona pedunculara, acestea capata o culoare violacee si cad prematur. In urma atacului larvelor generatiei a II-a, fructele se matureaza prematur, devin moi, cad si putrezesc pe sol. Aceste fructe prezinta scurgeri gomoase in zona orificiului prin care patrunde larva. Larvele generatiei a doua provoaca cele mai mari pagube, de pana la 80% din recolta.

Control si combatere

Ca masura de prevenire si reducerea rezervei biologice a daunatorului, este foarte importanta adunarea fructelor cazute si distrugerea sau folosirea lor in diferite scopuri. Astfel, se reduce considerabil numarul adultilor din prima generatie si a larvelor hibernante ce vor produce infestari in urmatorul an.

Instalarea braielor capcana in jurul tulpinii pomilor pentru capturarea larvelor ajuta deasemenea la reducerea numarului de daunatori.

Capcanele feromonale s-au dovedit a fi eficiente deoarece dezorienteaza si captureaza masculii, astfel, femelele raman nefecundate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Viermele prunelor are daunatori si pradatori naturali. Se pot realiza biopreparate pe baza de Bacillus thurigiensis  cu rezultate foarte bune. Viespea parazita Trichogramma embryophagnum actioneaza cu succes asupra oualor iar parazitii Ascogaster quadridentatus si Ascogaster rufipes, asupra larvelor.

Pentru combaterea chimica e viermelui prunelor este omologata o gama larga de produse. Cu ajutorul capcanelor se stabileste momentul aplicarii produselor fitosanitare. Astfel, la capturarea a 3-5 fluturi/capcana/ saptamana (5 capcane/ha), se efectueaza imediat tratamente cu insecticide specifice. Pentru combatere se recomanda cate un tratament pentru fiecare generatie.

In lipsa acestor capcane, tratamentele se pot face de la inflorit (cu insecticide care protejeaza entomofauna utila) pana la inceputul maturarii fructelor, cu o pauza de minim 14 zile intre tratamente.

La aplicarea tratamentelor in repaus, se va insista pe scoarta de la baza tulpinii deoarece este un loc preferat de larve pentru hibernare.

Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile