Raspandire. Viermele cireselor (musca cireselor) este raspandit in mai multe tari din Europa si America de Nord, in livezile de visin si cires. In tara noastra este intalnit in toate zonele.
Alte denumiri: cherry fruit fly (engleza).
Descriere. Adultul este o musca mica, de 3-5 mm lungime, cu corpul negru si aripi transparente, prevazute cu 3 benzi transversale, late, de culoare brun-negricioasa. Musca prezinta capul, scutelul si varful femurelor de culoare galben-roscate. Larva este apoda, alba-galbuie, de 5-6 mm lungime.
Biologie si ecologie viermele cireselor
Aceasta insecta prezinta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului (2-18 cm), sub coroana pomilor. Adultii apar cu aproximativ o luna inainte de coacerea visinelor si cireselor, pe la sfarsitul lunii mai. La 1-2 saptamani de la inceputul zborului, au loc copulatia si depunerea pontei. Femela depune sub epiderma fructelor in parga cate un ou. O femela poate depunde pana la 200 de oua. Larvele apar dupa 6-12 zile si patrund in fruct, hranindu-se cu pulpa fructului, astfel, in urma atacului, tesuturile devin moi si se inchid la culoare. Dupa ce se hranesc timp de 3-4 saptamani, larvele complet dezvoltate parasesc fructul si migreaza in sol pentru a se transforma in pupe, stadiul in care insecta ierneaza. O parte din pupe pot ramane in diapauza chiar si 2-3 ani.
Timpul insorit si temperaturile de 18-22°C sunt conditiile favorabile dezvoltarii acestei specii. Precipitatiile abundente au o influenta negativa asupra mustelor.
Plante atacate si mod de daunare
Viermele cireselor este cel mai important daunator al ciresilor. Daunele sunt produse de larva acestei specii, care ataca fructele, consumand pulpa in jurul samburelui. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare, putrezesc si cad. Chiar si dupa recoltare, fructele atacate sunt sensibile si putrezesc.
Sunt predispuse la atac soiurile cu coacere semitarzie si tarzie. In mod obisnuit, soiurile timpurii nu sunt atacate de musca cireselor. Daunatorul a mai fost semnalat si pe fructele de Lonicera tatarica, Lonicera xilosteum, Berberis vulgaris, acesti arbusti constituind principalele focare de infectie pentru livezile de visin si cires. Productia livezilor netratate poate fi afectata pana la 100%, fructele pierzandu-si astfel valoarea comerciala.
Control si combatere. Pentru a reduce populatia de daunatori, se poate interveni in momente cheie. Astfel, primvara devreme si toamna tarziu se sapa solul din jurul pomului pentru a reduce numarul de pupe hibernante. Dupa aparitia adultilor dar pana la momentul depunerii pontei, se poate interveni cu capcane adezive colorate in galben, atragatoare pentru aceste muste.
Tratamentele chimice sunt eficiente doar aplicate preventiv deoarece, odata depus oul in fruct, nu se mai poate interveni. Primul tratament se va face atunci cand adultii isi incep zborul, dupa 15 mai sau la depistarea primilor adulti in capcane. Un alt indicator pentru inceperea tratamentelor este intrarea in parga a fructelor. Urmatoarele tratamente se vor face la acoperire, la un interval de 7-10 zile.
Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.