Viermele cireselor – Rhagoletis cerasi

Viermele cireselor - Rhagoletis cerasi Comunitatea Botanistii

Raspandire. Viermele cireselor (musca cireselor) este raspandit in mai multe tari din Europa si America de Nord, in livezile de visin si cires. In tara noastra este intalnit in toate zonele.

Alte denumiri: cherry fruit fly (engleza).

Descriere. Adultul este o musca mica, de 3-5 mm lungime, cu corpul negru si aripi transparente, prevazute cu 3 benzi transversale, late, de culoare brun-negricioasa. Musca prezinta capul, scutelul si varful femurelor de culoare galben-roscate. Larva este apoda, alba-galbuie, de 5-6 mm lungime.

Biologie si ecologie viermele cireselor

Aceasta insecta prezinta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului (2-18 cm), sub coroana pomilor. Adultii apar cu aproximativ o luna inainte de coacerea visinelor si cireselor, pe la sfarsitul lunii mai. La 1-2 saptamani de la inceputul zborului, au loc copulatia si depunerea pontei. Femela depune sub epiderma fructelor in parga cate un ou. O femela poate depunde pana la 200 de oua. Larvele apar dupa 6-12 zile si patrund in fruct, hranindu-se cu pulpa fructului, astfel, in urma atacului, tesuturile devin moi si se inchid la culoare. Dupa ce se hranesc timp de 3-4 saptamani, larvele complet dezvoltate parasesc fructul si migreaza in sol pentru a se transforma in pupe, stadiul in care insecta ierneaza. O parte din pupe pot ramane in diapauza chiar si 2-3 ani.

Timpul insorit si temperaturile de 18-22°C sunt conditiile favorabile dezvoltarii acestei specii. Precipitatiile abundente au o influenta negativa asupra mustelor.

Plante atacate si mod de daunare

Viermele cireselor este cel mai important daunator in ciresilor. Daunele sunt produse de larva acestei specii, care ataca fructele, consumand pulpa in jurul samburelui. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare, putrezesc si cad. Chiar si dupa recoltare, fructele atacate sunt sensibile si putrezesc.

Sunt predispuse la atac soiurile cu coacere semitarzie si tarzie. In mod obisnuit, soiurile timputii nu sunt atacate de musca cireselor. Daunatorul a mai fost semnalat si pe fructele de Lonicera tatarica, Lonicera xilosteum, Berberis vulgaris, acesti arbusti constituind principalele focare de infectie pentru livezile de visin si cires.  Productia livezilor netratate poate fi afectata pana la 100%, fructele pierzandu-si astfel valoarea comerciala.

Control si combatere. Pentru a reduce populatia de daunatori, se poate interveni in momente cheie. Astfel, primvara devreme si toamna tarziu se sapa solul din jurul pomului pentru a reduce numarul de pupe hibernante. Dupa aparitia adultilor dar pana la momentul depunerii pontei, se poate interveni cu capcane adezive colorate in galben, atragatoare pentru aceste muste.

viermele-cireselor-capcana

Tratamentele chimice sunt eficiente doar aplicate preventiv deoarece, odata depus oul in fruct, nu se mai poate interveni. Primul tratament se va face atunci cand adultii isi incep zborul, dupa 15 mai sau la depistarea primilor adulti in capcane. Un alt indicator pentru inceperea tratamentelor este intrarea in parga a fructelor. Urmatoarele tratamente se vor face la acoperire, la un interval de 7-10 zile.

Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Mihailescu Aurora
  9 mai 2020
  Buna ziua. Sunt incepatoare in gradinarit si sunt nedumerita in ceea ce priveste tratamentele ce se aplica la plante. Stiu ca aplicarea foliara se face pe frunze dar nu stiu in ce consta aplicarea reziduala. Nu am gasit nicaieri o explicatie. Daca ma puteti lamuri in acest sens. Va multumesc.
  0
  1
  Trimite
  Ciprian
  10 martie 2021
  tratament rana cires Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Doresc si eu sa stiu cum si cu ce as putea trata rana acestui cires. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Cu respect Ciprian
  1
  2
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile