Varza de Bruxelles, informatii despre tehnologia de cultura

varza-de-bruxelles-cultivare-ingrijire
varza de bruxelles

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera) se cultiva pentru verzisoarele ce se formeaza la baza frunzelor si se consuma sub diferite forme, in perioada de toamna-iarna. Plantele sunt rezistente la temperaturi scazute, iar in zonele cu ierni usoare, plantele pot ramane in camp pana primavara. Verzisoarele au un gust placut si contin cantitati insemnate de vitamine si minerale. Varza de Bruxelles are si proprietati terapeutice.

Planta este originara din zona Marii Mediterane si a Oceanului Atlantic si s-a introdus in cultura incepand cu secolul al XVIII-lea. A devenit foarte repede populara, iar cultura s-a extins in Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franta. Cel mai mare consum de Varza de Bruxelles se inregistreaza in Marea Britanie, Olanda si Belgia. In Romania se cultiva pe suprafete reduse.

Este o planta bienala, cu sistemul radicular este bine dezvoltat. Tulpina este inalta, de 0,8-1,2 m, cu frunzele petiolate, cordiforme, cu limbul indoit in sus. Pe tulpina se formeaza 40-70 de muguri, din care se vor forma verzisoarele. La maturitatea de consum verzisoarele au 3-4 cm diamentru si pe masura ce acestea se dezvolta, frunzele incep sa cada. In al doilea an de vegetatie, din verzisoare se formeaza tulpinile florifere cu flori galbene. Pe o planta se gasesc intre 3000 si 5000 de flori. Polenizarea este entomofila iar in urma acesteia se formeaza fructul, o silicva in care se gasesc semintele mici si sferice.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura optima de vegetatie este cuprinsa intre 15 si 21℃ iar verzisoarele se dezvolta normal la temperaturi de 15-18, temperaturile ridicate influentand negativ dezvoltarea verzisoarelor. Aceasta specie are pretentii deosebite fata de lumina doar in faza de rasad. Cerintele fata de apa sunt mari, fiind nevoie de umiditate constanta in sol pentru o buna crestere si dezvoltare. Nu se recomanda alternarea perioadelor secetoase cu cele cu exces de apa. Varza de Bruxelles prefera solurile profunde, fertile si bine structurate, iar pe terenurile compactate radacinile se asfixiaza.

Tehnologia de cultivare a verzei de Bruxelles

Pregatirea terenului

Toamna se realizeaza fertilizarea de baza cu gunoi de grajd bine descompus insa varza de Bruxelles reactioneaza bine si la aplicarea ingrasamintelor chimice. Dupa fertilizarea de baza, solul se lucreaza la adancimea de 25-30 cm, utilizand cazmaua, motocultorul sau plugul in agregat cu tractor. Primavara solul se marunteste bine si optional se poate aplica ingrasamant complex NPK. Inainte de plantarea rasadurilor se poate utiliza un erbicid preemergent.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea si plantarea rasadurilor
rasad-varaza-bruxelles

Cultura de varza de Bruxelles se infiinteaza prin rasad, produs in prealabil in rasadnite sau solarii destinate acestui scop. Se recomanda utilizarea turbei ca substrat de semanat si repicat, deoarece aceasta este libera de boli si daunatori. Dupa formarea a 2-3 frunze reale, se pot aplica ingrasaminte foliare. Pentru un hectar de cultura este nevoie de 200-250 grame de samanta.

Semanatul se face cu 4-6 saptamani inaintea plantarii in camp, la  aproximativ 2,5 cm intre randuri si 2,5 cm distanta intre plante, pe rand. Cand rasadurile au 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensiunile 5 x 5 x 5 cm.

La plantare, rasadul trebuie sa aiba 50-60 de zile si 10-15 cm inaltime. Rasadurile se planteaza astfel incat frunzele din partea inferioara a plantei sa atinga solul. Ca distante de plantare se utilizeaza 70 cm intre randuri si 40 cm distanta intre plante, pe rand.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor. 

Combaterea buruienilor si afanarea solului

Pentru favorizarea schimbului de gaze la nivel radicular, se efectueaza periodic afanarea solului prin prasile. Pentru combaterea buruienilor, se pot aplica si erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de ingrijire
mulcire

La patru zile de la plantare se completeaza golurile din cultura, cu rasad de rezerva din acelasi soi/hibrid.

Mulcirea solului se poate realiza inainte de plantare, cu folie de polietilena, sau dupa plantare, daca se utilizeaza materiale vegetale precum paiele. Atfel, terenul va fi mai cald, buruienile nu se mai dezvolta, iar activitatea microbiologica a solului este stimulata.

Daca nu se inregistreaza precipitatii, este necesara aplicarea irigarilor pe toata perioada de vegetatie. Udarea se poate face pe brazde, prin aspersiune sau, de preferat, prin picurare.

Pentru obtinerea de productii ridicate, se aplica fertilizari faziale. Ingrasamintele se aplica la 3-4 saptamani de la plantare, utilizand ingrasaminte granulare sau lichide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cand verzisoarele au diametrul de 1 cm, se poate rupe varful plantei. Astfel, verzisoarele vor ajunge la maturitate mai repede, iar productia va fi de calitate superioara. Daca doriti ca planta sa se matureze mai repede, se rup verzisoarele formate pe primii 25 cm de tulpina.

Recoltarea
varza-bruxelles-recoltata

Varza de Bruxelles se recolteaza dupa inghet, cand verzisoarele sunt tari, au forma compacta si culoare verde intens. Verzisoarele trebuie sa aiba diametrul de aproximativ 3-4 cm. Operatiunea se poate realiza din toamna pana in primavara, prin taierea tulpinilor, dupa care se detaseaza varzisoarele. Acestea se pot pastra pana la 5 saptamani, in depozite cu atmosfera controlata, la temperaturi de 0 si umiditate de 95%.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile