Usturoi, informatii despre tehnologia de cultura

Publicat pe: 22 iulie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

usturoi-tehnologie-de-cultura
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
planta-usturoi

Usturoiul (Allium sativum ssp. vulgare) se cultiva pentru bulbi si pentru tulpina falsa, precum si pentru frunzele de usturoi ce se consuma in stare proaspata. Este utilizat atat ca aliment sau condiment, cat si ca medicament, cu numeroase proprietati.

Usturoiul provine din specii salbatice originare din Asia Mica, Bazinul Marii Mediterane, Egipt, fiind introdus in cultura de peste 6000 ani. In prezent, se cultiva in intreaga lume, gasind conditii optime si in Romania.

Bulbul este format din mai multi bulbili (catei de usturoi), prinsi pe un disc comun (tulpina plantei), invelit la exterior de tunici pergamentoase. Fiecare bulbil de usturoi are un disc propriu, o frunza carnoasa si un mugure prins de disc. Dintr-un bulbil se formeaza o noua planta de usturoi. La baza bulbilului se formeaza numeroase radacini fibroase. Frunzele sunt liniare, indoite sub forma de jgheab, au culoarea verde si sunt acoperite cu pruina. In tara noastra usturoiul se comporta ca planta anuala, nu formeaza seminte si se inmulteste doar prin bulbili.

Cerinte fata de clima si sol

Usturoiul are pretentii mici fata de caldura si din acest motiv poate fi plantat toamna sau primavara devreme. Daca este bine inradacinat, poate rezista pana la temperaturi de -25℃. Dat fiind sistemul radicular slab dezvoltat, usturoiul are cerinte mari fata de apa si necesita ca umiditatea solului sa fie constanta, insuficienta acesteia impiedicand cresterea bulbilor. Aceasta specie prefera solurile permeabile, cu textura usoara, bogate in substante organice.

Tehnologia de cultivare a usturoiului

Rotatia culturilor

Rezultate bune se obtin dupa culturile fertilizate cu gunoi de grajd, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple de plante bune premergatoare: ardei, tomate, vinete, varza timpurie, castraveti, dovlecei, pepeni. Usturoiul poate sa revina pe acelasi teren dupa minim trei ani si nu se cultiva dupa mazare, fasole sau ceapa, avand specii de nematozi ca daunatori comuni cu acestea.

Pregatirea terenului

Usturoiul se poate planta toamna sau primavara, cu pregatirea terenului din toamna. Inainte de efctuarea lucrarii de arat se poate aplica gunoi de grajd bine descompus, dar usturoiul prefera administrarea ingrasamintelor organice la cultura premergatoare. Se administreaza ingrasaminte chimice in functie de starea de aprovizionare a solului. Inainte de plantare se marunteste solul iar dupa plantare se aplica un erbicid preemergent.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Infiintarea culturii
plantat-usturoi

Toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (inceputul lunii martie) se infiinteaza cultura de usturoi, prin plantare de bulbili („catei”). Materialul saditor trebuie sa fie certificat, provenit din culturi neinfestate cu nematozi si pastrat in conditii de umiditate scazuta si temperaturi negative. Plantarea se realizeaza la 25-30 cm distanta intre randuri si 5-10 cm intre plante, pe rand. Adancimea de plantare este de 6 cm toamna si 4 cm primavara. Cantitatea de bulbili necesara pentru un hectar de usturoi variaza intre 800 si 1000 kg. Dupa plantare, se iriga cultura.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate la spanac. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor. 

Combaterea buruienilor

Solul se mentine afanat si fara buruieni prin prasile sau prin aplicarea erbicidelor postemergente omologate.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

Cultivarea cu succes a usturoiului impune aplicarea irigarii, pentru obtinerea de productii mari si de calitate superioara. Se aplica 3-4 udari in perioada de crestere a bulbilor, in functie de cantitatea de precipitatii.

Daca usturoiul incepe sa formeze tulpini florale, acestea se inlatura, pentru a impiedica planta sa aloce resurse in aceasta directie.

Dupa rasarirea plantelor, se aplica fertilizare faziala cu ingrasaminte de tip NPK sau cu ingrasaminte organo-minerale. Se poate aplica si fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea
recoltat-usturoi

Usturoiul se recolteaza cand frunzele incep sa se usuce. Calendaristic, epoca de recoltat se incadreaza in intervalul iulie-august. Plantele se recolteaza cu grija pentru a nu distruge tunicile ce invelesc bulbii, iar dupa recoltare usturoiul se lasa 4-6 zile pe teren, pentru a se usca. Dupa uscare, bulbii se conditioneaza si se depoziteaza in spatii uscate, bine ventilate, la temperaturi de aproximativ 6. Pentru pastrarea pe termen lung, se recomanda temperaturi cuprinse intre 0 si 3℃. Usturoiul se poate recolta primavara, pentru consum in stare proaspata (usturoi verde).

Sfaturi pentru cultivarea usturoiului verde

Usturoiul verde se obtine pe timpul iernii in spatii protejate, iar primavara in camp. Cultura in solarii se infiinteaza, de obicei, toamna (septembrie-octombrie) sau primavara devreme.

Materialul saditor trebuie sa fie certificat, provenit din culturi neinfestate cu nematozi. Daca se planteaza in primavara, materialul saditor se pastreaza la temperaturi cuprinse intre 0 si 3℃, in spatii uscate, bine ventilate. Ca schema de plantare, se poate utiliza aceeasi ca si la cultura destinata obtinerii bulbilor. Dupa efectuarea plantarii, cultura se iriga, in vederea favorizarii inradacinarii. Se asigura temperaturi cuprinse intre 18 si 25℃ si se acorda atentie sporita aerisirii zilnice a solarului.

Recoltarea usturoiului verde se face cand plantele au ajuns la marimea dorita.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
afide-sfaturi-combatere
Afide
zambila-sfaturi-ingrijire
Zambila
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Suculente
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
Ficus
Orhidee
Euphorbia
Monstera
Spathiphyllum-ingrijire-sfaturi
Spathiphyllum
Trandafir chinezesc
plante decorative interior
Decorative de interior
Bonsai
cartof-cultivare-ingrijire
Cartof
musculita-de-otet
Musculite de otet
Zamioculcas
Dieffenbachia
scapa-de-plosnite-de-pat
Plosnite de pat
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Usturoi, informatii despre tehnologia de cultura

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile