Usturoi, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Usturoiul (Allium sativum ssp. vulgare) se cultiva pentru bulbi si pentru tulpina falsa, precum si pentru frunzele ce se consuma in stare proaspata. Este utilizat atat ca aliment sau condiment, cat si ca medicament, cu numeroase proprietati.

planta-usturoiUsturoiul provine din specii salbatice originare din Asia Mica, Bazinul Marii Mediterane, Egipt, fiind introdus in cultura de peste 6000 ani. In prezent, se cultiva in intreaga lume, gasind conditii optime si in Romania.

Bulbul este format din mai multi bulbili (catei), prinsi pe un disc comun (tulpina plantei), invelit la exterior de tunici pergamentoase. Fiecare bulbil are un disc propriu, o frunza carnoasa si un mugure prins de disc. Dintr-un bulbil se formeaza o noua planta de usturoi. La baza bulbilului se formeaza numeroase radacini fibroase. Frunzele sunt liniare, indoite sub forma de jgheab, au culoarea verde si sunt acoperite cu pruina. In tara noastra usturoiul se comporta ca planta anuala, nu formeaza seminte si se inmulteste doar prin bulbili.

Cerinte fata de clima si sol. Usturoiul are pretentii mici fata de caldura si din acest motiv poate fi plantat toamna sau primavara devreme. Daca este bine inradacinat, poate rezista pana la temperaturi de -25℃. Dat fiind sistemul radicular slab dezvoltat, usturoiul are cerinte mari fata de apa si necesita ca umiditatea solului sa fie constanta, insuficienta acesteia impiedicand cresterea bulbilor. Aceasta specie prefera solurile permeabile, cu textura usoara, bogate in substante organice.

Tehnologia de cultivare a usturoiului

Rotatia culturilor. Rezultate bune se obtin dupa culturile fertilizate cu gunoi de grajd, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple de plante bune premergatoare: ardei, tomate, vinete, varza timpurie, castraveti, dovlecei, pepeni. Usturoiul poate sa revina pe acelasi teren dupa minim trei ani si nu se cultiva dupa mazare, fasole sau ceapa, avand specii de nematozi ca daunatori comuni cu acestea.

Pregatirea terenului. Usturoiul se poate planta toamna sau primavara, cu pregatirea terenului din toamna. Inainte de efctuarea lucrarii de arat se pot aplica 20 t/ha de gunoi de grajd bine descompus dar usturoiul prefera administrarea ingrasamintelor organice la cultura premergatoare. Se administreaza ingrasaminte chimice in functie de starea de aprovizionare a solului. Orientativ, se pot administra 300 kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sare potasica sau ingrasaminte NPK, cu eliberare lenta. Inainte de plantare se marunteste solul iar dupa plantare se aplica un erbicid preemergent, precum Stomp Aqua.

plantat-usturoiInfiintarea culturii. Toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (inceputul lunii martie) se infiinteaza cultura de usturoi, prin plantare de bulbili (“catei”). Materialul saditor trebuie sa fie certificat, provenit din culturi neinfestate cu nematozi si pastrat in conditii de umiditate scazuta si temperaturi negative. Plantarea se realizeaza la 25-30 cm distanta intre randuri si 5-10 cm intre plante, pe rand. Adancimea de plantare este de 6 cm toamna si 4 cm primavara. Cantitatea de bulbili necesara pentru un hectar de usturoi variaza intre 800 si 1000 kg. Dupa plantare, se iriga cultura.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca usturoiul, precum si informatii despre metodele de combatere, click aici. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor. 

Combaterea buruienilor. Solul se mentine afanat si fara buruieni prin prasile sau prin aplicarea erbicidelor postemergente omologate.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

Cultivarea cu succes a usturoiului impune aplicarea irigarii, pentru obtinerea de productii mari si de calitate superioara. Se aplica 3-4 udari in perioada de crestere a bulbilor, in functie de cantitatea de precipitatii.

Daca usturoiul incepe sa formeze tulpini florale, acestea se inlatura, pentru a impiedica planta sa aloce resurse in aceasta directie.

Dupa rasarirea plantelor, se aplica fertilizare faziala cu 200 kg superfosfat/ha, 100 kg sulfat de potasiu/ha si 100 kg azotat de amoniu/ha sau cu ingrasamant organo-mineral. Se poate aplica si fertilizarea foliara cu unul din produsele: BlackJak, Terra-Sorb, Amalgerol sau Cropmax.

Produse recomandate

  • Amalgerol, 1 litru

    Livrare în 24 de ore

    Amalgerol, 1 litru

    (9)
    65.45 Lei
    Producator: Hechenbichler Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: lichid Cultura: arbusti fructiferi, cartof, cereale, fasole, floarea soarelui, gazon, legume, mazare, pomi fructiferi, porumb, rapita, sfecla de zahar, soia, vita de vie Substanta activa crestere: extract alge marine, substante organice Culturi bio: potrivite
  • BlackJak, 1 Litru

    Livrare în 24 de ore

    BlackJak, 1 Litru

    81.75 Lei
    Producator: Aectra Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: SC - suspensie concentrata Cultura: ardei, capsun, cartof, castraveti, cereale, floarea soarelui, legume, pepeni, pomi fructiferi, porumb, rapita, salata verde, sfecla de zahar, soia, tomate, varza, vinete, vita de vie Substanta activa crestere: acid fulvic, acid humic, acid ulmic Concentratie Substanta Activa: 20 % Culturi bio: potrivite
  • Terra-Sorb Complex, 1 litru

    Livrare în 2 zile

    Terra-Sorb Complex, 1 litru

    114.45 Lei
    Producator: Aectra Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 4 Formulare/Stare: lichid Cultura: ardei, capsun, cartof, castraveti, cereale, floarea soarelui, legume, pepeni, pomi fructiferi, rapita, salata verde, sfecla rosie, soia, tomate, varza, vinete, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, bor, fier, magneziu, mangan, molibden, zinc Concentratie Substanta Activa: 20% ; 5,5% ; 1,5% ; 1% ; 0,8% ; 0,1% ; 0,001% ; 0.1% Culturi bio: nepotrivite

recoltat-usturoiRecoltarea. Usturoiul se recolteaza cand frunzele incep sa se usuce. Calendaristic, epoca de recoltat se incadreaza in intervalul iulie-august. Plantele se recolteaza cu grija pentru a nu distruge tunicile ce invelesc bulbii, iar dupa recoltare usturoiul se lasa 4-6 zile pe teren, pentru a se usca. Dupa uscare, bulbii se conditioneaza si se depoziteaza in spatii uscate, bine ventilate, la temperaturi de aproximativ 6. Pentru pastrarea pe termen lung, se recomanda temperaturi cuprinse intre 0 si 3℃. Usturoiul se poate recolta primavara, pentru consum in stare proaspata (usturoi verde).

Sfaturi pentru cultivarea usturoiului verde

Usturoiul verde se obtine pe timpul iernii in spatii protejate, iar primavara in camp. Cultura in solarii se infiinteaza, de obicei, toamna (septembrie-octombrie) sau primavara devreme.

Materialul saditor trebuie sa fie certificat, provenit din culturi neinfestate cu nematozi. Daca se planteaza in primavara, materialul saditor se pastreaza la temperaturi cuprinse intre 0 si 3℃, in spatii uscate, bine ventilate. Ca schema de plantare, se poate utiliza aceeasi ca si la cultura destinata obtinerii bulbilor. Dupa efectuarea plantarii, cultura se iriga, in vederea favorizarii inradacinarii. Se asigura temperaturi cuprinse intre 18 si 25℃ si se acorda atentie sporita aerisirii zilnice a solarului.

Recoltarea usturoiului verde se face cand plantele au ajuns la marimea dorita.

4 comentarii la “Usturoi, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

  1. Salut, vreau sa plantez usturoi iar dupa plantare vreau sa erbicidez eu as vrea sa folosesc dual gold imi poti spune ce cantitate de erbicid se baga in 10lapa? si mai vreau sa mi spui cu ce trebuie sa fac primul si al doilea tratament si cat sa bag la 10l de apa

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor