Urzica, informatii despre tehnologia de cultura

urzica-cultivare-ingrijire

Urzica (Urtica dioica) este una dintre cele mai raspandite plante, ce cresc spontan in toate zonele tarii. Este raspandita pe toata suprafata globului, mai putin in zonele din sudul si centrul Africii. Frunzele urzicilor sunt foarte populare in alimentatie si se consuma preponderent primavara, sub forma de piureuri, ciorbe, garnituri etc. Nu contin multe calorii, dar bogatia nutritiva a acestei specii este data de continutul mare in saruri minerale si vitamine. Datorita acestui lucru, urzica se utilizeaza si ca planta medicinala sau in industria farmaceutica si in industria cosmeticelor.

Particularitati botanice

Fiind o planta perena formeaza un rizom cilindric, lung si ramificat. Tulpina este tetramuchiata si poate atinge inaltimi de pana la un metru. Frunzele sunt simple, dispuse opus si au o forma variata si cu margine dintata. Fiecare planta formeaza doua tipuri de flori. Cele mascule sunt dispuse in panicule, iar cele femele sunt dispuse in inflorescente pendule. Florile au culoarea verde – deschis. Perioda de inflorire este cuprinsa intre lunile iunie si octombrie.

Cerinte fata de clima si sol. Este o planta ce iubeste lumina, de aceea se va tine cont de acest aspect, la alegerea terenului pentru infiintarea culturii. De asemenea, urzica are nevoie de cantitati ridicate de apa, dar nu suporta excesul. Nu se dezvolta pe solurile ce sufera de fenomenul de seceta. Solurile trebuie sa fie bogate in humus si cu panza de apa freatica la adancimea de peste 1.5 – 2 metri.

Tehnologia de cultivare a urzicii

Datorita raspandirii abundete in flora spontana crearea unor varietati ce se pot cultiva in sistem intensiv a fost o provocare. Statiunea de cercetare de la Vidra a facut cercetari in acest sens, iar rezultate au arata ca cea mai eficienta metoda de infiintare a unei culturi de urzici este prin materialul de plantat, obtinut din plantatia mama (spontana sau special infiintata).

Pregatirea terenului

Dupa eliberarea terenului de planta premergatoare, se efectueaza fertilizarea de baza, in urma unei analize in prealabil a solului. Urmatoarea etapa este reprezentata de aratura realizata la adancimea de 25 – 30 cm. Maruntirea terenului se realizeaza in functie de momentul plantarii (toamna sau primavara). Terenul se modeleaza in straturi late de 94 de cm. Daca terenul este puternic infestat cu buruieni se poate aplica o erbicidare cu cateva zile inainte de infiintarea culturii, respectand specificatiile de pe eticheta, in functie de produsul ales.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Obtinerea si pregatirea materialului de plantat. Acesta se obtine din plantatii mama (spontane sau special semanate). Plantele se cosesc la inaltime de aproximativ 5 cm, iar resturile vegetale se scot din plantatie. Urmatoarea etapa este reprezentata de scoaterea puietilor din sol si despartirea acestora. Se realizeaza fasonarea astfel incat rizomul sa aiba o lungime cuprinsa intre 3 si 4 cm. Puietii trebuie aiba 3 – 4 muguri. Inainte de plantare se vor mocirli. Mocirla este un amestec de apa, pamant si gunoi de grajd. Aceasta trebuie sa aiba consistenta smantanii si sa imbrace sistemul radicular.

Plantarea sau semanatul

Momentul optim de plantare este toamna sau primavara. Astfel, plantele obtinute in plantatia mama, se vor planta la o adancime cu un centimetru mai mare decat cea din plantatie. Se recomanda urmatoarea schema de plantare: 8 – 10 cm intre randuri si 5 – 8 cm distanta intre plante pe rand. Cultura de urzici se poate infiinta si din seminte. Distanta intre randuri este acceasi ca cea folosita la plantarea anterioara si este nevoie de o cantitate de samanta cuprinsa intre 4 si 6 kg/ ha.

Lucrarile de intretinere

Fiind o cultura perena, ce se exploateaza timp de 3 – 4 ani necesita mai multe lucrari de intretinere. In primul an de cultura se realizeaza operatiune de completare a golurilor. Aceasta lucrare urmareste mentinerea densitatii optime. Fertilizarea se realizeaza dupa fiecare recoltare pentru a stimula productia de frunze. Se pot utiliza ingrasaminte complex de tip NPK sau pe baza de azot. De asemenea cand frunzele au inceput sa se formeze se pot aplica fertilizari foliare.

Combaterea buruienilor se realizeaza manual sau mecanic. Se aplica prasile ori de cate ori este nevoie. De asemenea, irigatiile se realizeaza atunci cand este nevoie, utilizandu-se norme de 200 – 250 metri cu /ha. Pentru a mentine umiditatea solului si pentru a impiedica aparitia buruienilor se poate realiza mulcirea solului. Pentru aceasta operatiune putem folosi folie de polietilena, paie, gunoi de grajd nefermentat, sau alte materiale. De asemenea, sub stratul de mulci se va crea un climat favorabil dezvoltarii microorganismelor utile. Urzica nu este sensibila la boli si daunatori, atacul acestora manifestandu-se rar si neproducand pagube importante.

Recoltarea
recoltare urzica

Cultura de urzici se poate recolta de 2 – 3 ori pe an. Operatiunea se realizeaza cand plantele au inaltimea de 10 – 15 cm. Frunzele se pot rupe sau se pot taia. Pe suprafete mari plantele se pot recolta mecanizat. Dupa recoltare frunzele de urzici nu trebuie sa intre in contact cu soarele pentru ca se drepreciaza rapid. Se pot depozita o perioada scurta de timp in spatii ce asigura temperaturi scazute. De asemenea, daca doriti sa va bucurati de gustul proaspat al urzicilor pentru o perioada mai lunga de timp, acestea se pot pastra la congelator.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile