Tutun, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 5 ianuarie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Planta de tutun face parte din familia Solanaceae, genul Nicotina L, principalele specii de tutun sunt Nicotiana tabacum si N. rustica, acestea sunt originare din America. In prezent tutunul se cultiva pe toate continentele, pe teritoriul tarii noastre suprafata a scazut anual. Tutunul este principala materie prima folosita in obtinerea produselor din tutun (tigari, tutun pentru mestecate, tutun de pipa).
Tutunul prezinta o radacina profunda, pivotanta ceea ce ii confera plantei o oarecare rezistenta la seceta, tulpina este cilindrica, inalta, in partea superioara avand ramificatii, frunzele sunt alterne si au diferite forme. Florile sunt asezate in raceme sau panicule terminale iar fructul este o capsula formata din doua compartimente.
Factorii de mediu
Temperatura
Pe intreaga perioada de vegetatie tutunul are nevoie de 2600-2900°C. Este o planta termofila, temperatura optima de dezvoltare a plantelor de tutun este de 27°C. Temperaturile ce depasesc 30°C sau scad sub 17°C scad productiile si calitatea tutunului.
Lumina
Tutunul este o planta iubitoare de lumina, acest factor abiotic influentand direct productia si calitatea tutunului, insuficienta luminii creste perioada de vegetatie si incetineste dezvoltarea plantelor.
Substrat
Solurile sunt foarte importante pentru realizarea unei productii profitabile, tutunul prefera soluri cu valoarea pH-ului intre 6,5-7,4. Solurile usoare, calde sunt prielnice pentru dezvoltarea plantelor de tutun.
Umiditate
Tutunul nu este pretentios fata de factorul umiditate, are rezistenta buna la seceta, daca umiditate este prea mare apar efecte negative in perioada de vegetatie precum prelungirea acesteia si aparitia bolilor si daunatorilor.
Tehnologia de cultivare
Lucrarile solului
Dupa recoltarea plantei premergatoare se realizeaza lucrarea de dezmiristit, apoi se realizeaza lucrarea de arat cand umiditatea solului permite aceasta lucrare. Patul germinativ se realizeaza cu ajutorul combinatoarelor ce niveleaza solul, primavara se recomanda efectuarea unui numar cat mai mic de lucrari la nivelul solului pentru a impiedica pierderea apei. Solul trebuie fie cat mai afanat si nivelat.
Metoda si epoca plantatului
In ziua plantarii rasadul de tutun se scoate din rasadnite/solarii, se aleg doar plantele uniform dezvoltate. Epoca plantarii se stabileste in functie de zona in care se cultiva dar si de caracteristicile soiului folosit. In general epoca plantarii este cuprinsa intre 1-15 mai.
Combaterea buruienilor
Buruienile sunt nedorite in orice cultura fiind mari consumatoare de apa si elemente nutritive. Buruienile pot fi combatute prin efectuarea de prasile mecanice sau manuale si prin erbicidare cu produse specifice.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Tutunul este frecvent atacat de boli precum fainare, putregaiul tulpinii, bacterioze, patarea unghiulara. Dintre daunatori cei mai pagubitori sunt tripsii, afidele, omizile defoliatoare dar si omida capsulelor.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Fertilizare
Tutunul este o cultura ce raspunde pozitiv la fertilizari cu ingrasaminte organice sau minerale, se recomanda astfel folosirea ingrasamintelor cu continut ridicat si echilibrat in macro si microelemente.
Irigarea
Irigarea culturii de tutun se poate realiza fara a diminua productia. Se recomanda folosirea lucrarii de irigare in functie de precipitatiile inregistrate in zonele de cultivare, daca umiditatea solului este prea se poate produce scaderea cantitatii de nicotina. Normele de udare trebuie sa fie cuprinse intre 250-350 m3 apa.
Recoltarea
Frunzele de tutun ajung la maturitate treptate, acest lucru se realizeaza de la baza spre varf. Ajungerea la maturitate se observa prin pierderea luciului, prezenta petelor galbui pe frunze. Maturarea frunzelor facandu-se etapizat atunci si recoltatul se va realiza pe parcusul a mai multor zile.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Tutun, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verzitratament boala petelor de bronzSalutare! Pentru boala petelor de bronz ce imi recomandati?Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi2 urează frunze verzitutun cu pete si marginea frunzelor rasucitaAspectul acesta brobonat al frunzelor il au cam toate plantele,mai mult sau mai putin.Una dintre ele are la baza,primele doua frunze,cu petele acelea pe fata si pe spatele frunzei,iar la... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi7 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.