Tripsul secarei (Haplothrips aculeatus) – identificare si combatere
Publicat pe: 28 aprilie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tripsul secarei, Haplothrips aculeatusn este o specie cunoscuta in Romania din zonele de stepa pana la munte. Este intalnita frecvent pe cereale, dar cu preferinta evidenta pentru secara.
Are corpul de culoare neagra, de 2 mm lungime, masculii fiind mai mici decat femelele. Oul este ovoid si translucid, iar larvele sunt rosii-portocalii, de 1.8 mm lungime. Pupa este aceeasi culoare ca larva si are 1.7 mm lungime.



Biologie si ecologie – Tripsul secarei
Au o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ale plantelor atacate. Adultii si larvele populeaza teaca ultimei frunze, depun oua si se hranesc cu organele spicului, florile si boabele aflate in faza de lapte-ceara. Dezvoltarea unei generatii de la depunerea oualelor dureaza 50-56 zile.
Plante atacate si daune
Specie semnalata pe numeroase plante gazda, spontane sau cultivate (coada vulpii, ovaz, papura, lucerna, lumanarica, gazon, grau, secara, trifoi, porumb etc).
Combatere
Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Se efectueaza tratamente chimice cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tripsul secarei (Haplothrips aculeatus) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
53 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziBeneficiile utilizarii ingrasamintelor imbogatite cu alge marineIngrasamintele imbogatite cu alge marine ofera o gama larga de beneficii pentru plante, sol si mediul inconjurator. Iata cele mai importante avantaje: 🌱 Stimularea cresterii plantelor: Algele marine contin... mai multFrunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziMonstera – tratamente impotriva tripsilorMonstera a devenit delicioasă pentru dăunători. Dar nu știu ce sunt. Pe câteva frunze sunt niște bestii negre, apoape microscopice, care sunt probabil responsabile pentru depigmentare frunzei. Ce tratament ma... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.