Tripsul secarei- Haplothrips aculeatus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tripsul secarei- Haplothrips aculeatus
Raspandire: In Romania specia este cunoscuta din zonele de stepa pana la munte. Este intalnita frecvent pe cereale, dar cu preferinta evidenta pentru secara.

adult  adult 1
Descriere: Are corpul de culoare neagra, de 2 mm lungime, masculii fiind mai mici decat femelele. Oul este ovoid si translucid, iar larvele sunt rosii-portocalii, de 1.8 mm lungime. Pupa este aceeasi culoare ca larva si are 1.7 mm lungime.
Biologie si ecologie: Au o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ale plantelor atacate. Adultii si larvele populeaza teaca ultimei frunze, depun oua si se hranesc cu organele spicului, florile si boabele aflate in faza de lapte-ceara. Dezvoltarea unei generatii de la depunerea oualelor dureaza 50-56 zile.

planta atacata 1   plante atacate
Plante atacate si daune: Specie semnalata pe numeroase plante gazda, spontane sau cultivate (coada vulpii, ovaz, papura, lucerna, lumanarica, gazon, grau, secara, trifoi, porumb etc).
Combatere: Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol.
Tratamente chimice cu diferite produse avizate cum ar fi Actara (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Faster 10 CE (0.15 l/ha), Fury 10 CE (0.1 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha) etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor