Tripsul secarei- Haplothrips aculeatus

Tripsul secarei- Haplothrips aculeatus Comunitatea Botanistii

Tripsul secarei, Haplothrips aculeatusn este o specie cunoscuta in Romania din zonele de stepa pana la munte. Este intalnita frecvent pe cereale, dar cu preferinta evidenta pentru secara.

  
Descriere. Are corpul de culoare neagra, de 2 mm lungime, masculii fiind mai mici decat femelele. Oul este ovoid si translucid, iar larvele sunt rosii-portocalii, de 1.8 mm lungime. Pupa este aceeasi culoare ca larva si are 1.7 mm lungime.

Biologie si ecologie Tripsul secarei

Au o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ale plantelor atacate. Adultii si larvele populeaza teaca ultimei frunze, depun oua si se hranesc cu organele spicului, florile si boabele aflate in faza de lapte-ceara. Dezvoltarea unei generatii de la depunerea oualelor dureaza 50-56 zile.

   
Plante atacate si daune. Specie semnalata pe numeroase plante gazda, spontane sau cultivate (coada vulpii, ovaz, papura, lucerna, lumanarica, gazon, grau, secara, trifoi, porumb etc).

Combatere. Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Se efectueaza tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Luciana S
  6 noiembrie 2020
  Dieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna seara, am descoperit ca dieffenbachia din imagini are trpsi. Puteti va rog sa imi spuneti daca poate fi salvata? M-a alarmat frunza galbena, are viroza? Se poate apluca acelasi tratament ca la alocasia? Va multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Durau Adela
  27 august 2020
  Insecte gard viu, tripsi Comunitatea BotanistiiInsecte gard viu, tripsi Comunitatea BotanistiiInsecte gard viu, tripsi Comunitatea BotanistiiInsecte gard viu, tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Va rog, daca ma puteti ajuta cu o solutie pentru aceste insecte de pe gardul viu. Din cate am inteles acestea sunt TRIPSI si ar trebui cat mai repede actionat. Va multumesc! Adela
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile