Tripsul plantelor de sera (Heliothrips haemorrhoidalis) – identificare si combatere
Publicat pe: 27 mai 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tripsul plantelor de sera, Heliothrips haemorrhoidalis este o specie originara din America tropicala, de unde s-a raspandit pe tot globul. In Romania este intalnita numai in conditii de sera.
Adultul are corpul de culoare brun-negricioasa, de 1.2-1.5 mm lungime. Larva este de culoare brun-galbuie, de 1 mm lungime.
Biologie si ecologie
Daunatorul se dezvolta in conditii naturale numai in zonele foarte calde si ierneaza in stadiul de ou. Cu aajutorul oviscapului, femela depune oua in limbul foliar. Dupa o perioada de incubatie de 5-6 zile apar larvele care se hranesc prin inteparea epidermei frunzelor.
Plante atacate
In conditii de sera produce pagube unui numar mare de plante: azalee, ficus, trandafir, garoafe, crizanteme etc. Ataca frunzele, lastarii si florile producand pete de culoare alba. Atacul pe flori duce la deformarea acestora. La atacuri puternice are loc necrozarea totala sau partiala a organelor, plantele atacate raman mici.
Monitorizare si control – tripsul plantelor de sera
Se recomanda utilizarea capcanelor de culoare albastra.
Comandă produsele recomandate
Combatere
La atacuri puternice se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Tripsul plantelor de sera (Heliothrips haemorrhoidalis) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi38 urează frunze verziSondaje, Plante netoxice pentru animalele de companieAnimalele de companie sunt adesea curioase și pot încerca să exploreze mediul înconjurător, inclusiv grădina sau interiorul casei. Cu toate acestea, există anumite plante care pot fi toxice pentru acestea,... mai multFrunze verzi51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi63 urează frunze verziStiai ca tratamentele nu se efectueaza atunci cand temperaturile sunt ridicate?Este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei cand temperaturile sunt moderate. In general, plantele aflate sub stres termic nu raspund la tratamentele aplicate.Frunze verzi2 urează frunze verziMonstera – tratamente impotriva tripsilorMonstera a devenit delicioasă pentru dăunători. Dar nu știu ce sunt. Pe câteva frunze sunt niște bestii negre, apoape microscopice, care sunt probabil responsabile pentru depigmentare frunzei. Ce tratament ma... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.