Tripsul plantelor de sera- Heliothrips haemorrhoidalis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

 

Tripsul plantelor de sera- Heliothrips haemorrhoidalis
Raspandire: Specie originara din America tropicala, de unde s-a raspandit pe tot globul. In Romania este intalnita numai in conditii de sera.

adult  larva
Descriere: Adultul are corpul de culoare brun-negricioasa, de 1.2-1.5 mm lungime. Larva este de culoare brun-galbuie, de 1 mm lungime.
Biologie si ecologie: Daunatorul se dezvolta in conditii naturale numai in zonele foarte calde si ierneaza in stadiul de ou. Cu aajutorul oviscapului, femela depune oua in limbul foliar. Dupa o perioada de incubatie de 5-6 zile apar larvele care se hranesc prin inteparea epidermei frunzelor.

planta atacata 1  planta atacata
Plante atacate: Tripsul plantelor de sera se dezvolta in conditii de camp, in zonele foarte calde pe citrice, avocado, mango, cafea, vita de vie, mar, par, culturi de ceai, spanac, muscata, etc. In conditii de sera produce pagube unui numar mare de plante: azalee, ficus, trandafir, garoafe, crizanteme, etc.
Ataca frunzele, lastarii si florile producand pete de culoare alba. Atacul pe flori duce la deformarea acestora. La atacuri puternice are loc necrozarea totala sau partiala a organelor, plantele atacate raman mici, iar fructificarea este redusa.
Combatere: La atacuri puternice se recomanda aplicarea de produse chimice de combatere, utilizand insecticide ca Mospilan 20 SG (0.06%), Actara (0.02%), Confidor Energy (0.08%), Fastac 10 EC (0.02%), etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor