Tripsul plantelor de sera- Heliothrips haemorrhoidalis

Tripsul plantelor de sera- Heliothrips haemorrhoidalis Comunitatea Botanistii


Tripsul plantelor de sera, Heliothrips haemorrhoidalis este o specie originara din America tropicala, de unde s-a raspandit pe tot globul. In Romania este intalnita numai in conditii de sera.

  
Descriere. Adultul are corpul de culoare brun-negricioasa, de 1.2-1.5 mm lungime. Larva este de culoare brun-galbuie, de 1 mm lungime.


Biologie si ecologie- Tripsul plantelor de sera

Daunatorul se dezvolta in conditii naturale numai in zonele foarte calde si ierneaza in stadiul de ou. Cu aajutorul oviscapului, femela depune oua in limbul foliar. Dupa o perioada de incubatie de 5-6 zile apar larvele care se hranesc prin inteparea epidermei frunzelor.

  
Plante atacate. In conditii de sera produce pagube unui numar mare de plante: azalee, ficus, trandafir, garoafe, crizanteme etc. Ataca frunzele, lastarii si florile producand pete de culoare alba. Atacul pe flori duce la deformarea acestora. La atacuri puternice are loc necrozarea totala sau partiala a organelor, plantele atacate raman mici.

Monitorizare si control. Se recomanda utilizarea capcanelor de culoare albastra.

Produse recomandate


Combatere. La atacuri puternice se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Luciana S
  22 martie 2021
  Strelitzia cu daunatori Comunitatea BotanistiiStrelitzia cu daunatori Comunitatea BotanistiiStrelitzia cu daunatori Comunitatea BotanistiiStrelitzia cu daunatori Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am strelitzia din imagini de 6 luni, iar de doua luni sta pe masa din bucatarie la izolare deoarece are niste daunatori. Pana sa o izolez a stat pe pervazul de la geam in dormitor si a facut rost de tripsi (probabil de la o alocasie care era la 1 metru jumate de ea). Am dus-o in bucatarie (nu am unde altundeva sa izolez plantele) si am tratat-o cu Vertimec si cu Faster la interval de 5 zile, dupa care am observat alt tip de insecte pe ea. Nestiind ce sunt ca pareau ba afide, ba paienjeni, am stat sa-i culeg manual la cateva zile cu un betisor inmuiat in apa cu spirt. Nu a functionat, asa ca dupa aproximativ 2 saptamani am tratat-o cu Mospilan si Mavrik (impreuna) la interval de o saptamana. Parea ok, nu mai avea nimic, asa ca am zis sa-i schimb ghiveciul sa nu mai fie ceva prin pamant. Am observat o radacina uscata si una putreda, motiv pt care am despartit cele 2 plante si le-am pus separat, ca macar una din ele sa traiasca. Azi m-am bucurat mult sa vad ca una imi da 2 frunze, dar am observat pe ea aceleasi insecte care par a fi ba afide, ba paienjeni, ba paduchi testosi. Va rog frumos sa ma ajutati sa scap de ele, ca deja mi-au omorat alte strelitzii si am vazut chestiile astea si pe alte plante. Va multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Luciana S
  4 noiembrie 2020
  Alocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am planta din imagini de o saptamana. Cand am ajuns acasa am vazut pe ea niste insecte mici negre pe care le-am omorat, dupa care am spalat planta sub dus, am sters-o si am izolat-o. Azi am observat ca i-au aparut iar niste insecte, de data asta deschise la culoare. Este vorba de tripsi? Cum o pot trata ca sa-si revina? Va multumesc!
  0
  3
  Trimite
  Luciana S
  6 noiembrie 2020
  Dieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna seara, am descoperit ca dieffenbachia din imagini are trpsi. Puteti va rog sa imi spuneti daca poate fi salvata? M-a alarmat frunza galbena, are viroza? Se poate apluca acelasi tratament ca la alocasia? Va multumesc!
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile