Tripsul ovazului (Selenothrips graminum) – identificare si combatere
Publicat pe: 27 mai 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tripsul ovazului, Selenothrips graminum este o specie intalnita in Europa, mai putin cunoscuta in Asia si America de Nord. In Romania este semnalata in multe biocenoze, din Dobrogea pana in Carpati.
Femela are corpul de 0.9-1.1 mm lungime, de culoare galbena-cenusiu sau cafenie, iar masculii de 0.8-0.9 mm lungime.




Biologie si ecologie
Tripsul ovazului este o specie cu o generatie la 1-2 ani, ierneaza ca adult in sol la 30-50 cm adancime, in celule alcatuite din granule fine de sol. Dupa hranire, femelele depun ponta, timp de 7-12 zile, cate 3-4 oua/zi (aproximativ 100 oua), iar pe spic pot fi circa. 115 oua.
Dupa o perioada de incubatie de circa7 zile, apar larvele, care se hranesc cu organele florale sau boabele in faza de lapte-ceara, timp de doua saptamani.
Plantele atacate si daune
Specie cunoscuta pe graminee spontane, pe cereale cultivate etc. Prin modul de hranire (absorbtia sucului celular), determina aparitia de pete decolorate pe frunze, teci, tije si palee, ofilirea acestora .
Combatere
Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Tratamente chimice se efectueaza cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tripsul ovazului (Selenothrips graminum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi87 urează frunze verziAfla de ce nu este recomandat un plan anual pentru tratarea coniferelorFata de legume sau pomii fructiferi, plantele ornamentale pot fi atacate de numerosi agenti patogeni cu actiuni imprevizibile. De aceea, se recomanda ca plantele sa fie verificate periodic 🔍. ... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziMonstera – tratamente impotriva tripsilorMonstera a devenit delicioasă pentru dăunători. Dar nu știu ce sunt. Pe câteva frunze sunt niște bestii negre, apoape microscopice, care sunt probabil responsabile pentru depigmentare frunzei. Ce tratament ma... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.