Tripsul ovazului- Selenothrips graminum

Tripsul ovazului- Selenothrips graminum Comunitatea Botanistii

Tripsul ovazului, Selenothrips graminum este o specie intalnita in Europa, mai putin cunoscuta in Asia si America de Nord. In Romania este semnalata in multe biocenoze, din Dobrogea pana in Carpati.


Descriere. Femela are corpul de 0.9-1.1 mm lungime, de culoare galbena-cenusiu sau cafenie, iar masculii de 0.8-0.9 mm lungime.

  
Biologie si ecologieTripsul ovazului

Tripsul ovazului este o specie cu o generatie la 1-2 ani, ierneaza ca adult in sol la 30-50 cm adancime, in celule alcatuite din granule fine de sol. Dupa hranire, femelele depun ponta, timp de 7-12 zile, cate 3-4 oua/zi (aproximativ 100 oua), iar pe spic pot fi circa. 115 oua.
Dupa o perioada de incubatie de circa7 zile, apar larvele, care se hranesc cu organele florale sau boabele in faza de lapte-ceara, timp de doua saptamani.

  
Plantele atacate si daune. Specie cunoscuta pe graminee spontane, pe cereale cultivate etc. Prin modul de hranire (absorbtia sucului celular), determina aparitia de pete decolorate pe frunze, teci, tije si palee, ofilirea acestora .

Combatere. Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Tratamente chimice se efectueaza cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Roceanu
  5 februarie 2021
  Se poate însămânța cu semănătoare de porumb ? Aveti sămânța?
  0
  1
  Trimite
  Cristina
  2 iulie 2020
  porumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Porumbul zaharat plantat acum 1 luna care are 1.5 metri inaltime si deja a inceput sa formeze stiuletii, a inceput sa se reteze de la suprafata pamantului. Initial am crezut ca sunt melci fara cochilie, caci tulpina parea roasa si doar fibrele mai groase ramaneau nedistruse, insa desi am pus Optimol nu a ajutat cu nimic. In fiecare zi mai gasesc cate 1-2 fire palite, care se indoaie si apoi cad. Acolo unde se reteaza, maduva e putreda si miroase urat, iar Ieri am gasit un fir care s-a retezat de la mijloc, deci clar nu sunt melcii de vina. Porumbul este din samanta tratata, cumparata. Pana acum, nu i-am aplicat niciun alt tratatament. Imi e teama ca voi pierde toate firele, pana se fac de cules. Cu ce as putea sa il tratez? Se mai poate salva ceva din el? Multumesc!
  0
  2
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile