Tripsul ovazului- Selenothrips graminum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tripsul ovazului- Selenothrips graminum
Raspandire: Specie intalnita in Europa, mai putin cunoscuta in Asia si America de Nord. In Romania este semnalata in multe biocenoze, din Dobrogea pana in Carpati.
Descriere: Femela are corpul de 0.9-1.1 mm lungime, de culoare galbena-cenusiu sau cafenie, iar masculii de 0.8-0.9 mm lungime.

adult  larva
Biologie si ecologie: Specie cu o generatie la 1-2 ani, ierneaza ca adult in sol la 30-50 cm adancime, in celule alcatuite din granule fine de sol. Dupa hranire, femelele depun ponta, timp de 7-12 zile, cate 3-4 oua/zi (aproximativ 100 oua), iar pe spic pot fi cca. 115 oua.
Dupa o perioada de incubatie de cca. 7 zile, apar larvele, care se hranesc cu organele florale sau boabele in faza de lapte-ceara, timp de oua saptamani.

plante atacate  planta atacata 2
Plantele atacate si daune: Specie cunoscuta pe graminee spontane, pe cereale cultivate, etc. Prin modul de hranire (absorbtia sucului celular), determina aparitia de pete decolorate pe frunze, teci, tije si palee, ofilirea acestora .
Combatere: Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol.
Tratamente chimice cu diferite produse avizate cum ar fi Actara (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Decis Mega 50 EW (0.15 l/ha), Faster 10 CE (0.15 l/ha), Fury 10 CE (0.1 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha) etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor