Tripsul orzului- Limothrips denticornis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tripsul orzului- Limothrips denticornis
Raspandire: Este specific culturii de secara, raspandit in toata Europa, Africa si America de Nord. Speciile de graminee sunt preferate de aceasta insecta.

adult   larva
Descriere: Adultul are corpul de 1.3-1.6 mm lungime, de culoare galben-brun inchis. Ultimul segment abdominal este ascutit, nealungit in forma de tub. Ovipozitorul este scurt, format din doua perechi de valve dintate.
Biologie: Specii cu 2 generatii anuale, prima se dezvolta pe tecile frunzelor de cereale in toamna, iar cea de-a doua in spicele cerealelor, primavara.

planta atacata  plante atacate
Plante atacate: Se hraneste cu diferite graminee cultivate (grau, orz, secara etc) si spontane.
Atacul se manifesta la spice, provocand atrofieri partiale, terminale sau bazale, cat si atrofieri totale. La tulpina atacul se manifesta sub forma de incovoieri si rasuciri, in regiunea superioara a ultimului internod si la teaca spicului, provocand macule albe cu nuante rosietice.
Combatere: Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol.
Tratamente chimice cu diferite produse avizate cum ar fi Actara (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Faster 10 CE (0.15 l/ha), Fury 10 CE (0.1 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha) etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor