Tripsul graului- Haplothrips tritici

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tripsul graului- Haplothrips tritici
Raspandire: Specie semnalata la sfarsitul secolului al XIX-lea, in fosta Uniune Sovietica. In Romania prezinta raspandirea geografica si plante gazda, din Campia Dunarii pana la altitudinea de 2000 m.

adult  adult si larve
Descriere: Adultul are corpul de 1.2-1.5 mm lungime, de culoare brun-inchis spre negru, aripile sunt inguste cu o nervura. Larva este de culoare rosu portocaliu, dar capul, picioarele si ultimul segment abdominal sunt negre.
Biologie si ecologie: Specie monovoltina, cu o generatie pe an, care se dezvolta din mai pana in iunie-iulie anul urmator, din care cca. 57 de zile pe planta gazda si restul de 309 in sol. O femela depune 20-22 oua. Larvele primare apar in mai-iunie pe glume si inflorescente, iar cele secundare dupa alte 2-4 zile.
Densitatea larvelor poate fi de 10-70/spic, iar durata vietii de 20-30 zile.

planta atacata 1  planta atacata 2
Plante atacate si daune: Spicul poate fi distrus partial sau complet, dupa cum atacul se manifesta la rahisul spicului (atac radial) sau la inflorescente (atac floral).
Organele afectate prezinta ofiliri, ingalbeniri sau albiri, urmate de modificari de forma. Atacul este mai puternic in cazul cand inspicarea are loc mai tarziu sau se prelungeste mult peste perioada normala si poate determina fenomenul cunoscut drept albeata spicelor, totala sau partiala.
Combatere: Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol.
Tratamente chimice cu diferite produse avizate cum ar fi Actara (0.02%), Biscaya 240 OD (0.16 l/ha), Decis Mega 50 EW (0.15 l/ha), Faster 10 CE (0.15 l/ha), Fury 10 CE (0.1 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha) etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor