Tripsul graului- Haplothrips tritici

Tripsul graului, Haplothrips tritici este o specie semnalata la sfarsitul secolului al XIX-lea, in fosta Uniune Sovietica. In Romania prezinta raspandirea geografica si plante gazda, din Campia Dunarii pana la altitudinea de 2000 m.

  
Descriere. Adultul are corpul de 1.2-1.5 mm lungime, de culoare brun-inchis spre negru, aripile sunt inguste cu o nervura. Larva este de culoare rosu portocaliu, dar capul, picioarele si ultimul segment abdominal sunt negre.

  

Biologie si ecologie- Tripsul graului

Specie monovoltina, cu o generatie pe an, care se dezvolta din mai pana in iunie-iulie anul urmator, din care circa 57 de zile pe planta gazda si restul de 309 in sol. O femela depune 20-22 oua. Larvele primare apar in mai-iunie pe glume si inflorescente, iar cele secundare dupa alte 2-4 zile.
Densitatea larvelor poate fi de 10-70/spic, iar durata vietii de 20-30 zile.

Plante atacate si daune. Spicul poate fi distrus partial sau complet, dupa cum atacul se manifesta la rahisul spicului (atac radial) sau la inflorescente (atac floral). Organele afectate prezinta ofiliri, ingalbeniri sau albiri, urmate de modificari de forma. Atacul este mai puternic in cazul cand inspicarea are loc mai tarziu sau se prelungeste mult peste perioada normala si poate determina fenomenul cunoscut drept albeata spicelor, totala sau partiala.


Combatere. Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Tratamentele chimice se efectueaza cu insecticide specifice.