Tripsul graului (Haplothrips tritici) – identificare si combatere
Publicat pe: 12 aprilie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tripsul graului, Haplothrips tritici este o specie semnalata la sfarsitul secolului al XIX-lea, in fosta Uniune Sovietica. In Romania prezinta raspandirea geografica si plante gazda, din Campia Dunarii pana la altitudinea de 2000 m.
Adultul are corpul de 1.2-1.5 mm lungime, de culoare brun-inchis spre negru, aripile sunt inguste cu o nervura. Larva este de culoare rosu portocaliu, dar capul, picioarele si ultimul segment abdominal sunt negre.




Biologie si ecologie – Tripsul graului
Specie monovoltina, cu o generatie pe an, care se dezvolta din mai pana in iunie-iulie anul urmator, din care circa 57 de zile pe planta gazda si restul de 309 in sol. O femela depune 20-22 oua. Larvele primare apar in mai-iunie pe glume si inflorescente, iar cele secundare dupa alte 2-4 zile.
Densitatea larvelor poate fi de 10-70/spic, iar durata vietii de 20-30 zile.
Plante atacate si daune
Spicul poate fi distrus partial sau complet, dupa cum atacul se manifesta la rahisul spicului (atac radial) sau la inflorescente (atac floral). Organele afectate prezinta ofiliri, ingalbeniri sau albiri, urmate de modificari de forma. Atacul este mai puternic in cazul cand inspicarea are loc mai tarziu sau se prelungeste mult peste perioada normala si poate determina fenomenul cunoscut drept albeata spicelor, totala sau partiala.
Combatere
Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Tratamentele chimice se efectueaza cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tripsul graului (Haplothrips tritici) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziMonstera – tratamente impotriva tripsilorMonstera a devenit delicioasă pentru dăunători. Dar nu știu ce sunt. Pe câteva frunze sunt niște bestii negre, apoape microscopice, care sunt probabil responsabile pentru depigmentare frunzei. Ce tratament ma... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.