Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) – identificare si combatere

Publicat pe: 10 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

tripsul-californian-identificare-combatere
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tripsul californian, Frankliniella occidentalis este o specie originara din America de Nord, in Statele Unite. Acesta ataca plantele cultivate in camp ca piersic, cais, prun, grapefruit, bumbac, sfecla, fasole, tomate, trandafiri, garoafe, gerbera, violete de Parma, crizanteme etc. In Romania, se dezvolta cu precadere in sere, insa in ultimii ani s-a semnalat prezenta sa si in camp.  

Femela are corpul de culoare variabila, de culoare galben-deschis pana la brun-inchis, de 1.2-1.9 mm lungime. Masculul este de talie mai mica, de 0.9 mm, de culoare galbena deschisa. Larva dupa ecloziune este alba, devenind galbena in stadiile mai avansate.



Biologie si ecologie

Ierneaza ca adult in sol si ca larva matura in bobocii si mugurii florali. In Romania perioada de incubatie dureaza 4-13 zile fiind puternic influentata de variatiile de temperatura. Dupa ecloziune larvele strabat epiderma tesutului vegetal, iesind la suprafata unde se hranesc timp de 6-19 zile.

Plante atacate

In general larvele si femelele adulte sunt fitofage, hranindu-se prin sugerea sucului celular sau cu polen si nectar. Pe frunzele plantelor ornamentale atacate, se poate remarca existenta unei culori argintii, datorita deformarii tesuturilor atacate. Daunatorul produce pagube importante culturilor de tomate, ardei, castraveti, unele specii floricole (garoafe, gerbera, crizanteme) din sera. Cand atacul are loc inainte de inflorire, bobocii florali nu se mai deschid. Atacul tripsilor se confunda adesea, cu atacul acarienilor.

Monitorizare si control

Se recomanda utilizarea capcanelor de culoare albastra.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combatere

Se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

tripsi-sfaturi-combatere
Despre Tripsi
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Tripsi

13 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile