Tripsul californian- Frankliniella occidentalis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tripsul californian- Frankliniella occidentalis
Raspandire: Este originara din America de Nord (existenta din Canada pana in Mexic). In Statele Unite ataca plantele cultivate in camp ca piersic, cais, prun, grapefruit, bumbac, sfecla, fasole, tomate, trandafiri, garoafe, gerbera, violete de Parma, crizanteme, etc.
In Romania se dezvolta cu precadere in sere, insa in ultimii ani s-a semnalat prezenta sa si in camp.

adult  larva
Descriere: Femela are corpul de culoare variabila, de culoare galben-deschis pana la brun-inchis, de 1.2-1.9 mm lungime. Masculul este de talie mai mica, de 0.9 mm, de culoare galbena deschisa. Larva dupa ecloziune este alba, devenind galbena in stadiile mai avansate.
Biologie si ecologie: Ierneaza ca adult in sol si ca larva matura in bobocii si mugurii florali. In Romania perioada de incubatie dureaza 4-13 zile fiind puternic influentata de variatiile de temperatura. Dupa ecloziune larvele strabat epiderma tesutului vegetal, iesind la suprafata unde se hranesc timp de 6-19 zile.

planta atacata 1 planta atacata
Plante atacate: In general larvele si femelele adulte sunt fitofage, hranindu-se prin sugerea sucului celular sau cu polen si nectar. Pe frunzele plantelor ornamentale atacate, se poate remarca existenta unei culori argintii, datorita deformarii tesuturilor atacate.
Daunatorul produce pagube importante culturilor de tomate, ardei, castraveti, unele specii floricole (garoafe, gerbera, crizanteme) din sera. Cand atacul are loc inainte de inflorire, bobocii florali nu se mai deschid. Atacul tripsilor deseori se confunda cu atacul acarienilor.
Combatere: La atacuri puternice se recomanda aplicarea de produse chimice de combatere, utilizand insecticide ca Mospilan 20 SG (0.06%), Actara (0.02%), Confidor Energy (0.08%), Fastac 10 EC (0.02%), etc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor