Tripsul californian- Frankliniella occidentalis

Tripsul californian- Frankliniella occidentalis Comunitatea Botanistii

Tripsul californian, Frankliniella occidentalis este o specie originara din America de Nord, in Statele Unite. Acesta ataca plantele cultivate in camp ca piersic, cais, prun, grapefruit, bumbac, sfecla, fasole, tomate, trandafiri, garoafe, gerbera, violete de Parma, crizanteme etc. In Romania, se dezvolta cu precadere in sere, insa in ultimii ani s-a semnalat prezenta sa si in camp.  


Descriere. Femela are corpul de culoare variabila, de culoare galben-deschis pana la brun-inchis, de 1.2-1.9 mm lungime. Masculul este de talie mai mica, de 0.9 mm, de culoare galbena deschisa. Larva dupa ecloziune este alba, devenind galbena in stadiile mai avansate.

Biologie si ecologie- Tripsul californian

Ierneaza ca adult in sol si ca larva matura in bobocii si mugurii florali. In Romania perioada de incubatie dureaza 4-13 zile fiind puternic influentata de variatiile de temperatura. Dupa ecloziune larvele strabat epiderma tesutului vegetal, iesind la suprafata unde se hranesc timp de 6-19 zile.

Plante atacate. In general larvele si femelele adulte sunt fitofage, hranindu-se prin sugerea sucului celular sau cu polen si nectar. Pe frunzele plantelor ornamentale atacate, se poate remarca existenta unei culori argintii, datorita deformarii tesuturilor atacate. Daunatorul produce pagube importante culturilor de tomate, ardei, castraveti, unele specii floricole (garoafe, gerbera, crizanteme) din sera. Cand atacul are loc inainte de inflorire, bobocii florali nu se mai deschid. Atacul tripsilor se confunda adesea, cu atacul acarienilor.

Monitorizare si control. Se recomanda utilizarea capcanelor de culoare albastra.

Produse recomandate

Combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Luciana S
  6 noiembrie 2020
  Dieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea BotanistiiDieffenbachia cu tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna seara, am descoperit ca dieffenbachia din imagini are trpsi. Puteti va rog sa imi spuneti daca poate fi salvata? M-a alarmat frunza galbena, are viroza? Se poate apluca acelasi tratament ca la alocasia? Va multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Luciana S
  4 noiembrie 2020
  Alocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea BotanistiiAlocasia cu tripsi Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am planta din imagini de o saptamana. Cand am ajuns acasa am vazut pe ea niste insecte mici negre pe care le-am omorat, dupa care am spalat planta sub dus, am sters-o si am izolat-o. Azi am observat ca i-au aparut iar niste insecte, de data asta deschise la culoare. Este vorba de tripsi? Cum o pot trata ca sa-si revina? Va multumesc!
  0
  3
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile