Tratamentul semintelor de cereale
Publicat pe: 23 septembrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Realizarea unor culturi de cereale productive si profitabile constau in respectarea masurilor agrofitotehnice. Pe parcursul perioadei de vegetatie culturile sunt frecvent afectate de agenti patogeni si daunatori, astfel protejarea culturilor trebuie sa inceapa inainte de realizarea semanatului, prin tratamentul semintelor realizat corespunzator cu fungicide si insecticide potrivite.
Tratarea semintelor inainte de semanat este obligatorie, iar tratamentele se diferentiaza in functie de agentul patogen sau specia daunatorului si modalitatea de infestare.




Agenti patogeni transmisibili prin samanta
- Malura comuna – Tilletia spp.
- Fuzarioza – Fusarium spp
- Taciunele zburator – Ustilago tritici
Agenti patogeni transmisibili prin sol – in cazul acesta eficacitatea tratamentelor este mai redusa
- Malura pitica – Tilletia controversa
- Malura comuna – Tilletia spp.
- Taciunele zburator – Ustilago tritici
Daunatori ce pot produce pagube in culturile de cereale in primele stadii de vegetatie
- Gandacul ghebos – Zabrus tenebrioides (in stadiul larvar si in stadiul de adult)
- Viermi sarma – Agriotes spp.



Tratamentele semintelor pot fi clasificate:
- Fungicide – Fungicidele utilizate pentru tratarea semintelor in vederea semanatului au rol de preventie si combatere a bolilor transmise prin samanta si sol.
- Insecticide – Insecticidele utilizate pentru tratarea semintelor in vederea semanatului au rol de preventie si combatere a daunatorilor.
- Insecto-fungicide – Aceste produse, reprezinta o combinatie intre insecticide si fungicide, pentru prevenirea si combaterea daunatorilor, precum si a bolilor.
Fungicide ce pot fi utilizate in tratarea semintelor de cereale
Dividend M 030 FS – combate boli, precum: malura comuna, fuzarioza, mucegaiul de zapada. Dividend Formula M este fungicid pentru tratamentul semintelor de cereale, apartinand grupei de fungicide triazolice. Nu prezinta risc de fitotoxicitate, la utilizarea produsului nefiind observate efecte secundare cum ar fi: intarzierea rasaririi, germeni anormali, etiolarea sau decolorarea.
Comandă produsele recomandate
Amiral Proffy 6 FS – aplicat pe semintele de grau, secara, triticale, orz si orzoaica, destinate insamantarilor, produsul actioneaza ca un fungicid sistemic pentru tratamentul semintelor, cu actiune preventiva si curativa asupra unui spectru larg de agenti fitopatogeni care se transmit prin seminte si sol. In timpul germinarii si cresterii plantutelor, substanta activa este absorbita prin radacini si este distribuita prin toate organele plantelor, protejandu-le fata de unele din cele mai pagubitoare boli cu infectie interna si externa care se intalnesc in culturile de cereale paioase netratate, cum ar fi: malura, fuzarioza, taciune zburator, sfasierea frunzelor.
Comandă produsele recomandate
Orius 2 WS – este un fungicid sistemic pentru tratamentul semintelor de cereale pe baza de tebuconazol (grupa triazolilor) care protejeaza semintele contra celor mai pagubitoare boli transmise prin samanta. Actiunea sistemica se manifesta atat asupra patogenilor localizati pe samanta cat si a celor din interiorul acestora. Produsul formeaza in jurul semintelor tratate o zona concentrica impregnata cu vapori de substanta activa care protejeaza plantele timp de mai multe luni de la semanat.
Comandă produsele recomandate
Rancona i-Mix – este un fungicid cu actiune de contact si sistemica, cu proprietati protective si curative pentru tratarea semintelor orz si grau. Rancona i-Mix are eficacitate dovedita in combaterea unui spectru larg de boli transmise prin samanta si/sau sol. Acesta are o formula speciala de micro-emulsie care asigura o acoperire buna a semintelor si o colorare intensa a acestora. Controleaza principalele boli ale semintelor si plantutelor, oferind o baza de pornire pentru un potential maxim al recoltei, precum si o excelenta siguranta a semintelor.
Comandă produsele recomandate
Kinto Plus – este un fungicid folosit in tratamentul semintelor de cereale, pentru a asigura protectie impotriva unui spectru larg de boli cu transmitere prin sol sau seminte. Fungicidul protejeaza semintele de cereale inca de la infiintarea culturii prin actiunea celor 3 substante active: fluxapiroxad, triticonazol si fludioxonil.
Fluxapiroxad actioneaza la nivel molecular si perturba cresterea fungica prin prevenirea produceri de energie si, de asemenea, prin eliminarea disponibilitatii blocurilor chimice pentru sinteza altor componente celulare esentiale. Substanta activa triticonazol este un un triazol, avand rol in intreruperea functiei membranei celulare a agentului patogen. Interferenta cu sinteza sterolului duce in cele din urma la scurgerea continutului citoplasmatic si respectiv la moartea hifala a patogenului.
Fludioxonil actioneaza prin inhibarea proceselor de transport in membranele celulare, respectiv prin interferenta cu transductia semnalului osmotic.
Comandă produsele recomandate
Systiva 333 FS – se aplica odata cu tratamentul semintei, pentru protectia culturii pana la al doilea tratament foliar. Asigura sanatatea plantelor inca de la semanat, controland pe o perioada lunga de timp agentii patogeni cu actiune foliara. Fungicidul ofera o combatere eficienta pe o perioada lunga de timp a unui spectru larg de boli ale graului si orzului, cum ar fi: septorioza, fainarea, mucegaiul de zapada, patarea reticulara, sfasierea frunzelor de orz.
Comandă produsele recomandate
AMN Promot este un fungicid biologic, sub forma de pulbere solubila in apa, ce contine fungi benefici din genul Trichoderma. Acestia se dezvolta in mod natural in sol si ajuta la cresterea sanatoasa a radacinilor. Produc enzime si hormoni care favorizeaza cresterea, inflorirea si rezistenta plantei la atacul agentilor fitopatogeni.
Diferite tulpini de Trichoderma harzianum sunt active si la temperaturi de 8 ْ C, iar Trichoderma konigii este prezenta la temperaturi mai ridicate, de pana la 35 ْ C. Trichoderma concureaza cu agentii patogeni din sol (Rhizoctonia, Pythium, Phytophtora, Fusarium, Verticillium, Botrytis etc.) pentru hrana si spatiu.
Comandă produsele recomandate
Insecto-fungicide ce pot fi utilizate in tratarea semintelor de cereale
Signal 300 ES – este un insecticid piretroid destinat tratamentului semintelor, pentru combaterea daunatorilor din sol. Acesta actioneaza prin ingestie si contact asupra viermilor sarma si altor daunatori din sol, asigurand protectie pentru culturile de grau, orz, porumb si floarea-soarelui. Signal 300 ES combate si indeparteaza daunatorii fara a afecta germinatia, prin dezoltarea unei „zone de protectie” in jurul semintelor si prin efectul repelent al substantei active.
Comandă produsele recomandate
Austral Plus – este un amestec formulat pe baza de fludioxonil si teflutrin. Fludioxonil este un fungicid de contact, non-sistemic, cu activitate reziduala de lunga durata. Inhiba germinatia sporilor si alungirea tubului germinativ al acestora prin inhibarea protein-kinazei, care actioneaza asupra mecanismului osmotic al ciupercilor. Asimilarea in tesuturile plantelor precum si proprietatile curative sunt limitate, fiind un fungicid cu actiune preventiva.
Teflutrin este un insecticid de contact si prin vapori, ce actioneaza ca un repelent la unele specii de Coleoptere. Teflutrin actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor si perturba functia neuronala a acestora prin interactiuni la nivelul canalelor de sodiu.
Comandă produsele recomandate
Reguli pentru aplicarea tratamentelor
- Inainte de aplicarea tratamentului, semintele trebuie sa fie atent verificate, sa nu aiba resturi vegetale, praf, pietre sau alte impuritati.
- Echipamentul utilizat trebuie sa functioneze in parametri optimi, pentru a evita subdozarea sau supradozarea produsului utilizat, iar solutia trebuie aplicata uniform pe suprafata semintelor.
- Pentru a calcula corect solutia de tratat se recomanda citirea cu atentie a etichetei produsului utilizat.
Echipamente de protectie
Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele la samanta. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet.
- Combinezon antichimic cu gluga
Comandă produsele recomandate
- Manusi de protectie
Comandă produsele recomandate
- Masti de gaze, ochelari
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tratamentul semintelor de cereale
-
Discuții pe teme similare
28 urează frunze verziCum prevenim carenta de fier la plantele ornamentale?🌿 Carenta de fier la plantele ornamentale se manifesta prin cloroza sau ingalbenirea frunzelor tinere, in timp ce nervurile raman verzi. De asemenea, cresterea plantelor este lenta, frunzele sunt mici,... mai multFrunze verzi97 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi11 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.