Tratamente, informatii, pomi fructiferi, piersic

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 6 ani

 

Piersicul (Prunus persica) este un pom fructifer din familia Rosaceae, cultivat pentru fructele sale gustoase si racoroase. Acesta este originar din China, iar in Europa a fost introdus in cultura de catre romani. In prezent este cultivat in toate zonele favorabile de pe glob. Este un pom destul de pretentios fata de factorii de vegetatie. Prefera solurile usoare, bine drenate si terenurile bine iluminate. De asemenea, temeperaturile din timpul vegetatiei nu trebuie sa scada mai putin de 7 grade Celsius. Este foarte sensibil la ingheturile tarzii. Frunzele au o forma lanciolata, iar florile mici, solitare, de culoare variata (roz-alb). Fructul este o drupa globuloasa cu o pulpa fina, aromata si suculenta. Piersicile au o valoare alimentara ridicata, fiind recomandate in alimentatia bolnavilor de ficat sau de rinichi, copiilor anemici sau a persoanelor aflate in convalescenta. Acestea contin: zaharuri, proteine, vitamine ( B1, B2, B6, A, E), potasiu, fosfor, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

varsatul-piersicilorVarsatul prunelor produs de Plum pox virus. Pe frunze se formeaza pete de decolorare de forma circulara, ce acopera toate frunzele. Simptomele dispar in lunile calduroase de vara. Pe fructe apar pete circulare de culoare galbuie, vizibile foarte bine pe fructele necoapte. Fructele atacate cad din pom inainte de vreme. In caz de atac sever, petele circulare apar si pe samburi. Virusul se raspandeste prin materialul saditor infectat, prin cicade, afide si polen.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • izolare spatiala intre livezile cultivate cu specii samburoase;
 • distrugerea buruienilor si a arbustilor din apropierea livezilor;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

 

mozaic-piersicMozaicul in forma de benzi al piersicului  produs de Plum line pattern virus. Simptomele acestei boli se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete de culoare galben-verzui, variate ca forma si marime. In urma atacului, piersicul devine foarte sensibil la temeperaturil scazute din timpul iernii. Simptomele acestei boli sunt foarte vizibile in perioada mai-iunie. Acest virus se transmite prin altoire.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • verificarea puietilor inainte de plantare;

 

BACTERIOZE:

ciuruire-bacterianaCiuruirea bacteriana a frunzelor produsa de Pseudomonas syringae pv morsprunorum. Aceasta boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos. Cand umiditatea este ridicata, pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoasa de culoare alb-galbuie. Pe timp uscat, tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza. Astfel, frunzele au un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica. Atacul produce deformarea fructelor si craparea pulpei. Din aceasta cauza piersicile isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor. Ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • tratamente chimice la dezmugurit cu: Zeama Bordeleza, Copernico Hi-Bio, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG.

cancer-bacterianCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

MICOZE:

moniliozaMonilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, produca pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;

ciuruiere-micoticaCiuruirea frunzelor si patarea fructelor produsa de Stigmina carpophylla. Boala este comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Pe frunze apar pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu. Pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari, ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care se scurge clei. Aceasta forma de atac este foarte periculoasa, pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii asigura raspandirea ciupercii si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani. De asemenea, ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
 • dupa efectuarea taierilor, pomilor li se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 %;
 • aplicarea tratamentelor in vegetatie cu: Score 250 EC, Folpan WDG, Rovral 500 SC;

fainare Fainarea produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. persicae Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • lastarii si fructele atacate se vor arde;
 • tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

taphrinaBasicarea frunzelor produsa de Taphrina deformans. Boala ataca in principal frunzele, dar in anii favorabili poate ataca frunctele si lastarii. Frunzele tinere prezinta pe partea superioara basicari si gofrari si au dimensiuni mai mari decat cele sanatoase. De asemenea, frunzele atacate au o culoare rosiatica, iar mai tariziu devin galbene. In final acestea cad, pomul fiind puternic afectat. Ramurile si lastarii atacati au cresteri incetinite si sunt sensibili la gerurile din timpul iernii. Atacul pe fructe este intalnit foarte rar si se manifesta prin aparitia unor pete mici, albicioase, in dreptul carora tesuturile vor putrezi.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente (Exemple: Catherine sell si Raluca);
 • tratamente chimice cu: Dithane M-45, Bravo, Score, Captan, Systhane Plus 24 E;

uscarea-cenusie-aUscarea cenusie a ramurilor produsa de Fusicoccum amigdali. Pe lastarii tineri, in jurul unui mugure apare o pata bruna. In zona afectata apar crapaturi si scurgeri de clei. Frunzele prezinta arsuri pe margine, iar fructele atacate putrezesc. Sporii ciupercii patrund in planta prin ranile rezultate in urma taierilor, atacului unor insecte sau a grindinei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
 • se aplica tratamente dupa recoltare, dupa caderea frunzelor si primavara la dezmugurit cu unul din produsele: Zeama Bordeleza, Folpan WDG, Captan 80 WDG, Copernico Hi-Bio;

Principalii daunatori sunt:

viermele-merelorViemele merelor (Cydia pomonella). Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele. Femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor. Dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate, lasand in interior excremente. Astfel, fructele nu mai pot fi consumate.

Metode de combatere:

 

 • folosirea capcanelor cu feromoni pentru a indetifica zborul adultilor;
 • tratamente chimice cu: Reldan 22 EC, Novadim progress, Laser 240 SC, Affirm, Calypso 480 SC;

fluturele-abdomen-auriuFluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea). Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Prezenta acestui daunator este foarte greu de depistat, pomii se vor examina vizual foarte bine.

Metode de combatere:

 • eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
 • tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm;

omida-paroasaOmida paroasa (Hyphantria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;

molia-vargataMolia vargata a piersicului (Anarsia lineatella). Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Metode de combatere:

 • taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Affirm, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;

acarieniAcarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar pomul stagneaza din crestere.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

molia-orientalaMolia orientala a fructelor (Cydia molesta). Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc in interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Metode de combatere:

 • taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
 • utilizarea capcanelor atractante;
 • tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Affirm;

Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

paduchi-piersicAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

Viermele prunelor (Cydia funebrana). Aceasta specie ataca pomii fructiferi samburosi. Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub coaja copacilor sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii. Fructele atacate stagneaza din crestere si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. Dupa hranire, ies din fructe si cauta locul potrivit pentru iernare.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,

gargarita-mugurilorGargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus). Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Metode de combatere:

 • mobilizarea solului din livada in toamna;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

gargarita-florilorGargarita florilor (Anthonomus pomorum). Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in locuri adapostite (scoarta pomilor). Adultii apar primavara si se hranesc pe frunzele tinere. Femelele depun ouale in flori sau in bobocii florali. Larvele se hranesc in interiorul florilor sau bobocilor.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

tripsi-piersicaTripsi. Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

gandacul-aramiuGandacul aramiu al puietior (Perotis lugubris) si Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis). Acesti daunatori ataca diferite specii de arbori si pomi fructiferi, dar prefera piersicul si caisul. Adultii se hranesc cu mugurii, frunzele si lastarii puietilor, iar larvele rod galerii in zona coletului si a radacinii. Pomii atacati se usuca in urma atacului, cele mai mari pagube inregistrandu-se in pepiniere.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Actara, Decis Mega, Kaiso Sorbie, Laser 240 EC, Fury 10 EC;

68 de comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, piersic

 1. Buna ziua , doamnelor si domnilor. Sunt bucurestean si mi-am facut o mica oaza de liniste la tara, mi-am plantat pomi , si o mica gradina de zarzavat .Cu toate ca am ajuns la venerabila varsta de 67 de ani , nu cunosc nimic din domeniu de agricultura si pomicultura. Pana aici toate si mai putin frumoase , in ceiace priveste rezultatele eforturilor mele . Am cautat sa ma informez dar la tara informatiile sunt foarte vagi. Chiar si pe internet am gast informatii putine (sau nu am stiut eu sa caut) . Din intamplare am dat peste firma D-vs. cu o gama mare de produse si de informatii. cred ca saptamina viitoare voi venii la D-vs . pentru a cumpara niste produse. In special produsul Captan care este bun si pentru brazii Tuia. Scuzati unele greseli de redactare. CU STIMA d_VS.fo

 2. o problema se poata da pe fructe cu zeama borde;eeze? daca este bine sa dao pe piersic cu tratament acum cand are fruct? i se basica frunzele

 3. Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea: daca stropesc cu DITHANE ,in perioada cat este inflorit piersicul ,nu ii afecteaza polenizarea? Este DITHANE daunator pt albine? Va multumesc!

  • De obicei, produsul Dithane nu este prietenos cu albinele. Este indicat sa efectuati stropirea dupa caderea petalelor.

 4. Am un nectarin si inafara de basicarea frunzelor pentru care am facut tratament Dithane, se intampla ceva cu varfurile de crestere a nectarinului se usuca si devin negre ca un fel de necroza.. nu stiu cu ce ca sa il tratez si daca se poate trata.
  Imi puteti spune ce e de facut?

 5. Am un piersic mic pe care l-am sadit in aceasta primavara, din soiul Inka. Au aparut cateva frunzulite si de atunci stagneaza. Ma tem sa nu moara, am mai avut un asemenea caz. Am auzit de o bola numita Moartea piersicului, ar putea fi asa ceva? Exista Tratament? Va multumesc.

 6. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am un piersic care l-am plantat de un an si in aceasta primavara o parte din frunze sunt roz , mov , dar nu sunt basicate si nu a avut nici flori. Langa el , plantat in acelasi timp am un cais, care a inflorit si nu are nimic la frunze , mi-e teama sa nu se raspandeasca boala. Va multumesc.

 7. Am un nectarin si 4 piersici de 4 ani.Anul trecut au facut fructe mai ales nectarinul,anul acesta nu au inflorit deloc.Au fost stropiti cu confidor si zeama bordeleza Si dupa inmugurire cu dithane cu calipso si totusi a incincepug basicare frunzelor. Care sa fie cauzele?

  • Aceste boli sunt foarte frecvente la piersici si nectarini. De fapt, sunt cei mai afectati de boli acesti pomi deoarece sunt si foarte sensibili. Va fi necesar sa repetati tratamentele.

 8. buna ziua. am un piersic de trei ani. pe frunze si lastari a aparut o secretie lipicioasa, pe dosul frunzelor sunt si pete albicioase, iar pomul este infestat de insectie inaripate. Ce daunator poate fi si ce tratament sa aplic? Multumesc mult,

 9. buna ziua, am doi piersicicare anul trecut au facut fructe viermanoase si au cazut,nu i-am stropit ca nu am stiut, cu ce sa-i stopesc acum ca sa pot culege si eu fructe anul acesta?am stropit cu zeama bordeleza, si cu un cockteil de antracol decis topsin pana acum.va multumesc!

 10. Buna ziua,as dori sa stiu daca aveti “Insecticid Decis 25 WG, 600 g” la cantitate mai mica? Multumes

 11. Bună ziua! Am un piersic și un nectarin pe care ii îngrijesc asa cum ma sfătuiește un tehnician horticol. Totuși, de anul trecut piersicile se pietrifica și se zbarcesc, acoperite parca de mucegai. Și anul acesta fructele au fost pierdute. Nectarinul e încărcat,fructele au început sa se parguiasca, dar apare o zona moale, de unde încep sa putrezească. Ii ud la rădăcină, împotriva secetei. Va atașez imagini.mulțumesc !

 12. Buna ziua.Am o intrebare la cei care ma pot ajuta si va multumesc anticipat.Avem multi piersici in gradina, care pana in prezent au facut multe fructe,dar anul acesta au avut multi viermi si piersicile au cazut din pom. Va rugam sa ne spuneti cu ce sa ii tratam si in ce perioada a anului.? Va multumim

 13. Buna ziua ma numesc Marius am si eu o platatie de livada de piersici si nectarine vas ceree sii eu un sfat ,,dupa taiere,tuns ce tratament pot folisii ,,,sunt dinn zona Beiusului primavara am fostt la magazinul Rod bun din Beius unde am fostt pacalit,anselat ,iam antrebat pe vazatori din magazin ce tratament se da primavara la piersici si mauu dat ulei ,dupa ce am dat la o saptamana au picat toti muguri care erau cu florii auu arrs ,,va rogg frumoss samm datii ,,tratamentele ce se aplica tomna dupa taiere ,,si primavara anainte de anflorire ,,,,asteptt sfatul dumnavastra ,,va multumescc

 14. Buna seara .Pot alterna un fungicid sistemic cu unul de contact?va rog sa mi dati cateva exemple.multumesc.

 15. Buna seara.insecto-acaricidul envidor este compatibil cu vreun fungicid.?care este?.multumesc

 16. Buna ziua.a aparut pe fructele de par si codite pete negre mici dar vizibile.ce sa die?.anul trecut am avut Rapan.din toamna am inceput tratamentul cum scrie la carte . Va rog sa mi dati cateva sfaturi .multumesc

 17. pot combina Topsin cu Dithane pentru a stropi piersicul pentru basicarea frunzelor?Multumesc.

  • Cel mai indicat este sa le aplicati separat. De exemplu,se aplica prima oara Dithane insecticid, dupa 7 zile, Topsin insecticid.

 18. Buna ziua. Avem un nectarin (cu cructe plate) de cam 3-4 ani si acum a inceput sa-i curga un clei din multe locuri de pe ramuri mai tinere sau mai batrane. Cleiul e destul de mult, in unele locuri sta sa picure iar acolo, pe ramura, pare a fi o rana negricioasa.Spuneti-ne, va rog, despre ce boala e vorba si cu ce sa il tratam ca sa nu il pierdem. A fost stropit in toamna si primavara devreme cu zeama bordoleza, urmata de confidor. Apoi pe 20 martie cu dithane kumulus si pe 30 martie cu topsin. Ar fi urmat acum un nou tratament cu un fungicid insecticid, dar am asteptat sa cada florile si sa stea ploile. Va multumesc frumos.

 19. Buna ziua ,daca stropesc pomii cu Score 250 EC Bravo 500 SC Calypso 480 SC ,dupa cat timp se pot consuma fructele ?Dar capsunii care sunt plantati sub pomi si pe care vor ajunge pesticidele de la stropirea pomilor?

  • Daca se aplica aceasta combinatie, perioada de pauza pana la consum va fi de aproximativ 30 de zile.

 20. Am dat piersicii cu Dithane pentru basicare și am greșit doza punând dublu cantitate, au căzut frunzele bășicațe dar și 10 la suta din cele bune sau ars pe margini și au căzut ,piersici sau revenit intre timp sau mai îmbrăcat însă au apărut niște pete albe pe piersici și nu știu dacă sunt de la Dithane sau a apărut vreo forma de mucegai..Va rog frumos ce mă îndrumați sa fac menționezitați că piersicîle sunt cât măslinele acele mari va mulțumesc

 21. Buna Ziua,
  Daca am stropit ciresul care are fructe aproape coapte ( sunt de culoare rosie deja) cu Calypso, deoarece a fost atacat masiv de insecte ( gen paduchi) in cat timp se pot consuma cirese?

  • Perioada de pauza pana la consumul fructelor este de minim 14 zile in cazul aplicarii la cires.

 22. Am un nectarin de circa 3 ani fac rod dar fructele se crapa inainte de coacere si cad ,ce tratament trebuie sa-i aplic pentru a rezolva problema?

 23. Am descoperit cu mare bucurie situl dumneavoastra. Interesant si chiar de urmarit.

 24. Buna seara!Am plantat in urma cu trei ani mai multi pomi fructiferi printre care si trei piersici,iar unul dintre acestia are coaja de pe tulpina crapata pe o lungime de aproximativ 50-60cm.Ajutati-ma va rog cu un sfat.Cum ar trebui sa procedez?
  Multumesc,tare mult!

 25. buna . am si eu o intrebare . de ce pica frunzele la piersici ? cu ce sa ii stropesc ? multumesc

 26. Buna ziua. Am asa o situatie. Am un piersic care are virsta de 7 ani si nu are o crestere viguroasa. Are 4 ramuri cu o lungime de 50 cm si care cresc anual cu 3-5cm. Pe linga aceasta anual este afectat de basicarea frunzelor. Inaltimea acestuia este de 1.55m. Cum sal fac sa creasca?

  • Unde este plantat? Beneficiaza de destula lumina? I-ati administrat ingrasaminte?

 27. Buna ziua. Am asa o situatie. Am un piersic care are virsta de 7 ani si nu are o crestere viguroasa. Are 4 ramuri cu o lungime de 50 cm si care cresc anual cu 3-5cm. Pe linga aceasta anual este afectat de basicarea frunzelor. Inaltimea acestuia este de 1.55m. Cum sal fac sa creasca?

 28. Am in gradina un nectarin si un piersic . Cu basicarea frunzelor la nectarin-piersicul nu a avut nimic-am “luptat ” mai multi ani iar anul trecut pomul a dat foarte multi lastari si am crezut ca am scapat de boala dar am intarziat um pic stropirea a doua in loc sa stropesc intre 25 -30aprilie am stropit pe 3 mai si in aceasta perioada au inceput sa cada frunzele mici si s-au besicat si frunzele la nectarin dar si la piersic -sunt un pic debusolata nu stiu ce sa fac ?

 29. Am un nectarin ce are boala BASICAREA FRUZELOR, nu stiu cu ce ca sa il tratez si daca se poate trata.
  Imi puteti spune ce e de facut?

  • Frunzele afectate nu isi mai revin chiar daca veti efectua tratamente.
   In cazul acestei boli sunt foarte importante tratamentele aplicate inca din fenofaza de buton, ce au rolul de a proteja frunzele tinere ce sunt foarte sensibile.
   Este recomandat sa eliminati partile afectate si sa aplicati un fungicid precum Score (https://www.botanistii.ro/syngenta-score-250-ec.html), 2ml/10 l apa. Timpul de pauza de la efectuarea tratamentului pana la recoltare (daca este cazul) este de 7 zile.
   Pe viitor este indicat sa respectati un plan de tratamente in functie de fenofaza. Puteti urmari acest tabel https://www.botanistii.ro/blog/piersic-tabelul-tratamentelor/.
   De asemenea, nu neglijati nici masurile de igiena culturala, respectiv, adunarea si arderea frunzelor afectate si taierea, apoi arderea ramurilor afectate.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor