Ciresul (Prunus avium) este un pom fructifer care face parte din familia Rosaceae, cultivat pentru fructele sale aromate si gustoase. Acest pom creste spontat in zonele temperate din Europa si Asia, dar a fost aclimatizat, iar acum este cultivat si in Africa si America de Nord. Ciresul este un pom de talie mare, ce poate atinge inaltimi de pana la 25 de metri. Coroana este este circulara, iar scoarta este cenusie si rugoasa. Florile sunt albe, iar fructul este o drupa. Frunzele sunt mari, aspre si cu marginile zimtate. Factorii limitativi in cultura ciresului sunt reprezentati de lumina si caldura. Pe terenurile umbrite, fructele au o calitate redusa, iar ramurile se degarnisesc rapid. Prefera solurile adanci, permeabile, cu o textura usoara. Nu suporta solurile grele, umede si reci. Cresterea radacinilor este puternic influentata de proprietatile solului. Partea aeriana creste greu in primii ani de la plantare.
Principalele boli sunt:
VIROZE:
Patarea inelara a frunzelor de cires produsa de Cherry necrotic ring spot virus. Pe frunze apar pete circulare, inelare, decolorate. Tesuturile atacate cad, iar frunza pare perforata. Pomii atacati nu se mai dezvolta normal. De cele mai multe ori simptomele isi fac aparitia primavara. Acest virus ataca toate speciile de samburoase si este transmis prin polen, acarieni si nematozi.
Masuri de prevenire si combatere:
- plantarea puietilor sanatosi;
- eliminarea pomilor atacati din livada;
- aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;
Rasucirea frunzelor de cires produsa de Cherry leaf roll virus. Aceasta boala este prezenta in livezile imbatranite. Simptomele sunt foarte variate. Pe frunze pot aparea pete inelare, inrosiri marginale sau rasuciri. In general, boala duce la o stagnare a cresterii lastarilor. In caz de atac puternic este constatat simptomul caracteristic de rasucire a frunzelor. Virusul este transmis prin altoire, samanta si polen.
Masuri de prevenire si combatere:
- verificarea puietilor inainte de plantare;
- folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
BACTERIOZE:
Ciuruirea bacteriana a frunzelor produsa de Pseudomonas syringae pv morsprunorum. Aceasta boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos. Cand umiditatea este ridicata, pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoase, de culoare alb-galbuie. Pe vreme calduroasa tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza. Astfel, frunzele au un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica. Atacul produce deformarea fructelor si craparea pulpei. Din aceasta cauza ciresele isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor. Ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.
Masuri de prevenire si combatere:
- folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
- tratamente chimice la dezmugurit cu: Zeama Bordeleza, Dithane M-45, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG.
Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g
5.67 LeiMelody Compact 49 WG, 20 g
6.98 LeiFunguran OH 50 WP, 30 g
5.23 LeiChamp 77 WG, 30 g
5.23 Lei
Cancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.
Masuri de prevenire si combatere:
- sortarea puietilor inainte de plantare;
- livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
- dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
- taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
- radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
- tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.
Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g
5.67 LeiTopas 100 EC, 250 ml
74.94 Lei- -24%
Mastic Arbokol pentru altoire si cicatrizare, 500 g
29.58 Lei
22.6 Lei
Melody Compact 49 WG, 20 g
6.98 LeiFunguran OH 50 WP, 30 g
5.23 LeiChamp 77 WG, 30 g
5.23 Lei
MICOZE:
Monilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele mature sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.
Masuri de prevenire si combatere:
- strangerea si distrugerea fructelor atacate;
- taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
- tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;
Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g
5.67 Lei- -24%
Mastic Arbokol pentru altoire si cicatrizare, 500 g
29.58 Lei
22.6 Lei
Switch 62.5 WG, 10 g
18.53 LeiScore 250 EC, 2 ml
6.43 LeiTopsin 500 SC, 100 ml
13.63 Lei
Antracnoza ciresului produsa de ciuperca Blumeriella jaapii. Pe fata superioara a frunzelor in lunile mai-iunie apar pete mici cu diametrul de 2-3 mm. Aceste pete au forma circulara si culoare rosie – purpurie. Atacul cuprinde toata frunza, care devine astfel galbena cu pete purpurii, iar pe partea inferioara petele sunt acoperite cu un mucegai albicios. Frunzele atacate se desprind de pe ramuri. Astfel, se produce o defoliere prematura cu influente negative asupra productiei. De asemenea, vigoarea pomilor si rezistenta la ger se diminueaza.
Masuri de prevenire si combatere:
- arderea lastarilor si fructelor atacate;
- tratamente chimice cu: Topsin, Score 250 EC + Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox;
Topsin 500 SC, 100 ml
13.63 LeiScore 250 EC, 2 ml
6.43 LeiBravo 500 SC, 20 ml
9.05 LeiTopas 100 EC, 250 ml
74.94 LeiCurzate Manox, 25 g
4.36 Lei
Ciuruirea frunzelor si patarea fructelor produsa de Stigmina carpophylla. Boala este comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Pe frunze apar pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu. Pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari, ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care scurge clei. Aceasta forma de atac este foarte periculoasa, pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii ciupercii raspandesc ciuperca si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani. Ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.
Masuri de prevenire si combatere:
- taierea si arderea ramurilor afectate;
- ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
- dupa efectuarea taierilor, pomilor li se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 %;
- aplicarea tratamentelor in vegetatie cu: Score 250 EC, Folpan WDG, Rovral 500 SC;
Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g
5.67 Lei- -25%
Folpan 80 WDG, 15 g
2.62 Lei
1.96 Lei
Score 250 EC, 2 ml
6.43 Lei- -24%
Mastic Arbokol pentru altoire si cicatrizare, 500 g
29.58 Lei
22.6 Lei
Fainarea produsa de ciuperca Podosphaera clandestina. Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.
Masuri de prevenire si combatere:
- fertilizare echilibrata;
- cultivarea soiurilor rezistente;
- lastarii si fructele atacate arde;
- tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;
- -20%
Systhane Plus 24 E, 20 ml
11.99 Lei
9.59 Lei
Thiovit Jet 80 WG, 30 g
3 LeiKumulus DF, 1 kg
19.62 LeiTopas 100 EC, 250 ml
74.94 LeiKarathane M 35 CE, 50 ml
15.26 Lei
Principalii daunatori sunt:
Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella). Aceasta specie ataca si ciresul. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.
Metode de combatere:
- taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate;
- tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;
Decis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 LeiKarate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3.27 LeiCalypso 480 SC, 20 ml
23.98 LeiAffirm, 15 g
7.85 Lei
Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana). Este o specie polifaga ce ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Larvele rod in primavara mugurii, inflorescentele si frunzele. Larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.
Metode de combatere:
- tratamente chimice cu : Nurelle D, Affirm, Bactospeine, Affirm;
Affirm, 15 g
7.85 LeiBactospeine DF, 500 g
155.87 LeiAffirm, 15 g
7.85 Lei
Molia orientala a fructelor (Cydia molesta). Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora. Producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Ciresele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.
Metode de combatere:
- taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
- utilizarea capcanelor atractante;
- tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu: Affirm, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Coragen 20 SC;
Affirm, 15 g
7.85 LeiKarate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3.27 LeiDecis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 LeiCalypso 480 SC, 20 ml
23.98 LeiCoragen 20 SC, 50 ml
86.22 Lei
Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea). Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.
Metode de combatere:
- eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
- tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm;
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3.27 LeiFastac Active, 5 ml
2.83 LeiCalypso 480 SC, 20 ml
23.98 LeiAffirm, 15 g
7.85 Lei
Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ieneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.
Metode de combatere:
- aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
- curatarea ramurilor cu o perie aspra;
- tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;
Nuprid AL 200 SC, 1 litru
190.75 LeiActara 25 WG, 1.5 g
4.91 LeiCalypso 480 SC, 1.8 ml
4.91 LeiFaster 10 CE, 2 ml (fiole)
3.27 LeiMovento 100 SC, 7.5 ml
6.32 Lei
Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri). Este o sepecie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.
Metode de combatere:
- curatarea ramurilor cu o perie aspra;
- tratamente chimice cu Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE;
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2.73 LeiNuprid AL 200 SC, 1 litru
190.75 LeiDecis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 LeiCalypso 480 SC, 1.8 ml
4.91 LeiFaster 10 CE, 2 ml (fiole)
3.27 Lei
Cicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea acestora si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, atacul acest motiv poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).
Metode de combatere:
- tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC;
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2.73 LeiFaster 10 CE, 2 ml (fiole)
3.27 LeiConfidor Energy, 100 ml
34.99 LeiActara 25 WG, 1.5 g
4.91 LeiActellic 50 EC, 100 ml
44.69 Lei
Cicada Gheboasa (Cerasa bubalus). Este o specie ce produce daune indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna, etc). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fito-patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul puietilor, care in urma atacului se usuca.
Metode de combatere:
Combaterea acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire.
- controlul atent al materialului saditor;
- curatarea ramurilor cu o perie aspra;
- taierea si arderea ramurilor afectate;
- distrugerea plantelor ierboase din livida;
- tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ. Exemple de produse: Confidor Oil;
Confidor Oil, 100 ml
9.27 Lei
Cariul scoartei (Scolytus rugulosus). Este un daunatori polifag ce ataca numeroaste specii. Acestia sunt prezenti in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc in spatiul dintre scoarta si lemn si se hranesc cu vasele liberiene. Adultii rod galerii dispuse in lungul tulpinii si ramurilor, iar larvele rod gauri in lemn. Daca atacurile sunt puternice si repetate, pomii se usuca.
Metode de combatere:
- arderea pomilor si ramurilor afectate;
- verificarea materialului de plantat;
- stragerea tuturor resturilor din livada;
- efectuarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
- tratamente chimice cu Reldan 22 EC, Pyrinex Quick;
Reldan 22 EC, 20 ml
5.45 LeiPyrinex Quick, 100 ml
19.51 Lei
Viermele prunelor (Cydia funebrana). Aceasta specie ataca pomii fructiferi samburosi. Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub coaja copacilor sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii. Fructele atacate stagneaza din crestere si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. Dupa hranire, ies din fructe si isi cauta locul potrivit pentru iernare.
Metode de combatere:
- tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3.27 LeiFaster 10 CE, 2 ml (fiole)
3.27 LeiAffirm, 15 g
7.85 LeiDecis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 Lei
Musca ciresului (Rhagoletis cerasi). Este o specie deosebit de periculoasa, aceasta poate produce pagube chiar si dupa recoltare. Fructele atacate capata o culoare deschisa si putrezesc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar dupa 15 mai si zboara timp de aproximativ 30 de zile.
Metode de combatere:
- tratamente chimice la apatia adultilor (15 mai-15 iunie) la intervale de 10 zile cu unul din produsele: Laser 240 SC, Novadim Progress, Decis Mega EW 50, Affirm, Calypso 480 SC;
Novadim Progress, 100 ml
12.32 LeiDecis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 LeiAffirm, 15 g
7.85 LeiKarate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3.27 Lei
Omida paroasa (Hyphantria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornameltati (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.
Metode de combatere:
- tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;
Faster 10 CE, 2 ml (fiole)
3.27 LeiAffirm, 15 g
7.85 LeiNovadim Progress, 100 ml
12.32 Lei
Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi). Este o specie periculoasa, ce ataca agresiv ciresul, afectand grav cresterea si fructificarea acestuia. Are mai multe generatii pe an si ierneaza ca ou. Atacul incepe primavara cand adultii colonizeaza frunzele si varfurile de crestere. Paduchii se hranesc cu sucul celular al pomului producand cresteri mici, nediferentierea mugurilor de rod si transmit diferite boli (in general viroze).
Metode de combatere:
- tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC;
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2.73 LeiActara 25 WG, 1.5 g
4.91 LeiDecis Mega EW 50, 5 x 3 ml
10.79 LeiConfidor Energy, 100 ml
34.99 LeiNuprid AL 200 SC, 1 litru
190.75 Lei
Iubesc toate fructele,dar mai ales ciresul. Cand s-a uscat unul maricel am fost f. suparat. Fie ca povetele citite sa-mi apere ciresi nou plantati. Cu stima.
Am si eu un cires de cca. 5 ani si mi s-a uscat jumatate din el, de sus in jos. Ce pot face pt. al salva? multumesc!
Din pacate daca nu ati facut nici un tratament pana acum la el nu stiu daca isi mai poate reveni. Daca insa mai are frunze puteti sa incercati sa faceti 2-3 tratamente pe parcursul anului cu insecticide si fungicide, aveti aici tabelul (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase) cu perioadele si substantele pe care sa le folositi.
Am un cires de 17 ani,altoit de mine,cu cateva recolte deosebite in anii trecuti.I-am administrat mereu tratamentele aferente insa in primavara asta a suferit un atac devastator in timpul infloritului.Timpul a fost excesiv de ploios si rece incat nu am mai putut efectua tratementele.Inflorescentele s-au uscat pe ramuri impreuna cu acestea incepand cu cele de la baza.Credeti ca se mai poate face ceva?
Am plantat in primavara asta cires,visini,caisi,au inceput sa infloreasca,respectiv sa infrunzeasca,iar acum incep sa se usuce,mai ales ciresul.Ce as putea sa fac?
Puteti sa faceti un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) si Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), iar dupa 14 zile cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) si Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html). Mai multe informatii despre perioadele si solutiile folosite gasiti in tabelul urmator (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase).
am un cires care s-a inclinat cred ca nu mai are radacini , ce sa fac ?
Cel mai bine acum sa-i puneti ceva pentru a-l sprijini si a nu se inclina mai rau. Din toamna se poate scoate pomul (asta daca este un pom tanar si plantat de curand) si replanta la o adancime mai mare in sol (2-3 m).
Sall am un Cireș care primăvara se umple de flori dar apoi cad toate si ramân doar câteva . Frunzele se incretesc si se strâng . Spuneți-mi si mie ce sa fac va rog
Trebuie sa faceti tratamente cu insecticid Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), Mospilan (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-mospilan-20-sg.html) sau Decis (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html), la distanta de 10-14 zile intre ele. Tratamentele se fac incepand din primavara inainte de infrunzire si pana la caderea frunzelor. Perioadele optime si produsele care se folosesc la gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/).
Doresc sa stiu cum se trateaza secretiile de clei la cires, visin si cais.
Cel mai bine este sa curatati zonele afectate de clei, sa aplicati un tratament cu un fungicid cupric Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), iar dupa 1-2 zile se poate aplica un mastic (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-magic.html) pentru a proteja zonele.
Cleiul este o dovada ca pomul lupta sa-si formeze imunitate. Exista o problema in sanatatea lui. Maria Iasi
buna seara,
din ce am citit aici ciresul meu in aceasta primavara a suferit ceea ce am aflat ca se numeste antracnoza ciresului. am crezut ca asta a fost si nu-l mai pot salva – i-au cazut toate frunzele (nu cunosc nimic privind ingrijirea pomilor fructiferi). totusi vad ca de vreo cateva saptamani ramurile din varf au din nou frunze sanatoase. nu stiu ce trebuie sa fac in acest moment
Anul aceasta multe plante au fost afectate de ploi, dar anul urmator o sa inceapa sa-si revina. Va recomand sa faceti tratamente cu insecticide si fungicide inainte sa apara frunzele, iar un tabel cu perioadele si substantele pe care le puteti folosi gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/).
Eu am altoit cam o suta de ciresi ce tratamente trebuie sa le fac si cand?ce ingrasamimte imi recomandati.multumesc
In aceasta perioada se recomanda sa faceti tratamente cu substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu.html). Solutiile se dizolva in apa si se pulverizeaza pe toata planta, de la nivelul solului pana in varful crengilor. Dupa 5-7 zile se aplica ulei Confidor Oil (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-oil.html), in acelas mod. Tratamentele se aplica in zile senine, cu temperaturi peste 5-7 grade. Un tabel complet cu perioadele, dar si solutiile folosite gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/).
Va rog sa-mi spuneti daca la o livada de ciresi si visini in anul 2 de la plantare este necesara varuirea tulpinilor. De asemenea, as dori sa stiu ce fel de ingrasamant este adecvat: uree, dolomit, NPK ? Multumesc pentru rspuns.
Ca si ingrasamant recomandat puteti sa folositi Ingrasamant granulat pomi fructiferi (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-pomi-fructiferi.html), Bionat Plus (http://www.botanistii.ro/bionat-plus.html) sau Superfosfat (http://www.botanistii.ro/agro-cs-super-fosfat.html). Varuirea pomilor se poate face incepand cu luna martie-aprilie, dupa curatarea si taierea crengilor.
Am 3 ciresi doi altoiti si unul a iesit din sambure sunt mici de un an au trecut pe rod.Numai la cei altoiti li s-au crapat coaja in lungul tulpinei si in timp s-a transformat intr-o rana in coaja de sus pana jos de se vede lemnul.DE mentionat ca pomii nu sunt aproape unul de celalalt.Le-am facut baie cu solutie pe baza de cupru fara nici un rezultat.Ce pot face?
Crapaturile pe scoarta copacului apar de la umezeala multa (ploaie sau udare abundenta). In zona respectiva este bine sa aplicati un fungicid pe baza de cupru, care are ca scop impiedicarea patrunderii diferitilor fungi patogeni. Dupa 2-3 zile in zona respectiva se aplica un mastic (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-magic.html), care creaza o pelicula si astupa crapaturile formate.
mie frica sa nul pierd ca are cirese buna dar ce pacat ca scoarta depe crebgi sa scorogit adica se desfaCE TOATA SCOARTA
Este posibil ca ciresul dumneavoastra sa fie atacat de daunatorii care au intrat pe sub scoarta. Este bine sa ii administrati tratamentele de iarna precum Zeama bordeleza(http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ(http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html), iar dupa 8-10 zile sa ii administrati ulei horticol, Confidor Oil (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-oil.html) pentru o buna rezistenta la boli si daunatori. Un tabel complet cu perioadele de stropire, dar si produsele recomandate gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/).
Buna ziua, avem si noi un cires si 4 meri si am dori sa ne spuneti cu ce trebuie sa-i stropim in aceasta perioada pentru prevenire si combatere.
Va multumim frumos.
In aceasta perioada puteti efectua tratamente preventive pe baza de cupru, cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50g diluate in 10l de apa sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g diluate in 10l de apa. Ca insecticid puteti utiliza Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), 10ml diluati in 50l de apa. Acesta are un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Mai multe detalii legate de tratamentele samburoaselor puteti gasi accesand https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/ .
Va salut,este vorba de un cires la al 4-lea an,are ceva probleme cum ar fi cleiul la ras cu pamantul de culoare neagra si in preajma acestuia pe o inaltime de 15 cm se vad urme de rumegus scoase din pom de catre niste viermi cred, dar acel rumegus nu a cazut ci a ramas perpendicular cu pomul,mai sus la una din ramuri unde pleaca din trunchi are alta afectiune ca si cum ar plange la acea baza acestei ramurei si are o culoare mai inchisa,in rest inca nu am ce sa spun,este primul rod si este foarte harnic,va multumesc anticipat pentru sfaturi,numai bine.
Exista posibilitatea ca ciresul dumneavastra sa fie afectat de un daunator numit sfredelitorul tulpinilor. Va fi necesar sa curatati bine tulpina, apoi sa stropiti cu Decis Mega (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-60ml.html?tva=1), 3 ml diluati in 10l de apa. Dupa efectuarea tratamentului cu insecticid, pentru tratarea ranilor de pe tulpina va putem recomanda Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html?tva=1),acesta imbina caracteristicile traditionale ale masticului pentru altoit cu efectul benefic al cuprului impotriva ciupercilor si bolilor.
Cand trebuiesc stropiti ciresii ca sa nu mai faca viermi ?
Multumesc
Ii puteti stropi si in aceasta perioada cu un insecticid cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html?tva=1). Acesta are o eficacitate foarte buna si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.
Buna ziua. Am si eu un cires de 6 ani caruia in aceasta primavara nu i-au mai dat nici frunze, nici vorba de flori. Nu pare insa uscat, in sensul in care am taiat o craca mica si am vazut ca ea e inca verde. Anul trecut, in toamna i s-au ingalbenit si cazut frunzele prematur dar l-am stropit cu solutiile oferite de farmacistul fitosanitar asa cum fac cu toti pomii (am 5) pe care ii stropesc conform schemei anuale. Ce sa fac, mai am sanse sa il recuperez?
Puteti sa faceti un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) si Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), iar dupa 14 zile cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) si Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html).
salut. am o problema. am plantat in toamna vreo 40 de ciresi si nu au crestere , au decat frunzele deschise din mugure. E vreo problema ?? de plantat au fost plantati corect, cu teren arat si erbicidat total , protectii la iepuri, tratamente.
or mai avea viata in ei sau nu??
Daca le-ati facut tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor, puteti sa le oferiti un ingrasamant foliar cum ar fi Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html?tva=1) sau Bionat (http://www.botanistii.ro/bionat-plus.html?tva=1). Se recomanda 2-3 tratamente in timpul perioadei de vegetatie, tratamente prin pulverizarea tulpinilor si frunzelor.
multumesc de informatii. astazi le-am dat ingrasamant complex. pot sa incep sa dau cu solutiile foliare imediat sau trebuie sa mai astept?? multumesc!!
Va rugam sa ne mentionati ce ingrasamant ati utilizat pentru a va comunica pasii urmatori.
Npk 16 16 16
Daca ati aplicat deja Npk 16 16 16 mai puteti aplica ingrasamant abia peste 2-3 luni. Daca aplicati mai devreme de aceasta perioada se vor arde pomii.
Va salut ,Raman surprins de un aspect la fructele de cires .Sa spunem ca intretin o livada de cires si pomii arata ca de pe carte atat coronamentul cat si frunzele .Adica frunzele sunt sanatoase ,verzi cu evolutie buna .Si anul trecut dar si acum fructele verzi legate au urmatorul simpton:la mijlocul lor apare o pata mica perceptibila ca si cum s-ar lovi una de alta ,mai apoi capata o pata neagra si cad .Tratamente in primavara s au facut cu alcupral 0,3 la suta ,ulei horticol inainte de dezmugurit la buton mugural usor spre deschidere.La inflorit nu am tratat din cauza vantului ,ploii.Am tratat cu topsin 0,1 la suta si mospilan cand au mai ramas inflorite zece la suta din flori acum o saptamana.Observ ca boala isi face prezenta la fructele legate acum cam 1-2 la suta .Ma gandesc la monilioza dar si la faptul ca ciresii par foarte sanatosi cu frunzele verzi ,florile nu s-au uscat si au legat in procent mare,dar cred totusi ca boala a intrat prin floare .Anul trecut am pierdut fructele ,toate s au inegrit si au cazut ….dar a plouat mult si a fost inghet in zona unde sunt eu .Le am pus si pe seama asta cu toate ca am suuspectat monilioza .Adaug ca ciresii sunt anul 5 intra pe economic si sunt incarcati de rod .Anul trecut am facut tratamente cu topsin ,score(cand fructele capatau pata fara rezultat ),apoi cu Dithane si Shavit si dupa ce ele au cazut tinand pomii fara patarea rosie ,antracnoza etc .Insa in timpul verii unii pomi au suferit de seceta si fenomen carential prin albirea frunzei pe margini…Am utilizat Microfert ,dar nici acum nu am administrat ingrasaminte chimice pomii fiind cultivati pe amplasamentul unei plantatii pomicole batrane care a fost defrisata .Trebuie sa actionez rapid acum trecand sapte zile de la tratamentul cu Topsin ,sa nu pierd fructele pentru ca primele semne de boala au aparut.Ma gandeam sa utilizez Dithane M45 dar stiu ca i de preferat sa merg cu sistemice si mai incolo cu cele de contact cum ar fi Rovral cu toate ca acesta se pot administra si in floare dar si acum …Impresia mea e ca un fungicid sistemic si ar face treaba cu toate ca as combina si dithanul cu acesta ?
Din detaliile dumneavoastra, intelegem ca este vorba de monilioza sau putregai. Puteti utiliza fungicide cum ar fi Rovral (http://www.botanistii.ro/bayer-rovral-500-sc.html?tva=1), sau Bravo 500 SC (http://www.botanistii.ro/syngenta-bravo-500-sc.html?tva=1) ori Teldor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-teldor-500sc.html?tva=1).
buna ziua am si eu un cires de 3 ani care a inceput sa se usuce de sus in jos si crengile uscate sint pe dinauntru jumate verzi jumate maro si pe unele apare un clei plus de asta nu are nici o floare dar frunzele care le are par sanatoase ce tratament trebuie facut?Va multumesc anticipat.
Este necesar sa efectuati un tratament impotriva bolilor si daunatorilor. Puteti sa faceti un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) si Decis Mega (http://www.botanistii.ro/homepage/bayer-garden-decis-mega-ew50-60ml.html?tva=1), iar dupa 14 zile cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) si Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html).
Am un cires de 7 ani, anul trecut si mai ales in acest an, a inflorit abundent , dar din 15-20 de fructe legate la buchet , au ramas 2-3 fructe sanatoase, restul s-au stafidit/uscat. Este adevarat ca in Bucuresti au fost perioade timpurii calduroase alternate cu unele sub 10 grade si ploioase chiar la momentul inforirii , insa am senzatia ca sunt si alti factori care au contribuit la acest rezultat. Mentionez ca acelasi fenomen s-a intamplat si cu parul, caisul, piersicul, nectarinul din curte, in schimb marul, prunul si gutuiul sunt in regula.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Puteti stropi toti pomii afectati, chiar si cei sanatosi(preventiv) cu un fungicid cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1). De asemenea, puteti folosi si un insecticid cum ar fi Decis Mega (http://www.botanistii.ro/homepage/bayer-garden-decis-mega-ew50-60ml.html?tva=1).
Si eu am aceeasi boala la 1 singur Cires, aceleasi simptome, siaceasta boala am observat ca e in corcodusii celor doi vecini ai mei… pare a fi tot monilioza care nu a reusit sa se manifeste cum trebuie si apoi cred ca se manifesta cum a descris Costel …. eu am stropit cu Score 250 EC care intra in frunze .. ulterior o sa incerc cu Topsin in maxim 5 zile, sper sa mai salvez ceva . …
Oricum nu stiu sigur ce boala ar fi !
Buna ziua, am in gradina un cires de 4 ani, anul acesta este plin de rod, crengile se pot asemana cu niste ciorchini de struguri atat de multe cirese sunt, dar frunzele nu s-au dezvoltat deloc, chiar lipsesc , crengile au frunze doar la capat. Ce ar trebui sa ii facem ca sa nu pierdem ciresul de tot, pentru ca pana acum nu i-am facut nici un tratament.
Astapt un sfat , va multumesc
Va fi necesar sa incercati sa recuperati ciresul, si anume cu tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. Puteti sa faceti un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) si Decis Mega (http://www.botanistii.ro/homepage/bayer-garden-decis-mega-ew50-60ml.html?tva=1), iar dupa 14 zile cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) si Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html).
Am doi cireși de trei ani, nu au legat multe fructe dar ploile si lipsa albinelor au influențat negativ. Acum cireșii au pe codiță frunzelor cate doua sau trei bubițe roșii, nu stiu daca e ceva rău si cum va evolua situație frunzele rupte de mine au început sa se îngălbenească cu pete roșii, va rog sa ma ajutați cu un sfat
Din specificatiile dumneavoastra, intelegem ca ciresii sunt afectati de o boala. Va fi necesar sa efectuati tratamente cu fungicide cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html), tratamentul se poate repeta dupa 7 zile.
Buna ziua, Acum 2 ani toamna am plantat un cires cumparat in ghiveci de la HornbachLocuiesc in Arad.In primavara a inmugurit frumos apoi pe la inceput d iunie ,au inceput sa i se “”stranga frunzele sa aiba un verde deschis care se transforma raid in galben.Am mers la noi la Glissando(mag de ingrasamintresi altele) mi-au dat un fertilizant cu care am stropit cam la 3 zile odata copaculSa salvat intr-un felAcum in primavara asta a inverzit foarte frumos ma asteptam sa aiba macar 3 floricele Nimic.Acum de aprox o saptamana au unceput iarasi sa se stranga frunzeleCredeti ca-l pot salva?
Multumesc de raspuns
Ps Cred ca solutia de al stropi cu fertilizant este doar de moment nu??
Puteti efectua tratamente impotriva bolilor cu fungicide cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1). Preventiv, puteti stropi si cu in insecticid cum ar fi Mospilan (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-mospilan-20-sg.html?tva=1).
Ca ingrasamant puteti utiliza Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html?tva=1) sau Bionat (http://www.botanistii.ro/bionat-plus.html?tva=1).
Buna ziua,am un cires a fost plin cu flori,a legat tot dupa care ciresele in loc sa se dezvolte au inceput sa ingalbeneasca,sa se usuce si sa cada.Din ce cauza?Multumesc.
Ati efectuat vreun tratament pana acum la cires?
Zeama bordeleza si insecticid cate doua reprize.
Am o mica livada cu pomi tineri de 2 si 3 ani. Toti pomii sunt afectati de un daunator cred. Pe scoarta, in partea superioara a tulpinii au aparut mici pustule de marimea unui varf de chibrit. Aceasta pustula are forma rotunda, prezinta o crapatura in scoarta iar sub ea tulpina este innegrita. Pomii au stagnat din crestere. Mentionez ca sunt afectati meri, caisi, ciresi, nuci, toti tineri. Ce recomandati? Multumesc
Va rugam sa ne expediati cateva poze cu pomii afectati pe adresa suport@pce.ro .
Am trimis pozele.
buna ziua, am o problema cu ciresul din curte, l-am mai taiat pentru ca avea paduchi verzi si negri, l-am stropit si acum a da alte ramurele verzi, l-am stopit acumo saptamana, si am vazut acum ca frunzele sunt ciuruite, gaurite, amvaz ca era o insecta mare verde si doua albine, am stropit cu decis actara, dar nu prea si-a revenit! ce sa fac, sa dau cu calypso? toate astea le-am comandat de la dvs, si sunt fff buna, dar poate trebuie altceva!!va rog mult sa ma ajutati ca nu vreau sa-lpierd! ms mult de tot, o zi buna
In acest caz puteti aplica un insecticid cu spectru larg de combatere a daunatorilor cum ar fi Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html).
vroiam sa va mai intreb despre un zarzar care a facut din loc in loc pe trunchi bule de clei , ei avand 3 ani! ce pot face?va multumesc! o zi buna
Acele scurgeri de clei, sindrom numit si gomoza, apar datorita gerului, atacului de insecte si boli, lovituri de grindinq, rani accidentale etc. Acestea trebuiesc curatite pana la scoarta dar fara a provoca alte rani, dezinfectate cu sulfat de cupru (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) si acoperite cu mastic (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html). Se pot aplica si insecticide cum ar fi Decis Mega (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html).
va multumesc mult , si am luat mastic, iar zeama si decis luasem de la dvs!ma apuc de treaba!o zi frumoasa
Am o livada de pomi tineri (4 ani) dar cu probleme la cires si anumite soiuri de mar si piersic .Am aplicat tratamente cu Dithane Karate -Zeon , Ditane Kalipso, Topsin foliar Bionat . Acum vad la ciresi ingalbeniri ale intregii coroane puncte mici maronii la unele frunze, la altii gauriri ale frunzelor , iar la mar deformari ale frunzelor .Sa fie de la Bionat ? Practic toate astea au aparut dupa folosirea acestuia .In schimb la pruni indiferent de soi si caisi nici o problema chiar daca au avut acelasi tratament .
Poate si seceta sa fie de vina , chiar daca au avut irigare la 10 -15 zile? Va trimit niste poze…….
In unele zone, frunzele par mancate de omizi sau larve asemanatoare ale unor fluturi care isi depun ouale pe frunze. Pentru combaterea acestora se poate aplica un insecticid cum ar fi Decis Mega (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html). Frunzele se mai pot increti din cauza atacurilor unor paienjeni minusculi, in acest caz, se poate stropi cu un acaricid cum ar fi Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html). Ca tratament preventiv impotriva bolilor se poate aplica un fungicid ca Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).
Buna ziua, am un cires plantat in primavara, s a dezvoltat frumos are peste 2 metri, doar ca ieri am observat ca din trunchi la baza a facut o gramada de gelatina maro, are o gaurica mica prin care secreta, asi vrea sa stiu ce sa i administrez pe timpul acesta si in ce mod. Am vazut mai sus ca ati recomandat tratamente cu cupru, dar toate acelea 3 sau doar unul singur. Si daca sunt mai multe se aplica unul dupa altul sau la un anumit interval. Multumesc!
Acele scurgeri se curata pana la scoarta fara a provoca alte rani, apoi se vor dezinfecta cu sulfat de cupru (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) si acoperite cu mastic (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html). Se pot aplica si insecticide cum ar fi Decis Mega (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html).
Multumesc din inima o zi minunata!
TREI CIRESI CUMPARATI DE TREI ANI AU CRAPATURI IN LUNGUL CATORVA RAMURI ACUM IN 15 OCT UNUL NU MAI ARE FRUNZE DELOCIAR CEILALTI DOI AU FRUNZELE VIZIBIL MAI INGALBENITE DECAT ALE CELORLALTI CIRESI SI PATATE BRUN,NU STIU DACA SUNT ACELASI SOI DAr sunt cumparati din aceeasi pepiniera
Acele crapaturi pot aparea din cauza umezelii. Le puteti dezinfecta cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html). Dupa aceea, se pot acoperi crapaturile cu un cicatrizant ca Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html) care va si proteja pe viitor impotriva atacurilor ciupercilor si bolilor.
buna ziua,
am un cires de 8 ani atacat de paduchele negru, ce stropiri trebuie sa fac si graficul lor, ca sa scap de acest paduche. Anul acesta toate fructele au fost atacate si acum cand au inceput sa-i cada frunzele(nu cele din varf, acelea au cazut mai devreme)am vazut dezastrul…va multumesc
Intrucat se apropie perioada de repaus vegetativ, dupa ce vor cadea frunzele, se va tunde pomul si se vor arde toate ramurile afectate. Dupa aceea se aplica un fungicid pe baza de cupru ca Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html). Dupa o perioada de 7 zile, se va aplica uleiul horticol Confidor Oil (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-oil.html).
Am mai mulți cireși la care am observat nodozități pe rădăcini în momentul în care am vrut să replantez .Menționez că cultură inițială a fost în solar intensiv cireși columnari și pitici.Ce se poate întâmplă cu cireși rămași dacă și aceia prezintă nodozități lemnoase pe rădăcina.
Nodozitatile respective pot fi produse de Nematodul galicol al radacinilor, care provoaca daune mari in culturi, iar netratat poate duce la uscarea pomului. Indicat este sa plantati pomi cu radacinile sanatoase, din pepiniere specializate.
Daca se poate va rugam sa ne trimiteti pe adresa de mail vanzari@pce.ro cateva poze cu radacinile pomilor pentru a identifica daunatorul.
Am plantat an toamna 100 de ciresi cand trebuie sa ai stropesc in primavara si cu ce
In perioada de iarna la pomii fructiferi se face tratamentul cu substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) si uleiul horticol Confidor Oil (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-oil.html). Acest tratament de aplica in zile insorite, fara ploaie sau ninsoare, iar temperaturile sa depaseasca 5-7 grade. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentului gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-la-pomi-fructiferi-cu-uleiuri-si-substante-pe-baza-de-cupru/). De asemenea din primavara, dupa aparitia frunzelor se fac tratamente conform tabelului (https://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-samburoase/).
Buna seara ! Am u cires de 4 ani altoit iar de anul trecut a inceput sa ii se descojeasca scoarta de la nivelul pamantului ,pana la lemn ! am incercat cu zeama bordeleza, dithane si ulei horticol,dar acum pe iarna am observat ca rana se mareste cu inca 5-6 cm ! in dreptul ranii, pe scoarta in sus,parca si scoarta e mai nedezvoltata ! Il mai pot recupera?
sau iau altul?
Se poate ca acele crapaturi in scoarta sa apara din cauza umezelii. O puteti curata cu atentie, astfel incat sa nu provocati alte rani, iar apoi sa aplicati un cicatrizant ca Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html). Acesta contine si cupru, astfel va proteja si impotriva aparitiei bolilor si ciupercilor. Depinde foarte mult cum arata acea rana, intrucat aceasta poate fi produsa si de rozatoare, astfel va trebui sa apelati si la alte metode de combatere a acestora.
am un cires care este atacat de ceva daunatori. nu stie nimeni ce este, am intrebat la toate magazinele de fito sanitare.prima data sa manifestat anul trecut, si anume- toate florile au fost roase (mancate) din interior inainte de a se deschide. mentionez ca am facut tratament cu insecticid si in toamna si in primavara. ce daunator este si cum si cu ce se poate combate. multumesc
Se poate ca daunatorul mentionat sa fie gargarita mugurilor. Pentru combaterea acesteia se pot efectua tratamente cu insecticide cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), 10 ml diluati in 50l de apa, sau Mavrik (http://www.botanistii.ro/makhteshim-mavrik-2-f.html).
va salut. ce tratament preventiv se poate face acum la ciresi atat funicide cat si insecticide. pomi au florile deschise cam 50 la suta. mentionez ca am stupi printre pomi . multumesc
Se poate aplica un insecticid prietenos cu albinele cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/agrosan-b-cutie-500-g.html) impreuna cu un fungicid ca Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html).
alcupral amestecat cu calipso este compatibil? dar topsin amestecat cu calipso si score amestecat cu calipso? f. multumesc.
Toate cele 3 combinatii pot fi folosite.
buna ziua,am o suta de ciresi altoiti,anul doi si de cateva zile sunt lipiciosi,frunzele rasucite,spre rosu si parca nu mai au varf in mijlocul mugurelui.va rog sa mi dati un sfat cu ce ar trebui sa-i stropesc sa nu ii pierd,seamana cu o mycroplasma,va multumesc
Va rugam sa postati cateva imagini cu pomii pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-pomi-fructiferi/cires/) pentru a observa mai exact simptomele acestora.
Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat ,am plantat o livada de ciresi in primavara aceasta din soiurile,Van ,Hedelfinger ,Katalin pomi sunt altoiti anul 3 si a-u fost plantati personal in 6 -martie anul acesta ,asa cum trebuia inclusiv cu mranita din balegar putred de vaca amestecat cu nisip pus in groapa cam 1.5kg la pom .
Ce problema ma roade pe mine acum este ca pomi au deschis mugurele de vreo 2 saptamani si a-u crescut normal vreo saptamana dupa care aproape ca a-u stationat din crestere iar frunzele sunt foarte fragile si unele din ele au crescut cam putin intoarse pe margini ,in data de 9-04-16 am stropit pomi cu Captan si un insecticid ,dar tot nu o ia din loc ce pot sa fac sa se dezvolte ,pentru ca nu par a fi afectati de vreo ciuperca sau insecte doar ca nu se dezvolta frunza ! ,poate fi si din cauza apei din sol ? acelasi lucru se intampla si cu un alt cires tot altoit care de 4 ani imi rodeste destul de viguros iar in anul acesta toti muguri de floare nu s-au deschis nici pana acum iar frunzele la fel ca la ceilalti ciresi plantati nu vor sa se dezvolte viguros poate ca a-u fost afectati si de noptile reci din ultima vreme ,CE MA SFATUITI ? pot sa le dau un ingrasamant foliar?, livada este in Ciolpani Ilfov. VA MULTUMESC
Exista posibilitatea ca pomii sa fi fost afectati de acele 2 zile in care temperaturile au fost foarte scazute din zona de sud. Este necesar sa asteptati, eventual sa se aplice si un ingrasamant natural foliar cum ar fi Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-1-litru.html) sau Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html). Acestea vor stimula cresterea pomilor si vor imbunatati circulatia sevei.
Buna ziua!
Am cativa ciresi tineri, la doi dintre ei a inceput inca de anul trecut sa se manifeste o boala, frunzele se incretesc ,se ingalbenesc si se “incovriga”. Nu am putut inca identifica aceasta boala . Va rog un sfat in ceea ce priveste numele bolii si tratamentele recomandate.
Multumesc!
Ati verificat partea inferioara a frunzelor? Apar mici puncte negre sau paianjeni minusculi?
Nu apar insecte de nici un fel sau puncte negre de alta natura. Doar ingalbenirea si incretirea-inchircirea frunzelor.
In acest caz, va fi necesar sa efectuati un tratament format dintr-un fungicid ca Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) 20 grame diluate in 10 l de apa, impreuna cu un insecticid ca Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html). 1.5 grame diluate in 10 l de apa.
Buna ziua. Am in zona Campina ciresi de 10 ani. Anul trecut unul nu a inflorit desi avea muguri si nu a facut frunze. A ramas asa pana in toamna , uscandu-se treptat. Anul acesta, alt cires a avut muguri de flori care s-au dezvoltat frumos pana aproape de inflorire (de fapt a facut 2-3 flori) si a ramas asa. Nu a finalizat inflorirea si nu a facut frunze. Din toamna am observat ca frunzele s-au ingalbenit mai devreme.
Mentionez ca toti pomii, inclusiv ciresii, au fost stropiti la intrarea in iarna si primavara, vara, conform recomandarilor. Cum sa-l salvez ?
Ce tratamente ati aplicat pomilor in aceasta primavara?
Ulei horticol si zeama bordeleza. La jumatatea lui aprilie am stropit cu Bravo 500 si Moslipan (fara meri, peri, gutui care erau in floare). Ingrijorarea mea este sa nu mai pierd unul ca si anul trecut cand am pierdut unul are a avut aceleasi simptome (muguri peste tot care nu s-au desfacut si a ramas asa pina cand s-a uscat in toamna,
Va rugam sa postati cateva imagini cu ciresii pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-pomi-fructiferi/cires/) pentru a verifica cele specificate.
Buna ziua ! am nevoie de un raspuns : se poate folosi aliette si la cires ? in prospect scrie ca e pentru mar , par , gutui . La folosit cineva la samburoase ? nu vreau sa fac mai mult rau decat bine folosindu-l . Va multumesc !
Fungicidul Aliette (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-aliette-wg80.html) este omologat pentru combaterea focului bacterian doar la semintoase (mar, par, gutui). Forma bolii care apare la samburoase este de alta natura.
Combaterea arsurii bacteriene se face prin taierea ramurilor de la o distanta de 50-70 cm mai jos de leziunea formata si arderea lor, se vor aplica tratamente preflorale si postflorale cu produse cuprice cum ar fi Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) si tratamente cu insecticide cum ar fi Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html) pentru combaterea vectorilor (afide).
Buna ziua,
Am mutat un cires si pare ca sta sa se usuce. Il mai pot salva in vreun fel ?
Multumesc,
Daca pomul era in vegetatie, depinde modul de transplantare si perioada in care a fost efectuata. Se poate ca radacinile sa fi fost afectate in timpul mutarii. Ati verificar ramurile? Mai sunt verzi? Daca da, se poate aplica un stimulent natural ca Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), 3-5 ml diluati in 10 l de apa pentru aplicare la radacina, ori 30-50 ml diluati in 10 l de apa pentru aplicare foliara.
Va multumesc mult pentru raspuns . O zi buna !
Am un cireș soiul Van,in varsta de 7 ani de la plantare si de ceva timp au aparut pe frunze niste pete rosii care, treptat s-au mărit si s-au facut maron toata frunza si acum cele închise la culoare cad.Ce tratament as putea face ?
Va rugam sa postati cateva imagini cu ciresul pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-pomi-fructiferi/cires/) pentru a verifica cele mentionate.
bună ziua ! va rog sa-mi spuneti ce tratament pot aplica unui cires la care au crapat fructele iar unele frunze , chiar recent aparute incep sa se ingalbeneasca,..*
– precizez ca ia acest an am aplicat tratamente cu zeama bordeleza , ulei horticol, reldan si calypso
multumim anticipat
Fructele de fel crapa din cauza ploilor, pentru care nu prea exista solutii. La fel si frunzele se pot ingalbeni din cauza umezelii din sol. Acum, daca a fructificat, aplicarea de tratamente este destul de dificila, avand in vedere ca in curand se vor consuma fructele.
azi am observat ca la fel ca si anul trecut frunzele unui cires in varsta de 8 ani s-au indoit pe lungime ,acestea tind sa se usuce, acum cand are fructe destul de multe ,acesta incrpind a se coace cam peste 10 zile.Anul trecut la fel s-a intamplat frunzele in procent f.mare s-au uscat si au cazut. L-am stropit corepunzator dar degeaba.Tind sa cred ce a mai afirmat un producator de mere din ARdeal ca substantele pe care le CUMPARAM unele ff scumpe sunt contrafacute.Daca nu sunt ambalate la producator adica in strainatate ,romanasul nostru face ce stie el mai bine … Astept un sfat.
MUltumesc frumos,
TEODOR
Depinde si de unde se achizitioneaza astfel de produse. In plus, solutiile se aplica in conformitate cu indicatiile oferite de persoanele abilitate.
Frunzele ciresului, in momentul in care curbeaza, se si brunifica? Au aparut pete pe frunze? Sunt ingalbenite sau au culoarea normala?
Buna ziua asi dori un sfat.Am un cires de 5-6 ani primavara e plin de flori leaga fructe dar la maturitate ajung foarte putine cele mai multe se stafidesc.Ce pot face? Va multumesc
Depinde de tratamentele aplicate. Daca se aplica insecticide necorespunzatoare in timpul infloritului, polenizarea nu se efectueaza. Ori, atunci cand infloresc nu se aplica tratamente si sunt atacate de daunatori. De aceea se aplica insecticide prietenoase cu albinele cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html). In plus, pomul poate nu are resurse in legarea fructului, aplicandu-se ingrasaminte cum ar fi Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html).
anul o ramura trecut ciresul meu a fost bolnav de molinioza si o ramura s-a uscat. Secreta si mult clei iar in toamna am curatat cleiul si am pus mastic. Anul acesta in primavara am taiat creanga uscata am facut toate tratamentele pina acum dar o alta creanga s-a uscat si pe o alta creanga frunzele se ingalbenesc. Secretia de clei este inca abundenta va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.Va multumesc.
Instrumentele folosite au fost dezinfectate inainte de utilizare? Dupa sectionare, a fost dezinfectata rana cu solutii cuprice? S-a aplicat un cicatrizant ca Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html).
Autor rapid, va rog. Copii de 7_8 ani au rupt, jupuit complet pana la lemn, in mod barbar, inconstienti, coaja ciresului la o creanga groasa cam cat bratul , pe o lungime de un metru. Aici creanga este acum, de doua zile, fara coaja, dar mai departe este intacta, frumoass, cu frunze. Pomul este frumos, cam de zece ani, a avut cirese multe, frumoase. Cum as putea repara portiunea jupuita, spre a salva creanga? Orice sfat este bine primit, cu multumiri.
Raspunde
Pentru inceput, rana se va dezinfecta cu o solutie de Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50 grame diluate in 5 l de apa. Dupa 6 ore, ori ziua urmatoare se poate aplica un cicatrizant ca Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html).
Buna ziua,
Am un cires de 5 ani, caruia de 2 ani nu I se mai dezvolta coroana. In aceasta perioada a avut rod insa slabut. Precizez ca in urma cu 2 ani I-am facut o toaletare a coroanei prin taierea varfului la toate ramurile. In fiecare an facem stropire cu zeama de urzica si zeama bordeieza.De asemenea precizez ca pamantul este unul lutos si greu, plantarea facandu-se la adancime de 80 cm. Deoarece cred ca nu-I ajungi suficienta apa la radacini, anul acesta I-am facut, la o distanta de 50 cm de trunchi, o gaura adanca de 50 cm in care am introdus un tub PVC de 110 perforat si am introdus in el compost uscat cu rame.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat pentru dezvoltarea coroanei acestui pom.
Va multumesc anticipat.
Deci pomul a fost tuns o singura data in 5 ani? La plantare, punctul altoiul a fost ingropat?
Buna ziua,
Am 2 ciresi de 6 ani. S-au dezvoltat frumos, au crestere , dar produc flori foarte putine. Anul trecut au avut in total 40 de flori, care au fructificat partial. Ce as putea sa fac ?
Ati aplicat tratamente in repaus vegetativ? Daca da, in ce perioade? Pomii au fost tunsi in fiecare an?
Buna ziua,
Am mostent o livada cu pomi fructiferi si nu stiu cum sa-i ingrijesc si ce tratamente sa le aplic.Ciresii fac flori si rodesc foarte frumos, dar cand ajung la coacere, fructele putrezesc.Puteti sa-mi spuneti, varog, ce sa fac cu ei?
Din descrierea dumneavoastra ar putea fi vorba despre atacul moniliozei, o micoza ce apare frecvent la cires, visin, prun, cais, piersic. In primul rand, se recomanda efectuarea tratamentelor cu produse cuprice din perioada de repaus a pomilor, foarte importante pentru combaterea multor boli si daunatori. Detalii despre produse si aplicarea lor se pot gasi in urmatorul articol: https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-la-pomi-fructiferi-cu-uleiuri-si-substante-pe-baza-de-cupru/ . Deasemenea, sunt foarte importante tratamentele din perioada de vegetatie, incepand din faza de dezmugurit, mai ales daca boala a fost prezenta si in anii anteriori. Se pot utiliza produse precum: Rovral (http://www.botanistii.ro/bayer-rovral-500-sc.html), Teldor (http://www.botanistii.ro/bayer-teldor-500-sc-15-ml.html), Switch (http://www.botanistii.ro/syngenta-switch-625-wg-10-g.html), Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html), Score (http://www.botanistii.ro/syngenta-score-250-ec.html), Folicur Solo (http://www.botanistii.ro/bayer-folicur-solo-250-ew.html). Tratamentele se aplica la interval de 7-10 zile si se recomanda alternarea a 2-3 produse cu substante active diferite. In perioada consumului si recoltarii fructelor, se tine cont de perioada de pauza necesara de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltare.
Multumesc,pentru informatii
.
Cu mare placere! Pentru alte informatii va stam la dispozitie.
Bună ziua , am un cireș de vreo 10 ani care se umple de rod dar nu ajunge nici o cireașa sa se coacă,toate cad ,menționez ca am făcut tratamente de toamna : cuprice și uleioase dar tot degeaba. Cu mulțumiri anticipate. Sorin
Motivele pot fi foarte multe, de la prezenta bolilor, daunatorilor (larve) ori chiar virusi. Pomul sau frunzele mai prezentau vreun simptom? Pete ori scurgeri pe tulpina?
Nu frunzele sunt normale , cireșul a fost tuns. În vecinătate am 3 pruni cu aceeași problemă
Este necesar sa se efectueze tratamente si in perioada de vegetatie. De exemplu, in afara de tratamentele de repaus vegetativ cu solutii cuprice si ulei horticol:
– in stadiul de buton roz si inflorit se poate aplica un fungicid cum ar fi Folicur Solo (http://www.botanistii.ro/bayer-folicur-solo-250-ew.html) impreuna cu un insecticid cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-calypso-480-sc-20-ml.html). Aceste tratamente combat bolile si daunatorii specifici perioadei, evitand astfel pierderea fructelor.
Cireșul si pruniimei nu prezintă nici un semn de boală, i-am făcut tăieri de normale a rolului, î -l stropesc în uscat toamn și primara ,se încarcă cu rod dar cad toate pana la coacere. Vă mulțumesc
Dar in perioada de vegetatie, se aplica vreun tratament pentru combaterea putregaiurilor, ciupercilor sau daunatorilor?
🙂 OK !
am 2 meri altoiti de toamna unul face mere rosi si unul galbene iam curatat in fiecare pirimavara nu iam stropit deloc nu stiu cu ce ma pute-ti ajuta sunt plini de flori dar nu le tin cad
Am un cires de 4 ani care elimina clei la nivelul tulpinei.Pot face ceva? Multumesc.
De regula, cleiul apare ca o reactie a pomului la prezenta unor factori de stres: boli, daunatori, rani. Ce alte simptome prezinta pomul (sau simptome pe care stiti ca le-a prezentat in sezonul trecut, legat de frunze, fructe)? Ranile de pe trunchi (ce prezinta scurgerile) se curata pana la partea sanatoasa (de preferat) dupa care se aplica un tratament pe aceste rani cu Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), in concentratie de 4-5% (400-500 de grame de fungicid la 10 litri apa). Dupa uscarea fungicidului se aplica mastic (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html).
am topsin 70w06 dithaneP 45 si mospilan cum si cand le administrez la cires ?
Buna ziua,
Am doi ciresi in gradina, unul de 4 ani si celalalt are in jur de 25 de ani, cel de 25 in fiecare an inflorea si avea productie buna, din pacate anul acesta florile sunt seci iar mugurii de floare nu au petale. Am sectionat un mugure si arata ca si cum ar avea doar pistil. Comparativ cu anul precedent a inflorit doar 5%. Aceasi problema o are si ciresul de 4 ani. Mentionez ca distanta dintre ei este de aproximativ 10 m iar intre ei am un visin care este plin de flori.
Care ar fi cauza si ce as putea sa fac pe viitor?
Va multumesc !!!
buna ziua….am o livada de cirese de 4 ani… acum se sucesc frunzele si se usuca…ajutatima va rog..
Va rugam sa ne trimiteti cateva poze cat mai clare cu simptomele prezentate si cu pomul in intregime pe forumul nostru: http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-pomi-fructiferi/cires/ . S-au efectuat tratamente pana acum? Observati prezenta vreunui daunator pe partea inferioara a frunzelor?
am stropito cu funghitid…Patrol…am observat o musca de vreo 2 ani pe pomi…dar nu iam atras atentia…sa fie de la ea? miine vom fotografia si va vom trimite poze
Buna ziua.Am si io 7 ciresi si vreau sa stiu cu ce sa_i stropesc in perioada asta
Nuprid oil si alcupral prima data si in floare cu topsin,ditane si calypso
Buna ziua,
Pt combaterea daunatorilor la cires cu ce se stropesc in aceasta perioada? Dupa o scurta vizita printre ciresi am obs musculite,tantari si o altfel de ganganie neagra care pe aripi avea putin rosu
Am un cires, iar pe partea inferioara a frunzelor au aparut niste purici de culoarea neagra. Ce imi recomandati? Va multumesc.
Se vor aplica tratamente cu insecticide cum ar fi Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html) sau Eforia 45 ZC (http://www.botanistii.ro/syngenta-insecticid-agro-eforia-45-zc-15-ml.html).
am un cires de trei ani e feumos are frunzeie verzi are fructe si incep sa se coaca dar a aparut o boala la firful fiecarui lastar tinar ,frunza se rasuceste si innauntru are uh fel de insecte mici negrice putem face.va multumesc anticipat.
Am plantat un cires la mai putin de 1 metru de teava de drenaj a fosei, iar acum, dupa cca 3 ani de la plantare se pare ca radacinile au strapuns drenajul infundand scurgerea fosei.
Ciresul are cam 4-5 m inaltime si este primul an cand a dat rod. Cred ca este prea mare ca sa il mut manual, si nu am nici acces cu utilaje in zona respectiva. As muta drenajul in alta parte, sau sa il fac sa ocoleasca ciresul dar din pacate nu am spatiul necesar.
Ma voi vedea nevoit deci sa sap de-a lungul drenajului pentru a repara zona strapunsa, si deci sa tai radacinile care intra in drenaj. Pomul va avea de suferit din cauza aceasta? Daca voi introduce in zona dnitre cires si drenaj niste placi de teracota de 2 cm grosime cu scopul de a impiedica pe viitor ca radacinile sa ajunga din nou in drenaj ar fi suficient, sau le va strapunge si pe acestea? Am mai citit undeva ca pentru a impiedica radacinile sa intre in drenaje se recomanda folosirea in cadrul fosei de 2-3 ori pe an a unei solutii de sulfat de cupru, care odata ajunsa in drenaj ar avea efect repelent asupra radacinilor. Este adevarat?
Am un cires pietros de cam 4ani si nu tine fructele face o boala, care se manifesta pe frunze, care se chircesc si se inegresc, si fac un fel de clei, nu ca acelace se gaseste pe tulpinile unor astfel de pomi. Cum as reusi sa-l salvez?
Am 30 de ciresi in anul 4 si 5. In primavara nu au fost taiati. Meseriasul care i-a taiat anul trecut a zis sa-i las pina in august cind o sa-i taie. Am 4 soiuri, m-i i-a adus cineva dintr-o pipiniera de pe la Arad. Am unul in anul 5, crescut bine, singurul din acest soi, care a facut foarte multe cirese. tot asa netaiat in primavara. Ciresele s-au copt intre 20 si 30 mai,, cu coada scurta, mari ca inima porumbelului, dar mai tari la pulpa si foarte bune la gust, si mai putin lungi, dar mai bombate in parti ca inima porumbelului. Nu stiu ce soi sunt. Dupa recolta destul de mare, frunzele sunt mai albicioase, mai argintii, fata de celelalte soiuri, s-au indoit pe lungime, au si ceva rosu pe verso, nu mai cresc lastarii, virfurile lor nu mai au mugurul verde. Parca da semen de uscare, frunzele nu sunt galbene inca, dar prea sunt argintii si indoite pe lungime, suna ca si ar fi cu mai putina apa la atingere, Am facut tratamente, in februarie sau inceputul lui martie cu funguran, Karate ZEON. Apoi inainte de floare si dupa floare cu dythane si Karate. Dupa recoltare cind am vazut ca se indoiesc am facut tratament cu topsin si karate. A trecut cam 3-4 saptamini de la acest tratament. Ce pot sa-i fac? Pot sa trimit si niste poze cu ciresul si cu frunzele lui.
Am 30 de ciresi in anul 4 si 5. In primavara nu au fost taiati. Meseriasul care i-a taiat anul trecut a zis sa-i las pina in august cind o sa-i taie. Am 4 soiuri, m-i i-a adus cineva dintr-o pipiniera de pe la Arad. Am unul in anul 5, crescut bine, singurul din acest soi, care a facut foarte multe cirese. tot asa netaiat in primavara. Ciresele s-au copt intre 20 si 30 mai,, cu coada scurta, mari ca inima porumbelului, dar mai tari la pulpa si foarte bune la gust, si mai putin lungi, dar mai bombate in parti ca inima porumbelului. Nu stiu ce soi sunt. Dupa recolta destul de mare, frunzele sunt mai albicioase, mai argintii, fata de celelalte soiuri, s-au indoit pe lungime, au si ceva rosu pe verso, nu mai cresc lastarii, virfurile lor nu mai au mugurul verde. Parca da semen de uscare, frunzele nu sunt galbene inca, dar prea sunt argintii si indoite pe lungime, suna ca si ar fi cu mai putina apa la atingere, Am facut tratamente, in februarie sau inceputul lui martie cu funguran, Karate ZEON. Apoi inainte de floare si dupa floare cu dythane si Karate. Dupa recoltare cind am vazut ca se indoiesc am facut tratament cu topsin si karate. A trecut cam 3-4 saptamini de la acest tratament. Ce pot sa-i fac? Pot sa trimit si niste poze cu ciresul si cu frunzele lui.
Buna seara. Am un visin la care, dupa zapada din aprilie, a inceput sa i e usuce frunzele. Acum arata ca toamna. L-am stropit cu o solutie pe baza de cupru si un fertilizator. A fost stropit si cu fungicid , dar…tot i s-au uscat frunzele.Credeti ca ar putea sa isi mai revina, sa nu se usuce? Nu stiu ce l-ar fi putut afecta asa de tare, dupa acea zapada.
Buna seara. Am un visin la care, dupa zapada din aprilie, a inceput sa i e usuce frunzele. Acum arata ca toamna. L-am stropit cu o solutie pe baza de cupru si un fertilizator. A fost stropit si cu fungicid , dar…tot i s-au uscat frunzele.Credeti ca ar putea sa isi mai revina, sa nu se usuce? Nu stiu ce l-ar fi putut afecta asa de tare, dupa acea zapada.
Toate sunt uscate si ingalbenite. Este vreo sansa sa isi mai revina primavara viitoare sau trebuie sa il inlocuiesc? Visinul are 4 ani. Multumesc!
Toate sunt uscate si ingalbenite. Este vreo sansa sa isi mai revina primavara viitoare sau trebuie sa il inlocuiesc? Visinul are 4 ani. Multumesc!
Buna seara
Am un cires de doi ani, si, anul acesta s-a umplut de “rani” pline de clei. Totodata, pe doua ramuri, crengile s-au rasucit si incep sa se usuce.
Ce tratament as putea sa ii fac?
Multumesc!
Buna seara
Am un cires de doi ani, si, anul acesta s-a umplut de “rani” pline de clei. Totodata, pe doua ramuri, crengile s-au rasucit si incep sa se usuce.
Ce tratament as putea sa ii fac?
Multumesc!
Revin cu o erata la postarea mea anterioara. Este vorba de FRUNZE, nu de crengi
Revin cu o erata la postarea mea anterioara. Este vorba de FRUNZE, nu de crengi
Am un cires cu trunchiul şî mare parte din ramuri pline de clei . Vă rog să- mi recomandați un tratament. Mulțumesc!
Am un cires cu trunchiul şî mare parte din ramuri pline de clei . Vă rog să- mi recomandați un tratament. Mulțumesc!
Bună seara!
Când recomandați tratamentul în repaus vegetativ, toamna sau primăvara, cu ce substanțe chimice, în ce ordine se aplică, ce concentrații?
Mulțumesc!
Bună seara!
Când recomandați tratamentul în repaus vegetativ, toamna sau primăvara, cu ce substanțe chimice, în ce ordine se aplică, ce concentrații?
Mulțumesc!
Buna ziua. Am plantat si eu o mica livada de cires undeva la campie. Primavara cand copacii infloresc vine in zbor un carabus mai mic si consuma din floare . Asa am ajuns sa nu mananc din ciresii mei pana acum. Eu am mai incercat cu solutii , chiar i-am adunat cu mana in tipul infloririi, Mi-a mai zis cineva ca trebuie sa astept pana mai cresc copacii si sa aiba mai multa floare din care dupa ce consuma ei sa-mi ramana si mie o mana de citrese. In ideea in care ati mai avut un asemenea caz va rog sa- mi raspundeti. Va multumesc.
Din descrierea dumneavoastra este vorba de Carabusul de Mai (Melolontha melolontha), la maturitate acesta ataca partile aeriene ale plantelor (fruze, fructe, flori etc). Pentru combaterea acestuia este nevoie sa aplicati tratamente cu unul din insecticidele Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html) 2 ml in 13 litri de apa, Fastac Active (http://www.botanistii.ro/basf-fastac-active-5-ml.html) 5 ml in 5 litri de apa.
Bună! Am un cireș care a inmugurit și a rămas așa deși nu pare uscat. Mai este vreo șansă să își revină, cu ce as putea sa îl stropesc? Mulțumesc
Bunaziua,sunt din alba,si am un cires de 7-8 ani dar anul acesta a inceput sa se defolieze,are multe fructe altfel e bine dezvoltat si pina acest an nu am avut nici un fel de probleme.Ce ar trebui sa fac,va rog tare mult si multumesc.
Pentru a observa exact simptomele prezente va rugam sa postati cateva imagini cu ciresul pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-pomi-fructiferi/cires/). Astfel, se poate indica un tratament adecvat.