Tratamente, informatii, pomi fructiferi, cais

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 6 ani

 

Caisul (Prunus armeniaca) este un pom fructifer ce face parte din familia Rosaceae. Acesta este un pom de talie mica, cu o coroana larga si deasa. Frunzele sunt laciolate si usor zimtate, florile sunt de culoare alba sau roza, iar fructul este o drupa carnoasa de culoare galben-portocaliu. Fructele contin: zahar, proteine, fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu si vitaminte (A, C , E, P). Caisul este originar din Asia, de unde a fost adus de catre romani in Europa. Acest pom este foarte prentios fata de factorii de vegetatie. In lipsa caldurii si a luminii acesta nu se dezvolta normal, iar productiile sunt mici. Daca tehnologia de cultura este corecta acesta intra pe rod la 3-4 ani de la plantare si asigura o productie constanta timp de 15-20 ani.

 

Principalele boli sunt:

Viroze:

varsatulVarsatul caiselor produs de Plum pox virus. Pe frunze se formeaza pete de decolorare de forma circulara, ce acopera toate frunzele. Simptomele dispar in lunile calduroase de vara. Pe fructe apar pete circulare de culoare galbuie, vizibile foarte bine pe fructele necoapte. Fructele atacate cad din pom inainte de vreme. In caz de atac sever, petele circulare apar si pe samburi. Virusul se raspandeste prin materialul saditor infectat, prin cicade, afide si polen.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • izolare spatiala intre livezile cultivate cu specii samburoase;
 • distrugerea buruienilor si a arbustilor din apropierea livezilor;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

 

MICOPLASMOZE:

 

micoplasmaRasucirea clorotica a frunzelor (Apricot chlorotic leafroll). Frunzele pomilor atacati sunt decolorate, au dimensiuni mici si sunt rasucite catre fata superioara. Lastarii au internodiile scurte si sunt ramificati anormal. Pomii puternic atacati sunt sensibili la inghet, dau productii slabe, fructele nu au gust, iar in final pomii se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • pomii altoiri pe zarzar sau mirobolan sunt mai rezistenti la aceasta boala;

 

BACTERIOZE:

patarea-bacterianaCiuruirea bacteriana a frunzelor produsa de Pseudomonas syringae pv morsprunorum. Aceasta boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos. Cand umiditatea este ridicata, pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoasa de culoare alb-galbuie. Pe timp uscat, tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza. Astfel, frunzele au un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica. Atacul produce deformarea fructelor si craparea pulpei. Din aceasta cauza caisele isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor. Ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • tratamente chimice la dezmugurit cu: Zeama Bordeleza, Dithane M-45, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG.

cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

MICOZE:

 

monilioza-caisMonilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;

ciuruireaCiuruirea frunzelor si patarea fructelor produsa de Stigmina carpophylla. Boala este comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Pe frunze apar pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu. Pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari, ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care se scurge clei. Aceasta forma de atac este foarte periculoasa, pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii asigura raspandirea ciupercii si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani. De asemenea, ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
 • dupa efectuarea taierilor, pomilor li se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 %;
 • aplicarea tratamentelor in vegetatie cu: Score 250 EC, Folpan WDG, Rovral 500 SC;

uscarea-cenusie-aUscarea cenusie a ramurilor produsa de Fusicoccum amigdali. Pe lastarii tineri, in jurul unui mugure apare o pata bruna. In zona afectata apar crapaturi si scurgeri de clei. Frunzele prezinta arsuri pe margine, iar fructele atacate putrezesc. Sporii ciupercii patrund in planta prin ranile rezultate in urma taierilor, atacului unor insecte sau a grindinei.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
 • se aplica tratamente dupa recoltare, dupa caderea frunzelor si primavara la dezmugurit cu unul din produsele: Zeama Bordeleza, Folpan WDG, Captan 80 WDG, Copernico Hi-Bio;

fainareFainarea caisului produsa de ciuperca Podosphaera tridactyla. Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • lastarii si fructele atacate se vor arde;
 • tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

ruginaRugina produsa de Tranzschelia pruni-spinosae. Pe partea superioara a limbului apar pete de culoare galbena. Pe partea inferioara, in dreptul petelor isi fac aparitia sporii de culoare bruna, iar mai tarziu (spre sfarsitul vegetatiei) apar sporii de rezistenta, de culoare neagra. Atacul acestei ciuperci determina rezistenta scazuta la ger si aparitia rodirii la 2 ani. Ciuperca isi desfasoara primele faze de dezvoltare pe Piciorul cocosului, iar apoi trece pe pomii fructiferii. De asemenea, Porumbarul (Prunus spinosa) este o gazda intermediara in care ciuperca se inmulteste, iar apoi migreaza pe specii cultivate. Ierneaza sub forma de miceliu in organele subterane ale specilor de Anemone (Piciorul cocosului).

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea frunzelor din livada;
 • distrugerea speciilor de Prunus spinosa si Anemone spp din apropierea livezilor;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Topas 100 EC, Score 250 EC, Falcon 460 EC;

antracnozaAntracnoza sau Patarea purpurie produsa de Blumeriella jaapii. Primele simptome isi fac aparitia la inceputul verii. Pe partea superioara a frunzelor apar pete mici de culoare rosiatica. Cu timpul petele cresc si acopera intrega frunza. Frunzele afectate se desprind de pom. Astfel, se produce defolierea pomului. Daca boala isi face aparitia mai multi ani la rand, poate produce uscarea prematura a pomilor. Pe langa frunze, ciuperca ataca si coditele fructelor. In urma atacului, fructele se coc neuniform, sunt mici si fara gust.

Masuri de prevenire si combatere:

 • arderea resturilor vegetale din livada;
 • efectuarea corespunzatoare a taierilor, pentru a mentine o coroana aerisita si luminata;
 • tratamente chimice cu : Topsin, Topas 100 EC, Score + Bravo;

Principalii daunatori sunt:

molia-vargataMolia vargata a piersicului (Anarsia lineatella). Aceasta specie ataca si caisul. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Metode de combatere:

 • taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Affirm, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;

afidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae) este o specie foarte periculoasa. Aceasta ataca atat pomii samburosi cat si legumele din familia Solanceae. Atacul se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor si pe lastari. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantei. In urma atacului pomii realizeaza cresteri mici, diferentierea mugurilor de rod este slaba, iar frunzele atacate se deformeaza.

Metode de combatere:

 • Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Karate Zeon 50 CS, Confidor Energy, Decis Mega EW 50;

cidiaMolia orientala a fructelor (Cydia molesta). Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii acata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct prin zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Caisele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania, in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Metode de combatere:

 • taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
 • utilizarea capcanelor atractante;
 • tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Affirm, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Coragen 20 SC;

viermele-merelorViermele prunelor (Cydia funebrana). Aceasta specie ataca pomii fructiferi samburosi. Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub coaja copacilor sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii. Fructele atacate stagneaza din crestere si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. Dupa hranire, ies din fructe si isi cauta locul potrivit pentru iernare.

Metode de combatere:

 

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,

omida-paroasaOmida paroasa (Hyphatria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit, scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;

flutureFluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea). Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.

Metode de combatere:

 • eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
 • tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm;

cicadaCicada Gheboasa (Cerasa bubalus). Este o specie ce produce daune indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna, etc). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fito-patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul puietilor, care in urma atacului se usuca.

Metode de combatere:

Combaterea acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire.

 • controlul atent al materialului saditor;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • distrugerea plantelor ierboase din livida;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ. Exemple de produse: Confidor Oil;

cicada-meliferaCicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, atacul poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC;

paduche-testosPaduchele testos (Sphaerolecanium prunastri). Este o specie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.

Metode de combatere:

 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • aplicarea tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ, cu produse pe baza de ulei horticol;
 • tratamente chimice cu Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE;

san-josePaduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ieneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

cariulCariul scoartei (Scolytus rugulosus). Este un daunatori polifag ce ataca numeroaste specii. Acestia sunt prezenti in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc in spatiul dintre scoarta si lemn si se hranesc cu vasele liberiene. Adultii rod galerii dispuse in lungul tulpinii si ramurilor, iar larvele rod gauri in lemn. Daca atacurile sunt puternice si repetate, pomii se usuca.

 

Metode de combatere:

 • arderea pomilor si ramurilor afectate;
 • verificarea materialului de plantat;
 • stragerea tuturor resturilor din livada;
 • efectuarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente chimice cu Reldan 22 EC, Pyrinex Quick, Affirm;

Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana). Este o specie polifaga ce ataca peste 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Larvele rod in primavara mugurii, inflorescentele si frunzele. Larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu : Nurelle D, Affirm, Bactospeine, Affirm;

Gargarita fructelor (Rhynchites Bacchus). Adultii se hranesc cu mugurii florali, frunzele si fructele. Este o specie polifaga ce ataca speciile de pomi fructiferi. Femelele depun ouale in fructele abia formate. Larvele se dezvolta in fructe, unde consuma pulpa si samburii. Acest daunator se poate dezvolta doar in prezenta moniliozei.

 

Metode de combatere:

 • mobilizarea solului din livada in toamna;
 • adunarea fructelor mumificate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

gandacul-aramiuGandacul aramiu al puietior (Perotis lugubris) si Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis). Acesti daunatori ataca diferite specii de arbori si pomi fructiferi, dar prefera piersicul si caisul. Adultii se hranesc cu mugurii, frunzele si lastarii puietilor, iar larvele rod galerii in zona coletului si a radacinii. Pomii atacati se usuca in urma atacului, cele mai mari pagube inregistrandu-se in pepiniere.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Actara, Decis Mega, Kaiso Sorbie, Laser 240 EC, Fury 10 EC;

82 de comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, cais

 1. Parere?! Eu nu sunt agricultor,dar am o gradina,o vreau sanatoasa. Tot ce am citit este util si bine exemplificat. Bravo

 2. Ghidul cu daunatori si combaterea lor este foarte util mai ales pentru o persoana fara pregatire in domeniul combaterii daunatorilor la plante , cum sunt eu.
  Va multumesc.

 3. va miltumesc ptr. sfaturi. astept in viitor programul calendaristic de tratamente la avertizare ptr.boli si daunatori

 4. Buna ziua. Am un cais care arata foarte bine din punct de vedere a frunzelor si a tulpinilor dar cu toate ca fructele sunt destul de rare acestea cad fara o explicatie. Pot spune ca analizand fructul cazut nu se vad urme de atac al unui daunator. Astept un raspuns la cele prezentate. Va multumesc

 5. FRUNZELE CAISULUI SUNT PERFORATE, AL FEL SI ALE PRUNULUI DE LANGA EL IAR CAISELE AU COAJA NEAGRA SI CAD LA PAMANT. CE POT SA FAC SA PREVIN ACEST DECLIN ?

 6. Am un cais plantat anul trecut in primavara. De aproxiamtiv 2 saptamani au aparut pe rand pe tulpina 4 “rani” care secreta un clei gros de culoare maro inchis. De ieri s-au ofilit toate frunzele. Ce boala ar putea fi si cu ce se trateaza?

  Va multumesc

 7. Am cinci caiși. La unul a inceput sa se usuce unele ramuri iar la altul a aparut sub scoarta un putregai. C eboala pote sa fie si cu ce as putea sa-i ajut?
  Multumesc mult!

 8. am o mica livada de pruni,la unii a crapat scoarta si la mai putini a aparut pe tulpina scurgeri de clei.,poate sa-mi spuna cineva ce sa fac si din ce cauza au aparut .

 9. Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea situatie.

  Am 5 caisi plantati acum 8 ani, insa de 2 ani se intampla urmatorul fenomen: dupa trecerea florilor, cand fructul este de marimea unui bob de porumb incepe sa se usuce vegetatia (frunze si fruct). Dupa circa o luna incepe sa apara frunzulitele din nou insa o parte din crengute se usuca definitiv.
  Ce pot face in cazul acesta, cu ce ii pot trata sa le redau sanatatea?

  Va multumesc anticipat!

 10. Buna ziua.Am fost zilele astea sa_mi iau tratament pt pomi si mi sa spus ca pt caisi,visini si piersici nu trebuie sa fac nici un tratament pana nu cad florile.Vreau sa stiu daca este adevarat sau nu si daca nu,ce tratament trebuie sa le fac.Va multumesc!!

 11. Va rog daca ma puteti ajuta ,am un cais de 5 ani anul trecut a facut fructe ,anul acesta a inflorit au iesit si fructele a fost si stropit ,deodata a inceput sa se usuce o creanga si frunzele si fructele si acum vad ca incepe si restul de crengi sa se intample la fel .Va rog daca puteti sa imi recomandati un tratament sau ce ar trebui sa fac .Va multumesc!!

 12. Buna ziua , am o intrebare referitor la cais , se aduna/ se intorc frunzele si se usuca . Ce ar putea avea ?

 13. Am 4 caisi de 5-6 ani, anul acesta au facut foarte putine fructe iar la doi frunzele s-au uscat si au cazut. Mai pot sa-i salvez sau trebuie sa-i tai ?
  Multumesc !

  • Ati incercat sa tundeti pomii? Mai sunt verzi? Ati facut vreun tratament pana acum? Ce simptome ati observat la pomi?

 14. Pomii au fost tunsi in primavara cand s-a facut si un tratament. Acum toate frunzele s-au uscat si 80% dintre ele au cazut.

 15. Buna ziua;
  Va rog sa ma ajutati – avem un cais tanar, care anul acesta a rodit pentru prima data. Are caise foarte mari, gustoase, dar necazul este ca acum, in luna iulie au inceput sa ii cada frunzele. Este seceta, dar pomul este udat seara si nu sufera din aceasta cauza. Ce problema a aparut si cum putem sa il salvam. Va multumesc anticipat pentru un raspuns competent, de la o persoana care s-a confruntat cu o astfel de situatie sau de la un specialist.
  Cu stima,
  Emilia Ciobanu

 16. Bună ziua! O întrebare : La citi ani de la plantare fac fructe caisul,piersicul,si merele pitice? Mulțumesc și o zi frumoasa.

  • Nu exista o anumita regula. Aparitia primului rod depinde de foarte multi factori: soi, ingrijire,tratamente etc.

 17. Buna ziua,

  Am un cais care, de cca 1 luna, pe tulpina I-a aparut “cleiul” acela specific de boala si un fel de ciupercute foarte mici si albe. Acestea acum se intind spre ramuri. Am vorbit la un magazin de fungicide, ierbicide… ca sa-mi recomande un tratament si mi-a zis ca o sa-l pierd , ca se va usca. Mentionez ca are cca 5-6 ani, l-am stropit si tuns in primavara, abia daca a facut vreo 15 caise si au cazut si acelea.
  Puteti sa-mi recomandati un tratament, cu ce ar trebui stropit ?Sper totusi sa-l salvez.
  Multumesc.

 18. Buna ziua,
  Am un cais care a inflorit, a facut fructe, le-am cules, dar s-a desfrunzit mai devreme decat un alt cais(de alt soi), dar vecin cu el. Astazi am constatat ca a trecut o ciocanitoare care a desfacut scoarta de pe tulpina inferioara , de pe ramuri si de la niste ramificatii. Am facut si fotografii. In locurile unde scoarta a fost data deoparte, se vad niste mici canale prin crengi(paralele cu axul crengilor) ca si cum “cineva” ar fi sculptat. Ce ar putea fi? Cum s-ar putea trata?
  Multumesc.

 19. Buna dimineata,
  Am achizitionat si plantat anul acesta pomi fructiferi (cais, cires, piersic, par de vara si par de toamna) dintr-un supermarket. Va rog sa imi spuneti daca trebuie sa aplic scema de tratament aferent fiecarui tip de pom fructifer incepand din acest an sau din anul urmator, sau daca trebuie sa aplic o alta schema de tratament.
  Mai am o intrebare: in cazul in care se aplica tratamente preventive pentru daunatori si boli se pot amesteca substantele intr-o singura aplicatie? Exemplu: la scuturarea petalelor, amestecarea Dithane, Calypso si Apollo in aceeasi apa (evident in cantitatea de substanta corespunzatoare cantitatii de apa) si facuta o singura stropeala sau trebuie amestetata fiecare substanta cu apa si facute 3 stropeli independente eventual in zile diferite.
  Va multumesc.

  • Se pot aplica aceleasi tratamente tuturor pomilor. Solutiile se pot aplica impreuna in marea majoritate a cazurilor, de exemplu fungicid insecticid sau fungicid insecticid ingrasamant. Mare atentie la fiecare produs in parte, intrucat anumiti producatori recomanda sa se efectueze teste de compatibilitate inainte de amestec.

 20. Buna seara! Caisul nostru are doi ani si primavara aceasta florile au fost afectate de inghet, o serie de ramuri par a fi uscate. Ce tyrebuie sa fac? Cu multumiri, Oscar

 21. Bună ziua
  Am un cais în gradina, lângă București, care a făcut de doar doua ori fructe:
  -acum doi ani a făcut multe, mari si frumoase, iar anul trecut doar 6 caise. Anul acrsta frunzele au cazut, ramanand doar in varfurile crengilor. Cele care au rămas sunt ciuruite. Ce boala are? si ce sa-i fac?

 22. Am un nectarin plantat de 2 ani. Anul acesta frunzele s-au facut rosii si s-au rasucit, desi a avut foarte multe flori. Pe el am observat multe insecte micute negre iar pe tija centrala a altoiului, chiar in varf colcaie viermisori verzi. Ce as putea face? Am stropit cu o solutie, la 7 zile cu alta de 4 ori cum ni s-a spus de la farmacie dar nomic.

  • Mai exact, ce solutii ati aplicat si in ce concentratii?

 23. va salut. vreau sa fac tratamente preventive la piersici nectarini si caisi pt ciupercile care pot cauza moartea radacinilor.cu topsin. intrebarea este topsinul este bun pt asa ceva si cat topsin la 10l de apa si cata cantitate pusa la fiecare pom ? ce tratament mai complect se poate face in acest sens? tratamentele acestea se pot face la orice soi de pomi fructiferi? va multumim pentruca existati,pentru bunavointa,…Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 24. Bună ziua , am o problema cu 5 caisi, se îngălbenește frunza și se usuca în totalitate pomul.

  • Din imagini, pare a fi prezenta moniliozei, insa perioada de atac a acestei boli a trecut. Ati efectuat vreun tratament recent? Cu ce solutii? Pe frunze apar pete?

 25. Am un cais are 6 ani ,face flori foarte multe dupa care se usuca toate inclusiv ramurelele subtiri , arata de parca este uscat ca mai apoi incet incet in cursul verii sa creasca alte ramurele cu frunze care in urmatorul an se usuca si acestea cu tot cu flori .Innca nu am avut nici un fruct .Ce ma sfatuiti Va multumesc

 26. Am auzit de boala aceasta ..molinioza ,, la cais mai vreau sa intreb ,.Daca este deja toata coroana afectata va intreb daca nu pot taia toata coroana de la bifurcarea crengilor din trunchi pentru regenerare a altor crengute si daca da in ce perioada mai pot face aceasta operatie mentionez ca pomul este de cam 5 metrii inalt si coroana de 3-3,5 metrii diametru deci este cam mare

 27. Salutare, am cativa caisi in curte care anul acesta fructifica abundent. Problema mea este ca de circa o saptamana au inceput sa mi se usuce din crengi si doar ce pornisera in vegetatie, secretii puternice de clei si multe portiuni terminale ale crengilor cu frunzele in curs de uscare. Urme de vreo boala pe frunze sau fructe nu se vad. Precizez ca am facut stropiri cu bravo score decis mega

  • Acum cat timp a fost efectuat tratamentul? In ce doza a fost aplicat?
   Varfurile lastarilor sunt brunificate, iar frunzele la fel sunt brunificate dar inca atasate de ramuri?

 28. Am un cais care are o varsta de cca. 17ani , este bine dezvoltat, dar in primavara am facut niste taieri mai ample( o ramura de cca. 18cm in diametru ) , acestea l-au afectat? a inflorit foarte frumos dar , frunzele sunt subdezvoltate si foarte putine , alte aspecte nu am observat. Pot sa-l salvez ?

 29. Am doi piersici de trei ani cu fructe care arata bine .am cules cateva ,sunt moi,elastice,fara zeama si gustul acela de piersica. Ce ma sfatuiti ? va multumesc.

 30. Am doi piersici de trei ani cu fructe care arata bine .am cules cateva ,sunt moi,elastice,fara zeama si gustul acela de piersica. Ce ma sfatuiti ? va multumesc.

 31. Buna ziua,

  Am un cais linga Bucuresti, in primavara a inflorit ok insa au urmat 3 zile de temp scazute si a pierdut florile. Mai tirziu spre vara au fost afectate si frunzele pe care le-a pierdut in circa 1 luna. In acest moment am observat ca pe anumite ramuri a gauri foarte mici carii – cred. Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau daca se mai poate face ceva sa nu-l pierdem. Va multumesc anticipat.

 32. Buna ziua,

  Am un cais linga Bucuresti, in primavara a inflorit ok insa au urmat 3 zile de temp scazute si a pierdut florile. Mai tirziu spre vara au fost afectate si frunzele pe care le-a pierdut in circa 1 luna. In acest moment am observat ca pe anumite ramuri a gauri foarte mici carii – cred. Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau daca se mai poate face ceva sa nu-l pierdem. Va multumesc anticipat.

 33. Buna ziua. Am o livada mixta tanara , daca puteti sa – mi dati un sfat in legafura cu tratamentul de toamna a pomilor . Multumesc !

 34. Buna ziua. Am o livada mixta tanara , daca puteti sa – mi dati un sfat in legafura cu tratamentul de toamna a pomilor . Multumesc !

 35. Buna ziua,
  Am un cais de 4 ani si inca nu am vazut fructe de la el. Anul trecut a avut cam 15 flori care s-au scuturat din cauza vantului, anul asta vad ca a facut 1 floare. Oare care sa fie problema lui?

  • Caisul este unul singur? Mai sunt si alti pomi in apropiere? Poate are nevoie de polenizare, in functie de soi.
   Caisul este printre primii care pleaca in vegetatie primavara, de aceea ingheturile tarzii il afecteaza de cele mai multe ori. Din acest motiv poate aparea lipsa florilor.

   • E pus langa 3 visini, anul asta am adaugat in rand cu el si un mectarin si un piersic (care au flori). Sa fie din cauza ca nu are alt cais langa el?

    • Daca in anul trecut a inflorit, atunci clima nu este benefica. Ati avut parte de ingheturi tarzii in zona dumneavoastra in acest an?

 36. Stau in Ilfov. Anul trecut a avut 10 flori care au cazut toate si nu a avut rod. Anul asta pauza. Probabil e timpuriu (am uitat de care e) si schimbarile climatice nu-i fac bine.

 37. Buna ziua,

  Am un cais de 3 ani care anul acesta a facut monilioza. I-am facut tratamente si mai urmeaza. Am taiat toti lastarii tineri si fructele.Urmeaza sa ii tratez ranile unde apare cleiul, asa cum ati explicat mai sus A ramas aproape “chel”. Ce tratament sa ii fac in continuare ca sa il salvez? Puteti sa imi recomandati si un ingrasamint care sa il ajute sa lupte cu boala.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor