Cais, informatii despre tratamente, boli si daunatori

cais-tratamente-boli-daunatori-stropiri

Caisul (Prunus armeniaca) este un pom fructifer ce face parte din familia Rosaceae. Acesta este un pom de talie mica, cu o coroana larga si deasa. Frunzele de cais sunt lanceolate si usor zimtate, florile sunt de culoare alba sau roz, iar fructul este o drupa carnoasa de culoare galben-portocaliu. Fructele contin: zahar, proteine, fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu si vitaminte (A, C , E, P). Caisul este originar din Asia, de unde a fost adus de catre romani in Europa. Acest pom este foarte pretentios fata de factorii de vegetatie. In lipsa caldurii si a luminii acesta nu se dezvolta normal, iar productiile sunt mici. Daca tehnologia de cultura este corecta, acesta intra pe rod la 3-4 ani de la plantare si asigura o productie constanta timp de 15-20 ani.

Principalele boli la cais

VIROZE
Varsatul prunelor (Plum pox virus)

Pe frunze se formeaza pete de decolorare de forma circulara, ce acopera toate frunzele. Simptomele dispar in lunile calduroase de vara. Pe fructe apar pete circulare de culoare galbuie, vizibile foarte bine pe fructele necoapte. Fructele atacate cad din pom inainte de vreme. In caz de atac sever, petele circulare apar si pe samburi. Virusul se raspandeste prin materialul saditor infectat, prin cicade, afide si polen.

varsatul-caisul-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
  • izolare spatiala intre livezile cultivate cu specii samburoase;
  • distrugerea buruienilor si a arbustilor din apropierea livezilor;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte.
MICOPLASMOZE
Rasucirea clorotica a frunzelor de cais (Apricot chlorotic leafroll)

Frunzele pomilor atacati sunt decolorate, au dimensiuni mici si sunt rasucite catre fata superioara. Lastarii au internodiile scurte si sunt ramificati anormal. Pomii puternic atacati sunt sensibili la inghet, dau productii slabe, fructele nu au gust, iar in final pomii se usuca.

caisul-rasucirea-clorotica

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
  • pomii altoiti pe zarzar sau mirobolan sunt mai rezistenti la aceasta boala.
BACTERIOZE
Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum)

Aceasta boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos. Cand umiditatea este ridicata, pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoasa de culoare alb-galbuie. Pe timp uscat, tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza. Astfel, frunzele de cais au un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica. Atacul produce deformarea fructelor si craparea pulpei. Din aceasta cauza caisele isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor. Ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.

caisul-ciuruirea-bacteriana-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
  • tratamente chimice la dezmugurit cu fungicide pe baza de cupru.
Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens)

Boala se manifesta prin aparitia tumorilor (gale), acestea avand dimensiuni diferite, in functie de varsta plantei, organul afectat. Initial, apar tumori mici, netede si moi pe radacini, tulpini si rareori pe ramuri sau frunze. Cu timpul, tumorile se maresc, devin brune sau brun-negricioase, avand un aspect rugos. Patogenul patrunde in cais prin ranile produse de nematozi, grindina, insecte etc. De asemenea, aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 °C si umiditate atmosferica de 80 %.

cancer-bacterian-tratament-cais

Masuri de prevenire si combatere:

  • sortarea puietilor inainte de plantare;
  • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
  • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
  • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
  • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1%;
  • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.
MICOZE
Monilioza (Monilinia laxa)

Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

monilioza-cais-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
  • taierea si arderea ramurilor de cais afectate;
  • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
  • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru;
  • tratamente preventive aplicate in vegetatie cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Ciuruirea frunzelor si patarea fructelor (Stigmina carpophila)

Boala este comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Pe frunze apar pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu. Pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari, ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care se scurge clei. Aceasta forma de atac este foarte periculoasa, pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii asigura raspandirea ciupercii si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani. De asemenea, ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.

ciuruirea-frunzelor-cais-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • taierea si arderea ramurilor de cais afectate;
  • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
  • dupa efectuarea taierilor, pomilor li se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 %;
  • aplicarea tratamentelor in vegetatie cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Uscarea cenusie a ramurilor (Fusicoccum amygdali)

Pe lastarii tineri, in jurul unui mugure, apare o pata bruna. In zona afectata apar crapaturi si scurgeri de clei. Frunzele prezinta arsuri pe margine, iar fructele atacate putrezesc. Sporii ciupercii patrund in cais prin ranile rezultate in urma taierilor, atacului unor insecte sau a grindinei.

uscarea-cenusie-cais-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • taierea si arderea ramurilor de cais afectate;
  • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
  • se aplica tratamente dupa recoltare, dupa caderea frunzelor si primavara la dezmugurit cu fungicide specifice;
Fainarea caisului (Podosphaera tridactyla)

Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

fainare-caisul-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • fertilizare echilibrata;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • lastarii si fructele atacate se vor arde;
  • tratamente chimice in vegetatie cu fungicide specifice

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Rugina (Tranzschelia pruni-spinosae)

Pe partea superioara a limbului apar pete de culoare galbena. Pe partea inferioara, in dreptul petelor, isi fac aparitia sporii de culoare bruna, iar mai tarziu (spre sfarsitul vegetatiei) apar sporii de rezistenta, de culoare neagra. Atacul acestei ciuperci determina rezistenta scazuta la ger si aparitia rodirii la 2 ani. Ciuperca isi desfasoara primele faze de dezvoltare pe diferite specii de anemone, iar apoi trece pe pomii fructiferii. De asemenea, porumbarul (Prunus spinosa) este o gazda intermediara in care ciuperca se inmulteste, iar apoi migreaza pe specii cultivate. Ierneaza sub forma de miceliu in organele subterane ale speciilor de anemone.

rugina-cais-simptome

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea frunzelor din livada;
  • distrugerea speciilor de Prunus spinosa si Anemone spp. din apropierea livezilor;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
Antracnoza sau patarea purpurie (Blumeriella jaapii)

Primele simptome isi fac aparitia la inceputul verii. Pe partea superioara a frunzelor de cais apar pete mici de culoare rosiatica. Cu timpul petele cresc si acopera intrega frunza. Frunzele afectate se desprind de pom. Astfel, se produce defolierea pomului. Daca boala isi face aparitia mai multi ani la rand, poate produce uscarea prematura a pomilor. Pe langa frunze, ciuperca ataca si coditele fructelor. In urma atacului, fructele se coc neuniform, sunt mici si fara gust.

antracnoza-caisul-atac

Masuri de prevenire si combatere:

  • arderea resturilor vegetale din livada;
  • efectuarea corespunzatoare a taierilor la cais, pentru a mentine o coroana aerisita si luminata;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Principalii daunatori la cais

Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)

Aceasta specie se intalneste si la cais. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele nou aparute depun ponta pe muguri, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Metode de combatere:

  • taierea si distrugerea ramurilor (lastarilor) afectate;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Afidele

Sunt specii polifage, ce ataca numeroase plante. Atacul se prezinta sub forma de colonii pe partea inferioara a frunzelor si pe lastari. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantei. In urma atacului, pomii realizeaza cresteri mici, diferentierea mugurilor de rod este slaba, iar frunzele atacate se deformeaza.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Molia orientala a fructelor (Grapholita molesta)

Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii ataca lastarii si se hranesc cu interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct prin zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Caisele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania, in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Molia-orientala-a-fructelor-Grapholita-molesta-vierme-1

Metode de combatere:

  • taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Aceasta specie ataca pomii fructiferi samburosi. Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub scoarta pomilor sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii. Fructele atacate stagneaza din crestere si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. Dupa hranire, ies din fructe si isi cauta locul potrivit pentru iernare.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Omida paroasa (Hyphantria cunea)

Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (dud, platan etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit, scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)

Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.

Metode de combatere:

  • eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Cicada Gheboasa (Ceresa bubalus)

Este o specie ce produce daune indirecte pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna etc.). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar circulatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fitopatogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul puietilor, care in urma atacului se usuca.

cicada-gheboasa-atac-cais

Metode de combatere:

Combaterea acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire.

  • controlul atent al materialului saditor;
  • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
  • taierea si arderea ramurilor afectate;
  • distrugerea plantelor ierboase din livada;
  • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ.
Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze si boli. Combaterea acestei specii este foarte dificila din cauza stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, cicada poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice, alternand produse din clase diferite.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri)

Este o specie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, conducand la deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fitopatogene.

paduche-testos-atac-cais

Metode de combatere:

  • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
  • aplicarea tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ, cu produse pe baza de ulei horticol;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta speciilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

paduchele-din-san-jose

Metode de combatere:

  • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
  • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Cariul scoartei (Scolytus rugulosus)

Este un daunator polifag ce ataca numeroase specii. Acestia sunt prezenti in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc in spatiul dintre scoarta si lemn si se hranesc cu vasele liberiene. Adultii rod galerii dispuse in lungul tulpinii si ramurilor, iar larvele rod orificii in lemn. Daca atacurile sunt puternice si repetate, pomii se usuca.

cariul-scoartei-atac-cais

Metode de combatere:

  • arderea pomilor si ramurilor afectate;
  • verificarea materialului de plantat;
  • strangerea tuturor resturilor din livada;
  • efectuarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.
Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana)

Este o specie polifaga ce ataca peste 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Larvele rod in primavara mugurii, inflorescentele si frunzele. Larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Gargarita fructelor (Rhynchites bacchus)

Adultii se hranesc cu muguri florali, frunze si fructe. Este o specie polifaga ce ataca speciile de pomi fructiferi. Femelele depun ouale in fructele abia formate. Larvele se dezvolta in fructe, unde consuma pulpa si samburii. Acest daunator se poate dezvolta doar in prezenta moniliozei.

gargarita-fructelor-Rhynchites

Metode de combatere:

  • mobilizarea solului din livada in toamna;
  • adunarea fructelor mumificate;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.
Gandacul aramiu al puietior (Perotis lugubris) si Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis)

Acesti daunatori ataca diferite specii de arbori si pomi fructiferi, dar prefera piersicul si caisul. Adultii se hranesc cu mugurii, frunzele si lastarii puietilor, iar larvele rod galerii in zona coletului si a radacinii. Pomii atacati se usuca in urma atacului, cele mai mari pagube inregistrandu-se in pepiniere.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile