Tratamente, informatii, pomi fructiferi, alun

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Alunul (Corylus avellana) este un arbust fructifer ce creste spontan, la marginea padurilor de foioase. Acesta este raspandit in toate zonele geografice ale tarii, dar prefera zona dealurilor. Alunul este rezistent la ger, dar este sensibil la umiditatea in exces. Suporta terenurile umbrite si valorifica toate tipurile de sol. Este un arbust rustic, se prezinta sub forma de tufa si poate atinge inaltimi de pana la 5 metri. Fructul este o achena. Alunele sunt considerate adevarate bombe nutritive. Acestea contin: grasimi, vitaminte (B, E, A) ,calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, sulf, sodiu.

Principalele boli ale alunului sunt:

VIROZE:

mozaic-virus-alunMozaicul alunului produs de Apple mosaic virus. Cea mai frecventa forma de atac se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete neregulate de culoare galbena. De obicei, atacul se observa pe o parte a frunzelor. Daca temperaturile sunt cuprinse intre 18-20 de grade Celsius petele se brunifica. In urma atacului, frunzele cad iar lastarii nu se dezvolta normal. Acest lucru duce la scaderea productiei si la slabirea pomilor atacati. Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate, iar in pepiniera prin atingerea radacinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • eliminarea pomilor virusati din livada;
 • plantarea de soiuri rezistente;

 

BACTERIOZE:

Patarea bacteriana (Xantomonas campestris pv Corylina). Este o boala foarte periculoasa in plantatiile de alun. Bacterioza ataca mugurii, lastarii si frunzele. Mugurii se brunifica si nu se mai dezvolta, lastarii se usuca, iar la suprafata ramurilor apar leziuni ulceroase ce pot duce la frangerea lor. Bacterioza se transmite prin exudatul bacterian ce este transportat de picaturile de ploaie, de vant sau prin efectuarea lucrarilor de ingrijire. Pe frunze apar pete de culoare neagra, dispuse in spatiul dintre nervuri. Petele se unesc si distrug intreaga frunza.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si arderea fruzelor si fructelor cazute pe sol;
 • tratamente chimice cu: Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio, Zeama Bordeleza;

MICOZE:

antracnoza-fructAntracnoza alunului produsa de Sphaceloma coryli. Acesta ciuperca ataca fructele, frunzele si florile arbustului. Pe frunze apar pete necrotice de culoare neagra. In cazuri severe nervurile frunzelor se innegresc. Pe flori apar leziuni de mici dimensiuni, ce determina deformarea si avortarea acestora. Pe fruncte apar pete necrotice brun-negricioase. In urma atacului, fructele cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere:

 • arderea sau ingroparea frunzelor din livada
 • tratamente chimice cu: Topsin, Score 250 EC, Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox;

gloeospariumGleosporioza alunului produsa de Gloeosporium coryli. Aceasta boala ataca mugurii floriferi si cei vegetativi. Pe muguri apar pete brune, ce acopera intraga suprafata a mugurilor. In urma atacului mugurii sunt distrusi, iar productia scade semnificativ.

Se aplica aceleasi tratamente folosite in cazul antracnozei.

 

monilioza-lastarMonilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Ciuperca ierneaza pe fructele atacate si in scoarta ramurilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;

fainareFainarea produsa de ciuperca Phyllactinia corylea. Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • lastarii si fructele atacate se vor arde;
 • tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. Ciuperca isi face aparitia in conditii de umiditate ridicataca si luminozitate scazuta si poate avea un impact sever asupra productie, chiar si dupa recoltare. Simptomele acestei ciuperci se pot observa pe organele aeriene ale arbustului. Zonele atacate se brunifica si se acopera cu un puf cenusiu ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului, iar sporii acesteia sunt trasportati pe plantele sanatoase de curentii de aer si de picaturile de apa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

Principalii daunatori ai alunului sunt:

 

gargarita-alunuluiGargarita alunului (Balaninus nucum). Reprezinta principalul daunator al alunului. Adultii se hranesc cu frunzele tinere si invelisul fructelor. Femele depun ouale in fructele tinere intr-o incizie facuta cu rostrul. Dupa eclozare, larvele consuma continutul fructului, apoi ies din fruct si se retrag in sol.

 

Metode de combatere:

 • mobilizare superficiala a solului din plantatie;
 • tratamente chimice cu : Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan;

Acarianul mugurilor (Phytopthus avellanae). Acest daunator este prezent in toate plantatiile de alun. Larvele acestui daunator ierneaza in interiorul mugurilor atacati. In urma atacului mugurii se deformeaza si nu se mai dezvolta normal.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

paduchele-galbenPaduchele verde al alunului (Corylobium avellanae) si Paduchele galben al alunului (Myzocallis coryli). Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere. Arbustii atacati realizeaza cresteri mici, nu se diferentiaza mugurii de rod, fructele raman mici, productia fiind puternic afectata. De asemenea, afidele pot transmite o serie de viroze.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC;

viemele-alunelorViermele fructelor (Cydia spp.) Sunt insecte polifage ce ataca mai multe specii de pomi si arbusti fructiferi, inclusiv alunul. Ierneaza in stadiu de larva in spatiile adapostite de intemperii (crapaturile scoarte, sol, frunze, etc. ). Femelele depun ponta pe fructe sau in apropierea acestora, iar larvele patrund in fructe, unde consuma samburii.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,

cicadaCicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii fructiferi si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC;

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

73 de comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, alun

  • eu anul asta am adus din Italia,dar de anul viitor incep si eu sa produc

  • Daca vrei cativa puietzi pot sa-ti dau.Am adus din Italia acum trei-patru ani,sunt superbi si anul acesta plini de …Alune.,si multi puietzi pe langa ei.Ma potzi contacta la 0744501321.

 1. BUNA SEARA.
  AM DOI SMOCHINI MARI,UNUL ARE PESTE 10 ANI,IAR UNUL 6 ANI.
  DE DOI ANI DE ZILE,NU MAI FAC NICI UN FRUCT.
  UNUL ESTE PUTIN UMBRIT DE NUC,DAR CEL DE-AL DOILEA NU ARE UMBRA.
  I-AM PROTEJAT IARNA,CU PAIE SI TOT CE TREBUIE SA NU LE FIE FRIG,DAR DEGEABA.
  CE TREBUIE SA FAC ,CA SA RODEASCA?
  MULTUMESC.

  • Alunul se inmulteste foarte usor pe cale vegetativa, adica prin butasi, marcote sau prin despartirea tufei. Se recomanda plantarea puietilor toamna, in gropi cu adancimea de 50 cm si latimea de 1 m, avand in vedere ca radacinile alunului se dezvolta mai mult pe lateral.

 2. Cand trebuie sa fac prima stropire la alun? Stropire preventiva. Anul trecut mi-a intepat cred varful mugurilor ceva si nu a mai mers in sus ci a pornit in alte 2 ramuri de dedesupt si mugurul intepat sa inegrit.

 3. Multumesc mult. E o livada de 6 ha si am nevoie de asemenea informatii. Pot da acest tratament si pe coacaza neagra ? Coacaza este plantata pe randul de alun . Sunt 3 ha. Multumesc

 4. Buna seara am o livada de alun de doi ani ,ce tratament ar trebui sa-i fac in aceasta perioada ori in perioada urmatoare?piatra vanata se poate folosi ?dar confidor oil?va roga sa-mi datimai multe detali va multumesc

 5. Buna ziua
  Cand ar trebui facuta urmatoarea stropire pentru aluni cred ca in perioada asta e prea tarziu pentru stropirea cu cupru si ulei horticol
  Sau gresesc.as putea face si numai stropirea cu cupru??

 6. Buona seara am o plantatie de alun de 3 ani am ceva probleme cu ei dintre care . Cam 25% dintre copaci se usucă chiar de au 3 ani sant cam 1 metru înălțime greoi cam ca degetul cel mare se usucă si incep sa dea din nou de jos de la rădăcina. Nu am gasit pe nimeni pana acum sa îmi spună ce pot face .daca e vriun tratament sau altceva de facut.

 7. Cum se face intretinerea intro plantatie de alun mai mare de 5 ha?
  As dori sa mi fac o plantatie si vreau sa stiu de ce utilaje am nevoie.

  • Intretinerea nu este atat de complicata. Se acorda o atentie crescuta puietilor, insa dupa ce incep sa se dezvolte, lucrarile sunt relativ minime. Au nevoie de tunderi (toamna si primavara), sunt sensibili la terenurile care nu dreneaza apa. Bolile apar atunci cand nu sunt ingrijiti corespunzator. Altfel, se efectueaza tratamente cu insecticide atunci cand se observa prezenta daunatorilor.

 8. Se poate erbicida in livada de alun invitata in toamna anului trecut. Am plantat pe un loc care nu a mai fost lucrat timp de aproximativ 10 anisi cu toate ca am arat la 60 cm adâncime si am ținut din scurt buruienile, trebuie sa dau cu motocoasa cam la 3 saptamâni, deoarece arunc și-n jur de 15-20cm buruienile si nu vreau sa ii sufoc. Mulțumesc anticipat !!! Mai Menționez ca am plantat pe lângă cei 120 de aluni alăturat si 50 pruni…

 9. Ma refeream la intretinerea in jurul puietilor.Trebuie ceva utilaj pentru intretinere? Se tine pamant negru sau iarba?

  • Desigur, solul din jurul arbustilor se acopera cu resturi vegetale (gunoi paios, rumegus de conifere, turba, ace de conifere, etc). Stratul de mulci regleaza regimul hidric din jurul arbustilor si impiedica dezvoltarea buruienilor.

 10. Buna ziua ! Foarte buna publicatia !As vrea sa stiu ,de la cei care au plantatii de alun,daca au imprejmuit plantatiile si cum le protejeaza impotriva distrugerilor?Multumesc !

 11. Tom am o plantatie de 140 de aluni …e in spatele casei …dar se pare ca am o problema cu iepuri .penteu ca nu am gard….exista solutii pentru iepuri ..stropiri??

 12. Buna seara. Va rog sa îmi spuneti cum pot înmulți alunii din drajoni? Va mulțumesc.

 13. Alunul meu face alune amare de doi ani.Nu stiu din ce cauza , dar sunt atat de amare ca nu se pot consuma.

 14. Buna ziua! Am o plantație de aluni ( Tonda Gentile) campul II. As dori sa stiu daca si aceștia trebuiesc tratati. As dori sa fac un tratament pe baza de sulf. Dar proprietarul de la care i-am cumparat (Itali) a spus sa nu fac nici un tratament deoarece i-a stropit dansul (in toamna). Va mulțumesc!

 15. Buna ziua! Daca este deja vegetație. Lucra planta. Mai pot sa dau cu acel Champ pe care mi l-ați recomandat? Va mulțumesc!

 16. Buna ziua.Cum se manifesta fitotoxicitatea si cum o deosebesc de manifestarile provocate de seceta prelungita,de moniolioza si antracnoza

 17. Pe toata coroana.Am la cimp peste 100 aluni,distrugeri provocate de caprioare,acest aspect l-am rezolvat.distrugeri provocate de seceta si de boli specifice.Un singur tratament efectuat,renuntat la alte tratamente din cauza daunelor provocatte de seceta,acum au revenit ploile este recomandat un tratament cu dithane pentru a salva ce se mai poate salva..Multumesc.
  Azi i-am tratat cu Z bordeleza in amestec cu calypso si pe urma a venit ploaia.

 18. buna ziua , asi dori sa stiu de ce alunele mele devin amare cand aproape sunt coapte, adica pe la jumatea lunii iulie , au crescut frumos s-au umplut de miez apoi miezul se pateaza si este amar . multumesc

 19. buna ziua , asi dori sa stiu de ce alunele mele devin amare cand aproape sunt coapte, adica pe la jumatea lunii iulie , au crescut frumos s-au umplut de miez apoi miezul se pateaza si este amar . multumesc

 20. Am o plantatie de aluni “trufieri” de 4si 5 ani I-am cumparat de la smenarii “Tartrufo Alba -Iulia cu 28 euro bucata,Nu au venit pana anul trecut sa vada absolut deloc sa vada ce se intampla cu cultura,m-am descurcat cum am putut.I-am irigat ,am dat cu motocultorul ,fara sa fac nici un tratament.,fiindca ,ziceau ei ,distrug miceliul de trufe.Anul acesta nu stiu din ce cauza ,au inceput sa se ingalbenesca frunzele si fructele,parca sunt arse cu tigara si cad pe jos..Atatea frunze uscate nu am avut deloc in aceasta perioada si nici fructe cazute,oare ce poate fi?

 21. Am o plantatie de aluni “trufieri” de 4si 5 ani I-am cumparat de la smenarii “Tartrufo Alba -Iulia cu 28 euro bucata,Nu au venit pana anul trecut sa vada absolut deloc sa vada ce se intampla cu cultura,m-am descurcat cum am putut.I-am irigat ,am dat cu motocultorul ,fara sa fac nici un tratament.,fiindca ,ziceau ei ,distrug miceliul de trufe.Anul acesta nu stiu din ce cauza ,au inceput sa se ingalbenesca frunzele si fructele,parca sunt arse cu tigara si cad pe jos..Atatea frunze uscate nu am avut deloc in aceasta perioada si nici fructe cazute,oare ce poate fi?

 22. Buna ziua , de cateva zile observ ca o mare parte din alune au crapat , nu vad semne de pete sau sa fie afectat cumva de vre-un daunator . Ma gandesc ca nu cumva este de la udatul excesiv sau de la canicula ?
  Se mai poate face ceva ?
  Multumesc !

 23. Buna ziua , de cateva zile observ ca o mare parte din alune au crapat , nu vad semne de pete sau sa fie afectat cumva de vre-un daunator . Ma gandesc ca nu cumva este de la udatul excesiv sau de la canicula ?
  Se mai poate face ceva ?
  Multumesc !

 24. detin cativa aluni

  dar recolta o distru alunari , cum pot sa fie alungati ..
  multumesc

Alătură-te discuției:

*