Tratamente,informatii,plante tehnice,trifoiul

Trifoiul este denumirea comuna, atribuita genului Trifoluim , ce cuprinde aprox 250-300 de specii de leguminoase. Specile de trifoi sunt cultivate in scopuri furajere, pentru imbunatatirea calitatilor solului (formeaza nodozitati, ce imbogatesc solul cu azot) , in scopuri decorative (poate inlocui gazonul), in scopuri medicinale sau ca planta melifera.

trifoi-albCele mai cultivate specii de trifoi sunt: Trifoiul rosu (Trifolium pratense) si Trifoiul alb(Trifolium repens). Specile din genul Trifolium sunt plante anuale, bienale, sau perene. O cultura furajera de trifoi este viabila 3-4 ani. Perioada optima de semanat este: inceputul lunii martie sau inceputul lunii august. Terenul trebuie sa fie bine pregatit, liber de bolovani si nivelat.

Se vor folosi seminte certificate, fara seminte de cuscuta cu o germinatie de peste 70 % si puritate de peste 95 %. Dupa plantare se recomanta efectuarea lucrarii de tavalugit pentru a pune mai bine in contact semintele cu solul. Cositul se realizeaza in faza de inflorire, iar ultima coasa se recomanda sa fie realizata cand temperaturile ajung in jurul valorii de 0 grade Celsius.

Principalele lucrari de intretinere sunt: distrugerea buruienilor (Exemple erbicide: Kerb 50 W, Agil 100 EC, Roundup, Glyphogan 480 SL), cositul, tratamente la aparitia bolilor sau daunatorilor si fertilizarea. La semanat se poate aplica NPK 60:60:60 kg substanta activa/ ha primavara sau 30:30:30 kg substanta activa/ ha vara. Ulterior se fertilizeaza primavara devreme cu 40-50 kg sa/ha, din ingrasamant complex. Se poate aplica si gunoi de grajd bine fermentat in doza de 20t/ ha pentru un ciclu de vegetatie (3-4 ani). Trifoiul poate asimila Azotul din atmosfera prin nodozitati.

Principalele boli sunt:

mosaic-virus1. Mozaicul galben, produs de Alfalfa mosaic virus. Simptome: alternarea tesutului verde sanatos cu pete de decolorare paralele cu nervurile, piticirea plantelor, distorsionarea frunzelor. Virusul este transmis de afide, prin samanta sau polen infestat.

 

Metode de prevenire si combatere:

 

 • utilizarea de seminte sanatoase;
 • utilizarea de soiuri rezistente;
 • distrugerea plantelor atacate;
 • combaterea afidelor. Exemple de insecticide: Actara, Mospilan;

filodia-trifoiului2. Filodia trofoiului, produsa de Micoplasma like organism. Simptome: boala ataca florile elemente florale fiind transformate in frunze rudimentare. Boala se transmite genetic, prin seminte, sau cu ajutorul vectorilor (afide).

Metode de prevenire si combatere:

 • distrugerea afidelor si cicadelor. Exemple de produse: Actara, Mospilan, Confidor Energy;
 • distrugerea plantelor atacate;

bacterie3. Arsura bacteriana a trifoiului, produsa de Xanthomonas alfalfae. Simptome: aparitia de pete brun inchise umede (exudat bacterian) pe lastari, frunze, tulpini, elemente florale. Petele evolueaza , se maresc, iar tesutul atacat se usuca si devine sfaramicios.

Metode de prevenire si combatere:

 • distrugerea plantelor afectate;
 • utilizarea de samanta rezistenta;
 • tratamente chimice cu: Zeama bordeleza,Funguran, Champ.

fainare-trifoi4. Fainarea, produsa de Erysiphe martii. Simptome: boala ataca de obicei frunzele, pe care apare un miceliu alb-cenusiu, tesutul atacat se ingalbeneste. Pasla devine prafoasa ,si apar puncte mici si negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Metode de prevenire si combatere:

 • folosirea de soiuri rezistente;
 • in caz de atac masiv se recomanda cosirea prematura, inainte ca ciuperca sa fructifice;
 • tratamente chimice cu Topsin, Dithane, Systhane, Falcon.

mana-trifoiului5. Mana, produsa de Perenospora trifolium. Simptome: Pe partea superioara a frunzei apar pete galbui, iar pe partea inferioara apare o pasla alb-cenusie. Ciuperca se dezvolta in conditii de umiditate si temperaturi ridicate, poate produce desfrunzirea plantelor.

Metode de prevenire si combatere:

 • in caz de atac masiv se recomanda cosirea prematura, inaite ca ciuperca sa fructifice;
 • tratamente chimice cu Ridomil, Equation.

rugina-trifoiului6. Rugina, produsa de Uromyces trifoli.Simptome: aparitia pe frunze de pustule galbene, la inceput, apoi brun negricioase. Ciuperca ataca frunzele, petiolul si lastarii tineri. Acestea se deformeaza si se usuca.

Metode de prevenire si combatere:

 • in caz de atac masiv se recomanda cosirea prematura,inaite ca ciuperca sa fructifice;
 • tratamente chimice cu Mirage, Falcon.

 

Patarea bruna afrunzelor de trifoi (Pseudopeziza trifolii)7. Patarea bruna a frunzelor de trifoi, produsa de Pseudopeziza trifolii. Simptome: Pe frunze apar pete mici galbene, care cresc si evolueaza in pete mari brun-negricioase. In mijlocul petelor apar puncte negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Metode de prevenire si combatere:

 • asigurarea drenajului solului;
 • in caz de atac masiv se recomanda cosirea prematura, inainte ca ciuperca sa fructifice;

 

Principalii daunatori sunt:

 

viermi-sarma1. Viermi sarma. Acesti daunatori pot fi depistati atunci cand se sapa in jurul tulpinii. Stadiul de larva al viermilor poate dura intre 1 si 5 ani, in functie de specie. Atunci cand plantatia este in picioare este aproape imposibili controlul chimic. Tratamentul se aplica inainte de semanat cu Basamid, Force. Este indicata rotatia culturilor cu plante care nu au specific de gazda.

gargarita-florilor-trifoi2. Gargarita florior de trifoi. Ataca diferite specii de trifoi cultivate si spontane, producand daune mai mari la trifoiul rosu de samanta. Adultii ataca frunzele, uneori si lastarii, producand mici perforatii neregulate. Larvele se dezvolta in interiorul florilor hranindu-se cu partile interne ale lor. O singura larva poate distruge 11-16 flori. Se recomanda tratamente chimice la aparitia adultilor cu Decis Expert, Fastac, Karate Zeon.

tripsul-trifoiului3. Tripsul florilor de trifoi. Ataca inflorescentele diferitelor plante leguminoase cultivate si spontane, mai ales de trifoi. Adultii si larvele inteapa si sug seva, cauzand sterilitatea florilor. Se recomanda tratamente chimice cu: Mospilan, Actara, Biskaya.

 

viespea4. Viespea semintelor de trifoi. Larvele ataca semintele diferitor specii de trifoi,natat cultivate cat si spontane. Intr-o samanta se dezvolta o larva. Daunele se pot ridica la 10-15% din productia de seminte. Iar in caz de atac puternic se recomanda cosirea prematura. Tratamente chimice cu Actara, Calypso, Fastac.

 

paduchi5. Afide.Se prezinta sub forma unor insecte mici care se gasesc pe partea inferioara a frunzelor sau pe tulpini, de culoare verde sau galbena de obicei. Mai pot avea culoarea roz, maro, rosie sau neagra, in functie de specie si de plantele gazda. Acestea pot provoca pe frunze pete galbene, distorsionate sau muguri anemici. Afidele secreta o substanta lipicioasa, care contine zahar, si favorizeaza aparitia putregaiului pe plante. Se recomanda tratamente chimice cu Actara, Mospilan.

 

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor