Tratamente, informatii, plante tehnice, gazon

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Gazonul constituie un element important in majoritatea curtilor si gradinilor. Acesta ofera prospetime si evidentiaza restul plantelor decorative. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Frumusetea peluzei tale este asigurata de o ingrijire corespunzatoare a plantelor ce compun acest minunat covor natural. Astfel, este esential sa cunoastem factorii ce pot influenta aspectul gazonului. Bolile si daunatorii reprezinta factori importanti in sanatatea gazonului si este esential sa-i cunoastem. Datorita faptului ca peluza este un amestec de graminee, acesta imparte o serie de boli si dauantori cu aceste specii.

Principalele boli ale gazonului:

De cele mai multe ori problemele aparute in gazon sunt determinate de ingrijirea necorespunzatoare a acestuia. Cele mai mari greseli sunt reprezentate de irigarea excesiva, fertilizarea excesiva, infintarea gazonului pe soluri umbrite, probleme ale solului (exemplu: pH acid) sau utilizarea gresita a pesticidelor. Toate acceste lucrari de intretinere trebuiesc realizate avand doar un singur cuvant in minte: ECHILIBRAT (nici prea mult, nici prea putin).

barley-yellow-dwarf-virusPiticirea galbena a orzului produsa Barley yellow dwarf virus. Aceasta viroza ataca cerealele si alte  graminee spontane. Plantele atacate prezinta o culoare mai inchisa, iar apoi se ingalbenesc. Viroza ataca plantele si in faza de plantula producand o piticire severa. Daca plantele sunt afectate in faza de infratire, acestea infratesc mai putin, iar varfurile si nervurile frunzelor sunt ingalbenite. Virusul este transmis prin afide si acarieni.

Masuri de prevenire si combatere

 • aplicarea insecticidelor pentru a combate insectele ce transmit aceasta boala;

 

Fainarea produsa de ciuperca Erysiphe graminis. Boala isi face aparitia primavara. Pe frunzele bazale si pe tulpini apar pete albe, pasloase. Petele devin prafoase, iar pe acestea apar formatiuni circulare ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul se poate extinde rapid. Tesuturile atacate se ingalbenesc si se usuca. Frunzele se usuca prematur si pot aparea goluri in peluza. Vremea umeda din toamna poate determina aparitia unor infectii de toamna. Aparitia bolii este favorizata de fertilizarea excesiva cu azot.

Masuri de prevenire si combatere

 • fertilizarea echilibrata;
 • aplicarea a 1-2 tratamente in fenofaza de impaiat sau inspicat cu unul din produselor: Thiovit jet, Kumulus, Bumper, Zeama Bordeleza, Mirage;

septoriozaSeptorioza produsa de Mycosphaerella graminicola. Principalele simptome ale acestei boli se manifesta pe frunze. Primele simptome se manifesta pe varfurile frunzelor prin aparitia unor pete galbui, iar cu timpul devin cenusii. Boala evolueaza si in mijlocul petelor apar formatiuni punctiforme negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Frunzele atacate se usuca prematur, iar plantele atacate nu se mai dezvolta normal.

Masuri de prevenire si combatere

 

 • fertilizare echilibrata;
 • tratamentele chimice cu: Bumper, Mirage, Score, Polyram;

Rugina bruna a graului produsa de Puccinia recondita. Aceasta boala apare primavara devreme prin aparitia unor formatiuni ovale, eliptice sau circulare, de culoare ruginie, numite uredopustule. Mai tarziu, pe fata inferioara apar teleutopustulele ovale, de culoare neagra, ce sunt acoperite de epiderma frunzei. Dupa ruperea epidermei, formatiunile devin prafoase, iar frunzele se ingalbenesc si se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • tratamente chimice cu: Zamir, Mirage, Orius;

rugina-galbenaRugina galbena produsa de ciuperca Puccinia striiformis. Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe organele atacate se formeaza pustule deptunghiulare, portocalii, dispuse in siruri paralele. Infectia porneste de la frunzele bazale, iar in cazuri grave poate ataca si spicele. In urma atacului se produce uscarea prematura a frunzelor si o incetinire în crestere plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • fertilizare echilibrata;
 • produsele ce combat rugina bruna se pot folosi si impotriva ruginii galbene;

rugina-neagraRugina neagra a graului produsa de Puccinia graminis. Simptomele bolii se manifesta prin aparitia de formatiuni numite pustule, pe toate organele aeriene ale plantelor, indeosebi pe tulpina. Din acest motiv se mai numeste si rugina paiului. Spre deosebire de rugina galbena sau cea bruna, in cazul ruginii negre atacul incepe din partea superioara a plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • produsele ce combat rugina bruna si rugina galbena se pot folosi impotriva ruginii negre.

fuzariuozaFuzarioza  produsa de Gibberella zeae. Aceasta boala isi face aparitia in anii cu verii calde si secetoase. Boala se manifesta inca din faza de plantula, cand pe tulpinitele plantelor apar pete brune. In urma atacului, tulpinitele putrezesc. Cand ciuperca ataca in faza de infratire, plantele prezinta brunificari si la baza tulpiniilor. Acestea raman mici si vor provoca uniformitate in covorul de gazon.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • fertilizare echilibrata;
 • irigare rationala;
 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste zona afectata cu o cantintate considerabila (0.5 – 1 litru/ metru patrat)

innegrirea-bazeiInnegrirea si inghenucherea bazei tulpiniii produsa de Gaeumannomyces graminis. Atacul se manifesta in vetre, iar plantele atacate se recunosc usor dupa culoare galbuie. Daca plantele se smulg din sol si se observa ca sistemul radicular este distrus. De asemenea, baza tulpinii este acoperita de un miceliu brun. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar tulpina se indoaie si se rupe. In urma atacului plantele se usuca si se produc goluri in peluza.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • fertilizare echilibrata;

 

patarea-bazei-tulpiniiPatarea in ochi a bazei tupinii produsa de Pseudocercosporella herpotrichoides. Acesta boala produce pagube importante pe terenurile irigate in exces. Boala isi face aparitia in vetre si se poate instala din toamna. Ciuperca ataca baza tulpinii. Simptomele sunt reprezentate de aparitia unor pete eliptice, albicioase sau galbene, marginite de un halou de culoare bruna. In centrul petelelor se dezvolta fructificatiile ciupercii sub forma unui punctulet de culoare neagra. In interiorul paiului se dezvolta o pasla cenusie ce reprezinta miceliul ciupercii. Plantele atacate se rup de la nivelul leziunilor si se produc goluri in covorul de gazon.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • fertilizare echilibrata;
 • irigare rationala;
 • daca boala ataca zone mari din peluza se pot aplica fungicide. Exemple de produse: Impact, Mirage, Bumper Super;

sfasiereSfasirea frunzelor produsa de ciuperca Pyrenophora teres. Pe frunze de la baza plantei apar pete de culoare bruna marginita de un halou de culoare bruna-cenusie. Boala evolueaza, iar in centrul petelor apar fructificariile ciupercii, de culoare bruna-negricioasa. Petele se unesc si ocupa suprafete mari din frunza. Tesuturile atacate se usuca, se rup, iar frunza se sfasie. Plantele atacate sunt slabite, iar apectul gazonului este afectat.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • fertilizare echilibrata;
 • tratamente chimice cu urmatoarele produse: Mystic, Orius, Zamir, Mirage;

Principalii daunatori ce ataca gazonul sunt:

plosnita-vargataPlosnitele vargate (Aelia spp.). Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sau in alte locuri adapostite de intemperii. Adultii apar primavara si depune ponta pe organele aeriene ale plantei. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al frunzelor si al tulpinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice cu Kaiso Sorbie 5 WG, Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Karate Zeon 50 CS;

gandacul-ovazuluiGandacul ovazului (Lema melanopa). Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzisul ierburilor de pe marginea drumului, liziere, paduri, etc. Adultii apar de obicei in a doua decada a lunii aprilie, depun ponta  pe partea superioara a frunzelor, aproape de baza, paralel cu nervura principala. Adultii rod frunzele, perforand ambele epiderme si parenchimul, iar larvele consuma epidema inferioara si parenchimul, lasand intacta epiderma inferioara. In caz de atac puternic intreg foliajul este redus la niste membrane transparente, plantele capatand un aspect albicios.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan;

Viermele rosu al paiului (Haplodiplosis marginata). Are o generatie pe an si ierneaza ca larva in sol. La sarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, larvele urca la suprafata solului si se impupeaza. Adultii apar la 4-5 zile si depun ponta pe limbul frunzelor superioare. Ouale si larvele sunt sensibile la uscaciune. Dupa eclozare, larvele patrund sub teaca frunzelor unde se fixeaza. In zonele atacate paiul are vasele conducatoare distruse. Astfel plante sunt slabite si au un aspect inestetic.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se aplica tratamente chimice daca pe o planta se gasesc mai mult de 5-6 larve. Exemple de produse: Confidor Energy, Pyrinex Quick, Actara, Nurelle D, Actellic;

paduchelePaduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum). Are 15-20 de generatii pe an si ierneaza ca ou pe diferite specile de plante. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si tulpinile, unde se hranescu cu seva din tesuturi. Frunzele atacate, prezinta pete de culoare rosie, se rasucesc, iar apoi se usuca. Atacurile puternice determina uscarea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se recomanda semanatul la epoca optima;
 • distrugerea buruienilor;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

lacusta-migratoareLacusta calatoare (Locusta migratoria). Este o specie polifaga ce prezinta o plasticitate ecologica ridicata. Dezvolta o singura generatie pe an si ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Este o specie polifaga ce ataca agresiv multe specii de plante.  Ataca partile aeriene, lasand intacte tulpinile groase si tari. Este o specie foarte periculoasa si greu de combatut, deoarece ataca sub forma de colonie. Astfel, in cateva ore poate distruge toata peluza.

Masuri de combatere:

 

 • aplicarea tratamentelor imediat dupa indentificarea sa in gradina. Exemple de produse: Decis, Proteus.

coropisnitaCoropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor. Acestea scot la suprafata solului semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol.

Combatere:

 • tratamente chimice aplicate pe sol;

nematoziNematozii sunt viermi microscopici ce ataca majoritatea speciilor de plante. Au numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii secreta o toxina ce determina hipertrofierea tesuturilor. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar in final se usuca. Astfel, in peluza vor aparea goluri. Acest daunator este foarte greu de indetificat.

Metode de combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • tratamente la sol cu Basamid Granule sau Force 1.5 G;

tripsiTripsi. Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste sau frunzele, determinand piticirea plantelor. Acestia pot provoca si daune indirecte prin transmiterea unor viroze.

Combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

limaxLimaxul cenusiu (Deroceras agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase plante, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume si in gazon. Acesta perforeaza frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al plantei este distrus.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

Acarieni. Dezvolta mai multe generatii pe an. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta specie poate transmite o serie de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

182 de comentarii la “Tratamente, informatii, plante tehnice, gazon

 1. nefiind un specialist in domeniu as dori sa imi recomandati un erbicid bun
  pentru gazon impotrina palamidei,pirului etc pentru a avea un gazon curat
  va multumesc

  • Puteti folosi produse specile pentru gazon, din magazinele gen Bricolaj pentru eliminarea buruienilor cu frunza lata. Pentru pir din pacate nu prea se gasesc produse, cel mai bine este sa-l eliminati manual.

 2. Am nevoie de un ingrasamant pt gazon care sa contina si ierbicid. Ce imi recomandati? Am vazut ca unii gradinari mai folosesc o solutie ce se stropeste cu pompa. Din pacate nu stiu cum se numeste? Aveti asa ceva? sau aveti alte recomandari?

  Suprafata ar fi de 120mp, si mai exista si alte plante gen thuja, gold rider, mesteceni, salcii.

  • Momentan pentru gazon avem doar un ingrasamat granulat, dar el nu contine si erbicid. Acest tip de produs se gaseste in magazinele de tip “bricolaj”, la departamentul gradina, in zona cu gazon. Este posibil gradinarii sa foloseasca un erbicid care este selectiv pentru grau, acesta inrudindu-se cu gazonul, pentru distrugerea buruienilor cu frunza lata. Un erbicid selectiv care poate fi aplicat pe gazon ar fi Dicopur Top 464 SL (doza de 1 l/ha in 200-400 l apa).

 3. un ingrasamant pe baza de fosfor pentru gazon si cateva indicatii despre cum se foloseste, va rog.

  • La ingrasamantul de gazon se pun 10-20 gr/mp imediat dupa ce s-a tuns gazonul , urmat de o irigare pentru a se dizolva granulele de ingrasamant. Fertilizarea gazonului se face de 3 ori pe an, o data la 4 luni.

 4. Ma intereseaza erbicide pentru gazon, gasesc la dumneavoastra?
  E plin de stir si inca ceva dar nu ii stiu denumirea(iarba grasa,grasnie nu stiu sigur denumirea). Multumesc pentru raspuns. O zi buna

  • Pentru buruienile cu frunza lata din gazon va recomandam un erbicid selectiv (Dicopur in doza de 1 l/ha in 400 l apa).

 5. As dori niste ierbicid si un tratament pentru gazon. Este vorba de pete in gazon parca este ars si de o existenta unor palcuri de trifoi si iarba cu fir lat. Va trimit pe mail cateva poze.

 6. va rog sa ma lamuriti daca trebuie sa repet tratamentul dupa ploaie sau daca ud iarba. nu am inteles din descrierea dv.

 7. Tratamentul se repeta dupa ploaie. Puteti sa udati iarba daca este posibil dupa 2 zile de la aplicarea tratamentului, pentru ca acesta sa-si faca efectul.

 8. Am si eu nevoie de un erbicid total pentru buruieni, dar acestea au fost taiate ieri cu sapa, au ramas doar cioturi in pamant, nu mai au frunze, stiu ca acestea se dau de preferat pe frunze. Exista un altul pentru situatia mea?

  • Din pacate nu avem un erbicid care sa omoare plantele daca au fost taiate. Erbicidele totale au nevoie sa fie aplicate pe frunze ca sa poata fi absorbite. Va recomand sa mai asteptati un timp sa creasca buruienile si apoi sa aplicati erbicidul.

 9. Am 600 mp gazon foarte des (ptr teren fotbal) plantat anul acesta, crescut foarte frumos dar au aparut buruieni (ca un spic de grau) care cresc foarte repede 10-15 cm/7 zile si care au acoperit efectiv suprafata de gazon. Sunt inestetice si dupa taiere raman tulpinile care inteapa la picior. HELP ME !!!!
  Ce imi recomandati? Ce se poate face? Mentionez ca in necunostinta de cauza am facut un tratament cu S.D.M.A dar care nu a avut nici un efect !!!!
  Sper sa aveti vreun produs care sa ma ajute.
  Multumesc

  • Daca buruienile sunt cu frunze late este bine ca ati folosit sare DMA, asa ca va recomand sa repetati tratamentul. Daca buruienile sunt cu frunze subtiri si alungite, asemenatoare cu gazonul din pacate nu se poate face nimic pentru ca momentan nu avem un ierbicid care sa combata buruienile monocotiledonate.

 10. Ma intereseaza un erbicid penrtu mohorul (Monocotiledonate) din gazon, fara a strica gazonul.
  Ma puteti ajuta cu vreun produs? Multumesc

  • Din pacate pentru monocotiledonate nu avem un erbicid care sa nu atace gazonul. Singura solotie este doar sa le indepartati mecanic (cu mana).

 11. ce erbicid imi recomandati sa dau pe gazon impotriva Macrisul Iepurelui – Oxalis Stricta sau Oxalis acetosella fara sa-l afecteze
  va multumesc! n.vasilescu

  • Pentru Macrisul iepurelui puteti sa aplicati Dicopur Top, Buctril Universal, sunt erbicide recomandate pentru combaterea buruienilor cu frunza lata din gazon. Recomandarea mea ar fii sa aplicati erbicidul cu doza maxima de apa, pentru a evida afectarea gazonului.

 12. Imi puteti recomanda si mie ceva erbicid pentru combaterea mohorului din gazon?

  • Din pacate nu exista un erbicid care sa combata buruienile cu frunza ingusta (mohor) din gazon, pentru ca celor doua sunt asemanatoare, ambele fiind graminee. Singura solutie este sa indepartati mohorul manual (prin smulgere).

 13. nu stiu ce sa ne mai facem :)), avem o curte de 2800 mp, ne-au invadat buruienile. le curatam si apoi ploua si din nou cresc este groaznic. avem livada, si vita de vie si creste iarba grasa, costrei, etc. va rog sa ne ajutati cu un sfat. cu ce sa stropim

 14. Am 150 mp gazon pe care a aparut cateva pete de lucerna (trifoi), am erbicidat cu SDMA de 3 ori fara nici un efect. Ce recomandati. Multumesc!

 15. Am o casa la tara, cu 300m de curte, unde nu sta nimeni pana primavara tarziu sau vara.
  Cand ajungem, curtea e plina de buruieni (nu doar iarba, ci si cate o planta cu radacina care se intampla sa creasca foarte mult atunci… nu e mereu aceeasi). Le taiem / smulgem pe toate dupa care peste o luna iar sunt buruieni…

  Ma intereseaza doua tipuri ce erbicid (sau alta solutie):
  1) ceva pe care sa il pot aplica toamna tarziu sau primavara devreme inainte de aparitia buruienilor… sa nu mai apara sau sa creasca doar iarba sau orice dar foarte incet;
  2) ceva pe care sa il aplic dupa ce au iesit buruienile astfel incat sa nu mai trebuiasca sa le smulg eu…

  Ce imi racomandati din ce aveti in stoc?

  In curte avem doar pomi fructiferi (meri si gutui) si flori care sunt izolate intr-o parte anume a curtii. Nu cultivam nimic altceva neavant timp sa ne ocupam…

  Mircea Banu

 16. Salutare. Un sfat.Gazonul in mijloc e de culoare galbuie pe margini e verde. Buruiene nu am.Agutat-ma ce sa intreprind,posibil sa fie sub gazon viermi sau boli de alta natura?

 17. Buna ziua. V-as ruga sa imi dati un sfat. Am o curte de aprox. 200 m unde vrem sa insamantam gazon. Pe marginile suprafetei unde punem gazonul avem flori (lalele, trandafiri, bujori). Stim ca ar trebui dat un erbicid inainte de a pune gazonul pentru ca au iesit buruieni prin pamant, insa cu ce ierbicid putem da in asa fel incat sa nu distrugem florile de pe margini? Multumesc.

 18. Buna ziua.Am in gazon mici musuroaie cu diametrul de aproximativ3-6 cm , cu o gaura in mijloc cu diam sub 1 cm,dar sunt foarte dese in anumite zone si au denivelat tare terenul,deranjant mai ales ca pana anul trecut era perfect plan. Nu am idee ce daunator poate fi,ma puteti ajuta? Multumesc

 19. Buna ziua.Exsista un erbicid care sa combata costreiul din gazon,cu aplicare in vegetatie?si daca da cum se numeste? va multumesc!

 20. buna seara, ce produs imi recomandati pentri eradicarea ciupercilor iesite in gazin? arata ca orice ciuperca, gazonul a fost sub foma de rulou. multumesc

  • Din pacate nu prea exista nimic care sa fie dat impotriva ciupercilor. Aceasta aparitie a lor se datoreaza umiditatii execive. Se poate face o scaficicarea a zonelor cu probleme pentru a drena solul si nu a se mentine umiditatea in zonele respective.

 21. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca pot da cu ierbicid selectiv pe gazon platat de 3 saptamani si daca da, ce tip de ierbicid sa iau. Firul de gazon are circa 5-7 cm iar buruiana (in mare parte cu frunza lata) are peste 20 cm. La momentul plantarii gazonului terenul era curat ierbicidat total inainte.
  Multumesc

 22. Buna am un teren insamintat anul trecut si totol a fost ok dar anul acesta iarba nu mai este de un verde inchis sunt ca niste umbre de verde deschis spre galben si mai tot gazonu este lemnos nu este ca anul trecut frunza moale mmentionez ca am sistem de irigare ,am dat cu ingasamint npk am erbicidat selectiv si am aerat pamintul cuo furca si am greblat sa aerez gazonul,si am tratat gazonul cu topsi si dithanae, acum am imprastiat ingrasamint Compo, toate astea mentionez au fost facute din primavara, dar nu mai stiu ce sa mai fac.
  Multumesc

 23. gazonul arasarit dar au rasarit si buruieni. Lungimea gazonului 2-3cm. Pot sa erbicidez si cu ce? Multumesc

 24. Buna seara,

  Desi am fertilizat in martie, si acum la sfarsit de Iunie (am folosit azot in Martie si NPK 15-15-15 in Iunie, de la Azomures), gazonul nu creste asa de frumos ca in anii trecuti. are cam 3-4 ani, gazon rulou. Sunt zone unde pare galbejit, uscat, si se vad mai bine dupa tuns (saptamanal). Ce recomandati? l-am greblat bine in martie, sa fie oare nevoie de o aerare sau scarificare? daca da, exista un loc de unde se pot inchiria echipamentele respective? sau aveti alt sfat? Multumesc.

 25. Buna ziua,

  Am fertilizat in Martie si Mai cu azotat azomures si acum la sfarsit de Iunie cu Scotts de mentenanta (25/5/5 cred)
  Cu toate astea iarba nu creste (creste f incet) si desi sistemul de irigatie functioneaza zilnic acum, sunt zone (destul de multe) unde pare uscat. Se vad cel mai bine dupa tundere (saptamanala)
  Ce recomandari aveti? daca trebuie aerat se poate inchiria de undeva un echipament? Multumesc!

 26. Am si eu o intrebare…dupa descrierile de mai sus se pare ca eu am rugina…dvs ati scris tratamentele pentru rugina vreo 3-4 soluții…dam cu toate sau daca dam cu una nu mai dam cu celalata,etc ?

 27. Buna, am semanat si eu gazon sport in primavara pe 2 terase de cate 25 /10 metri fiecare.Pe terasa 1 aflata la o diferenta de nivel de 1,60 metri de cealalta nu am probleme deosebite doar ca nu peste tot este la fel de verde si nu creste la fel de mare.Pe terasa 2 a aparut din ce identific eu la bolile descrise de d-voastra pata frunzelor(incerc sa trimit si cateva poze).Mentionez ca nu am folosit nimic pentru fertilizare si combatere de la semanare.O prima cauza este si tunderea pe care am facut-o pe terasa 2 (foarte jos).Va rog sa-mi recomandati ce sa fac, cu ce sa stropesc pentru a indrepta situatia?

 28. va rog sa ma ajutati cu un sfat am cumparat erbicidul 2,4 d 660 sl pentru gazon este bun ? acolo scrie ca este bun pentru grau si porumb

  • Gazonul si graul sunt din aceeasi familie (Graminee), de aceea se poate folosi pe gazon orice erbicid, fungicid sau insecticid special pentru grau. Acest erbicid pe care l-ati cumparat o sa va combata buruienile cu frunza lata (palamida, trifoi, papadie, etc.) existente in gazon.

 29. buna ziua,dati-mi va rog citeva denumiri de ingrasamint pentru gazon pe perioada toamna-iarna,,va multumesc

 30. gazonul a fost invadat de muschi si acumam plin gazonul si de ciuperci
  locuiesc linga un lac si e multa umezeala
  am si melci cu cochhilie sunt ca o sfoara
  urca chiar pe casa

 31. Buna ziua
  as dori sa fac o erbicidare selectiva cu DicoPur Top 464 SL a gradinii. As dori sa stiu daca pot folosii acelasi recipient Vermonel pe care-l folosesc la tratamentele pomilor fructiferi sau ar fi bine sa am un dispozitiv/rezervor special dedicat acestor tipuri de tratamente.

  • Nu exista nici un fel de problema daca folositi acelasi recipient pe care il folositi la tratamentele pomilor fructiferi, eventual il spalati foarte bine. Un nou recipient se foloseste doar cand folositi un erbicid total, pentru ca acesta cristalizeaza pe peretii recipientului.

 32. Buna ziua.Ce tratament pot folosi pentru a scapa de coada soricelului din gazon?Va multumesc anticipat.

  • Intrucat in acest moment este inexistent un erbicid selectiv pentru Coada-soricelului, puteti incerca stropirea gazonului cu Dicopur (http://www.botanistii.ro/dicopur-top.html)in doza de 1 l/ha in 200-400 l apa. Daca nu apare nici un rezultat dupa stropire, va fi necesar sa eliminati aceasta planta manual.

 33. buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
  Am o infestare de buruieni foarte mare in gazonul care l-am semanat cu 15 zile in urma… pot erbicida chiara daca nu l-am tuns niciodata?
  VA MULTUMESC!

 34. am shi eu o problema ud gazonul regulat la fel shi fertilizarea o fac,cositul la 4 5 zile,si totusi in unele locuri iarba face spic,care ar fi motivul

  • Va rugam sa ne comunicati ce fertilizant folositi.

 35. Buna dimineata. A semanta gazon acum 1 luna si au aparut pete maro care se imnultesc. Mentionez ca am paplicat topsin si ca si fertilizant Megasol.

  • Este indicat ca ingrasamantul la gazon sa se aplice la minim 5-6 luni de la plantare. Daca este aplicat mai devreme exista posibilitatea sa arda gazonul.

 36. Buna ziua!
  Am semanat gazon tip sport pe o suprafata de 120 mp, acesta a ajuns pana acum la o inaltime de 4 – 6 cm si au aparut cateva goluri circulare de 6-8 cm in care gazonul s-a uscat de la radacina. In cateva zile au mai aparut si alte goluri , unele dintre ele ceva mai mari si neregulate in care deasemeni gazonul se usuca de la radacina si dimineata am observat pe alocuri existenta unui mucegai alb prezent la baza radacinii.
  Va rog daca ma puteti ajuta. Multumesc!

 37. Am plantat gazon pe 100mp si 3 tufe de trandafiri. Va rog sa-mi recomandati un erbicid care sa nu dauneze trandafirilor. Va multumesc

  • Din pacate nu exista erbicid pentru suprafata mentionata. Daca aplicati un erbicid care sa nu atace trandafirii, va arde gazonul, daca aplicati pentru gazon, va arde trandafirii.

 38. Va rog sa imi recomandati un tratament pentru gazon care prezinta urmatoarele simptome: pete rotunde galbene(initial) si care usuca iarba definitiv. Gazonul de usuca chiar daca este udat de doua ori pe zi(30 min) cu aspersoarele.

  • Acele pete apar din cauza umiditatii crescute din sol. Va fi necesar sa reduceti aceasta umiditate si sa aerati gazonul.

 39. Buna seara. Stau la casa, am si gradina , dar toate plantele din gradina(cartofi,ceapa, usturoi, frunzele de morcov , patrunjel, rasadurile de rosii , etc.) sunt inabusite de o plasa de firicele portocalii care se infasoara pe planta ,o stranguleaza si o usuca .Nu stiu sa explic mai bine, scuze, dar ma dispera .

  • Este o buruiana asemanatoare cu volbura, de culoare rosie, cu acelasi specific, si anume de a se infasura pe alte plante si de a le sufoca. Va fi necesar sa o eliminati mecanic, intrucat nu exista un erbicid omologat pe care sa il puteti aplica pe toate plantele mentionate din cultura.

 40. Am semanat gazon dar nici bine nu a iesit ca mi s-a umplut terenul cu o iarba grasa rosiatica.Cu ce sa o distrug fara a omora firele de gazon care au inceput sa iasa?

 41. buna ziua,am erbicidat gazonul abia rasarit cu sdma si l_am ars(cred…)a devenit rosiatic.mai pot face ceva sau trebuie sa il seaman din nou?

  • Va rugam sa ne comunicati care a fost concentratia solutiei preparate cu erbicid.

 42. buna seara, problema mea este ca in aprilie am insamantat gazon, a crescut frumusel si in locurile in care nu a prea iesit am mai insamantat.L-am tuns saptamanal ,l-am ajutat cu npk 20-20-8 de la scots odata cu insamantarea si i-am mai dat o portie acum cateva zile, il ud cu aspersoare cate 30 minute dimineata si seara.Arata bine ,este verde, daca te uiti mai de departe dar daca te uiti atent si de aproape, la radacina este uscat si firul este subtire si parca nu creste.Uscatura nu este de la vechea iarba pe care am tuns-o, asa am crezut, este crescuta din pamant si este subtire si uscata.Pe alocuri sunt si muschi si parca si ceva spori albi ca un mucegai

  • Aceste simptome sunt aparute din cauza umiditati excesive. De asemenea, muschii apar din cauza umiditatii crescute. Va fi necesar sa rariti udarea gazonului (o data pe zi, de preferat seara).

   • am redus irigarea,odata la doua zile seara.Am aplicat un tratament cu Bravo si ingrasamant foliar Cropmax. La zwce zile vreau sa repet tratamentul si sa-i dau cu Topsin si Cropmax. Va rog sa-mi spuneti daca fac ce trebuie?

 43. In Gazon a inceput sa creasca ciuperci mici cu tulpina subtire si parca se inmultesc de zi la alta.
  De irigat zilnic cu aspersoare 30min. Ingrasamant aplicat acu 1luna azot si cropmax Ce imi recomandati sa fac?exista ceva fungicid?
  Multumesc

  • Acele ciuperci apar din cauza umezelii solului. Va fi necesar sa rariti udatul sau intensitatea acestuia. Ciupercile le puteti elimina mecanic utilizand ustensile speciale gasite in magazinele de bricolaj.

 44. Am pus gazon (rola) a mers bine pana acum vreo 2 sapt cand pe alocuri incepe sa se subtieze si sa se usuce. Sunt disperata deoarece cred ca am facut cam ce trebuia, am dat NPK, udare si tuns la timp. Va rog sa imi dati cateva sfaturi sa salvez gazonul. mentionez ca in partea umbroasa ii merge bine, problemele apar mai ales la soare. Si cartitele sunt prezente pe alocuri dar pt ele am mai gasit solutii. Multumesc

 45. Buna ziua, in primavara tarziu, au aparut pete in gazon si am observat inrosirea firului ierbii. Am dedus ca e vorba de ciuperca fir rosu. Am schimbat si am redus programul de irigare(irigare doar dimineata si mai rar – o data la 3-4 zile) . Am stopat irigarea pentru cel putin 10 zile calduroase si am aplicat 3 tratamente la interval de cate 14 zile cu BRAVO, Topsin, Ditane. Din pacate ciuperca nu a disparut iar acum ca au venit ploile , este infloritoare! Aveti un ajutor si pentru mine?

 46. Buna ziua.pt un gazon pus in mai(însămânțare) cu ce ar trebui sa il tratez ? in Septembrie i-am aplicat topsin o singura data si îngrășământul granulat dcm 867.mentionez ca gazonul este destul de des ținând cont ca are 4luni dar prezintă zone cu iarba galbena si umeda la interior către rădăcina(părerea mea este ca e multă umiditate) a fost udat o data pe zi dimineața devreme sau seara f târziu toată vara.Ce ar trebui făcut?

  • Va trebui redusa irigarea (o data la 2 zile, in zilele ploiase chiar mai mult). De asemenea, puteti repeta tratamentul cu Topsin.

 47. Am o fantana de unde irig gazonul, care contine mult fier si mangan, se poate strica gazonul ? Ce imi recomandati? Multumesc.

  • In mod normal, daca gazonul nu prezinta pete maro, zone cu puf alb sau pete ruginii nu aveti de ce sa va faceti griji. Insa aceste pete pot aparea de cele mai multe ori de la umezeala excesiva si de la temperaturi ridicate ale aerului.
   Pentru a preveni aceste boli incercati sa udati mai rar, chiar odata la 4-5 zile in perioada de vegetatie, insa pe perioada verii, cand temperaturile sunt mai mari se poate administra apa odata la 2-3 zile. Gazonul se uda de preferat seara, cat mai tarziu, ca sa nu se creeze soc, datorita apei reci si a temperaturilor ridicate. Mai multe informatii despre ingrijirea gazonului si principalele boli gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-plante-tehnice-gazon/).

 48. Buna seara,
  Imi puteti spune cu ce tip de ierbicid pot combate patlagina din gazon ?

 49. Buna ziua,
  am o suprafata de cca 1000mp pe care am plantat pomi fructiferi si as dori sa o insamantez cu lucerna.(pe spatiile largi dintre pomi). Acum este plina de buruieni de cca 5-10 cm. Intentionez sa fac o erbicizare cu Dicopur top 464L (pe care intentionez sa-l folosesc si ptr. buruienile aparute in gazon), cu protejarea pomisorilor.
  Va rog sa-mi spuneti dupa cat timp de la erbicizare pot insamanta lucerna .
  Multumesc

 50. Bună ziua
  Am o curte cu 600 mp de gazon.Din păcate pe lângă gardul de beton se formează foarte mult muschi. Cu ce aș putea stropi sau ce trebuie să fac să scap de el ?
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 51. Buna ziua! Am o curte cu gazon însămânțat primăvara anului trecut.A fost bine sezonul trecut dar spre toamna au apărut câteva pete galbene (suprafețe din ce in ce mai mari)iar in Martie i-am făcut o scarificare si aerare(manual)i-am pus îngrășământul npk dar după prima luna când a fost Ok au apărut din noua petele galbene in care gazonul este de culoare f deschisă si parca nu mai creste.va rog sa ma ajutați,

 52. Buna ziua!Am o curte de aproximativ 100mp de gazon.Pana in luna aprilie gazonul a fost verde,dar dupa prima taiere au inceput sa apara pete galbene si ciuperci mici cu coada subtire .Va rog,dati-mi un sfat ,cum trebuie sa procedez ?

 53. Bună. Help !!!! Am un gazon care merge binișor (1000 mp) , însă probabil după ploile din acest sezon observ deja de 2 săptămâni ceva denivelări, adică parcă s-ar forma niște cratere mici ( le simt cu talpa când îl tund…) Mai mult ca atât, azi am observat în câteva locuri iarbă efectiv uscată( cerculețe de aprox. 8-10 cm diametru), examinându-le am găsit ceva viermi , solul tot era înălțat și aici. Despre ce este vorba? Ce tratament trebuie să aplic? Mulțumesc

 54. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un sfat ptr. hortensia mea.
  Am plantat-o de 3 ani si in nici un an nu a reusit sa-si deschida toate florile, doar pe cele marginale, astfel bulgarele are flori deschise pe margine iar mijlocul plin de mici boboci care nu se mai deschid niciodata, ci se ofilesc. Am sa incerc sa postez ceva fote pe forum.
  Mentionez ca am asezat-o in penumbra (are soare direct doar dimineata cca 1 ora) si nu o las niciodata sa sufere de sete.
  Alaturat, am mai plantat inca una (cumparata din supermarket, in ghiveci) si care in 2 ani nu a reusit sa creasca mai mult de 5 cm….de inflorit nici pomeneala.
  Ma gandesc ca poate e de vina solul ….
  Multumesc
  A

   • Multumesc ptr. raspuns Tom,
    am uitat sa precizez, hortensia este plantata in gradina (nu in ghiveci).
    Anul acesta am sa incerc cu ingrasamantul recomandat iar in toamna am sa o mut intr-un loc mai luminos (desi vecinii de curte au niste tufe superbe de horteansia care stau efectiv doar la umbra deasa , langa gard , si infloresc foarte frumos).
    Ms

 55. Buna ziua am si eu o problema cu gazonul și u îi găsesc remediu! S a ars pe porțiuni exact ca si cum ai fi dat cu erbicid, un sfat cu ce îl salvez sau cum îl refac! Va mulțumesc

 56. Buna ziua. Am observat de ceva vreme in gazon, dimineata, ca o panza de paianjen alba in foarte multe zone….. Ce tratament sa ii aplic? Si deasemenea dimineata apar asa ca niste ciupercute albe cu coada lunga si subtire iar palaria parca seamana cu o inimioara……Exista o legatura intre acestea? Multumesc.

 57. Buna ziua, am si eu o problema cu gazonul rulou montat in luna iunie. Au aparut pete de iarba maro deschis care se usuca si ramane goluri de pamant, iarba toata zona de gazon nu mai este viguroasa parca sa subtiat si este de un verde mai deschis, si nu mai creste toata odata parca o parte creste se inalta iar cealalta ramane la aceasi dimensiune la care am tunso . Mentionez ca la trei saptamani dupa montajul gazonului am dat cu ingrasamant landescape maintenance si pana acum o saptamana il udam in fiecare seara . Va trimit si cateva poze . Va rog sa- raspundeti sunt f ingrijorata. Multumesc.

 58. Buna ziua,
  In gazon au aparut pete mari maronii in care gazonul nu se mai dezvolta si chiar se usucă. Ce-mi recomandați?

  • In primul rand, va fi necesar sa reglati procesul de udare, adica solul trebui sa fie umed permanent, insa apa sa nu stagneze pe teren. Poate fi aplicat fungicidul Falcon (http://www.botanistii.ro/bayer-falcon-460-ec-1.html). Se prepara o solutie de 10 ml diluati in 10 l de apa, pentru o suprafata de aproximativ 100 mp.

 59. buna ziua,tocmai am facut saptamana trecuta ultima fertilizare pt 25 mp gazon rulou.In primul rand vanzatoarea mi s-a parut nu tocmai priceputa si cred ca mi-a dat prea putin fertilizant[1 kg pt 25 mp],acum se mai poate face ceva?si am si pete rotunde de gazon uscat prin el.Pt asta ce pot sa mai fac? Multumesc

  • Depinde de tipul de ingrasamant. Ati verificat informatiile de pe ambalaj? Legat de locurile unde nu se mai afla gazon, cel mai probabil trebuie insamantat din nou. Se poate si in aceasta perioada, pana la sfarsitul lunii.

 60. Daca nu s-a facut fertilizarea in toamna a gazonului se poate face in februarie cu granule de gunoi de pasare?

 61. Buna ziua. Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi-idei. Am in fata casei o zona cu gazon (aprox. 50-60 mp) realizata acum 6 ani cu role de gazon. De atunci nu am facut decat sa il tund regulat, sa il stropesc cu apa din abundenta (manual – nu am sistem de irigatie), eliminat buruienile manual sau prin stropire (cu SDMA) si mai rar ingrasaminte in februarie-martie (complex).
  Totul arata foarte bine in acesti ani aproape perfect pana anul trecut cand am observat ca peluzei nu-i mai mergea prea bine iar spre toamna foarte mult s-a distrus fiind si destul de infestat cu muchi. Erau si zone din gazon care se uscau din senin si il decopertai usor cu mana iar dedesubt era plin de furnici rosii ori plin de niste insecte mici albe ca niste purici. Dupa iarna aceasta care tocmai a trecut gazonul arata binisor, dar destul de rar, avea muschi prin el si incepea sa inverzeasca si sa creasca pe alocuri. Am zis ca trebuie sa ma apuc serios de refacerea gazonului si am tot auzit pe la alti detinatori de peluze ca este bine sa ii faci o scarificare si o aerare. Mi-am cumparat o masina electrica care face poate face aerare si scarificare (HECHT 1521) prin schimbarea rolelor cu niste cutite pentru scarificare cu o rola cu niste sarme pentru aerare. Am inceput operatia de scarificare setand inaltimea masinii pe pozitia de mijloc. Am muncit vreo 2 ore trecand peste gazon odata in lugimea zonei si odata pe latimea zonei. Dupa asta din peluza mea care a inceput cat de cat sa inverzeasca nu a ramas decat o zona aproape cheala cu cateva mici petice cu resturi de iarba. Am observat totusi ca radacinile de la iarba sunt inca acolo in pamant. In cosul masinii de scarificat care se umplea foarte des era un amestec de iarba uscata si pamant. Vazand ce dezastru am facut am zis sa incerc sa si reinsamantez zona cu acelasi tip de samanta ca si rolele de gazon (am avut-o de la cel care mi-a adus si montat rolele de gazon acum 6 ani) dupa care am acoperit totul cu nisip, am tavalugit bine si udat usor. Acum imi pun intrebarea daca nu cumva am terminat de tot gazonul si daca am sanse sa mai vad ceva verde acolo. De asemnea poate imi recomandati niste ingrasaminte cu care sa ajut la revenirea ierbii dupa operatia aceasta de scarificare. Tind sa cred ca operatia de scarificare am facut-o gresit (fiind inceptor in acest sens), am distrus totul si prevad ca trebuie sa re-infiintez zona cu role noi de gazon. Astept un raspuns si cateva sfaturi daca se poate. Mai am inca o zona in spatele casei cu acelasi gazon si imi este frica sa mai bag masina de scarificat poate maxim aerare. Acolo iarba arata mai bine decat in fata casei. Astept un raspuns sper sa nu radeti prea tare de acest dezastru. :)) . Multumesc.

 62. Bună dimineața! Am un gazon înființat anul trecut ca la carte. Anul acesta am remarcat faptul ca dupa ce il tund cu mașina, în multe locuri rădăcinile sunt verzi-gălbui. În momentul în care gazonul crește, deși rădăcinile sunt gălbui, firul este verde și pare a fi sănătos. Este normal acest lucru sau ar trebui să iau măsuri? Vă mulțumesc!

 63. Bună ziua. Am gazonul infestat cu mohor şi costrei. Am citit undeva că recomandaţi Foxtrot pentru aceste buruieni. În magazin mi s-a recomandat Dicopur D. Ce mă sfătuiţi? Mulţumesc

 64. Buna ziua,
  Se poate face o soluție combinată Topsin 500SC cu Falcon 460EC pentru stropirea gazonului sau se aplică separat?
  Multumesc

 65. Buna ziua,
  Se poate face o soluție combinată Topsin 500SC cu Falcon 460EC pentru stropirea gazonului sau se aplică separat?
  Multumesc

 66. Va mulțumesc mult, așa voi face.
  Urmeaza sa fac un necesar de fungicide, erbicide, îngrășămint 🙂
  O zi bună!

 67. Va mulțumesc mult, așa voi face.
  Urmeaza sa fac un necesar de fungicide, erbicide, îngrășămint 🙂
  O zi bună!

 68. La cat timp se poate utiliza Foxtrot dupa ce a fost aplicat Dicopur. As dori sa le aplic pe amândouă, avand in gazon un mix de buruieni 🙂
  Multumesc!

 69. La cat timp se poate utiliza Foxtrot dupa ce a fost aplicat Dicopur. As dori sa le aplic pe amândouă, avand in gazon un mix de buruieni 🙂
  Multumesc!

 70. Buna ziua,

  Pe zona unde vreau sa pun gazonul erau doar buruieni, carora le-am facut de petrecanie cu Roundup. Acum vreau sa incep pregatirea solului pentru plantarea gazonului. Cum folosesc substratul, ingramantul( as dori prima oara sa folosesc pre-seed, iar mai apoi cel once a year) si semintele? adica in ce ordine? Cand pot sa folosesc insecticidul si exista vreun insecticid pentru toate?
  Multumesc

  • Daca doriti sa semananti in aceasta toamna gazonul, se poate fertiliza cu un ingrasamant Garden Boom Pre Seed (http://www.botanistii.ro/ingrasamant-gazon-garden-boom-pre-seed-15-20-10-3mgo-15kg.html), cantitatea de 15 kg fiind suficienta pentru 500-600 metri patrati. Ingrasamantul Garden Boom Once a Year (http://www.botanistii.ro/ingrasamant-gazon-garden-boom-once-a-year-25-05-08-3mgo-15kg.html) se poate aplica in primavara, avand actiune 6-9 luni. Pentru o rasarire uniforma, se recomanda ca solul sa fie bine pregatit si sa se administreze o cantitate suficienta de apa. Prima data pregatiti solul, incorporand in acelasi timp ingrasamantul in el dupa care semanati semintele. Pentru usurinta efectuarii semanarii, semintele de gazon se pot amesteca cu putin nisip. Nu se uda cu furtunul ci printr-un sistem de aspersie pentru ca semintele sa nu fie dislocate. Insecticidele nu se administreaza acum ci doar daca intampinati pe parcurs atacul unui daunator.

 71. Buna ziua,

  Pe zona unde vreau sa pun gazonul erau doar buruieni, carora le-am facut de petrecanie cu Roundup. Acum vreau sa incep pregatirea solului pentru plantarea gazonului. Cum folosesc substratul, ingramantul( as dori prima oara sa folosesc pre-seed, iar mai apoi cel once a year) si semintele? adica in ce ordine? Cand pot sa folosesc insecticidul si exista vreun insecticid pentru toate?
  Multumesc

  • Daca doriti sa semananti in aceasta toamna gazonul, se poate fertiliza cu un ingrasamant Garden Boom Pre Seed (http://www.botanistii.ro/ingrasamant-gazon-garden-boom-pre-seed-15-20-10-3mgo-15kg.html), cantitatea de 15 kg fiind suficienta pentru 500-600 metri patrati. Ingrasamantul Garden Boom Once a Year (http://www.botanistii.ro/ingrasamant-gazon-garden-boom-once-a-year-25-05-08-3mgo-15kg.html) se poate aplica in primavara, avand actiune 6-9 luni. Pentru o rasarire uniforma, se recomanda ca solul sa fie bine pregatit si sa se administreze o cantitate suficienta de apa. Prima data pregatiti solul, incorporand in acelasi timp ingrasamantul in el dupa care semanati semintele. Pentru usurinta efectuarii semanarii, semintele de gazon se pot amesteca cu putin nisip. Nu se uda cu furtunul ci printr-un sistem de aspersie pentru ca semintele sa nu fie dislocate. Insecticidele nu se administreaza acum ci doar daca intampinati pe parcurs atacul unui daunator.

 72. Aveti vreun fungicid eficient sau dedicat mucegaiului de zapada (Fuzarium/Microdochium nivale)care a afectat gazonul peste iarna ?

 73. Buna ziua,
  Gazonul meu la suprafata arata bine, este verde, dar radacinile sunt foarte subtiri si de culoare galbena si parca daca trag de gazon se desprinde usoar de sol.
  Oare ce as putea sa i fac?
  Multumesc anticipat!

 74. Buna ziua,
  Anul acesta am reuit sa infiintez o sola de 100 mp din cei 500 mp disponibili cu gazon. A iesit destul de bine cu mici goluri pe ici pe colo. DAR…ca toate sunt cu dar.. la cam doua luni a aparut in gazon costrei, iarba grasa. Ce ma sfatuiti sa fac. Din multe comentarii citite am inteles ca ar putea fi erbicide care pot fi date peste solele deja infiintate cu gazon si in care au aparut diversele buruieni….Mentionez ca inainte de a infiinta am erbicidat cu roundap pro plus. Am cumparat un alt bidon de roundap proplus si o sticluta de Prodate redox…dar nu stiu pe care dintre erbicide sa le folosesc astfel incat sa ramana totusi si gazonul. Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi.

  • Buna ziua, pentru iarba grasa puteti folosi erbicidul Prodate redox, iar pentru costrei este recomandat Foxtrot 69 EW https://www.botanistii.ro/cheminova-foxtrot-69-ew.html, un erbicid selectiv pentru gazon, 50 ml erbicid /10 l apa. Nu utilizati Roundup, este un erbicid total si va distruge si gazonul. Chiar daca l-ati folosit inainte de a infiinta gazonul, buruienile vor mai continua sa rasara o perioada, pana la epuizarea rezervei de seminte din sol.

 75. Buna dimineața
  Gazonul meu prezintă numeroase pete galbene ,iarba pare ca se usucă,iar in dimineața asta ,doar pe aceste pete a apărut un fel de mucegai alb.
  Gazonul,care a fost plantat rulouri,este udat cu instalație automata,aproape zilnic . Soluții de remediere sau un consultant care sa observe problema la fata locului?
  Multumesc

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor