Gazon, informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor

Gazonul constituie un element important in majoritatea curtilor si gradinilor. Cultivarea suprafetelor cu gazon evidentiaza restul plantelor decorative. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Frumusetea peluzei tale este asigurata de o ingrijire corespunzatoare a plantelor ce compun acest minunat covor natural. Astfel, este esential sa cunoastem factorii ce pot influenta aspectul gazonului. Bolile si daunatorii reprezinta factori importanti in sanatatea gazonului si este esential sa-i cunoastem. Datorita faptului ca peluza este un amestec de graminee, acesta imparte o serie de boli si daunatori cu aceste specii.

Principalele boli care pot aparea la gazon

De cele mai multe ori, problemele aparute in gazon sunt determinate de ingrijirea necorespunzatoare a acestuia. Cele mai mari greseli sunt reprezentate de irigarea excesiva, fertilizarea excesiva, infiintarea gazonului pe soluri umbrite, probleme ale solului (exemplu: pH acid) sau utilizarea gresita a pesticidelor. Toate acceste lucrari de intretinere trebuie realizate avand doar un singur cuvant in minte: ECHILIBRAT (nici prea mult, nici prea putin).

barley-yellow-dwarf-virus
Piticirea galbena a orzului (Barley yellow dwarf virus)

Aceasta viroza ataca cerealele si alte  graminee spontane. Plantele atacate prezinta o culoare mai inchisa, iar apoi se ingalbenesc. Viroza ataca plantele si in faza de plantula, producand o piticire severa. Daca plantele sunt afectate in faza de infratire, acestea infratesc mai putin, iar varfurile si nervurile frunzelor sunt ingalbenite. Virusul este transmis prin intermediul afidelor si acarienilor.

Masuri de prevenire si combatere

 • aplicarea insecticidelor pentru a combate insectele ce transmit aceasta viroza.
Fainarea (Erysiphe graminis)

Boala isi face aparitia primavara. Pe frunzele bazale si pe tulpini apar pete albe, pasloase. Petele devin prafoase, iar pe acestea apar formatiuni circulare ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul se poate extinde rapid. Tesuturile atacate se ingalbenesc si se usuca. Frunzele se usuca prematur si pot aparea goluri in peluza. Vremea umeda din toamna poate determina aparitia unor infectii de toamna. Aparitia bolii la gazon este favorizata de fertilizarea excesiva cu azot.

Masuri de prevenire si combatere

 • fertilizarea echilibrata;
 • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
septorioza
Septorioza (Septoria tritici)

Principalele simptome ale acestei boli se manifesta pe frunze. Primele simptome se manifesta pe varfurile frunzelor prin aparitia unor pete galbui, iar cu timpul devin cenusii. Boala evolueaza si in mijlocul petelor apar formatiuni punctiforme negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Frunzele atacate se usuca prematur, iar plantele atacate nu se mai dezvolta normal.

Masuri de prevenire si combatere

 • fertilizare echilibrata;
 • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Rugina bruna a graului (Puccinia recondita)

Aceasta boala apare primavara devreme prin aparitia unor formatiuni ovale, eliptice sau circulare, de culoare ruginie, numite uredopustule. Mai tarziu, pe fata inferioara apar teleutopustulele ovale, de culoare neagra, ce sunt acoperite de epiderma frunzei. Dupa ruperea epidermei, formatiunile devin prafoase, iar frunzele se ingalbenesc si se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
rugina-galbena
Rugina galbena (Puccinia striiformis)

Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe organele atacate se formeaza pustule deptunghiulare, portocalii, dispuse in siruri paralele. Infectia porneste de la frunzele bazale. In urma atacului se produce uscarea prematura a frunzelor si o incetinire în crestere a plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • produsele ce combat rugina bruna se pot folosi si impotriva ruginii galbene.
rugina-neagra
Rugina neagra a graului (Puccinia graminis)

Simptomele bolii se manifesta prin aparitia de formatiuni numite pustule, pe toate organele aeriene ale plantelor. Spre deosebire de rugina galbena sau cea bruna, in cazul ruginii negre atacul incepe din partea superioara a plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • produsele ce combat rugina bruna si rugina galbena se pot folosi si impotriva ruginii negre.
fuzariuoza
Fuzarioza (Gibberella zeae)

Aceasta boala isi face aparitia in anii cu veri calde si secetoase. Boala se manifesta inca din faza de plantula, cand pe tulpinitele plantelor apar pete brune. In urma atacului, tulpinitele putrezesc. Cand ciuperca ataca in faza de infratire, plantele prezinta brunificari si la baza tulpinilor. Acestea raman mici si vor provoca uniformitate in covorul de gazon.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • irigare rationala;
 • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
innegrirea-bazei
Innegrirea si ingenuncherea bazei tulpinii (Gaeumannomyces graminis)

Atacul se manifesta in vetre, iar plantele atacate se recunosc usor dupa culoare galbuie. Daca plantele se smulg din sol se poate observa ca sistemul radicular este distrus. De asemenea, baza tulpinii este acoperita de un miceliu brun. Tesuturile atacate se necrozeaza. In urma atacului plantele se usuca si se produc goluri in peluza.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • fertilizare echilibrata.
patarea-bazei-tulpinii
Patarea in ochi a bazei tupinii (Pseudocercosporella herpotrichoides)

Acesta boala produce pagube importante pe terenurile irigate in exces. Boala isi face aparitia in vetre si se poate instala din toamna. Ciuperca ataca baza tulpinii. Simptomele sunt reprezentate de aparitia unor pete eliptice, albicioase sau galbene, marginite de un halou de culoare bruna. In centrul petelelor se dezvolta fructificatiile ciupercii sub forma unui punct de culoare neagra. In interiorul tulpinii se dezvolta o pasla cenusie ce reprezinta miceliul ciupercii. Plantele atacate se rup de la nivelul leziunilor si se produc goluri in covorul de gazon.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • irigare rationala;
 • daca boala ataca zone mari din peluza, se pot aplica tratamente cu fungicide specifice.
sfasiere
Sfasierea frunzelor (Pyrenophora teres)

Pe frunze de la baza plantei apar pete de culoare bruna marginita de un halou de culoare bruna-cenusie. Boala evolueaza, iar in centrul petelor apar fructificatiile ciupercii, de culoare brun-negricioasa. Petele se unesc si ocupa suprafete mari din frunza. Tesuturile atacate se usuca, se rup, iar frunza se sfasie. Plantele atacate sunt slabite, iar apectul gazonului este afectat.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • fertilizare echilibrata;
 • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Principalii daunatori care pot aparea la gazon

plosnita-vargata
Plosnita vargata (Aelia sp.)

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sau in alte locuri adapostite de intemperii. Adultii apar primavara si depun ponta pe organele aeriene ale plantei. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al frunzelor si al tulpinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
gandacul-ovazului
Gandacul balos (Lema melanopa)

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzisul ierburilor de pe marginea drumului, liziere, paduri, etc. Adultii apar de obicei in a doua decada a lunii aprilie, depun ponta  pe partea superioara a frunzelor, aproape de baza, paralel cu nervura principala. Adultii rod frunzele, perforand ambele epiderme si parenchimul, iar larvele consuma epidema superioara si parenchimul, lasand intacta epiderma inferioara. In caz de atac puternic, intregul foliaj capata aspectul unor membrane transparente.

Masuri de prevenire si combatere:

 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Viermele rosu al paiului (Haplodiplosis marginata)

Are o generatie pe an si ierneaza ca larva in sol. La sarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, larvele urca la suprafata solului si se impupeaza. Adultii apar la 4-5 zile si depun ponta pe limbul frunzelor superioare. Ouale si larvele sunt sensibile la uscaciune. Dupa eclozare, larvele patrund sub teaca frunzelor unde se fixeaza. In zonele atacate, vasele conducatoare sunt distruse. Astfel, plantele sunt slabite si au un aspect inestetic.

Masuri de prevenire si combatere:

 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
paduchele
Paduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum)

Are 15-20 de generatii pe an si ierneaza ca ou pe diferite specile de plante. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si tulpinile, unde se hranescu cu seva din tesuturi. Frunzele atacate, prezinta pete de culoare rosie, se rasucesc, iar apoi se usuca. Atacurile puternice determina uscarea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea buruienilor;
 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
lacusta-migratoare
Lacusta calatoare (Locusta migratoria)

Este o specie polifaga ce prezinta o plasticitate ecologica ridicata. Dezvolta o singura generatie pe an si ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Ataca partile aeriene ale plantei. Este o specie foarte periculoasa si greu de combatut, deoarece ataca sub forma de colonie. Astfel, in cateva ore poate distruge toata peluza.

Masuri de combatere:

 • aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice imediat dupa identificarea sa in gradina.
coropisnita
Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol.

Combatere:

 • aplicarea pe sol a insecticidelor specifice.
nematozi
Nematozii

Sunt daunatori microscopici ce ataca majoritatea speciilor de plante. Au numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii secreta o toxina care determina hipertrofierea tesuturilor. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar in final se usuca. Astfel, in peluza vor aparea goluri. Acest daunator este foarte greu de identificat.

Metode de combatere:

 • efectuarea tratamentelor cu produse specifice.

Produse recomandate

tripsi
Tripsi (Thrips sp.)

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste sau frunzele, determinand piticirea plantelor. Tripsii pot provoca si daune indirecte prin transmiterea unor viroze.

Combatere:

 • utilizarea capcanelor atractante;
 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
limax
Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Este o specie polifaga care ataca numeroase plante. Produce pagube mari in culturile de legume si in gazon. Acesta consuma frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al plantei este distrus.

Metode de combatere:

 • aplicarea pe sol a insecticidelor specifice.

Produse recomandate

Acarieni

Dezvolta mai multe generatii pe an. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului, dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta specie poate transmite o serie de boli.

Metode de combatere:

 • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Discutii din comunitate

author-avatar
Bogdan Radu
25 septembrie 2020
Probleme daunatori gazon
Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog cu un sfat, recomandare, pentru niste produse pe care le promovati, ca sa rezolv si eu problema cu gazonul? Cam de 2 ani, in gazon se formeaza mici musuroaie, daca dau la o parte pamantul format se observa gauri(tunele) avand diametrul unui deget. Nu stiu de la ce daunatori provin, insa as vrea sa gasesc o rezolvare. Multumesc.
author-avatar
Laurentiu Dobre
3 august 2020
Arsuri in gazon rulouri montat acum 9 zile.
Buna ziua, Rulouri de 9 zile (inca nu s-a efectuat prima tundere) care au fost irigate intensiv de 5 ori/zi. (ultimele 2 zile cod galben de canicula) Au aparut pete cu gazon ars total,cumva punctuale, in zona pe care bate soarele 2/3 din zi (in zonele mai umbrite probleme doar minore). Nu detin caine, mai apare cate o pisica de pe la vecini... nu exclud urinarea. Este posibil sa fi venit direct cu vreo ciuperca in el care se poate intinde si afecta suprafete mai mari sau este doar stresul termic de la soare? Au aparut niste ciupercute prin el, montatorul spune ca sa nu-mi fac probleme pt ca vor disparea odata cu terminarea udarii intensive si ca sa il ajut cu niste ingrasamant dupa prima tundere; Din pacate nu imi inspira foarte mare incredere pt asistenta post vanzare. Va multumesc, ps am mai multe poze elocvente, din pacate nr max care se poate incarca este de 4 .
author-avatar
Toni Ovidiu
29 martie 2020
Rame in gazon
Buna ziua. De aproximativ o luna au aparut in gazon cateva sute de movilite . Dupa ce am turnat apa cu sapun in ele am observat ca din toate ies rame. Cum pot scapa de ele ?
author-avatar
alin stirbu
14 aprilie 2020
tratament gazon ce se usuca pe portiuni
Buna ziua, am gazonul de vreo 3 ani de zile. De cca 2 ani se tot ususca pe anumite portiuni - anul asta a inceput s amearga bine, dar vreo cateva zile a inceput sa se usuce - conform pozelor (bucatile mici unde nu e gazon se datoreaza unui caine care a urinat pe el) nu stiu daca este vreo boala sau daca este dn lipsa de apa sau prea multa apa... unde am aspersoare tip spray care uda gaznul de 2 ori pe zi cca 23 minute, gazonul ararata excelent. unde am aspersoaer tip rotor partea centralaa curtii gazonul este uscat). mentionez ca l am scarficat si am pus azot in primavara. As avea nevoie de ajutor. in cazul in acre aveti o echipa care se poate deplasa sunt dispus sa platesc deplasarea pt a face o evaluare corecta. multumesc

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile