Usturoi, informatii despre boli, daunatori si tratamente

usturoi-boli-daunatori-tratamente

Usturoiul (Allium sativum) este planta erbacee, foarte raspandita in cultura, ce face parte din familia Liliaceae. Aceasta planta este utilizata pe scara larga ca aliment si condiment, precum si in industria farmaceutica, datorita proprietatilor sale. Cea mai utilizata parte a usturoiului este bulbul, format din mai multi  bulbili, denumiti popular “catei de usturoi”. Usturoiul a fost introdus in cultura in urma cu 6000 de ani, iar in prezent este cultivat in toate zonele globului.

Principalele boli la cultura de usturoi

VIROZE

Virusul dungarii galbene a prazului produs de Leek yellow stripe virus

Plantele atacate au o crestere incetinita si urme de decolorare. Frunzele se apleaca si prezinta dungi de culoare galbena, iar in caz de atac sever, toata planta se ingalbeneste. In vegetatie, virusul este raspandit de catre afide, iar de la un an la altul transmiterea bolii este asigurata de materialul saditor infectat.

virusul-dungat-atac-usturoi

Masuri de prevenire si combatere:

  • materialul de plantat trebuie sa fie sanatos;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
BACTERIOZE
Putregaiul bacterian al bulbilor de usturoi produs de Erwinia carotovora pv. carotovora

Atacul isi face aparitia spre sfarsitul vegetatiei. Tulpinile plantelor atacate se dezvolta slab, iar la baza lor apare un putregai umed. Bulbii isi schimba culoarea si se inmoaie. Atacul bacteriei continua si in depozit, unde bulbii putrezesc si degaja un miros neplacut.

putregai-bacterian-usturoi

Masuri de prevenire si combatere:

  • fertilizare echilibrata;
  • rotatia corecta (usturoiul se poate planta pe acelasi teren dupa minim 3-4 ani);
MICOZE
Mana produsa de Peronospora destructor

Boala ataca bulbii, tijele florale si frunzele. Primele simptome apar pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie si determina uscarea frunzelor si caderea acestora la sol. Conditiile optime pentru aparitia bolii sunt umiditatea aerului ridicata timp de cel putin 10 ore si temperaturi scazute, in jurul valorii de 12℃.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • fertilizare echilibrata;
  • rotatie corecta (usturoiul se poate planta pe acelasi teren dupa minim 3-4 ani);
  • tratamente cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alternarioza produsa de Alternaria porri

Boala se manifesta pe toate organele plantei, sub forma de pete mici, albicioase, inconjurate de un inel galben, ce ulterior devin brune. In caz de atac sever ciuperca ataca si bulbii, iar boala isi poate continua activitatea si in depozit, daca spatiile sunt slab ventilate, iar umiditatea si temperaturile sunt ridicate. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de picaturile de apa si de vant, iar pe timpul iernii aceasta traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

alternaria-usturoi-atac-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii;
  • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Putregaiul cenusiu al usturoiului produs de Botrytis allii

Pe frunze si pe bulbi apar pete albicioase, circulare, in dreptul carora tesuturile se scufunda. In conditii de umiditate ridicata, pe aceste pete apare un puf cenusiu, in care se dezvolta sclerotii ciupercii. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin scleroti si prin semintele infestate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii;
  • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • irigare rationala;
  • tratamente in perioada de vegetatie cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Putregaiul alb produs de Stromatinia cepivora

Este una dintre cele mai pagubitoare boli ale usturoiului, ce se manifesta in primaverile cu precipitatii bogate. Atacul apare in vetre si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor exterioare, la inceput, urmate de cele mai tinere. Plantele atacate stagneaza din crestere. Cand boala avanseaza, tulpina putrezeste in zona coletului. Simptomele se pot vedea mai clar la partea subterana a plantei, unde se poate observa un putregai alb, pe care se formeaza sclerotii mici, de culoare neagra, ce asigura transmiterea bolii de la un an la altul.

putregai-alb-usturoi-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • irigare rationala;
  • eliminarea din cultura a plantelor bolnave;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Rugina produsa de Puccinia allii

Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici, de forma neregulata, de culoare cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. Atacul sever duce la uscarea frunzelor si piticirea plantei.

rugina-usturoi-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
  • asolament corect (usturoiul se poate planta pe acelasi teren dupa minim 3-4 ani)
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • fertilizare echilibrata;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Fuzarioza produsa de Fusarium oxysporum f. sp. cepae

Boala se instaleaza doar pe organele subterane ale plantei, fiind foarte greu de depistat. Frunzele prezinta o usoara ingalbenire in partea superioara, iar radacinile afectate devin roz si putrezesc. Bulbii bolnavi prezinta o inmuiere usoara in partea bazala, iar in conditii de umiditate ridicata, pe zonele infectate apare un puf albicios. Ciupercile din genul Fusarium sunt prezente in sol pe majoritatea terenurilor, fiind recomandata plantarea de material rezistent sau tolerant.

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • utilizarea materialului de plantare sanatos;
Helmintosporioza produsa de Embellisia allii (Helminthosporium allii)

Aceasta boala determina aparitia unor pete de culoare neagra pe tunicile bulbilor, scazand aspectul comercial al produselor. Bulbilii nu sunt, in schimb, afectati.

Principalii daunatori ai usturoiului

Tripsii 

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor.

tripsul-atac-usturoi-tratamente

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Nematodul bulbilor de ceapa (Ditylenchus dipsaci)

Acest daunator microscopic este prezent in sol dar atacul pe plantele de ceapa si usturoi se poate observa cand conditiile sunt optime (umiditate si temperaturi ridicate). Simptomele se pot manifesta prin rasucirea frunzelor iar bulbii pot sa prezinte parti brunificate si tunici crapate. Ranile produse de nematozi reprezinta porti de intrare pentru alti agenti patogeni.

nematozi-atac-usturoi-tratamente

Metode de combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • efectuarea dezinfectiei solului cu produse specifice;
Musca miniera (Liriomyza spp)

Este o specie polifaga ce ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor iar pe ranile provocate de aceasta insecta se pot instala alti agenti patogeni.

musca-miniera-usturoi-tratammente

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice; 
Musca cepei (Delia antiqua)

Acesta insecta ataca si usturoiul, are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor, iar larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. Pe ranile provocate se instaleaza diferiti agenti patogeni, ce pot conduce la putrezirea bulbilor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • efectuarea corecta a araturii de toamna;
  • tratamente in timpul vegetatie cu insecticide specifice; 
Viermele sarma 

Este stadiul larvar al insectelor din genul Agriotes. Aceste larve ataca sistemul radicular si bulbii plantelor de usturoi, determinand deprecierea acestora. Combaterea se poate realiza prin dezinfectia solului cu produse specifice inainte de plantare. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile