Tomate, informatii despre boli, daunatori si tratamente

Publicat pe: 15 ianuarie 2014 Modificat pe: 9 aprilie 2024

tomate-boli-daunatori-tratamente

Tomatele (Lycopersicon esculentum) sunt plante erbacee din familia Solanaceae, cultivate pentru fructele gustoase. Fructele de tomate se consuma proaspete, sub forma de preparate sau conserve, fiind bogate in vitamine, zaharuri, aminoacizi, acizi organici. Compozitia chimica este influentata de soi, de conditiile pedo-climatice si de tehnologia aplicata. Tomatele sunt native din America Centrala si de Sud, in centrele lor de origine fiind plante perene. In tara noastra, cultura de tomate este foarte extinsa, plantele avand boli si daunatori specifici, ce pot determina pagube insemnate sau chiar compromiterea culturii. Aplicarea tratamentelor fitosanitare reprezinta o veriga importanta in tehnologia de cultura a tomatelor, pentru obtinerea de recolte bogate.

Principalele boli ale tomatelor

VIROZE
Boala petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus)

Plantele atacate au crestere debilitata. Frunzele sunt curbate in jos si prezinta pete asemanatoare bronzului. Pe unele frunze se pot observa pete specifice, de forma inelara. Fructificarea este slaba, iar pe fructe apar pete inelare, rosii sau galbene. Virusul este transmis de anumite specii de trips.

tomato-spotted-wilt-virus

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea si distrugerea plantelor atacate din cultura;
  • combaterea buruienilor;
  • cultivarea hibrizilor rezistenti;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de tripsi.
Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus on tomato)

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomatele. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar pe frunzele apar pete de decolorare. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal, iar frunzele se incretesc. In urma aparitiei petelor, frunza capata un aspect mozaicat. Planta produce un numar mic de fructe, de dimensiuni reduse si deformate. Virusul este transmis prin semintele infectate, dar si mecanic, prin contactul intre plantele infectate si cele sanatoase.

tabaco-mosaic-virus-frunza

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea semintelor sanatoase, provenite din surse sigure;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura.
Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato)

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomate. Primele simptome sunt reprezentatate de piticirea plantelor. Pe masura ce boala evolueaza, frunzele plantelor atacate capata un aspect mozaicat (alternanta de tesut verde sanatos cu tesut galben, bolnav). De asemenea, planta formeaza frunze filiforme (frunza de feriga). Plantele atacate produc fructe mici si fara gust. Transmiterea de la un an la altul se realizeaza prin semintele infectate, iar in vegetatie, virusul este transmis prin intermediul afidelor.

cucumber-mosaic-virus

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • folosirea semintelor sanatoase, provenite din surse sigure;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide.
FITOPLASMOZE
Stolburul tomatelor (Stolbur disease in tomato)

Stolburul tomatelor are un cerc larg de plante gazda, atat specii cultivate, cat si spontane. La tomate, frunzele afectate raman mici, deformate, apoi capata o culoare violacee. In cazul florilor, sepalele se alungesc, petalele si staminele se atrofiaza, florile devenind sterile. Fructele formate inaintea infectiei raman mici, tari, cu o consistenta lemnoasa si fara gust. Stolburul tomatelor se raspandeste prin intermediul cicadelor.

stolbur-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea buruienilor din cultura si din aproprierea parcelelor;
  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de cicade;
BACTERIOZE
Ofilirea bacteriana a tomatelor (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)

Boala se manifesta in toate stadiile de dezvoltare. In cazul plantelor mature, primele simptome sunt reprezentate de rasucirea frunzelor spre partea superioara, apoi nervura principala se curbeaza, iar planta se usuca. Frunzele pot prezenta uneori pete umede, in dreptul carora tesuturile devin pergamentoase. Pe toate organele apar rani din care, pe vreme umeda, apare exsudatul bacterian. Fructele raman mici si patate, iar vasele conducatoare se brunifica. Semintele din fructele afectate sunt brunificate, au o germinatie scazuta, dar pot transmite bacteria. Principala forma de transmitere a bolii este prin materialul semincer infectat. In cursul vegetatiei, bacteria se raspandeste cu ajutorul apei, uneltelor etc. Bacteria patrunde usor in plante prin ranile rezultate in urma lucrarilor specifice de intretinere: copilit, defoliere, carnit etc.

ofilire-planta

Masuri de prevenire si combatere:

  • utilizarea de seminte sanatoase, provenite din surse sigure;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
Patarea bacteriana a tomatelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)

Ataca toate organele aeriene ale plantei. Boala isi poate face aparitia cand planta este in faza de rasad. Pe frunze apar pete neregulate, de culoare galben-verzuie, cu o zona centrala de culoare bruna. In conditii de umiditate, in jurul petelor apar inele lucioase, ce reprezinta exsudatul bacterian.

In cazul unei infectii puternice, petele se unesc, iar tesuturile se rup. Pe tulpini pot aparea crapaturi cu forme si marimi diferite. Fructele prezinta pete circulare, umede, inconjurate de un inel alb-gri. Tesuturile afectate se cufunda si devin casante. Pe masura ce fructul creste, tesuturile se rup, iar in fruct patrund alti agenti patogeni. De la un an la altul, bacteria se transmite prin semintele infectate si prin resturile vegetale ramase pe sol.

patare-bacteriana-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • utilizarea de seminte sanatoase;
  • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Patarea bacteriana punctiforma (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Boala ataca toate organele aeriene ale plantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unor pete mici cu aspect umed, bine delimitate. Tesuturile atacate se usuca si se desprind. Fructele afectate prezinta pete mici si brune, marginite de o zona de culoare verde. Fructele coapte nu sunt afectate, datorita pH-ului acid al acestora. Bacteria rezista pe timpul iernii pe semintele infectate si pe resturile vegetale de la suprafata solului. In timpul vegetatiei, boala se transmite prin exsudatul bacterian, care este transportat de diferiti vectori (apa, vant).

patarea-punctiforma

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectia semintelor si substratului pentru rasadnita;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Necroza maduvei tulpinilor (Pseudomonas corrugata)

Bacteria ataca plantele mature din spatiile protejate. Primele simptome sunt reprezentate de decolorarea si ofilirea plantei. Atacul evolueaza rapid si in cateva zile pe tulpina se formeaza pete brune. Tulpinile prezinta brunificari alungite si crapaturi, iar in conditii de umiditate, din aceste leziuni se scurge exsudatul bacterian. Daca se realizeaza sectiuni prin tulpina se observa brunificarea maduvei si a vaselor conducatoare. Bacterioza patrunde in planta prin ranile rezultate in timpul lucrarilor de intretinere.

necroza-maduva-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • fertilizare echilibrata;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
MICOZE
Caderea plantulelor (Pythium spp.)

Este cea mai importanta boala a rasadurilor, care ataca toate speciile de legume. Plantutele prezinta o brunificarea a tesuturilor in zona bazala a tulpinii. Aceasta se subtiaza in zona atacata, iar planta cade pe sol, unde va putrezi. Atacul se manifesta in vetre si se extinde repede daca temperaturile si umiditatea au valori ridicate. In zonele afectate, pe suprafata solului poate sa apara un mucegai albicios. Transmiterea se realizeaza prin sporii ce se gasesc in sol.

caderea-plantulelor

Masuri de prevenire si combatere:

  • aerisirea rasadnitei;
  • repicarea rasadurilor;
  • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita;
  • irigare rationala;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Aceasta boala ataca tomatele in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete umede. Tesuturile afectate se brunifica si se rasucesc. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf cenusiu.

Petiolul frunzelor, lastarii si tulpinile atacate pot prezenta pete brune, alungite. Inflorescentele atacate se usuca si cad. Ciuperca ataca si fructele, producand daune semnificative. Ciuperca patrunde in fruct prin zona pedunculului (zona de prindere) si produce pete mari de culoare brun-maslinie. Fructele devin tari, aspre, iar in zona afectata formeaza zonalitati concentrice. In timpul vegetatiei, raspandirea se face prin vectori (apa, vant, animale, unelte etc.).

mana-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • izolarea culturilor de cartof de cele de tomate;
  • aerisirea solariilor;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Mana de sol (Phytophthora parasitica)

Aceasta boala apare frecvent in spatiile protejate. Isi poate face aparitia si in camp, in anii cu temperaturi ridicate in sol. Aceasta boala produce simptome asemanatoare cu Pythium spp. (caderea plantutelor), insa acest patogen ataca plantele aflate intr-o faza de dezvoltare mai avansata.

Primele semne ale atacului sunt reprezentate de brunificarea si vestejirea plantelor. Frunzele bazale ale plantei se ingalbenesc, iar tulpina emite radacini adventive. Pe fructe apar pete cenusii-verzui, cu margini difuze si zonalitati concentrice. In final, fructele au un aspect putrezit si cad pe sol. Ciuperca rezista in sol, iar in cursul vegetatie transmiterea se face prin sporii transportati de picaturile de apa.

mana-sol-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • aerisirea rasadnitei;
  • repicarea rasadurilor;
  • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita;
  • irigare rationala;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Fainarea tomatelor (Leveillula taurica)

Ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei, dar simptome evidente se obseva pe frunze. Atacul incepe pe frunzele bazale, ce se acopera cu o pasla alba miceliana. Tesuturile afectate se brunifica, iar frunzele se usuca in intregime. Plantele atacate formeaza un numar mic de fructe, ce ajung la maturitate foarte greu. Ciuperca produce pagube insemnate in spatiile protejate. Pe timpul iernii, sporii ciupercii rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului. In timpul vegetatie transmiterea infectiei se realizeaza prin sporii transportati de picaturile de apa.

fainare
Masuri de prevenire si combatere:
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • eliminarea plantelor din cultura;
  • aerisirea solarului;
  • fertilizare echilibrata;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Acest putregai isi face aparitia in culturile din camp, dar cele mai mari pagube le produce in spatiile protejate. La baza tulpinii apar pete umede, de culoare bruna. Acestea se acopera de un puf alb in care se dezvolta sclerotii ciupercii (fructificatiile). Tesuturile atacate putrezesc, iar planta se usuca. In conditii de umiditate excesiva sunt atacate si fructele, care se desprind de pe planta. Ciuperca rezista in sol sub forma de scleroti.

putregaiul-alb-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • irigare rationala;
  • rotatia culturilor (tomatele pot reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • efectuarea lucrarilor de copilit si defoliere;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici)

Pe frunzele de tomate apar pete circulare de culoare bruna, tesuturile atacate devin cenusii, iar pe ele se dezvolta puncte mici, brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Zonele atacate sunt delimitate de zonele sanatoase printr-o margine de culoare bruna. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de vant, apa etc. Ciuperca rezista in timpul iernii pe resturile vegetale de la suprafata solului.

frunza-tomate-septoria

Masuri de prevenire si combatere:

  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • plantarea de rasad sanatos;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Suberificarea radacinilor de tomate (Pyrenochaeta lycopersici)

Radacinile plantelor atacate sunt ingrosate (suberificate), au culoarea bruna, iar rizoderma crapa. Tesuturile atacate au o consintenta spongioasa, numindu-se popular “radacini de pluta”. Partile aeriene ale plantei se ingalbenesc, fructifica slab, iar in final se usuca. Ciuperca traieste in sol pe radacinile afectate, acestea constituind principala sursa de infectie.

suberificare-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectia substratului pentru rasadnita;
  • rotatie corecta a culturilor (tomatele pot reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
  • tratamentele aplicate impotriva caderii plantutelor si impotriva manei de sol se pot folosi in combaterea acestei boli.
Putregaiul radacinilor si fructelor de tomate (Colletotrichum coccodes)

Boala apare in camp, in anii caldurosi si ploiosi. Ciuperca infecteaza fructele inca de cand sunt verzi, dar simptomele apar cand incep sa se coaca. Pe suprafata lor apar pete mici, circulare in dreptul carora tesuturile se cufunda.

Odata cu evolutia bolii, la suprafata petelor apar zonalitati concentrice. Sub epiderma fructului se formeaza puncte negricioase. Pe frunze pot sa apara pete mici, de culoare neagra. In cazul radacinilor, atacul se manifesta sub forma unui putregai uscat.

putrezirea-radacinilor

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectia substratului pentru rasadnita;
  • rotatie corecta a culturilor (tomatele pot reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
  • irigare rationala;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Alternarioza (Alternaria solani)

Plantele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Pe frunzele de tomate, apar pete izolate, brune, cu zone concentrice. In cazul unui atac puternic, petele se maresc, se unesc, determinand defolierea partiala sau totala a plantelor. Pe tulpini apar pete inchise la culoare, usor cufundate in tesut. Pe fructe, boala se manifesta la inceput in zona pedunculului, unde apar pete mici, zonate concentric, usor adancite in tesut. Boala se transmite prin resturile vegetale afectate si seminte infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea soiurilor si hibrizilor rezistenti sau toleranti;
  • utilizarea de material saditor sanatos;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • combaterea buruienilor;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Acesta ciuperca ataca tomatele cultivate in camp si in spatiile protejate in conditii de luminozitate scazuta si umiditatea atmosferica ridicata. Simptomele acestei boli poti fi observate pe tulpini, petiolul frunzelor, pe flori, pe fructe si pe frunze. La baza tulpinilor apar zone de culoare bruna, usor cufundate in tesut. Zonele atacate se acopera de un puf cenusiu, iar in final sunt distruse, iar planta se ofileste. Florile atacate putrezesc si se acopera cu un puf cenusiu. Daca umiditatea se mentine ridicata, boala ataca fructele aproape coapte, in zona coditei (peduncul). Atacul se manifesta sub forma de pete apoase, ce se acopera cu un puf cenusiu. In urma atacului, fructele sunt distruse. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului, iar sporii acesteia sunt trasportati pe plantele sanatoase de curentii de aer si de picaturile de apa.

putregai-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • aerisirea solarului;
  • irigare rationala;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva)

Boala se manifesta in special pe frunze, unde pe fata superioara apar pete decolorate, usor galbui. Pe fata inferioara a frunzei, apare un mucegai dens, de culoare bruna. In caz de atac puternic, zonele afectate se maresc si se unesc, determinand uscarea frunzei. Boala se raspandeste prin sporii ce sunt transportati de vectori (apa, vant etc.).

patarea-cafenie-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • aerisirea solarului;
  • cultivarea soiurilor de tomate rezistente;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Verticilioza tomatelor (Verticillium dahliae)

Aceasta boala produce simptome evidente in faza de coacere a fructelor. Pe frunze apar zone galbene, marginale sau centrale, care se usuca. Plantele se ofilesc ziua, iar seara au un aspect normal. Totusi, dupa cateva zile, ofilirea este ireversibila. Plantele atacate fructifica putin, iar fructele sunt de slaba calitate. Daca se executa o sectiune prin vasele conducatoare ale plantelor atacate, se poate observa miceliul ciupercii ce blocheaza circulatia sevei. Verticilioaza se poate confunda foarte usor cu fuzarioza, avand simptome asemanatoare. Ciuperca traieste in sol, iar cand conditiile de mediu sunt prielnice, poate patrunde in planta prin ranile produse la nivel radicular.

verticilioza-tomate

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita;
  • irigare rationala;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Modificari morfologice intalnite la tomate

Pe langa simptomele produse de boli, tomatele pot prezenta modificari morfologice (ale aspectului), cauzate de factorii de vegetatie (apa, temperatura), ingrasaminte, erbicide sau pesticide. Acestea se pot confunda usor cu simptomele cauzate de boli. Identificarea corecta a bolilor, daunatorilor sau a deficientelor este foarte importanta pentru a obtine o recolta bogata si sanatoasa.

Arsura solara

Aceasta modificare apare in lunile calduroase de vara, cand radiatia solara este puternica. Fructele de tomate aflate in bataia directa a soarelui capata o culoare gri-laptoasa, iar acestea nu se mai coc si devin tari.

arsura-solara-tomate

Metode de prevenire:

  • montarea unor plase speciale de umbrire;
  • realizarea unor perdele de protectie in jurul culturilor de tomate, prin semanarea unor plante cu port inalt (porumb).
Carenta de calciu

Carenta in calciu se manifesta prin stagnarea cresterii plantelor, marginile frunzelor devin brune, iar varfurile de crestere mor. Simptomul cel mai evident si cel mai usor de observat se manifesta pe fruct, prin aparitia putregaiului apicat (in varful fructului apare o pata maronie, specifica). In aceasta zona se pot instala agenti fitopatogeni.

tomate-carenta-calciu

Metode de prevenire:

  • fertilizare echilibrata;
  • aplicarea ingrasamintelor foliare pentru a regla carentele de microelemente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
“Fermoarul tomatelor” (Zippering)

Aceasta tulburare se manifesta sub forma unor cicatrici maro, care se extind pe tot fructul, avand aspectul unui fermoar. Daca fructul creste brusc, acesta poate crapa in zona cicatricei. Aceasta tulburare apare in conditii de temperatura scazuta.

fermoarul-tomatelor

Metode de prevenire:

  • asigurarea temperaturii optime in spatiile protejate;
  • irigarea rationala.
Stres hidric

In cazul lipsei de apa, plantele au crestere incetinita si prezinta simptome de ofilire pe frunze. Daca plantele nu se aprovizioneaza cu apa, se pot usca in intregime. Daca se alterneaza perioadele secetoase cu cele cu exces de umiditate, fructele pot sa prezinte simptome de crapare in zona pedunculara, in care se pot instala agenti patogeni.

stres-hidric-tomate

Metode de prevenire:

  • mentinerea umiditatii constante in sol;
  • controlul periodic al culturii.
Deformari ale fructelor

Deformarile fiziologice ale fructelor apar de obicei in partea de jos (partea opusa coditei). In cele mai multe cazuri, acestea sunt reprezentate de gauri si crapaturi, dar pot avea forme si marimi diferite. Aceste anomalii apar in timpul formarii fructului, in conditii de temperaturi scazute.

tulburari-fiziologice

Metode de prevenire:

  • fertilizarea rationala;
  • dirijarea factorilor de mediu;
  • mentinerea umiditatii constante in sol.

Principalii daunatori ai tomatelor 

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Acest daunator are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu insecte. Produce daune prin roaderea semintelor sau a sistemului radicular al plantelor de tomate.

coropisnita

Masuri de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Musca miniera (Liriomyza trifolii)

Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate speciile de legume. Musca miniera prezinta 6-8 generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Larvele produc rosaturi in frunze, sub forma unor galerii miniere. In cazul unui atac puternic, suprafata foliara este redusa, avand repercusiuni asupra productiei.

musca-miniera-tomate

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Nematozii

Sunt daunatori microscopici ce ataca majoritatea speciilor legumicole. Acestia dezvolta numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular al plantelor si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii, secreta o toxina ce determina hipertrofierea tesuturilor. Plantele de tomate atacate stagneaza din crestere, iar in final se usuca.

nematozi

Metode de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • cultivarea soiurilor de tomate rezistente;
  • dezinfectia solului cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Afidele

Sunt specii polifage, ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri.

Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Hranirea afidelor cu sucul celular al plantelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere”, ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.

afide

Metode de combatere:

  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Tripsii

Sunt daunatori de mici dimensiuni, greu vizibili cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de crestere, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Tripsii sunt vectori de transmitere pentru anumite virusuri.

tripsi-tomate

Metode de combatere:

  • utilizarea capcanelor atractante;
  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului.

Frunzele atacate prezinta simptome specifice de puncte clorotice, determinate de acarieni in urma hranirii cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, plantele stagneaza din crestere, frunzele se usuca iar planta poate fi compromisa in totalitate.

paianjenul-rosu

Metode de combatere:

  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera, poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.

musculita-alba

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
  • dezinfectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Este o specie polifaga, ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie etc. Produce pagube mari in culturile de legume prin consumarea portiunilor din frunza, iar in caz de atac puternic, intreg aparatul foliar al plantei poate fi distrus.

limax

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu moluscocide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Molia miniera (Tuta absoluta)

Prezinta mai multe generatii pe an si ierneaza ca nimfa, in sol. Acest daunator ataca toate speciile legumicole din familia solanaceelor (cartof, vinete, ardei), dar prefera tomatele. Larvele patrund in frunze si consuma zona dintre epiderma superioara si cea inferioara. De asemenea, larvele ataca tulpina sau petiolul frunzelor si fructele, determinand deprecierea calitativa a acestora.

tuta-absoluta

Metode de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)

Este o specie polifaga, ce ataca peste 120 de specii de plante. Daunatorul ataca legumele cultivate in spatiile protejate, dar si pe cele cultivate in camp. Molia dezvolta doua generatii pe an si ierneaza ca nimfa, in sol. Larvele rod epiderma frunzei, iar apoi patrund in fruct unde consuma pulpa si semintele, determinand deprecierea fructelor. O larva poate distruge chiar si 10 fructe.

omida-fructificatiilor

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula)

Prezinta doua generatii pe an si ierneaza ca adult, pe sub frunzele cazute pe sol. Produce pagube insemnate in culturile de tomate, intepand fructele si determinand deprecierea acestora. Daunatorul poate transmite diferiti agenti patogeni de la o planta la alta.

plosnita-verde-a-tomatelor

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate pentru cultura de tomate, ce au in spectrul lor de combatere si plosnitele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Tantarul tomatelor (Lasioptera spp.)

Daunatorul ataca in special culturile din spatiile protejate. Adultii depun ouale pe ranile produse in urma lucrarilor de copilire, defoliere, iar larvele intra in tulpina, unde se hranesc. Locul atacului poate fi confundat cu atacul unui putregai. Tulpinile atacate se frang, iar plantele se ofilesc. Femelele pot depunde ponta si pe fructele tomatelor, iar larvele patrund in fructe si depreciaza calitatea acestora.

tantarul-tomatelor

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Musca plantutelor (Delia platura)

Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate plantele legumicole. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa, in sol. Adultii apar primavara devreme si depun ponta in sol, in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele ataca semintele in curs de germinare, in care sapa galerii de hranire.

musca

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile