Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta care se cultiva inca din Egiptul Antic pentru lastarii sai bogati in elemente nutritive. Lastarii de sparanghel contin: vitamine (A, D, B-12), magneziu, calciu, fier, carbohidrati si fibre alimentare. Pe langa valorile nutritionale, sparanghelul are proprietati medicinale si se poate folosi in tratarea parodontozei.
Sparanghelul nu este o planta pretentioasa fata de conditiile de mediu. Prefera solurile bine drenate, bine aprovizionate cu elemente nutritive, cu un pH neutru-slab acid. Cultura atinge potentialul de productie la trei ani de la plantare si are o longevitate de pana la 15 ani. Unul din avantajele acestei culturi este ca nu are nevoie de lucrari de intretinere speciale si de supraveghere permanenta.
Principalele boli intalnite la sparanghel
Rugina produsa de Puccinia asparagi
Boala se manifesta pe toate partile aeriene ale plantei. Primele simptome isi fac aparitia primavara devreme. Pe tulpini si pe frunze se formeaza pustule (formatiuni cirulare) de culoare portocalie. Boala evolueaza, iar spre sfarsitul verii apar pustule de culoare neagra. In conditii favorabile, aceste “pete” se pot unii si pot determina uscarea prematura a plantei.

Masuri de prevenire si combatere:
- eliminarea plantelor atacate din cultura;
- cultivarea soiurilor rezistente;
- asigurarea unui drenaj bun al solului (umiditatea favorizeaza aparitia bolii);
- tratamente cu fungicide specifice.
Produse recomandate
Fusarioza produsa de Fusarium oxysporum-asparagi
Boala ataca lastarii, dar si plantele mature. Ciuperca patrunde in sistemul radicular si determina ofilirea treptata a acesteia. Daca temperaturile sunt ridicate, boala apare brusc si determina moartea rapida a plantei. Prin realizarea unei sectiuni prin radacina plantei, se observa brunificarea vaselor conducatoare.

Masuri de prevenire si combatere:
- eliminarea din cultura si distrugerea plantelor atacate;
- utilizarea materialului saditor sanatos;
- tratamente cu fungicide specifice.
Mana produsa de Phytophthora spp.
Pe lastarii tineri, in apropierea solului, apar pete umede ce se brunifica. Boala se dezvolta si produce deformarea lastarilor, ceea ce duce la distrugerea recoltei. Ciuperca ataca si “coroana” plantei producand putrezirea acesteia.

Metode de prevenire si combatere:
- utilizarea materialului saditor sanatos;
- asigurarea unui drenaj bun al solului;
- tratamente cu fungicide specifice.
Produse recomandate
Cercosporioza produsa de Cercospora asparagi
Boala isi face aparitia in primaverile ploioase. Pe partile aeriene ale plantei apar pete ovale, de culoare gri-cafenie deliminate de tesutul sanatos printr-o bordura roscata. Daca umiditatea atmosferica ramane ridicata, petele se maresc si pot acoperi intreaga planta. In urma atacului, procesul de fotosinteza este incetinit, productia este redusa. In cazurile grave plantele isi pierd aparatul foliar.

Metode de prevenire si combatere:
- eliminarea plantelor afectate din cultura;
- strangerea si distrugerea resturilor vegetale;
- tratamente cu fungicide specifice.
Boala petelor mov produsa de Stemphilium vesicarium
Este una dintre cele mai pagubitoate boli ale sparanghelului. Pe lastarii tineri apar pete alunginte de culoare mov. Acestea determina aspectul patat al lastarilor, scazandu-le valoarea comerciala. Aparitia bolii este favorizata de vremea rece si umeda. Daca conditiile meteo sunt favorabile, pe tulpini si pe frunze apar pete maro scufudate in tesut. Aceastea se unesc si produc desfrunzirea plantei.

Metode de prevenire si combate:
- irigarea rationala;
- eliminarea plantelor afectate din cultura;
- tratamente cu fungicide specifice.
Produse recomandate
Principalii daunatori intalniti la sparanghel
Gandacul rosu al sparanghelului (Crioceris duodecimpunctata) si gandacul albastru al sparanghelului (Crioceris asparagi)
Acestia depun ponta pe partile aeriene ale plantei. Dupa eclozare, larvele produc rosaturi pe tulpina. Pe ranile produse se pot instala agenti patogeni, ce pot distruge intreaga cultura. Plantele sunt sensibile la atacul acestor daunatori in primi 2-3 ani de la plantare.

Metode de combatere:
- tratamente cu insecticide specifice.
Afidele
Sunt insecte de mici dimensiuni ce se hranesc cu sucul celular al plantelor. Acestea sunt in general specii polifage, ce ataca un numar foarte mare de plante. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe inflorescente sau pe lastarii tineri.

Metode de combatere:
- tratamente cu insecticide specifice;
- utilizarea capacanelor atractante.
Musca sparanghelului (Platyparea poeciloptera)
Datorita coloritului specific, aceste insecte sunt identificate usor in culturile de sparanghel. Adultii sunt activi in perioada cuprinsa intre aprilie si iulie. Femelele depun ouale in varful lastarilor tineri. Dupa eclozare, larvele rod galerii de hranire in interiorul lastarilor. In urma atacului, lastarii se deformeaza si putrezesc.

Combatere:
- tratamente cu insecticide specifice.