Tratamente, informatii Spanac, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta legumicola anuala, originara din Asia. Aceasta este cultivata pentru frunzele sale bogate in elemente nutritive. Frunzele contin hidrati de carbon, grasimi, vitamine (B1, B2, B6, C, E), fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, sodiu, fosfor, zinc. Spanacul este recomandat in alimentatia persoanelor ce sufera de hipertensiune arteriala, rahitism si anemie. Se recomanda consumarea sucului de spanac. Sub acesta forma, corpul uman asimileaza toate elemente nutrive ale acestei legume. Prin procesare (congelat, fiert) spanacul isi pierde o mare parte din proprietati.

Principalele boli ale spanacului sunt:

VIROZE:

spanac-virus1. Mozaicul castravetilor produs de Cucumber mosaic virus in spinach. Acest virus ataca majoritatea plantelor legumicole, inclusiv spanacul. Frunzele plantelor atacate prezinta pete galbui, de forma neregulata. Tesuturile afectate nu se mai dezvolta uniform. Acest lucru duce la deformarea frunzelor. In fazele avansate ale bolii, marginile frunzelor se ingalbenesc si se brunifica. Treptat planta se usuca si moare. In timpul vegetatie, virusul este transmis de afine. Pe timpul iernii virusul supravietuieste pe semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • utilizarea semintelor sanatoase provenite din surse sigure;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

MICOZE:

mana-spanac21. Mana spanacului produsa de ciuperca Peronospora spinaciae. Pe partea superioara a frunzelor apar pete de culoare galbena. Pe fata inferioara, in dreptul petelor, se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Pe vreme umeda si racoroasa, petele se extind si pot acoperi toata frunza. Tesuturile atacate, devin sfaramicioase si se desprind de pe planta. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile sub 24 grade Celsius si umiditatea ridicata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • asolamente corect (spanacul poate reveni pe acelasi teren dupa 3 ani);
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente chimice cu: Polyram DF, Ridomil, Merpan, Captan, Aliette;

2. Albumeala sau rugina alba, produsa de ciuperca Albugo candida. Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui de decolorare. Boala evolueaza, iar pe fata inferioara apar fructificatiile ciuperci, sub forma unor formatiuni circulare de culoare alba. Frunzele puternic atacate se usuca si cad.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • stangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente cu Ortiva 250 SC, Melody Compact 49 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Bravo 500 SC, Zeama Bordeleza;

antracnoza3. Antracnoza produsa de ciuperca Colletoreichum spinaciae. Pe frunzele plantelor atacate apar pete galbui sau albicioase. Daca conditiile de mediu sunt favorabile, petele se unesc si acopera suprafata frunzelor. Acestea se brunifica si treptat se desprind de pe planta. Daca temperatura si umiditatea au valori ridicate, boala poate distruge intreaga cultura. Pe timpul iernii, ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • asolamente corect (spanacul poate reveni pe acelasi teren dupa 1-2 ani);
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente chimice cu produsele recomandate prentru mana. Exemple: Polyram DF, Ridomil, Merpan, Captan, Aliette;

fuzarioza4. Fuzarioza (Fuzarium oxysporum f sp. spinaciae). Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea frunzelor mature. Boala evolueaza si in scurt timp intrega planta se ingalbeneste si moare. Daca se realizeaza o sectiune prin radacina, se observa o brunificare a vaselor conducatoare, care sunt astupate de miceliul ciupercii. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile mai mari de 27 grade Celsius si de seceta prelungita. Ciuperca rezista in sol, iar cand conditiile meteo permit, ataca plantele de cultura.

Masuri de prevenire si combatere:

 • mentinerea unei umiditati constante in sol;
 • rotatie corecta a culturilor (spanacul va reveni pe acelasi teren dupa trei ani);
 • tratamente chimice la sol cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

caderea-plantulelor5. Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de ciupercile din genul Phythium. Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor. Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
 • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru informatii despre dezinfectia semintelor si a solului click aici;
 • evitarea udarii in exces;
 • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG;

6. Patarea cafenie, produsa de ciuperca Cladosporium variabile. De obicei, aceasta boala apare doar in spatiile protejate, dar in anii favorabili isi poate face aparitia si in camp. Ciuperca ataca frunzele plantei si poate produce pierderi insemnate (75-100 %). Pe fata superioara a frunzelor apar pete galbene neregulate. Cu timpul, boala evolueaza, iar pe fata inferioara, in dreptul petelor, apare un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile afectate se usuca si se desprind de pe planta. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate, umiditate atmosferica ridicata si lipsa ventilatiei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate, din cultura;
 • aerisirea solarului;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu Dithane M 45, Bravo 500 SC, Topsin , Ortiva 250 SC;

Principalii daunatori ai spanacului sunt:

limaxLimaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Acesta perforeaza frunzele, distrugand aparatul foliar al plantei.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Apar primavara devreme si se hranesc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Combatere:

 

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa), Actara 25 WG;
 • utilizarea capcanelor atractante;

musculita-alba-spanacMusculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

purici-plantePurici de plante. Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de spanac, salata, varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara, Mospilan, Decis Mega EW 50, Kaiso Sorbie, Fury 10 EC;

musca-minieraMusca miniera (Liriomyza spp). Aceasta insecta se dezvolta preponderent in spatiile protejate, dar daca temperaturile permit, aceasta poate ataca culturile din camp. Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor.  Pe “ranile” provocate de aceasta insesecta se pot instala agenti fito-patogeni.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Confidor Energy, Mospilan, Actara, Laser 240 SC, Decis Mega EW 50;

musca-platulelorMusca plantulelor (Delia platura). Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate plantele legumicole. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar primavara devreme si depun ponta, in sol, in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele ataca semintele in curs de germinare, in care sapa galerii de hranire.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Confidor Energy, Mospilan, Actara, Laser 240 SC, Decis Mega EW 50;

acarieniAcarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

3 comentarii la “Tratamente, informatii Spanac, legume

 1. Buna ziua.Un erbicid pt spanac va rog sa imi spuneti.Spanacul are cam 6 frunzulite adevarate,este semanat de peste o luna jumatate,este in solar,si ca buruiana este o iarba care nu stiu cum se numeste,care apare la umezeala si se impinzesre repede,creata cu frunza mica.Multumesc.

 2. Am identificat buruiana care ma invadeaza in spanac.Se numeste RUCOINA,pot scapa de ia.Multumesc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor