Salata, informatii despre boli, daunatori si tratamente

Salata, informatii despre boli, daunatori si tratamente Comunitatea Botanistii

Salata verde (Lactuca sativa) este o planta legumicola, din familia Compositae. Este cultivata in camp si in spatiile protejate, indeosebi pentru frunzele sale, utilizate pentru prepararea salatelor tot timpul anului. Aceasta planta se preteaza foarte bine si pentru cultura hidroponica. In prezent, pe piata se gaseste o mare varietate de soiuri si hibrizi. Cele mai apreciate sunt salata creata, salata iceberg si cea pentru capatana. Aceasta planta se cultiva in toate zonele tarii, fiind printre primele legume comercializate primavara.

Principalele boli intalnite la salata

VIROZE
Mozaicul salatei produs de Lettuce mosaic virus

Pe plantele atacate se observa pete de decolorare pe tesuturile dintre nervuri. Acestea dau plantei un aspect mozaicat. In caz de atac sever, aceste simptome sunt insotite de gofrari sau chiar arsuri. Plantele raman mici si nu formeaza capatani. Virusul este transmis prin diferite specii de afide dar si prin semintele infectate.

virus-salata
Masuri de prevenire si combatere:
  • folosirea semintelor neinfectate;
  • distrugerea buruienilor din cultura pentru limitarea populatiei de afide;
  • aplicarea de insecticide specifice pentru a tine sub control populatia de afide.
MICOZE
Mana salatei produsa de Bremia lactuceae

Boala isi face aparitia pe frunzele bazale, din apropierea solului. Pe frunze apar pete mari, cu aspect sticlos iar pe fata inferioara apare un puf fin, albicios, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. In caz de atac sever, boala poate determina putrezirea intregii plante. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile cuprinse intre 15 si 17℃ si de umiditatea atmosferica ridicata. Transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte etc). Boala poate sa apara si in stadiul de rasad.

mana-salata
Masuri de prevenire si combatere:
  • distrungerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • respectarea schemelor de plantare si efecturarea raririi plantelor;
  • combaterea buruienilor pentru a favoriza circulatia aerului;
  • tratamente cu fungicide preventive incepand in faza de rasad si in perioadele propice aparitiei acestei boli.

Produse recomandate

Fainarea produsa de Erysiphe cichoracearum

Pe partea superioara a frunzelor isi face aparitia o pasla alba, foarte fina, iar pe masura ce boala evolueaza, pasla devine cenusie si prafoasa. Frunzele atacate se decoloreaza si isi pierd luciul. In final, tesuturile aflate sub pasla miceliana se usuca si se desprind de planta. Ciuperca ataca planta in conditii de umiditate ridicata si insolatie slaba (innorat). Transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte etc). Boala rezista pe timpul iernii pe resturile vegetale ramase pe teren.

fainare salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Septorioza produsa de Septoria lactucae

Pe frunzele bazale apar pete galbene, care se brunifica. Pe masura ce boala evolueaza, in mijlocul petelor apare un miceliu albicios, insotit de o multitudine de puncte mici si negre. Septorioza poate ataca toate organele plantei. Boala se transmite prin sporii transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte etc). Boala se transmite de la un an la altul prin seminte sau prin resturile vegetale infectate, ramase pe teren dupa desfiintarea culturii.

septorioza-salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • folosirea semintelor certificate, libere de boli;
  • tratamente cu fungicide specifice pentru prevenire si tratare.

Produse recomandate

Fuzarioza produsa de Fusarium spp.

Simptomele initiale sunt reprezentate de ofilirea frunzelor inferioare, de multe ori pe o parte a plantei. Frunzele atacate se brunifica si cad, iar in timp se ofileste intreaga planta. Daca se realizeaza o sectiune prin radacina plantei, se observa brunificarea vaselor conducatoare. Ciuperca patrunde in radacina si blocheaza vasele conducatoare ale plantei.

fuzarioza-salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de samanta sanatoasa si certificata;
  • eliminarea si distrugerea plantelor bolnave din cultura;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Caderea plantulelor produsa de Phytium spp

In zona coletului tinerelor plantute apare o zona brunificata iar la scurt timp rasadurile manifesta simptomul de cadere. Caracteristic acestei boli este atacul in vetre.

caderea-plantulelor

Masuri de prevenire si combatere:

  • evitarea udarii in exces;
  • aerisirea regulata a rasadnitelor, pentru reglarea umiditatii aerului;
  • utilizarea de substrat liber de boli si daunatori sau aplicarea dezinfectiei inainte de semanare;
  • utilizarea semintelor certificate sau aplicarea tratamentelor specifice;
  • tratamente preventive si curative.

Produse recomandate

Putregaiul alb al salatei produs de Sclerotinia sclerotiorum

Plantele atacate prezinta simptome de ingalbenire si ofilire. Atacul evolueaza pe partea inferioara a tulpinii, unde apar zone de culoarea alb sau galben deschis, care ulterior devin brune. Pe zonele afectate se dezvolta sclerotii ciupercii, ce asigura transmiterea de la un an la altul.

putregaiul-alb

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • fertilizarea echilibrata;
  • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Boala isi face aparitia in conditii de umiditate ridicata si vreme innorata (nebulozitate). Zonele atacate se decoloreaza si se brunifica iar pe masura ce boala evolueaza, pe zonele afectate apare un mucegai cenusiu, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

putregaiul-cenusiu

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • fertilizare rationala;
  • aerisirea regulata a spetiilor protejate;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Antracnoza salatei produsa de Microdochium panattonianum

Pe frunzele exterioare apar pete umede, de culoare cafenie. Boala evolueaza, iar petele se maresc si devin circulare, marginite de un halou maro. Tesuturile afectate se scufunda, dar nu se desprind de pe planta. Boala produce deformarea plantei, iar in caz de atac sever frunzele nu pot fi consumate.

antracnoza-salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Principalii daunatori intalniti la salata

Limaxul

Este o specie polifaga, ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie etc. Produce pagube mari in culturile de legume, perforand frunzele, iar in “capatana’’ sapa cavitati adanci.

limax

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente cu moluscocide specifice.

Produse recomandate

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, determinand stagnarea si ingalbenirea planetelor.

afide-salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • combaterea buruienilor;
  • tratamente cu insecticide specifice;
  • utilizarea capcanelor atractante.

Produse recomandate

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.

musculita-salata

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
  • dezinfectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • tratamente cu insecticide specifice;
  • utilizarea capcanelor atractante.

Produse recomandate

Purici de plante

Adultii apar primavara devreme, iar dupa ce se hranesc depun ponta in sol, langa plantele de varza, conopida, gulie, salata etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit.

purici

Metode de combatere:

  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Musca miniera (Liriomyza spp)

Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze, sub forma unor galerii miniere insa atacul nu produce pagube insemnata in cele mai multe cazuri.

musca-miniera

Metode de combatere:

  • tratamente cu insecticicde specifice.

Produse recomandate

  • Discuții pe teme similare

    Baicu
    30 septembrie 2017
    Buna seara ! Am pus rasadul de salata verde, are 1 cm inaltime si doua frunze. Insa are ciupituri (mancat) pe frunze. Nu am vazut nici.o ganganie prin el. De la ce o fi?
    0
    1
    Trimite
    Pomacu Tomel
    22 decembrie 2016
    Boala la salata verde cu frunze negre Comunitatea Botanistii
    Cu ce tratez de boala salata ? Am atasat o imagine cu planta afectata.
    0
    5
    Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile