Tratamente, informatii Ridichi, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Ridichea (Raphanus sativus) este o leguma cultivata preponderent in zonele temperate pentru radacina ei suculenta si bulboasa. Planta este foarte populara in Europa, in special in zonele reci, datorita capacitatii sale de pastrare. Nu se cunoaste locul exact de unde a fost introdusa si cultivata pentru prima data, poate fi: Afganistan, Pakistan sau regiunea Mediteranei. Inaintea de introducerea cartofului in cultura, ridichiile erau un important aliment pentru europeni. Cele mai cultivate soiuri sunt ridichea de luna, ridichea alba de vara si ridichea neagra de iarna.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

mosaic-virusMozaicul conopidei (Couliflower mosaic virus). Frunzele plantelor atacate prezinta o decolorare, o transparenta a nervurilor, urmata de ingalbenirea tesuturilor dintre nervuri. Frunzele au un aspect gofrat, cu marginile rasucite spre fata superioara. Rasadurile afectate raman mici, iar plantele mature au productii scazute. Aceasta boala ataca toate plantele din familia Brassicaceae. Pe frunzele de conopida pot aparea si inele clorotice (decolorate). Virusul se transmite de la un an la altul prin seminte infectate, iar in vegetatie transmiterea este realizata de catre insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoasa si certificata;
 • scoaterea si distrugerea din cultura a plantelor care prezinta simptomele bolii;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia insectelor;

BACTERIOZE:

patare-bacterianaPatarea bacteriana a frunzelor este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. maculicola. Infectia se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale frunzelor a unor pete mici, intunecate si umede. Aceste pete raman de obicei mici, dar se pot extinde daca sunt conditii favorabile. In cazul petelor mai vechi poate aparea uneori o bordura de culoare purpurie. Infectiile severe pot duce la caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea udarii prin aspersiune;
 • utilizarea de seminte sau rasaduri sanatoase;
 • tratamente cu Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Acrobat MZ 90-600 WP, Funguran OH 50 WP, Compernico Hi Bio;

mana-ridichiMana produsa de ciuperca Peronospora brassicae. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de culoare galbena, neregulate, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara a funzelor, se observa un puf de culoare cenusie. In perioada de vegetatie mana se raspandeste foarte usor cu ajutorul vantului, iar conditiile de umiditate ridicata favorizeaza extinderea ei mai rapid. Ciuperca ataca si organele subterane ale plantei. Pe radacini apar pete mari, circulare, de culoare neagra. In final, toata planta este distrusa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea de soiuri rezistente;
 • indepartarea din cultura a plantelor atacate;
 • tratamente cu fungicide in perioada de vegetatie: Acrobat MZ 90-600 WP, Polyram DF; Equation Pro, Ridomil Gold MZ 68 WG, Aliette.

rugina-alba2Albumeala cruciferelor sau rugina alba, produsa de ciuperca Albugo candida. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatiile  ciupercii (de culoare alba, care initial este acoperita de epiderma). Frunzele infectate sever se usuca si cad. Pe tulpina atacul se caracterizeaza printr-o crestere deformata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • stangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente cu Ortiva 250 SC, Melody Compact 49 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Bravo 500 SC, Zeama Bordeleza;

fuzariozaOfilirea fuzariana, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Simptomele initiale sunt reprezentate de ofilirea frunzelor inferioare, de multe ori pe o parte a plantei. Frunzele atacate se brunifica si cad, iar cu timpul se ofileste intreaga planta. Ciuperca infunda tesuturile conducatoare ale plantei. Radacina nu se mai dezvolta, iar in final putrezeste.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoase si certificata;
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

alternariozaAlternarioza produsa de ciuperca Alternaria brassicae. Pe frunze apar pete circulare, de culoare bruna. Petele evolueaza, se maresc si sunt inconjurate de o bordura galbena. Tesuturile afectate se usuca si sunt luate de vant. Pe petiolul frunzelor pot aparea pete asemanatoare. Boala favorizeaza aparitia unor putregaiuri de natura fungica sau bacteriana.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor(ridichiile pot reveni pe acelasi teren dupa 1-2 ani);
 • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie click aici;
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu: Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF;

hernia-radacinilorHernia radacinilor produsa de ciuperca Plasmodiophora brassicae. Este o boala usor de recunoscut datorita simptomelor care apar pe frunze si pe radacina. Simptomele aeriene sunt reprezentate de piticirea plantelor, ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora. Pe radacini boala se manifesta prin aparitia unor umflaturi sau strangulari, indicand un sistem radicular disfunctional. Boala se poate instala inca din faza de rasad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea rasadurilor inainte de plantare;
 • la plantare se aleg terenuri usor alcalin (terenurile se pot amenda cu hidroxid de calciu (var stins), pentru a corecta pH-ul);
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • rotatie corecta (conopida poate revenii pe acelasi teren dupa 3-4 ani);

Principalii daunatori sunt:

afide-ridichiAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, pe inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC, Mospilan 20 SG, Actara, Confidor Energy;
 • utilizarea capacanelor atractante;

musculita-albaMusculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad. Acesta insecta apare in camp numai in perioada de vara.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

buha-verzeiBuha verzei (Mamestra brassicae). Buha verzei este un daunator polifag, ataca ridichiile, varza, conopida, gulia si alte crucifere cultivate si spontane. Omizile se localizeaza in partea inferioara a funzelor, pe care le rod

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega EW 50, Fury 10 EC, Kaiso Sorbie, Novadim Progress, Mospilan 20 SG;

fluturele-alb-al-verzeiFluturele alb al verzei (Pieris brassicae) Larvele fluturelui alb al verzei ataca conopida, gulia, ridichea, varza si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile. Acesta ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega EW 50, Fury 10 CE , Pyrinex Quick, Affirm, Laser 240 SC;

Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp) Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit. Acestia ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara, Mospilan, Decis Mega EW 50, Kaiso Sorbie, Fury 10 EC;

limax-cenusiuLimaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele si roade partile aeriene ale plantei. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

molia-verzei-adultMolia verzei (Plutella xilostella) are mai multe generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa in sol sau pe diferite resturi de plante. Adultii depun ponta pe partea inferioara a frunzelor. Larvele rod epiderma si parenchimul, iar frunzele au un aspect plumburiu. Aceasta ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Metode de combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • stragerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Fury 10 EC, Laser 240 SC, Kaiso Sorbie 5 WG, Decis Meg EW 50;

musca-ridichiilorMusca ridichiilor (Delia floralis) are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta pe sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor. Larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. In caz de atac puternic, poate distruge plantele atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • efectuarea corecta a araturii de toamna;
 • tratamente in timpul vegetatie cu : Decis Mega 50, Confidor Energy, Calypso 480 SC, Karate Zeon 50 CS;

Larva carabus de maiCarabusul de mai (Melolontha melolontha) este o specie polifaga si are o generatie la 3-4 ani. Larvele se dezvolta in sol si ataca organele subterane ale plantelor, hranindu-se cu radacinile plantei. Adultii nu sunt periculosi pentru cultura ridichiilor.

Combatere:

 • tratamente chimice cu unul din produsele: Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW, Actara 25 WG, Confidor Energy, Fastac Active;

agriotes-spp-larvaViermi sarma (Agriotes spp.) sunt larvele gandacilor pocnitori. Larvele sunt polifage, hranaduse cu organele subterane ale plantelor de cultura. Ele prefera radacinoasele, tuberculiferele si cerealele. Acestia sapa galerii in radacina si se granesc cu continutul ei. Pe organele afectate se pot instala o serie de agenti fito-patogeni.

Combatere:

 • utilizarea semintelor tratate;
 • strangerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • efectuarea corecta a lucrarilor agrotehnice;
 • tratamente chimice la sol cu Force 1.5 G;

coropistinaCoropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) este o specie polifaga raspandita pe tot teritoriul tarii noastre. Aceasta ataca organele subterane ale plantelor. In radacini produce galerii si rosaturi.

Combatere:

 • tratamente chimice la sol. Exemple de produse: Corocid Forte

4 comentarii la “Tratamente, informatii Ridichi, legume

 1. Buna ziua….am pus de curand ridichi de luna IRENE,am observat ca la maturitate nu li s-au dezvoltat capatanile,avand doar radacini intinse rosii …imi pute-ti spune care ar fi cauza,este o specie de ridichi care se face pana la o anumita perioada de timp sau gresesc eu undeva????? multumesc

 2. Buna ziua……am observat la ridichi viermi sirma,si nu stiu cum as putea scapa de ei .

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor