Tratamente, informatii Patrunjel, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Patrunjelul (Petroselinum crispum) face parte din familia Apiaceae (umbelifere) si este una din cele mai populare plante culinare din lume. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardeiul iute, lupta impotriva unor numeroase boli. Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Patrunjelul este original din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau pentru impodobirea invingatorilor din concursurile sportive si pentru decorarea mormintelor. Desi este inca incert cand si unde a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul mediu, in Europa.

Principalele boli sunt:

BACTERIOZE:

patarea bacateriana-21. Patarea bacteriană produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae. Boala isi face aparitia prin ingalbenirea si piticirea plantei. Boala evolueaza si pe frunze apar pete neregulate, de culoare cafenie. Pe petiolul funzelor apar pete alungite maronii. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, pe zonele afectate aparte o masa mugilaginoasa, galbuie, ce reprezinta exudatul bacterian. Boala este transmisa de vectori (apa, vant, animale, oameni, unelte, etc.) care transporta exudatul bacterian pe plantele sanatoase.
Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate;
 • practicarea unui asolament rational al culturilor;
 • tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Zeama Bordeleza;

VIROZE:

fainare-patrunjel1. Fainarea produsa de Erysiphe umbelliferarum. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si de seceta. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unui strat alb (miceliu) pe suprafata frunzelor. Frunzele atacate se ingalbenesc si incep sa se ofileasca. Boala evolueaza, iar stratul alb de pe suprafata frunzelor define ceniusiu si prafos. In caz de atac sever, tesuturile aflate sub stratul prafos, se usuca. Planta devine sensibila la alte boli si la daunatori.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • folosirea de samanta sanatoasa;
 • distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  tratamente chimice cu Topas 100 EC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Systhane Plus 24 E;

septorioza-patrunjel2. Septorioza produsa de Septoria petroselini. Pe frunze apar pete cu forme neregulate, de culoare cenusiu-galbui, incojurate de o bordura brune. Petele evolueaza, si devin albicioase. In interiorul petelor apar niste puncte mici si negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si umiditate atmosferica ridicata. Boala se transmite prin sporii ciupercii si rezista pe timpul iernii pe resturile vegetale si pe samanta infestata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • folosirea de samanta sanatoasa;
 • distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  tratamente chimice cu  Polyram DF, Captan 80 WDG, Merpan 50 WP, Dithane M 45, Folpan 80 WDG.

alternarioza3. Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria dauci. Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare bruna, inconjurate de o zona galbena. In caz de atac sever, frunzele sunt uscate complet. Ca urmare, cultura da impresia ca ar fi fost arsa. Ciuperca ataca prima data frunzele batrane, iar apoi se extinde si pe frunzele tinere. Intr-un final, foliajul plantei este ditruns in totalitate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale afectate de boala;
 • tratamente chimice cu Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF;

 Principalii daunatori sunt:

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/12 l apa), Actara 25 WG;
 • utilizarea capcanelor atractante;

plostina-vargataPlosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma Lineatus) este o specie monovoltina, ierneaza ca adult in frunzarul padurilor, livezilor sau pe resturile vegetale de pe suprafata solului. Larvele si adultii ataca plantele determinand distrugerea lastarilor floriferi, avortarea florilor  sau impiedica dezvoltarea plantelor.

Metode de combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • tratamente chimice cu Actara 25 WG, Faster 10 CE, Decis Meg EW 50, Pyrinex Quick, Kaiso Sorbie;

plosnita-umbeliferelor222Plosnita umbeliferelor (Coreus marginatus) are o generatie pe an si ierneaza ca adult in litiere sau in paduri. Este o specie polifaga si poate ataca floarea soarelui, tutun sau cartof. Poate ataca toate organele plantei. In caz de atac sever, produce sistavirea semitnelor, uscarea frunzelor si impiedica dezvoltarea plantei.

Metode de combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • tratamente chimice cu Actara 25 WG, Faster 10 CE, Decis Meg EW 50, Pyrinex Quick, Kaiso Sorbie;

limax-cenusiuLimaxul cenusiu (Deroceras Agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele, roade petiul si poate ataca zona coletului. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

 

4 comentarii la “Tratamente, informatii Patrunjel, legume

 1. Vreau sa va intreb daca exista erbicid postemergent pt patrunjel in vegetatatie. Va multumesc.

  • Din pacate, nu cunoastem nici un erbicid pentru patrunjel.

  • Cauta substanta activa linuron sau prometrin pt buruieni dicotiledonate si Quizalafop pt buruieni monocotiledonate.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor