Tratamente, informatii Morcov, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Morcovul (Daucus carota) este o planta din familia Apiaceae (umbelifere), cultivata pentru radacina sa ingrosata. Este o planta bienala: in primul an formeaza radacina ingrosata, unde se inmagazineaza substantele de rezerva. In al doilea an, planta infloreste si produce seminte. Cele mai mari tari cultivatoare de morcov sunt China (45 % din productia globala),  S.U.A. si Rusia.

Un singur morcov poate acoperi o mare parte din necesarul zilnic de vitamine si minerale. Acesta contine carbohidrati, fibre, beta-caroten, zaharuri, proteine, sodiu.  Este considerat cea mai calitativa leguma din punct de vedere nutritional. Morcovul are actiune anti-anemica, fluidizeaza lichidul produs de fiere, este regenerant si detoxifiant si are o actiune reglatoare si cicatrizanta asupra intestinului.

Principalele boli sunt:

BACTERIOZE:

erwinia1. Putregaiul umed produs de bacteria Erwinia carotovora subsp. carotovora. Tesutul atacat se transforma într-o masă mucilaginoasă, în timp ce epiderma rămâne de obicei intacta. Putrezirea este insotita de un miros neplacut produs de dezvoltarea secundara a bacteriilor. Atacurile putregaiului umed se produc rar în câmp şi de obicei, sunt asociate condiţiilor de umiditate excesivă. În mai multe cazuri, infecţia devine evidentă numai în timpul transportării şi depozitării.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente imediat dupa aparitia bolii cu Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Zeama Bordeleza.

patarea bacteriana2. Pătarea bacteriană produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae. Boala isi face aparitia prin ingalbenirea si piticirea plantei. Boala evolueaza, iar pe frunze apar pete neregulate, de culoare cafenie. Pe petiolul funzelor apar pete alungite maronii.
Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate;
 • practicarea unui asolament rational al culturilor;
 • tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Zeama Bordeleza.

MICOZE:

alternarioza-morcov1. Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria dauci. Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare bruna, ingradita de o zonă galbena, care conduc ulterior, în cazurile severe, la moartea ţesuturilor şi la uscarea completă a foliolelor. Ca urmare, cultura da impresia că ar fi fost arsa. Frunzele batrane sunt atacate primele, fiind mai sensibile la alternarioza decat frunzele tinere. Radacina, ramane în general, neafectata. Frunzele infectate vor cadea usor, cauzand probleme recoltarii mecanizate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF;

putregai-cenusiu2. Putregaiul cenuşiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Atacul este prezent in anii cu precipitatii abundente. Prima simptoma evidenta este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpinile, radacina si frunzele tinere). Daca umiditatea ramane ridicate pe o perioada lunga de timp (cateva zile), pe tesuturile afectate apar fructificatiile ciupercii. In cazul morcovului, boala se instaleaza si in depozit.
Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • sortarea radacinilor inainte de depozitare;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

fainare-morcovi3. Făinarea produsa de ciuperca Erysiphe umbeliferarum. Fainarea apare pe vreme secetoasa si calda. Frunzele plantelor atacate sunt acoperite de un miceliu alb, prafos. Daca conditiile climatice sunt favorabile, tesuturile afectate se necrozeaza. La sfarsitul vegetatiei, miceliul isi schimba culoare devenind cenusiu. Pe micelium apar puncte mici si negre, reprezentand fructificatiile ciupercii. In timpul vegetatie, ciuperca se transmite prin spori, iar de la un an la altul prin fructificatiile ce rezista pe resturile vegetale.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoasa;
 • distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Topas 100 EC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Systhane Plus 24 E;

fuzarioza 4. Putregaiul uscat produs de ciuperca Fusarium avenaceum. Fusarium cauzeaza putregaiul uscat, in general intre baza frunzelor si partea superioara a radacinii morcovului. Zonele afectate incep sa se usuce si capata o culoare maronie. Pe masura ce atacul progreseaza, parţile afectate se usuca şi se întaresc. In conditii de umiditate, pe suprafata acestora se dezvolta un miceliu de culoare roz. De obicei, putregaiul incepe in zona coletului, dar poate aparea si pe radacina.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea si arderea resturilor dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

putregaiul-alb-morcov5. Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Boala este frecvent intalnita in culturile de radacinoase, dar cele mai mari pagube sunt semnalate in depozite. Daca depozitarea este realizata necorespunzator, pierderile pot ajunge la 25 %. Atacul incape in camp, partea bazala a plantelor este acoperita cu un puf alb. Daca conditiile meteo sunt optime (vreme calda si umeda), plantele sunt distruse in totalitate. In depozit, pe radacinile ranite se dezvolta un miceliu alb-cenusii. Pe acest miceliu se dezvolta fructificatiile ciupercii, reprezentate de scleroti. In depozit boala se transmite prin contact direct. Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatie corecta a culturilor;
 • depozitarea in conditii optime;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SC, Switch 625 WG, Rovral 500 SC, Orius 25 EW;

mana-morcov6. Mana produsa de ciuperca Phytophthora porri. O infectie cu Phytophtora se manifesta pe radacini sub forma unor benzi umede de culoare neagra-maronie. Tesutul afectat capata consistenta cauciucului sau se înmoaie. Semnele infectiei pot aparea uneori in camp, dar in cele mai multe cazuri simptomele sunt inca vizibile imediat după recoltare. Boala continua sa se dezvolte chiar si in depozit, la temperaturi scazute. In conditii de umiditate, se dezvolta un mucegai alb si dens. Mana radacinilor este asociată cu o drenare deficitara a solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • irigare rationala;
 • evitarea terenurilor cu umiditate excesiva;
 • tratamente chimice cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG.

cercosporioza7. Cercosporioza este produsa de Cercospora carotae. Ciuperca ataca numeroase parti ale plantei. Atacul se manifesta la inceput pe frunzele tinere. Pe acestea apar pete mici, neregulate. Petele se dezvolta si sunt incojurate de un halou deschis la culoare. Frunzele se ofilesc si se usuca. Bola se poate confunda usor cu atacul unor bacterii.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • rotatia culturilor;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • adunarea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • combaterea buruienilor;
 • tratamente chimice cu Ortiva 250 SC, Bravo 500 SC, Topsin 500 SC, Score 250 EC;

Principalii daunatori ai morcovului sunt:

nematoziNematodul galicol al radacinilor de morcov (Meloidogyne Hapla). Dezvolta 1-3 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou in resturile vegetale sau in sol. Este o specie polifaga si ataca peste 350 de specii diferite de plante. Nematodul se stabileste in radacinile principale ale plantei. In urma atacului are loc o ramificare excesiva a radacinii principale. Acest fenomen este considerat o reactie de aparare a plantei. Astfel, radacinile se deformeaza si isi pierd aspectul comercial.

Metode de combatere:

 • tratamente la sol cu Force 1.5 G sau Basamid granule;

 

limaxLimaxul cenusiu (Deroceras Agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele, iar in inflorescente sapa cavitati adanci. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

plostina-vargataPlosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma Lineatus) este o specie monovoltina, ierneaza ca adult in frunzarul padurilor, livezilor sau pe resturile vegetale de pe suprafata solului. Larvele si adultii ataca plantele determinand distrugerea lastarilor floriferi, avortarea florilor sau impiedica dezvoltarea plantelor.

Metode de combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • tratamente chimice cu Actara 25 WG, Faster 10 CE, Decis Meg EW 50, Pyrinex Quick, Kaiso Sorbie;

Plosnita umbeliferelor (Coreus marginatus) are o generatie pe an si ierneaza ca adult in litiere sau in paduri. Este o specie polifaga si poate ataca floarea soarelui, tutun sau cartof. Poate ataca toate organele plantei. In caz de atac sever, produce sistavirea semintelor, uscarea frunzelor si impiedica dezvoltarea plantei.

Metode de combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • tratamente chimice cu Actara 25 WG, Faster 10 CE, Decis Meg EW 50, Pyrinex Quick, Kaiso Sorbie;

afide Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/12 l apa), Actara 25 WG;
 • utilizarea capcanelor atractante;

gargarita-morcovuluiGargarita morcovului (Liparus coronatus) dezvolta o generatie si pe an si ierneaza in stadiul de larva matura in sol. Adultii depun ponta pe radacini. Larvele sapa galerii de hranire in radacinile de morcov. Tesuturile atacate se necrozeaza , iar radacinile isi pierd apectul comercial.

Metode de combatere:

 • rotatia culturilor;
 • aratura adanca;
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • tratamente chimice cu : tratamente cu in vegetatie cu Decis Mega EW 50, Mavrik 2 F, Fastac Active, Reldan 22 EC sau tratament in depozite cu K-Obiol;

molia-morcovuluiMolia morcovului (Aethes williana). Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva matura in sol, in radacinile de morcov sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in interiorul tulpinilor si sapa galerii in zona coletului si apoi in radacini. In ranile provocate de larve se instaleaza agenti patogeni ce provoaca putrezirea radacinilor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega EW 50, Fury 10 EC, Kaiso Sorbie, Novadim Progress, Mospilan 20 SG;

Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica) are o generatie pe an si ierneaza in radacinile de morcov, pastarnac, etc. Femelele depun ponta in sol, in apropierea radacinilor. Dupa eclozare, larvele patrund in radacini, unde sapa galerii in cilindrul central. Ca urmare a atacului, radacinile putrezesc. In cazul atacurilor severe, cultura poate fi afectata in proportie de 40 %.

Metode de combatere:

 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • rotatie corecta a culturilor;
 • aplicarea urmatorelor produse la aparitia adultilor cu Decis mega EW 50, Faster 10 CE,  Kaiso Sorbie, Mavrik 2 F, Pyrinex Quick.

Musca mocovului (Chamaepsila rosae). Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza ca pupa pe resturile vegetale de la suprafata solului. Femelele depun ponta in sol in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele patrund in radacini, unde sapa galerii de hranire. Plantele atacate mor sau dezvolta radacini mici, ce nu se pot consuma. In ranile produse de larve se pot instala microorganisme ce produc putrezirea tesuturilor.

Metode de combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • tratamente in timpul vegetatie cu : Decis Mega 50, Confidor Energy, Calypso 480 SC, Karate Zeon 50 CS;

40 de comentarii la “Tratamente, informatii Morcov, legume

 1. toate articolele sunt foarte bune si m-au ajutat enorm.va multumesc ca existati ! as dori sa stiu preturi la transport acasa pentru comenzi on line sau daca aveti punct de lucru in cluj napoca.va multumesc anticipat

 2. cu ce erbicid combat buruienile (stir,grasnita,etc.) din cultura de morcov?

  • Pentru combaterea buruienilor se pot folosi erbicidele Dual Gold, Pendigan, care se aplica preemergent inainate de semanat.

 3. Morcovi sunt gauriti si au niste viermisori mici albi. Cum si cu ce se poate da pentru a avea morcovi sanatosi?

  • Pentru a nu mai aparea acesti viermi in radacinile de morcov este bine sa faceti un tratament la nivelul solului inainte de semanarea morcovului cu Nemathorin sau in timpul vegetatiei cu Decis, Calypso.

 4. pe frunzele culturii de morcov sunt aparute niste afide, niste insecte mici negre ca si puricii, oare ce sunt si cu ce ma sfatuiti sa ii inlatur?

 5. Buna ziua.am si eu un lamai la ghiveci si am observat de curand niste (paduchi)… la nivelul solului si cand incercam sa ii prind intrau prin pamant..cineva mi a spus ca ar fi musca neagra la nivelul solului…si pe dosul frunzelor niste puncte maronii…am am cumparat actra 25 de 1,5 g si mi a dat si karate..intrebarea este cum sa le folosesc si in ce cantitate de apa….am citit ca prin pulverizare pt frunze…dar pt cei din pamant???multumesc din suflet

  • Actara se dizolva 1.5 gr in 7.5 l apa si se pulverizeaza pe frunzele lamaiului, iar Karate Zeon se dizolva o fiola de 2 ml in 10 l apa si la fel se pulverizeaza. Tratamentele se pot face alternativ cu cele 2 solutii la distanta de 7 zile intre ele. Musculitele din sol mor in contact cu solutia pulverizata pe frunze.

 6. buna ziua! nu se dezvolta prea bine cultura d emorcov ,stagneaza.radacina lunga si nu s eingroasa .a f semanat pe 10 martie si in aprilie pe 5/7 era iesit in 2 frunze.

  • Ingrosarea radacinii incepe la 40-60 zile de la germinare, cand plantele au 6-7 frunze in rozeta si dureaza pana la 90-180 zile. Pentru cresterea si depunerea substantelor de rezerva sunt necesare 18-20 grade C. Depasirea temperaturilor de 24 grade in sol determina formarea unor radacini scurte si groase, bogate in caroten, in timp ce sub 13 grade radacinile cresc lungi si subtiri fiind slab colorate.

 7. Buna ziua!de vreo saptamina,frunzele morcovuluii sauingalbenit.au stropit cu topas,si fastac si zeama bordeleza.ei sint cam desi ,spre f desi,si pamintul miroase a mucegai,iar pe morcov,se vede mucegaiul alb.de rarit nu am cum ca sint vreo 50 arii.e posibil sa fie de laapamulta ,picurare si apoi au venit si ploile ..!ce as putea face,tratament?multumesc mult!

 8. Am o intrebare… ~~~ !! Cand sameni pe strat , salata, spanac, morcovi, etc, cu ce erbicid trebuie sa dai ca sa nu mai creasca buruiana?????????

 9. Buna.. Am o intrebare !! Daca eu am o tufa si vreau ca buruiana foarte greu de scos din pamant si foarte deasa cu ce pot stropi tufa sau prin tufa ca sa ajunga pana pe buruiana , dar ca planta sa nu se usuce numai buruiana. Ma refer in perioada de vegetatie!

 10. multumim pt sfaturile utile. Cand se poate incepe tratarea morcovului cu decis, calypso………impotriva viermilor?, fiind semanat deja. Multumesc.

 11. -tom,m-ai bagat in ceata!La insamantarea morcovului,nemathorin se incorporeaza sau nu?

  • Indicat ar fi sa il aplicati la plantarea morcovului. Dar il puteti aplica si dupa plantare, pe pamant, doar ca va fi necesar sa udati din abundenta pentru a se infiltra insecticidul in sol.

 12. Buna seara, ma intereseaza si pe mine ceva punctual:acum,in martie cu ce as putea trata pamantul acolo unde as semana morcov (mancat anul trecut de viermisori albi) si unde as semana fasole verde si anul trecut am semanat in 4 randuri (cca 1 luna) si nu am mai gasit nici o boaba pusa.Mentionez ca in fiecare gropita am pus 5-6 boabe si dupa o asteptare de zile bune cand trebua sa apara rasadul,am sapat sa vad ce se intampla si de fiecare data nu mai exista nici o boaba.Le manca ceva dar nu am descoperit ce.Deci,dupa ce tratez cu ce-mi spuneti dvoastra, la cate zile pot semana fara sa fie afectata samanta?Cu deosebita stima,mentionez ca am o gradinita mica si sunt novice in gradinarit.

 13. Buna am nevoie de samanta de morcov romanesc certificata pentru 1ha daca ma poate ajuta cineva cu vreo idee multumesc

 14. Cu ce sa stropesc patrunjelul pentru a obtine VERDELE ALA ACCENTUAT(spre negru ) ???(ma refer ca si foliar )

 15. Ce soi de samanta de morcov si patrunjel sa folosesc intr-un sol argilos? Am gunoi de grajd din anul trecut. Pot sa-l folosesc acum, cand voi planta morcovul si patrunjelul? Sunt plante la care nu se poate pune in sol gunoi de grajd?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor