Tratamente, informatii Mazare, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Mazarea (Pisum sativum) este o planta anuala ierboasa, ce face parte din familia Fabaceae (leguminoase).  Este cultivata pentru boabele verzi, care se folosesc pentru pentru prepararea diferitelor specialitati culinare. Mazarea este originara din Asia Centrala si Orientul Apropiat. Aceasta contine lipide, sodiu, potasiu, carbohidrati, proteine, calciu, fier, magneziu si vitaminte (A, D, C, B-12, B6). Datorita proprietatilor sale deosebite, este recomandata in alimentatia persoanelor ce sufera de obezitate, afectiuni cardiace, si afectiuni ale articulatiilor.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

virus-mazare1. Mozaicul mazarii produs de Pea enation mosaic virus. Pe frunzele afectate se pot observa dungi de culoare verde inchis, cu nuante verzi deschis. Aceste pete determina aspectul mozaicat al frunzei. Plantele infestate sunt piticite, puternic ramificate, iar frunzele sunt mici si incretite. Virusul are un cerc larg de plante gazda. Acestea sunt: bobul, lintea, nautul, lupinul, latirul si mazarea.

Masuri de prevenire si combatere:

 • izolare spatiala fata de celelalte culturi de leguminoase;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

 

BACTERIOZE:

bacterioza-mazare1. Arsura bacteriana a mazarii produsa de (Pseudomonas syringae pv pisi). Pe frunzele bazale apar pete colturoase, mici, cu aspect umed. Pe tumpini aceste pete alungite, maslinii, se unesc si dau nastere unor unor dungi brune. Infectiile timpurii pot determina uscarea florilor sau a pastailor. Pe toate zonele afectate (pe timp umed) apare exudatul bacterian, sub forma unei picaturi mucilaginose de culoare galbuie. Transmiterea este asigurata de catre vectori (apa, aer, oameni, utililaje, etc) care trasporta exudatul bacterian pe alte plante. Bacteria se transmite de la an la altul prin samanta infectata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • dezinfectia semintelor. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici.
 • tratamente chimice cu Champ 77 WG, Zeama bordeleza, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio;

MICOZE:

mana1. Mana este produsa de ciuperca Peronospora pisi. Boala se manifesta pe frunzele bazale, prin aparitia unor pete galbui pe partea superioara a frunzelor. Pe partea inferioara a frunzei se formeaza un puf cenusiu. Tesuturile afectate se necrozeaza, iar frunzele se usuca. Pete asemanatoare apar si pe pastai. In cazul unor atacuri puternice, infectia poate afecta si boabele.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti;
 • rotatia corecta a culturilor;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Acrobat MZ 90-600 WP, Ridomil Gold MZ 68, Equation PRO, Dithane M 45;

fainare-mazare2. Fainarea produsa de ciuperca Erysiphe polygoni. Fainarea se manifesta pe toate organele plantei, prin aparitia unui strat fin, de culoare alba. Boala evolueaza, iar stratul devine prafos, cenusiu, iar tesuturile afectate se necrozeaza.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • dezinfectia semintelor. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici.
 • distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Topas 100 EC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Systhane Plus 24 E;

antractnoza-mazare3. Antracnoza produsa de ciuperca Mycosphaerella pinodes. Pe frunza apar pete de culoare bruna, avand in centru puncte negre. Pe pastai apar pete asemanatoare, iar tesuturile afectate sunt scufundate si inconjurate de o bordura inchisa la culoare. Boabele atacate prezinta pete cafenii, iar tegumentul este zbarcit. Boala se poate manifesta si pe tulpini.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • strangerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Dithane M45, Topsin, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Melody Compact 49 WG;

putregai-alb-mazare4. Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Pe tulpini apar pete neregulate, moi si umede care se extind pe ramificatii si pe frunze.Pe pastai apar leziuni umede si moi, care conflueaza si determina distrugerea acestora. Boala evolueaza, iar pe petele afectate se dezvolta un puf alb, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • fertilizarea echilibrata;
 • dezinfectia semintelor. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici.
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SC, Switch 625 WG, Rovral 500 SC, Orius 25 EW;

5. Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Pe limbul frunzei apar pete circulare, de culoare galbena, care se brunifica. Pe pastai atacul se manifesta printr-un putregai umed. Acesta se manifesta mai intai pe varful pastailor. Pe tulpina, atacul se manifesta prin aparitia unor pete umede. Planta se usuca deasupra zonei afectate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • fertilizarea echilibrata;
 • dezinfectia semintelor. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie click aici.
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

fuzarioza6. Fuzarioza produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale. Boala evolueaza si toata planta se ofileste. Din loc in loc, pe suprafata tulpinii se formeaza o pasla alba, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.
Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • dezinfectia semintelor. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici.
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Principalii daunatori ai fasolei sunt:

tripsulTripsul mazarii (Kakothrips robustus) Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca multe specii de leguminoase. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa), Actara 25 WG;
 • utilizarea capcanelor atractante;

gargaritaGargarita mazarii (Bruchus pisorum) Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. O parte din adulti ierneaza in camp, in boabele infestate, scuturate la recoltare, in crapaturile scoartei arborilor sau sub resturile vegetale. Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora.

Metode de combatere:

 • tratamente cu in vegetatie cu Decis Mega EW 50, Mavrik 2 F, Fastac Active, Reldan 22 EC sau tratament in depozite cu K-Obiol.

molia-mazareMolia pastailor de mazare (Laspeyresia dorsana) Are o generatie pe an si ierneaza ca larva complet dezvoltata intr-un cocon matasos in sol. Ataca in special mazarea, dar poate ataca si alte specii de leguminoase. Larvele rod boabele neregulat. O larva poate ataca pana la patru boabe. In pastai se pot observa fire matasoase si excrementele larvelor, care deprecieaza calitativ recolta.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Fury 10 EC, Laser 240 SC, Kaiso Sorbie 5 WG, Decis Meg EW 50;

 

 

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

22 de comentarii la “Tratamente, informatii Mazare, legume

 1. Buna ziua!
  As dori sa stiu daca erbicidul stomp poate fi utilizat in cultura de mazare, aplicat preemergent bineinteles.

  Multumesc!

  • In cazul in care veti folosi erbicidul Stomp 330, va fi necesar sa asteptati o perioada de 30 de zile inainte de plantarea culturii de mazare.

 2. Buna ziua! Am semanat si eu mazare in camp si am observat ca a inceput sa mi se ingalbeneasca. Dinnca cauza si cu ce o pot trata?

 3. ierbicidul pulsar cu ce insecticid este compatibil? , insecticid ptr.gargarita?

 4. La fasole verde si la mazare care este mica iesita de cam1 saptamana sunt frunze gaurite . Cu ce insecticid sa dau . Decis e bun ? Multumesc !!!

 5. Am o cultura de mazare in camp,cand pot sa folosasc insecticidul in timpul florescentei sau dupa?

 6. Cu ce produs pot sa combat fl.soaretui modificata genetic(samulastra) din cultura de mazare?

 7. Buna ziua,

  Am urmatoarea intrebare, am o cultura de mazare furajera pe 0 suprafata de 50 ha si vreau sa stiu daca este la fel de predispusa la boli ca si cea de consum verde? daca da, cu ce produse preventine ( insecticide, fungicide) pot da? Ahh insecticidul SumiAlpha poate fi utilizat chiar daca nu are omolagare?

  • Depinde foarte mult predispunerea la boli de factorii externi cum ar fi umiditatea solului, temperatura, clima, agentii din sol etc. Ca si fungicid pentru aplicare preventiva se poate opta pentru Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Legat de insecticidul SumiAlpha, noi nu il comercializam si nu va putem oferi informatii concrete legate de acesta, insa chiar daca nu este omologat, in principiu, se poate aplica si la mazare, respectand indicatiile producatorului.

 8. buna ziua,
  as vrea sa stiu daca e bine stropirea mazarii cu actara pt viermii ce se formeaza in pastaie ,si dupa cat timp se poate recolta in stare cruda pt consum
  multumesc frumos

 9. Ce fel de erbicid fungicid,insecticid,se poate da la mazărea furajera după ce a răsărit?

 10. Ajutor! Am 10 ha de mazare si am observat ca in unele pâlcuri se ingalbeneste si se usuca , pur si simplu se ofileste si cade pe o parte planta , ce erbicid sau fungicid sa-i administrez!
  URGENT!

 11. Bună ziua , am cultivat un teren cu mazăre și din neatenție nu am efectuat la timp tratamentul fitosanitar, iar acum mazărea este deja în faza păstăii ce se mai poate face îmi este teamă de atac de Gargarita mazarii (Bruchus pisorum),există vreo soluție, vă rog să mă ajutați

Alătură-te discuției:

*