Tratamente, informatii Dovlecel, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

Dovlecelul (Cucurbita pepo) este o planta erbacee care face parte din familia Cucurbitaceae. Este o planta populara, fiind cultivata pe scara larga pentru fructele sale comestibile. Tulpina se dezvolta sub forma de tufa erecta, viguroasa cu ramificatii scurte, dar exista soiuri cu vreji lungi si taratori. Frunzele sunt mari si au petiolul lung, iar florile sunt unisexuate, mari, de culoare galbena. Fructul este o melonida cilindrica. Dovlecelul este foarte pretentios fata de lumina. Pe terenurile umbrite productiile scad considerabil. Are cerinte ridicate fata de umiditate, dar rezista bine la seceta datorita radacinii dezvoltate. Prefera soluri profunde, afanate, lipsite de buruieni, adapostite de curentii de aer.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

visurs-dovlcel1.Mozaicul cucurbitaceelor produs de Cucumber mosaic virus. Virusul are o mare raspandire, fiind cunoscut la dovlecel, bostan, tomate, vinete, ardei, precum si la alte specii de plante spontane. Se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare. Astfel frunza capata un aspect mozaicat, care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi. Plantele atacate produc fructe mici, deformate, care prezinta pete mozaicare. Virusul se transmite de la planta la planta prin intermediul speciilor de Cuscuta, seminte infecte si afide.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • distrugerea buruienilor din cultura;
  • aplicarea insecicidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
  • folosirea de samanta sanatoasa;
  • utilizarea soiurilor rezistente;

 

BACTERIOZE:

pseudomonas-patarea bacteriana1. Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se desprinde. Pe fructe, atacul produce pete mici, circulare, cu aspect umed, iar zona centrala este albicioasa. In dreptul acestor pete(pe vreme umeda) apare exudatul bacterian. Aparitia bolii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si temperaturi intre 18-28º C. Boala se transmite prin samanta infectata sau prin vectori (vant, irigatii, ploi, oameni sau uneltele agricole).

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratarea semintelor inainte de semanat;
  • igiena culturala;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • tratamente chimice cu Funguran OH 50 WP, Dithane M45, Champ 77 WG, Zeama Bordeleza, Melody Compact 49 WG;

erwinia-dovlecel2. Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor este produsa de bacteria Erwinia tracheiphila. La plantele atacate frunzele se ofilesc sub forma unei umbrele. Ulterior tesuturile mecanice din tulpina sunt distruse, iar planta moare. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria astupa vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid bacterian, de culoare alb-cenusie. Bacteria rezista pe resturile vegetale decat cateva saptamani, dar este transmisa de catre gandacul dungat (Acalymma vittata) si gandacul patat (Diabrotica undecimpunctata). Bacteria rezista o perioada lunga de timp in intestinele acestor specii de insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • tratamente cu insecticid pentru distrugerea insectelor care contribuie la raspandirea bolii; Exemple de produse: Decis Mega 50 EW, Calypso 480 SC, Kaiso Sorbie 5 WG, Faster 10 CE;

MICOZE:

fainare-dovlecel1.  Fainarea cucurbitaceelor produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Este o boala omniprezenta in culturile de castraveti, pepeni, dovlecel si alte cucurbitacee, producand pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe, care devin prafoase odata cu formarea fructificatiilor ciupercii. Frunzele puternic afectate se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • tratamente chimice cu Topas 100 EC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Systhane Plus 24 E;

mana-dovlecel2. Mana cucurbitaceelor produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene,iar in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor( in dreptul petelor) apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10º- 30º C.
Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • cultivarea de soiuri rezistente;
  • tratamente chimice cu Aliette 80 WG, Verita, Ridomil Gold MZ 68 WG, Antracol 70 WP, Polyram DF;

fuzarioza-castraveti3. Ofilirea fuzariana este produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiune, pe tulpina se observa brunificarea tesutului vascular. Daca temperaturile au valori sub 20º si peste 34º C, boala nu se manifesta.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a solului si a semintelor click aici;
  • fertilizare rationala;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin 500 SC sau Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

putregaic-cenusiu-dovlecel4. Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente se manifesta si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe). Pe fructe atacul se manifesta prin aparitia unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • fertilizare rationala;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

antracnoza-dovlecel5. Antracnoza cucurbitaceelor este produsa de Colletotrichum lagenarium. Boala se manifesta pe toate organele aeriene in conditii de umiditate atmosferica si temperturi de 25 grade Celsius. Pe frunze si pe tulpini apar pete uleioase, apoi brune. Tesuturile afectate se scufunda. Pe fructe apar pete circulare, de culoare bruna. Cu timpul, petele se acopera cu un mucegai roz. Pe aceste leziuni se pot instala alti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

  • utilizarea semintelor tratate si dezinfectate. Petru mai multe informatii despre metode de tratare a semintelor click aici;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Dithane M45, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Melody Compact 48 WG, Champ 77WG;

cadere-castraveti6. Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de Phythium debarianum. Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor. Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

 

  • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
  • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru informatii despre dezinfectia semintelor si a solului click aici;
  • evitarea udarii in exces;
  • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG;

clamidosporioza-castraveti7. Cladosporioza cucurbitaceelor produsa de Cladosporium cucumerinum. Boala isi poate face prezenta inca de la aparitia cotiledoanelor. Atacul se observa sub forma unor pete colturoase, verzui, apoi cenusii. Petele sunt marginite de un inel galben. Tesuturile atacate se brunifica, se usuca si se desprind de pe planta. Pe fructe apar pete cenusii, ce se scufunda. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturi scazute (18-25 o C).

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a solului si a semintelor click aici;
  • fertilizare rationala;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Dithane M45, Topsin 500 SC.

alternarioza-dovlecel8. Alternarioza produsa de Alternaria cucumerina. Este o boala intalnita frecvent pe plantele din familia Cucurbitaceae (castraveti, dovlecei, pepeni, etc.). Pe frunzele infectate apar pete mici de decolorare, care se pot uni. Petele sunt inconjurate de o margine galbena, iar pe suprfata petelor apar zone concentrice, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si pe cucurbitaceele spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • combaterea buruienilor;
  • tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici;
  • tratamente chimice cu: Dithane M45, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Antracol 70 WP;

 Principalii daunatori sunt:

viermi-radacinaViermele radacinilor este o specie polifaga. Larvele ataca sistemul radicular al plantelor si determina hipertrofierea tesuturilor. Combaterea lui este foarte dificila. Se face prin sterilizarea solului prin vapori fierbinti sau pe cale chimica si masuri de igiena culturala foarte riguroase.

paianjenul rosuPaianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae). Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Combatere:

  • tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa), Envidor 240 SC, Millbeknock EC;

afide-dovlecelAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Combatere:

  • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa), Actara 25 WG;
  • utilizarea capcanelor atractante;

musculita alba 1Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Combatere:

 

  • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
  • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
  • utilizarea capcanelor atractante;

Tripsul plantelor de sera adut larvaTripsi Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Combatere:

  • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
  • utilizarea capcanelor atractante;

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

14 comentarii la “Tratamente, informatii Dovlecel, legume

  1. dovleceii mei “ardendo” sufera niste malformatii.
    floarea din vf fructului nu pica si creste in ea un alt dovlecel care are antenutelele acelea cu polen!!!din ce cauza se pot produce aceste anomalii???precizez ca si anul trecut pe acelasi teren am cultivat tot dovlecei (am aprox 300 fire)
    multumesc!!

  2. Anul trecut am avut dovlecei cavilli la solar,cand au inceput sa infloreasca i-am stimulat cu 36 c tipo B si ramaneau avortate.

    • Dar solarul a fost deschis pentru a se putea efectua polenizarea?

  3. Poi,in urma cu 5-6 ani legau doar stimulate fara ca solarul sa fie deschis,acum nu mai leaga. O familie de bondari m-ar ajuta?

    • Mai difera si de soiul de dovlecel. Consideram ca ar fi de ajutor o familie de bondari.

  4. am in gradina cateva fire de dovlecei iar anul acesta au legat foarte bine dar fructul cand ajuge la o dimensiune de 8-10cm se ingalbenesc si se strica planta este sanatoasa. care arfi motivul si trebuie sa fac?

    • Ati efectuat vreun tratament pana acum? Ati administrat ingrasaminte?

  5. Eu am un dovlecel care si-a inrosit frunzele violaceu. Acelasi lucru am observat si la buruienile din afara culturii, la patlagina, stevie. Ce poate fi?

  6. Am plantat niste dovleac orange -agro si am vazut ca la unele frunze ceva le mananca. Oare ce tratament ar trebui sa fac?

  7. Am pus niste dovlecei zucchini si au rins deja rod dar de cand era mici frunzele sunt patate (pete gri deschis spre verde pe toata lungimea ramificatilor) iar dovleceii cresc bombati la varf. Mentionez ca solul este afanat bine si feritilizat. E vreo boala sau carente de nutritie? Apa din zona e foarte calcaroasa deci si PH-ul solului e crescut peste 7,5 cel mai probabil.

Alătură-te discuției:

*