Tratamente, informatii Ceapa, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Ceapa (Allium cepa) provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cudivata de peste 5.000 de ani, ca plantă medicinală, condiment sau legumă. În Egiptul Antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice. Era oferită zeilor ca monena, pentru a ajunge în rai. Se spune ca astfel au fost plătiți lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. Din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amitit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu, ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amulet contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca și culoare, formă și gust.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

ingalbenirea-si-piticirea cepei1. Ingalbenirea si piticirea cepei este produsa de virusul Onion yellow dwarf virus. Boala apare pe frunzele bazale. Pe acestea apar striuri galbene, ce prezinta adancituri succesive. Aceste pete i-au dat denumirea de “boala urmelor de degete’’. Frunzele atacate se culca la pamant , iar cepele raman mici si nu rezista la pastrare pe timpul iernii. Virusul este transmis de la planta la planta de catre afide. Transmiterea de la un an la altul se realizeaza prin bulbii infectati. Virusul nu se transmite prin samanta infectata. Agentul patogen ataca toate plantele din familia liliaceae (ceapa, usturoi, praz).

 Masuri de prevenire si combatere:

 •  materialul de plantat trebuie sa fie sanatos;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia afidelor;
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;

 

MICOPLASMOZE:

micoplasma-ceapa1. Proliferarea si asperimia cepei. Frunzele tinere ale plantelor bolnave se ingalbenesc in partea de jos, apoi se rasucesc. Cele mai afectate sunt culturile pentru samanta. In loc de flori apar cresteri vegetative cu aspect de frunze. Acesta modificare fiziologica poarta numele de ’’cap matos’’. Boale este transmisa de cicade si cuscuta.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia cicadelor. Exemple de produse: Confidor Energy, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG, Nurelle D;

BACTERIOZE:

putregai-bacterian-ceapa1. Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa este produs de bacteria Erwinia carotovora pv. carotovora. La plantele atacate tulpinile se dezvolta slab, iar la baza lor apare un putregai umed. Bulbii atacati pot putrezi in intregime. In cazul bulbilor destinati depozitarii, atacul bacteriei se manifesta prin aparitia in partea superioara a unui putregai umed de culoare galben, maro sau gri. Pe masura ce acesta se dezvolta bulbul isi schimba culoarea, emana un miros neplacut, iar prin stroarcere elimina un lichid urat mirositor. Boala rezista pe resturile vegetale si este raspandita de mai multi vectori (apa, vant, oameni, unelte).

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente imediat dupa aparitia bolii cu Zeama bordeleza, Champ 77 WG, Copernico Hi Bio, Funguran OH 50 WP, Melody Compact 49 WG.

MICOZE:

mana-ceapa1111. Mana cepei produsa de Peronospora destructor. Boala ataca bulbii, tijele florale si frunzele. Primele simptome apar pe frunze sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca, se asterne pe sol si putrezeste. Conditiile optime pentru aparitia bolii sunt umiditatea ridicata timp de cel putin 10 ore si temperaturi peste 12-18ºC.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • fertilizare echilibrata;
 • rotatie corecta (ceapa se poate planta pe acelsi teren dupa minim 3 ani);
  tratamente cu Polyram DF, Dithane M45, Acrobat MZ 90/600 WP, Aliette 80 WG, Equation Pro, Acrobat MZ 90-600 WP;

 

putregaiul-cenusiu-ceapa2. Putregaiul cenusiu al cepei este produs de ciuperca Botrytis allii. Atacul se manifesta pe frunze si pe bulbi, prin aparitia unor pete albicioase in dreptul carora tesutul se usuca. In conditii de umiditate, pe zonele afectate apare un puf cenusiu. Plantele mature, pot prezenta o putrezire bazala, urmata de putrezirea bulbilor. Pe zonele distruse apar scleroti negri. Transmiterea se face prin sporii din sol sau prin sporii de pe resturile vegetale sau prin scleroti.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • rotatie corecta (ceapa se poate planta pe acelasi teren dupa minim 3 ani);
 • fertilizare echilibrata;
 • tratamente in perioada de vegetatie cu Bravo 500 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 625 WG.

putregaiul-alb-ceapa3. Putregaiul alb al cepei este produs de ciuperca Sclerotium cepivorum. In primaverile umede poate aparea o ingalbenire a varfurilor frunzelor. Aceasta decolorare se extinde spre partea bazala a acestora si duce la defolierea plantei. Atacul se produce in vetre. Plantele au radacinile si tunicile putrezite, acoperide cu un micelui alb, pufos, in care se formeaza sclerotii ciupercii. Ciuperca rezista si in depozite, unde favorizeaza aparitia bacteriozelor. Agentul patogen rezista in sol sub forma de scleroti timp de 4-5 ani.
Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea de bulbi sanatosi;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
 • tratamente chimice cu Rovral 500 SC, Orius 25 EW, Switch 625 WG, Zamir 40 EW, Ortiva 250 SC.

rugina-cepei4. Rugina cepei este produsa de ciuperca Puccinia allii. Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici, de forma neregulata, de culoare cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. Atacul sever duce la uscarea frunzelor si piticirea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
 • asolamet corect (ceapa se poate cultiva pe acelasi teren dupa minim trei ani);
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • fertilizare echilibrata;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu: Score 250 EC, Ortiva 250 SC, Polyram DF;

fuzarioza-ceapa5. Fuzarioza cepei produsa de ciuperca Fusarium oxysporum var cepae. Boala se instaleaza pe radacinile, bulbii sau frunzele ce au fost ranite in timpul lucrarilor de intretinere sau care au fost atacate de daunatori. Boala este foarte greu de depistat. Frunzele prezinta o usoara ingalbenire in partea superioara, iar bulbii afectati sunt putreziti in partea inferioara. Radacinile afectate au pete albe, care mai tarziu se innegresc si tot sistemul radicular este distrus.

Masuri de prevenire si combatere:

 • ceapa se va cultiva in terenuri aerate;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului de plantat sanatos;
 • tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

alternaria-ceapaAlternarioza produsa de Alternaria porri. Boala se manifesta pe toate organele plantei. In zonele atacate apar pete mici, albicioase, inconjurate de un inel galben. Boala evolueaza, iar zona din interiorul petelor devine bruna.  In caz de atac sever ciuperca ataca si bulbii. Boala isi poate continua activitatea si in depozit, daca spatiile sunt prost ventilate, iar umiditatea si temperaturile sunt ridicate. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de picaturile de apa si de vant. Pe timpul iernii aceasta traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale de la suprafata solului;
 • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu produsele recomanda pentru Mana: Polyram DF, Dithane M45, Acrobat MZ 90/600 WP, Aliette 80 WG, Equation Pro, Acrobat MZ 90-600 WP;

Principalii daunatori sunt:

tripsul-cepei (2)1. Tripsul cepei. Larvele si adultii se pozitioneaza in spatiile dintre frunzele de ceapa. Acestia inteapa si sug seva plantei, provocand daune importante plantelor tinere.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente cu Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa), Actara 25 WG (0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Karate Zeon 50 CS.

plante-atacate-de-nematod2. Nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci). Acest nematod ierneaza in toate statiile de dezvoltarea in tulpinile sau bulbii diferitelor plante cultivate si spontane. Atacul se produce primavara. Nematozii aflati in sol sau in samanta infectata ataca radacinile plantelor. In urma atacului, plantele raman mici, infratesc puternic si se deformeaza. Bulbii atacati prezinta crapaturi in zona discului.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor (in caz de atac, ceapa poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
 • eliminarea plantelor atacate din parcela;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 •  tratamente la sol cu Force 1.5 G (15 kg/ha) sau Basamid Granule.

gandacul-rosu-al-cepei3. Gandacul rosu al cepei (Lilioceris merdigera) are doua generatii pe an si ierneaza ca adult in sol. In primavara, adultii depun ponta pe frunzele de ceapa si usturoi, de-a lungul nervurilor. Larvele si adultii se hranesc cu frunzele si inflorescente plantelor. Acestea stagneaza din crestere si dau productii scazute.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala si incorporare in sol a resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente cu  Decis Mega 50 , Faster 10 CE, Kaiso Sorbie 5 WG, Mavrik 2 F, Pyrinex 48 EC;

musca cepei4. Musca cepei (Delia antiqua) are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta pe sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor de ceapa. Larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. In caz de atac puternic, poate distruge plantele atacate.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • strangerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • efectuarea corecta a araturii de toamna;
 • tratamente in timpul vegetatie cu : Decis Mega 50, Confidor Energy, Calypso 480 SC, Karate Zeon 50 CS;

 

 

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

73 de comentarii la “Tratamente, informatii Ceapa, legume

 1. va rog sa-mi spuneti cu ce sa tratrz ceapa din straturi deoarece frunzele au inceput sa ingalbeneasca,iar daca scot bulbul afara este putred ,iar printre foile bulbului sunt niste viermi mici albi,care am vazut ca mananca si din radacina.

 2. Ceapa a fost contaminata de putregai ,am smulso,insa nu stiu cum as putea sa o pastrez mai mult timp fara sa se mai strice.

  • Ceapa se poate pastra in incaperi bine aerisite, subsoluri sau poduri, asezand bulbii pe polite sau stelate, in straturi de 30-40 cm grosime sau in ladite suprapuse, la temperatura de 0-1 grad C. In timpul pastrarii, ceapa trebuie ferita de inghet, care produce stricarea bulbilor. In cazul unor astfel de accidente, bulbii nu trebuie rasturnati, iar dezghetul trebuie sa se faca lent. De asemenea in momentul depozitarii bulbilor de ceapa este indicat sa eliminati ceapa care nu este sanatoasa, pentru a nu compromite toata cultura.

 3. Am cultura de 2000mp de ceapa de apa. Si a inceput piticrea. Cu ce pot sa previn asta? Ce tratament sa folosesc?

  • Nu exista un tratament impotriva incoltirii cepei. Aceasta incolteste din cauza umezelii si a caldurii tocmai de aceea trebuie pastrata in locuri racoroase, bine aerisite.

 4. Ce dăunători mănâncă coaja cepei chiar de la plantare și o întorc cu frunzulițele în jos sau lasă arpagicul fără aceea coajă imediat după plantare?
  Mulțumesc!

 5. Astazi,4.05.2015 am plivit ceapa si am observatf.f.multe furnici si muste mici negru/verzui.Pot trata cu ceva sau nu dauneaza la ceapa ?
  Multumesc !

 6. Va rog sa-mi spuneti daca la acest moment cand ceapa are cca 30 cm inaltime, o mai pot trata contra viermilor care o toaca in pamant pe zi ce trece. Cu ce insecticid? Prin stropire?

 7. frunzele cepelor din arpagic care sunt în numar 2 pe fir ,s-au inelat ca si coarnele unui berbec ,iar usturoiul pe strat alaturat a putrezit in pământ sau dacă a răsărit este foarte pipernicit.

 8. Va rog sa ma ajutati,cum as putea sa tratez ceapa care are viermi in bulb?
  Va multumesc.

 9. am o cultura de ceapa pentu familie si este atacata de un vierme in tulpina daca inprasti nemathorin granule si ud bine mai pot sa consum din ceapa

 10. mi-a aparut mai intai cate o codita ofilita de pe margini,apoi am observat un putregai mic la cate un bulb;am stropit cu bravo si novadim progres.La cat timp trebuie reluata stropirea si cu ce sa le mai dau caci am gasit cateva bucati deja putrede

 11. cu ce sa tratez si eu ceapa de apa ,avand in mijlocul ei nisti viermi mici si galbeni si ceva tot lunguieti dar de culoare inchisa care sare ca niste purici.ceapa i-si lasa frunzele in jos ca si cand ar fi fost batuta

 12. Am o cultura de ceapa , la care sunt afectate varfurile fruzelor, par uscate, fenomenul avanseaza.

 13. Buna seara
  De ceva timp (2-3 ) in gradina am observat ca ceapa si prazul sunt atacate aproape de maturitatea plantei de larve albe lungi de cca. 3 mm (partea subterana a plantei-partea alba) care la perioada de recoltare se transforma in mici “gandacei” maro, cu constructie ceva mai tare cand il strivesti in mana. Plantele nu sunt atacate in totalitate (adica 1 din 5 plante- la praz, verificat acum in februarie, cam 80% din plante au fost atacate). Cand plantele sunt atacate, frunzele se incovriga, devin mai dure la textura, Dar la recoltare totusi bulbul este bun, doar ca are acesti mici gandacei. Ce tratament pot face acum in primavara cand trebuie sa pun arpagic?

  Va mulltumesc
  Marius Zabolodni
  Constanta

  • Intr-adevar, acestia sunt niste daunatori specifici la aceste culturi. Pentru combaterea acestora se vor efectua tratamente cu insecticide cum ar fi Force 1.5G (http://www.botanistii.ro/syngenta-force-1-5-g.html). Acesta se poate incorpora la plantare, sau se poate aplica direct pe sol, iar cand se uda sau ploua insecticidul se va infiltra in pamant.

 14. Buna seara!
  In gradina am cateva randuri de ceapa la care am observat o problema:sunt fire de ceapa la care frunzele se ofilesc ,iar in momentul in care o scot din pamant aceasta nu mai are bulb,parca ar fi mancat de ceva.Despre ce poate fi vorba? Este un daunator sau vreo ciuperca? Ce pot sa aplic astfel incat sa pot consuma si ceapa verde?Mentionez ca aceasta problema am intalnit-o si la usturoi.

  • In cultura cepei si a usturoiului se gasesc astfel de daunatori care se hranesc in special cu bulbii acestora. Pentru combaterea acestora se vor efectua tratamente cu insecticide cum ar fi Force 1.5G (http://www.botanistii.ro/syngenta-force-1-5-g.html). Acesta se poate incorpora la plantare, sau se poate aplica direct pe sol, iar cand se uda sau ploua insecticidul se va infiltra in pamant.

 15. Stimate Domn
  Va multumesc de raspuns, este de ajutor. Daca sunteti amabil,
  – cand se incepe tratarea
  – la cat timp se repeta tratamentul (se alterneaza cu alta substanta?)
  – la cat timp dupa ultimul tratament se poate consuma ceapa/ prazul?
  Cu respect
  Marius

  • Tratamentul se va aplica o singura data, la plantare prin incorporare in sol sau imediat dupa. Intrucat acesta nu este sistemic si nu patrunde in plante, la recoltare ceapa se poate consuma fara probleme.

 16. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, daca dau cu erbicid pendigan la ceapa mai pot da si cu un alt erbicid dupa ce a rasarit ca sa pot stopa cat mai mult cresterea buruienilor si daca da va pot ruga mult sa-mi spuneti ce pot folosi.Va multumesc mult ,sper ca ma puteti ajuta cu un sfat cat de mic si util

  • Pentru cultura cepei puteti utiliza un erbicid postemergent cum ar fi Goal 4F (http://www.botanistii.ro/dowagro-goal-4-f.html). Cele mai bune rezultate se obtin cand buruienile sunt in stadiu de 2-4 frunze. Aplicarea erbicidului nu se va face mai devreme de 3 zile dupa ultima ploaie sau dupa irigare, pentru ca refacerea substantei ceroase de pe frunze protejeaza plantele.

 17. daca dupa plantarea arbagic si usturoi in gradinuta se poate folosi tr atamente de preventie boli si daunatori si care ar fi acestea daca se poate folosi frunzele

 18. Apelez din nou cu o rugaminte de a ma ajuta cu o informatie am erbicidat cu pendigan pot sa dau si cu goal 4 f cand rasre ceapa deoarece la palamida vad ca nu are efect acest erbicid

 19. am niste straturi cu ceapa si alte legume si am observat niste viermi mici negri de 3-5cm care ataca indeosebi radacinile. de ce viermi poate fi vorba si cu ce se pot combate? va multumesc!

 20. Salutare! AM ceapa din samanta, si nu e crescuta foarte mare, majoritatea plantelor au 2 frunze, daca dau cu foliar acum e vreo problema? stiti ceva de TRAINER? dar daca adaug si ceva acum impotriva manei pe baza de cupru, e prea devreme? Va multumesc!

 21. Salutare! Am observat in bulbul cepei niste viermisori albi, daca nu salvez bulbul macar cozile sint bune pentru consum? Nu sint infectate si ele? Multumesc

  • Depinde de ce tip de daunator este prezent si de unde provine. De obicei, daunatorii doar consuma plantele fara a le altera din punct de vedere al consumului.

 22. Buna seara ! azi , am observat la frunzele de la ceapa ca este mincata ! Am desfacut mai multe si la una am observat un viermisor mic galben . Cum pot sa tratez , pt a putea sa dispara . Noi consumam ceapa cu tot cu frunze si asa ma face sa desfac fiecare frunza . Va multumesc !

 23. Buna ziua. Am o cultura de ceapa din samanta care este atacata de viermi. Am facut tratament cu Novadim 0,2% Atonik 0,08%. Am repetat tratamentul dupa 10 zile. Nu au disparut viermii. Dupa 10 zile am facut tratament cu Actara (1,5 gr la 5 l apa). Viermii au ramas .Am mai facut un tratament cu Karate Zeon 0,025% Bravo 0,2%. La toate tratamentele am folosit adjuvant nufilm .Viermii nu au disparut. Ce insecticid sa mai incerc?

 24. Pentru colorarea frunzelor in verde inchis exista ceva soluti pentru stropit. …multumesc. ..

 25. Buna am o cultura de ceapa la o parte din ea se ofilesc frunzele de varfuri si nu mai creste cealalta care este sanatoasa creste iar cea bolnava sta pe loc de zece zile am tratat-o cu champ si novadin ; dar boala nu sa oprit.ce tratament sa mai fac Multumesc

 26. Am pus pirica la sfarsitul lunii iunie as aveavo intrebare oare se mainface am stropit o data cu actara deoarece am vazut ca frunzele incep sa se usuce

 27. Am pus pirica la sfarsitul lunii iunie as aveavo intrebare oare se mainface am stropit o data cu actara deoarece am vazut ca frunzele incep sa se usuce

 28. Am plantat mai multi ani la rand ceapa in acelasi loc si am constatat ca exista o portiune de teren unde ceapa este ‘distrusa’ de ” ceva” ( exista un daunator in acel loc in pamant). La catva timp dupa ce plantele rasar frunzele se ingalbenesc de la radacina si bulbul devine moale si foarte urat mirositor ,” mustatile” la ceapa dispar si la unele plante bulbul “explodeaza” , apar excrescente ! Nu am vazut viermi sau altceva ! Ar putea fi ” viermi de sarma” ( spune cineva !)? Acum cand terenul este gol pot sa-l “tratez” cu ceva , sa-l pregatesc pentru anul viitor ?

 29. Am plantat mai multi ani la rand ceapa in acelasi loc si am constatat ca exista o portiune de teren unde ceapa este ‘distrusa’ de ” ceva” ( exista un daunator in acel loc in pamant). La catva timp dupa ce plantele rasar frunzele se ingalbenesc de la radacina si bulbul devine moale si foarte urat mirositor ,” mustatile” la ceapa dispar si la unele plante bulbul “explodeaza” , apar excrescente ! Nu am vazut viermi sau altceva ! Ar putea fi ” viermi de sarma” ( spune cineva !)? Acum cand terenul este gol pot sa-l “tratez” cu ceva , sa-l pregatesc pentru anul viitor ?

 30. Frunzele de la ceapa au inceput sa se rasuceascasi sa se incovoaie cei de facut?

  • Ati verificat radacinile si bulbul? Observati daunatori?

 31. Buna ziua. Am plantat ceapa si am observat ca frunzele au inceput sa se curbeze si sa incharlige intre ele,din ce am citit de pe site-ul d-voastra ar fi atac de nematod. Ce pot sa fac? Se mai poate salva? Ati recomandat Force15. Puteti sa imi spuneti cum se foloseste,pas cu pas. Sunt incepatoare. cCeapa afectata se mai poate folosi sau trebuie scoasa din pamant si dupa tratament la cat timp pot sa consum ceapa sau pot sa plantez altceva in locul ei. Va multumesc anticipat pentru raspuns,cu stima si respect Aurora Merdan

Alătură-te discuției:

*