Tratamente, informatii Castraveti, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicolă din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și cel verde etc., și este cultivat pe scară largă. Provine din India și este cultivat în regiuni tropicale și temperate. Se cultivă în numeroase varietăți, datorită diversității fructelor. Castravetele este cultivat de cel puțin 3000 de ani, în Asia de vest; în Europa a ajuns în timpul Imperiul Roman. Sunt cronici din secolul al IX-lea, din Franta, care amintesc de cultivarea castravetelui. Se crede că este o plantă nativă a teritoriului Indiei de azi. Castravetele este menționat în legenda lui Gilgamesh, între produsele vechiului oraș Ur, fiind consumat de către locuitorii acestuia. Unele surse spun că a fost produs pe scară largă în Tracia; apartenența sa la bucătăria bulgărească și turcească vin să întărească această teorie. Din India, castravetele a ajuns în Grecia(unde este numit „vilwos”) și în peninsula italica, unde populația este foarte amatoare de această legumă. Fructul castravetelui este menționat și în Vechiul Testament (Cartea Numerelor 11:5), ca fiind o plantă foarte răspândită în Egipt, chiar și sclavilor israeliți: Ne amintim de Pește, pe care l-am avut pe mesele noastre în timpul robiei egiptene / de castraveți, pepeni,praz,ceapa,usturoi. Israeliții vor rămâne, astfel, foarte atașați de aceste legume, care vor fi folosite adeseori în mesele lor tradiționale de sărbători.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

Virus-castraveti1.Mozaicul castravetilor produs de Cucumber mosaic virus. Virusul are o mare raspandire, fiind cunoscut la dovlecel, bostan, tomate, vinete, arde, precum si la alte specii de plante spontane. Se manifesta prin aparitia pe frunze a simptomelor unui mozaic slab, care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi, care ulterior duc la ofilirea acestora. Plantele atacate produc fructe mici, deformate, care prezinta petele de mozaicare. Virusul se transmite de la planta la planta prin intermediul speciilor de Cuscuta, seminte infecte si afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • distrugerea buruienilor din cultura;
 • aplicarea insecicidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
 • folosirea de samanta sanatoasa;
 • utilizarea soiurilor rezistente;

 

BACTERIOZE:

bacterioza castraveti1. Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se desprinde. Pe fructe atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa. Aparitia bolii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si temperaturi intre 18-28º C. Boala se transmite prin samanta infectata, prin vectori (vant, irigatii, ploi, oameni sau uneltele agricole).

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratarea semintelor inainte de semanat;
 • igiena culturala;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu Funguran OH 50 WP, Dithane M45, Champ 77 WG, Zeama Bordeleza, Melody Compact 49 WG;

 

ofilire-bacteriana-castraveti2. Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor este produsa de bacteria Erwinia tracheiphila. La plantele atacate frunzele se ofilesc si se lasa in jos sub forma unei umbrele. Ulterior se ofileste, iar tulpina si planta se usuca. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria astupa vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid bacterian, de culoare alb-cenusie. Bacteria nu rezista pe resturile vegetale decat cateva saptamani, dar este transmisa de catre gandacul dungat (Acalymma vittata) si gandacul patat (Diabrotica undecimpunctata). Bacteria rezista o perioada lunga de timp in intestinele acestor specii de insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • tratamente cu insecticid pentru distrugerea insectelor care contribuie la raspandirea bolii; Exemple de produse: Decis Mega 50 EW, Calypso 480 SC, Kaiso Sorbie 5 WG, Faster 10 CE;

MICOZE:

fainare-castraveti1. Fainarea cucurbitaceelor produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Este o boala omniprezenta in culturile de castraveti, pepeni, dovlecel si alte cucurbitacee, sere si solarii producand pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe pasloase care devin fainoase odata cu formarea fructificatiilor ciuipecii. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • tratamente chimice cu Topas 100 EC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Systhane Plus 24 E;

mana-castraveti2. Mana cucurbitaceelor produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene si in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10º- 30º C.
Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • cultivarea de soiuri rezistente;
 • tratamente chimice cu Aliette 80 WG, Verita, Ridomil Gold MZ 68 WG, Antracol 70 WP, Polyram DF;

fuzarioza-castraveti3. Ofilirea fuzariana este produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Este o boala vasculara, primul semn este reprezentat de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiune pe tulpina se observa brunificarea tesutului vascular. Temperaturile intre 28- 32º, pH-ul solului intre 5-5.6, umiditatea ridicata si nivelul scazut de potasiu, sunt factori care favorizeaza aparitia acestei boli. Daca temperaturile au valori sub 20º si peste 34º C, boala nu se manifesta.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metode
 • dezinfectie a solului si de tratare a semintelor click aici;
 • fertilizare rationala;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin 500 SC sau Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

putregai-castraveti4. Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Atacul se manifesta in sere, solarii si in anii cu precipitatii abundente si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe). Pe fructe atacul se manifesta prin aparitia unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • fertilizare rationala;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

antracnoza castraveti5. Antracnoza cucurbitaceelor este produsa de Colletotrichum lagenarium. Boala se manifesta pe toate organele aeriene in conditii de umiditate atmosferica si temperturi de 25 grade Celsius. Pe frunze si pe tulpini apar pete uleioase, apoi brune. Tesuturile afectate se scufunda. Pe fructe apar pete mari, circulare, de culoare bruna. Cu timpul, petele se acopera cu un mucegai roz. Pe aceste leziuni se pot instala alti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea semintelor tratate si dezinfectate. Petru mai multe informatii despre metode de tratare a semintelor click aici;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Dithane M45, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Melody Compact 48 WG, Champ 77WG;

cadere-castraveti6. Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de Phythium debarianum. Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor.  Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
 • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru informatii despre dezinfectia semintelor si a solului click aici;
 • evitarea udarii in exces;
 • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG;

verticilioza castraveti7. Verticilioza produsa de ciuperca Verticilium dahliae. Aceasta boala produce o ofilire inceata, insotita de ingalbenirea si arsura frunzelor. In final toata planta este distrusa. In functie de gradul ce atac, pe planta se gasesc plante mici, brune, care se usuca.Vasele conducatoare sunt astupate de micielul ciupercii. Ciuperca traieste in sol, iar cand conditiile de mediu permit, aceasta se dezvolta si ataca plantele.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • dezinfectia solului si a semintelor. Pentru informatii despre metodele de dezinfectia semintelor si a solului click aici;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin 500 SC sau Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % ( 5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva) ;

clamidosporioza-castraveti 8. Cladosporioza cucurbitaceelor produsa de Cladosporium cucumerinum. Boala isi poate face prezenta inca de la aparitia cotiledoanelor. Atacul se observa sub forma unor pete colturoase, verzui, apoi cenusii. Petele sunt marginite de un inel galben. Tesuturile atacate se brunifica, se usuca si se desprind de pe planta. Pe fructe apar pete cenusii, ce se scufunda. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturi scazute (18-25 o C).

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metode dezinfectie a solului si de tratare a semintelor click aici.
 • fertilizare rationala;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Dithane M45, Topsin 500 SC.

alternarioza29. Alternarioza produsa de Alternaria cucumerina. Este o boala intalnita frecvent pe plantele din familia Cucurbitaceae (castraveti, dovlecei, pepeni, etc.). Pe frunzele infectate apar pete mici de decolorare, care se pot uni. Petele sunt inconjurate de o margine galbena, iar pe suprfata petelor apar zone concentrice, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si pe cucurbitaceele spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • combaterea buruienilor;
 • tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor click aici;
 • tratamente chimice cu: Dithane M45, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Antracol 70 WP;

 Principalii daunatori sunt:

viermele radacinilor1.Viermele radacinilor este o specie polifaga. Larvele ataca sistemul radicular al plantelor si determina hipertrofierea tesuturilor. Combaterea lui este foarte dificila. Se face prin sterilizarea solului prin vapori fierbinti sau pe cale chimica si masuri de igiena culturala foarte riguroase.

Acarianul rosu2. Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae). Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Combatere:

 • tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa), Envidor 240 SC, Millbeknock EC;

paduchele verde adult2. Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa), Actara 25 WG;
 • utilizarea capcanelor atractante;

musculita alba 14.Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Combatere

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

tripsTripsi-Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

 

 

 

130 de comentarii la “Tratamente, informatii Castraveti, legume

 1. foarte tare!!!!! Am si eu un solar.Este primul an in care experimentez cultivarea legumelor,iar acest site ma ajuta foarte mult.Cred ca din cauza umezelii (peste 60%)din aceasta saptamana mi s.au manat rosile.Am fugit la magazin sa iau ceva pt.mana.Cu respect pt ceea ce faceti!!!!!! Sanatate!

  • Pentru a avea o productie buna este indicat sa aplicati ingrasamant inainte de infiintarea culturii sau dupa infiintare. O productie slaba poate fi datorata si anumitor boli sau daunatori, pentru care va recomandam aplicarea unor fungicide si insecticide. Va rog sa ne dati mai multe detalii pentru a va putea ajuta.

 2. De ce nu mi cresc castraveti uniformi cu toate ca sunt pusi toti odata si mi se ingalbenesc frunzele si se usuca plantale am in jur de 1000 de plante dintre care cel putin 200 sau ingalbenit

  • O posibila cauza pentru ingalbenire poate fi cauzata de o boala sau de o insecta. Va recomanda sa cititi cu atentia informatiile prezentate pe aceasta pagina mai sus si aveti acolo diferite poze cu bolile posibile la cartof, la care va recomandam tipuri fungicide.

 3. buna ziua am si eu o intrebare, am cules castravetii cred ca prea tarziu si sunt f mari umflati si maronii. ii mai pot folosi la ceva?

 4. Foarte bune info eu doresc sa infintez anul viitor o cultura de castraveti cornison in camp in zona corabia olt si foarte multe persoane au zis ca nu merge. pamantul este bun posibilitati de irigat prin picurare .ce nu ar putea tine viabila aceasta cultura clima ? va rog un nr de tel

 5. buna ziua am si eu o intrebare am castraveti in solar si au inflorit ,au facut rod apoi cand sunt castraveti cam de 2 3 cm se usuca,din ce cauza?

 6. BUNA ZIUA,AM SI EU O MARE PROBLEMA CU CASTRAVETII,SI NU STIU CE SA LE FAC,PROBLEMA E CA NU ARE PRODUCTIE DIN 2000 DE FIRE CULEG 2 SACI,ANU TRECUT CULEGEAM 10 SACI DIN 2000 DE FIRE.PROBLEMA E CA INFLORESTE DAR NUL DUCE RODUL IL AVORTEAZA SAU IL USUCA CUM SE ZICE LA NOI,VA ROG SA IMI SPUNETI CU CE AS PUTEA SA II STROPESC SA NU MAI PIARDA RODUL?LEAM MAI DAT SI LA RADACINA PRIN PICURARE INGRASAMANT PT ROG,CE E MAI BUN DE DAT LA RADACINA PENTRU PRODUCTIE MAI MARE?ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA VA MULTUMESC,

 7. Buna ziua am o cultura de castraveti pe plasa care in ultima vreme cam de 2 saptamani nu mai produce nici jumate din cat a produs. Cu ce sa dau pentru a avea mai multe roade?

 8. Am o cultura de castraveti iam stropit cu insecticide pentru trips dar niciunul rezultat, spuneti.mi si mie cu ce sa.i stropesc . au inceput sa strambe castraveti mici si sa se usuce.

 9. BUNA ZIUA,AM SI EU O PROBLEMA CU CASTRAVETII,AM IN JUR DE 600 DE FIRE,SUNT CAM DE 80 CM,SI UNORA DINTRE EI LI SE USUCA TULPINA CHIAR DE DEASUPRA RADACINII,APOI SE OFILESTE TOATA PLANTA.LA CATE ZILE SA LE DAU APA,AM PICURARE SI E PRIMUL AN.

 10. buna,am probleme cu cultura de castraveti, ziua cand este cald lasa frunzele in jos si au frunzele stranse si pe marginea lor incercuite de o dunga galbena arsa ..,mentionez ca i-am stropit la timp ,, va multumesc..

 11. am cateva tufe de castraveti in solar foarte frumoase …le ingrijesc cu multa placere le ud si sunt foarte inflorite …..intrebarea mea ar fi ?? mai am sanse sa culeg castraveti ptr ca am observat ceva muscutlte care sunt asejate pe varful plantei unde sunt cele mai multe flori …..cu ce tratament sa le fac si daca mai are rost sai tratez ??/

  va multumesc ptr raspuns si ma bucura aceasta pagina a d-voastra cu multe sfaturi si raspunsuri
  sa va binecuvanteze DOMNUL ISUS sa ne fiti de folos si incontinuare
  🙂

 12. E normal ca varful castravetilor din rasadnita sa plece dintr-o tulpina secundara.cum ar fi din frunza.ca la portaltoi.nu din mijloc principal.au stat o vreme normal.apoi iam stimulat cu un foliar si s-au dezvoltat.au o luna de viata.

  • Este normala aparitia acestor lastari secundari, insa va fi necesar sa ii rupeti imediat dupa primul rod( prima floare) , pentru a stimula varful si productia.

 13. Buna seara.

  Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in acest moment, castravetii, odata formati, cand au 2-3 cm lungime, sunt muscati efectiv de varful lor. Sunt platati in gradina, in aer liber nu sera. Nu am observat nici un daunator sau alte efecte la frunze…care ar fi problema?

  Va multumesc anticipat.
  Savu

 14. Buna! Imi puteti spune cand trebuiesc stropiti castravetii si tomatele impotriva manei si a daunatorilor? Ma intereseaza sa stiu daca au flori, trebuie stropite sau numai inainte de inflorire (sau dupa)?

 15. Buna!
  Va rog sa-mi spuneti de ce castravetii din solar nu au rod numai flori.
  Va Multumesc!

  • Sunt 2 posibilitati: in momentul in care trebuia sa se faca polenizarea, s-a aplicat un insecticid daunator pentru albine sau solarul a fost inchis in perioada in care trebuia sa se faca polenizarea.

 16. Buna ziua,am cultivat 1 hectar de pepene verde,pana acum am aplicat stropiri preventive impotriva manei si a daunatorilor.Plantele s-au dezvoltat bine,s-au intins.Prima problema care a aparut a fost in perioada de inflorire:picau florile ,ni s-a recomandat sa aplicam foliar cu bor.Acum pica fructele si nu stiu care este cauza .Va rog sa-mi spuneti ce pot face?Multumesc anticipat!

 17. Buna ziua
  Am o cultura de castraveri in solar si am 3 probleme in 3 zile:unii se usuca pur si simplu,la unii a aparut un paduche negru si cea mai mare problema a aparut un paianjen si la lupa am vazut ca este rosiatic.
  Cu ce pot sa se dau sa- i ajut?

 18. Buna ziua Am o problema cu castravetii : se fac mici si cu forme neregulate desi frunzele arata bine verzi si fara pete Ce as putea face?

  • Va rugam sa ne comunicati daca ati aplicat ingrasaminte pana acum, si daca da, care anume.

 19. Salut ,am o plantatie de castraveti pe 1000 m in jur de3800 ,inaltimea lor este de aproximativ 1,4 infloresc toate plantele dar nu prea fac castravetele in sine ,foarte slaba productia ,ce ar trebui sa le dau ca sa imi creasca productia.
  Multumesc !

 20. buna ziua Am o problema cu rasadu de castraveti se cam angalbeneste si nu stiu ce are si an sera cu ce se stimuleaza anflorirea si legarea fructelor pana acum rasadu lam stropit cu nutrilif e bn sau nu mersi frumos

  • Dar solarul il lasati deschis? Se produce polenizarea? Ati aplicat insecticide pana acum?

   • Buna Ziua….am primit de curand 1l de TECAMIN MAX,numai ca pe acasa mai am si o sticla de CROPMAX,cu ce ma sfatui-ti sa stropesc plantele sau se pot alterna solutiile si la ce interval???Stima

    • Totul depinde de specificatiile produsului mentionat de dumneavoastra. De exemplu, in cazul produsului Cropmax, perioada intre tratamente este de 14 zile. Dupa aceasta perioada, puteti aplica celalalt foliar.

 21. In timpul productiei de castraveti , se poate folosi inrasamint foliar ,si care?

 22. Va salut cu respect,am si eu o problema cu castravetii,afara pe plasa,se ofilesc si multe fire se usuca apoi.Am vazut galerii gandaci maronii,cartita.Am tratat prin picurare cu RELDAN,gandacii au murit dar ofilirea a continuat.Am tratat cu DITHANE M 45, 40 g in 10 l apa si tratamente cu insecticide KARATE si VERTIMEX.Nu mai stiu ce sa mai fac,va rog ajutati-ma!

 23. ce tratatamente fungicide putem aplica la roșii și castraveți când sânt pe rod și la cât timp se poate recolta?
  Vă mulțumesc.

 24. Sunt apicultor si am o intrebare pentru dumneavoastra.
  Am primit reclamatii de la un gradinar ca albinele care sunt in apropierea culturii lui de castraveti ii usuca recolta ………..asa i s-a spus de la o fitofarmacie din orasul Oltenita ……este posibil ?

  • In nici un caz albine nu sunt daunatoare pentru culturi. Albinele efectueaza polenizarea, ceea ce duce la formarea fructului. Daca nu ar poleniza albinele, nu s-ar mai produce castravetii.

  • Pentru ca samanta sa poata germina corect este necesara o temperatura de minim 15 grade. Se recomanda ca udarea sa fie moderata, pentru a nu crea excesul de umiditate in interiorul rasadnitei.

 25. Buna ziua. Cu ce funghicid ash putea stropi castravetii la stadia de 50-70 cm, pot folosi un cupric?

 26. Buna ziua
  Pe la mine e o temperatura ziua de pe la 17 grade pana pe la 28!
  Intrebarea mea este daca as putea semana chiar din inceputul luni aprile in solari castraveti?se spune ca e bine abea pe la sfarsitul luni
  Va multumesc

  • Temperaturile sunt bune, dar exista posibilitatea ca acestea sa mai scada drastic in unele nopti. De exemplu, daca pe timp de noapte scad sub 6 grade, plantele nu se mai dezvolta.

 27. as vrea sa stiu de ce la castraveti fructele nu cresc alungite ci raman mai scurte spacificand ca folosesc hibrizi de castraveti cu aceste caracteristici(crestere alungite)?mentionez ca la inceput fructele au crescut alungite.multumesc

 28. Buna ziua. Am cateva cuiburi de castraveti in solar si la nivelul solului, putrezeste tulpina si planta se usuca. Ce tratament trebuie?. Va multumesc

 29. Buna ziua. Am aplicat insecticid Dursban impotriva tripsului,, ati auzit de el. shi care este pauza de colectare dupa aplicarea lui?

  • Insecticidului Dursban i-a expirat certificatul de omologare din anul 2005. In plus, face parte si din grupa ridicata de toxicitate. Pana la consumul legumelor va trebui sa se astepte o perioada de aproximativ 30 de zile.

 30. La castraveti s-au strins frunzele in sus, s-au copait iar pe margie au o dunga galbena. Ce se intimpla?

 31. Buna ziua! Am o mica / mare problema cu 2 ha pepeni verzi. Rasadul facut de mine, inainte de transplantare 3 tratamente mana (zeama bordeleza, dithane, dithane consento), 2 udari topsin, Iar acum la 4 zile de la transplantare, frunzele sunt de o culare verde deschis, unele au marginile galbui si sunt curbate spre fata exterioara a frunzei ( chiar si cele sanatoase). Imi puteti spune va rog care ar fi cauza? O carenta de potasiu sau o alta substanta nutritiva, mozaicare sau necesita un tratament cu pesticide/insecticide?
  Mentionez ca aceasta problema a aparut dar intr o proportie mai mica in solar inainte cu o saptamana de transplantare, am efectuat un tratamen cu sulfat de magneziu si atonik, sa….parca s a observat o imbunatatire, dar minunea n a durat mult.

 32. Bună ziua! As dori sa aflu din ce cauza se usuca fructul la castraveti după ce înflorește. Unde va pot trimite imagini? La fel și la dovlecei .se formează și îngălbenește sI moare.

 33. Va mumtumesc, pentru raspunsul anterior.
  De la postarea anterioara pana acum, se vede o mica ameliolare la pepenii verzi, cei drept au crescut putin temperaturile. Acum au inceput sa aiba flori, unii chiar au pierdut floarea si au un pepenas de marimea unui bob de porumb. Nu le am aplicat nicci un ingrasemant pana acum, imi puteti spune ce le as putea da si daca exista un tratament pentru a reduce pierderea florilor?
  Va mulțumesc!

 34. buna ziua am probleme cu pata unghiulara la castraveti am stropit de doua ori cu manoxin c50 pu si tot anainteza cu ce as mai putea stropi

 35. buna ziua,as dori sa aflu din ce cauza cad pepeni de mici si cu floarea in cap

 36. Buna ziua,
  Am o cultura de castraveti in solar penrtru consum propriu, deci nu vreau sa produc cantitati industrile plantele sunt viguroase sanatoase arata ca la catalog sunt suspendate aerian iar pe sol am foli de mulcire , le ud prin picurare in fiecare dimineata cite 10 minute ba chiar mai mult.Terenul a fost ingrasat cu balegar si nu vreau sa le ajut cu nici un produs chimic.Semintele au fost puse direct in solar. Problema este ca fructele (casraveciori) timp de o saptamina nu au mai crescut ,sunt foarte multi si au ramas doar de 3-4 centimetri si au inceput sa prinda o culoare maronie si se usuca (zbircesc) nu au mucegai pe exterior.

  • Daca sunt foarte multi, atunci poate planta nu le poate tine pe toate pe toate. Ati ciupit varfurile? I-ati copilit?

 37. SE INGALBENESC SI APOI CAD IMPREUNA ,DACA SUNT PREA MULTI TREBUIE LASTARITI

 38. buna ziua as dori sa ami spuneti cu ce as mai putea stropi pentru a combate tripsul si paduchii verzi galbui am stropit cu mospilan si nurelee si tot mai au.si ce hrana as putea sa le dau prin picurare sa creasca fratii si sa se ambrace din nou am frunzarit pana sus toate frunzele urate si batrane ca de obicei multumesc.

 39. Buna am 1000 metri de castraveti in camp iar dupa mai multe zile de ploi castravetii mici se ingalbenesc , cred ca este putregaiul cenusiu .Dupa ploai am facut tratamente cu cuproxat ,dithane ,aliete si topas dar tot mai multi castraveti mici se ingalbenesc si se ofilesc .Ce tratamente trebe facute sa scap de putregai .
  .
  Multumesc mult pt intelegere

 40. Buna ziua,am stropit castravetii cu shavit,cat timp tb sa treaca pt a putea fi recoltati si consumati?
  Multumesc

 41. Daca seara am dat cu shavit si a doua seara am spalat toti castravetii cu multa apa ,a mai intrat substanta in ei ?
  greseala a fost ca nu stiut ca se recolteaza dupa 14 zile si ei au castraveti care tb recoltati
  Mutumesc

  • Fungicidul este unul sistemic, adica patrunde in plante. Chiar daca se spala castravetii, nu este recomandat sa fie consumati.

 42. Buna ziua,se poate amesteca dithane 45 cu champ 77 ,pentru stropire la castraveti?Eventual si cu ingrasaminte foliare?Va multumesc.

  • Ati verificat partea inferioara a frunzelor? Apar daunatori? Ce temperaturi sunt in zona dumneavoastra?

 43. pentru putregaiul coletului la castraveti se aplica dithane pe tulpina jos sau pe intreaga planta?

  • Cel mai indicat ar fi sa se aplice doar la baza pe tulpina si colet, deoarece daca este aplicat pe fructe, solicita o perioada destul de mare pana la consum. Eventual, dupa perioada de 7 zile, se poate repeta cu Previcur (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-previcur-energy.html), 10 ml diluati in 10 l de apa, in doza de 250 ml administrati la radacina.

 44. buna ziua. a aparut pete galbene pe rasada de castraveti, cu ce le putem combate?

 45. Buna ziua. Citind comentariile de mai sus totusi nu am inteles care ar fi cauza avortarii castravetilor mici?

 46. Am si eu o problema: Seman castravetii si in prima zi cineva mananca ambele cotiledoane si nu stiu cine?

 47. Am cateva cuiburi de castraveti ..izolati..dar frunzele au inceput sa faca o aura galbena pe perimetru…am aplicat ingrasamant pe baza de gunoi de pasare fermentata, urzici, cal-mag, si o stropire cu cham77..ce sa mai fac??

 48. Buna ziua,
  Va rog sa ma sfatuiti ce tratament sa aplic la zmeura si la trandafiri.
  Pe lastarii cruzi a aparut o musculita alba de aproximativ 3mm,care are in jurul ei un puf alb. Banuiesc ca sunt larve .Daca suflu puternic sau dau jet de apa se desprind.
  Acelas lucru am vazut si la lastarii de prun.
  Multumesc frumos,
  Cu respect,

 49. Buna ziua! Producem castraveti is sera de mai mult timp si acum am plantat pentru ciclul doi insa a aparut o problema si nu putem intelege pina la urma care este cauza unei ciuperci sau… . Problema este ca la producerea rasadului inainte de plantare cu 1 zi sa intimplat asa ca nu sa supravegheat dintrun anumit motiv si plantele au suferit un stres de caldura mare in urma carui o parte sau ofilit putin si am fost nevoiti sai udam. Majoritatea plantelor sau revenit insa dupa plantare au inceput unde si pe unde sa se ofileasca incet plantele si nu stim carei cauza….poate sa fie din cauza cantitatii mari de apa administrata in urma careia a aparut o ciuperca…..asteptam raspunsul dv-stra . Multumim mult!

 50. buna ziua.as dori sa va intreb daca Almageronul se aplica foliar sau radicular pentru ca am vazut in unele comentarii ca se stropeste pamintul la radacina.multumesc frumos!

  • Amalgerol se poate aplica atat foliar cat si radicular. Doza medie de aplicare foliara este de 100 ml dizolvati in 10 litri apa, iar doza pentru aplicarea radiculara este de obicei de 10 ori mai mica decat cea foliara.

 51. Buna ma ajutati cu un raspuns daca am stropit castraveti cu Atonik treb asteptat pana la consum 10. zile?

  • Timpul de pauza pana la consum in cazul tratamentului cu Atonik la castraveti este de 3 zile.

 52. Bună ziua,am și eu o intrebare,am stropi castravetii cu fungicidul SHAVIT,castraveții sunt pe rod,culeg deja zilnic,intrebarea mea este dacă se mai pot consuma?

  • Timpul de pauza pana la consum in cazul tratamentului cu Shavit este de 14 zile.

 53. Buna seara..am câteva plante de castraveți,au un rod foarte bun,plantele par a fi sanatoase dar exista o problema..castravetii dupa doar 3-4 cm.le cad florile si incep a se usca spre varf!repet..plantele foarte verzi cu foarte mult rod dar il pierde imediat ce incep a creste!

  • Ati administrat vreun ingrasamant plantelor? Sunt in camp sau in solar? La ce interval de timp sunt udate plantele?

 54. Buna, am erbicidat pe marginea solarului si dupa 1 zi 2 am observat ca plantele de castravete care sunt inca mici se strang ,frunzele mai bine zis si pe margini se fac maro mai am vreo sansa cu ei sau pot semana alti?

  • Ce erbicid ati aplicat si in ce doza? Solutia a intrat in contact si cu frunzele castravetilor?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor