Tratamente, informatii Cartof, legume

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 6 ani

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee din familia Solanaceelor, are flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili, bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi in alimentatie, dar si ca furaj. Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi. In perioada precolumbiana, in zona in care azi se afla Chile, Peru, Ecuador si Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. Dupa orez, grau si porumb, cartofii reprezinta a patra sursa de energie alimentara. Cartofii sunt cultivati in peste 120 de tari si sunt consumati zilnic de peste un miliard de oameni. In 2007, recolta totala de cartofi a fost de 300 de milioane de tone.

Principalele boli sunt:

virus-x-cartof1. Mozaicul X al cartofului produs de virusul Potato virus X. Atacul apare pe frunze sub forma unor pete de culoare verde-galbui, alternand cu verdele normal al frunzei. La un atac mai puternic frunzele se deformeaza si se incretesc, apar pete si dungi necrotice de culoare bruna negricioasa. Aceleasi pete si dungi necrotice pot aparea si pe petioluri si pe tulpini.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;
 • evitarea ranirii plantelor.

 

virus-y-cartof2. Mozaicul Y al cartofului produs de virusul Potato virus Y. Boala se manifesta pe frunzele si tulpinile aeriene. Pe organele atacate apar striuri, dungi si pete necrotice. Frunzele se ofilesc, se usuca, incepand cu cele de la baza si cad de pe lujeri, astfel incat plantele raman cu un smoc de frunze verzi la varf.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;
 • evitarea ranirii plantelor.

 

putregaiul-umed-cartof3. Putregaiul umed al cartofului produs de bacteria Erwinia carotovora pv. atroseptica. Plantele provenite din tuberculi infectati raman mici, cu tulpini debile, cu ramuri erecte. Plantele bolnave se smulg usor, nu produc tuberculi sau acestia sunt infectati de putregaiul umed. In sectiune prin tubercului afectat se constata o coloratie roz-violacee a inelului de vase. Intr-un stadiu mai avansat in tubercul se formeaza caverne pline cu un mucilagiu bacterian, ce emana miros neplacut, iar pulpa tuberculului se descompune in intregime.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente imediat dupa aparitia bolii cu Zeama bordeleza,Champ 77 WG, Aliette 80WG (2 kg/ha), Bravo 500 SC.

 

cancerul-cartofului4. Cancerul cartofului este produs de ciuperca Synchytrium endobioticum. Boala se manifesta pe organele supraterane ale cartofului (tuberculi, stoloni), cu exceptia radacinilor si mai rar la baza tulpinii si pe frunzele bazale.Pe organele atacate apar tumori mici, albicioase, moi carnoase, care mai tarziu cresc se brunifica si devin buretoase, dezvoltandu-se pe toata suprafata tuberculului determinand putrezirea acestuia.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;

 

5. Mana cartofului este produsa de ciuperca Phytophthora infestans. Mana se manifesta pe toate organele plantei, pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze. Pe faza inferioara, in dreptul petelor se observa un puf fin, albicios. Pe tuberculii afectati mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui.

mana-cartof

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantarea de tuberculi sanatosi, tratati cu fungicid Prestige 290 FS;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
 • tratamente cu Zeama bordeleza, Previcur Energy, Dithane M45, Electis 75 WG.

fusarioza-cartof6. Putregaiul uscat al cartofului produs de ciuperca Fusarium solani. Atacul se manifesta pe tuberculi, unde apar pete brune, in dreptul carora tesutul este moale. Pulpa tuberculilor putrezeste si capata o culoare bruna, apoi se usuca si se intareste. Treptat tubeculul atacat se zbarceste, isi micsoreaza volumul, pulpa transformandu-se intr-o masa tare, sfaramicioasa, de culoare alb-galbuie.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantarea de tuberculi sanatosi;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
 • dezinfectarea depozitelor cu sulfat de cupru 2%.

 

7. Alternarioza cartofului produsa de ciuperca Alternaria solani.
Alternarioza apare de obicei in perioada infloritului. Leziuni de culoare inchisa cu marginea galbena care pot forma inele concentrice scufundate pe frunze si tulpini. Leziunile initiale sunt circulare, iar apoi vor deveni unghiulare. Frunzele atacate se ofilesc, se deformeaza si se usuca, dar vor ramane atasate de plante. Ciuperca poate trece usor de pe frunze pe tuberculi atunci cand se recolteaza intr-o perioada ploioasa. Boala este favorizata de vreme umeda si uscata sau umiditate ridicata si frunzele umede.

alternarioza-cartof

Masuri de prevenire si combatere:

 • inmagazinarea tuberculilor in mediu rece;
 • plantarea de soiuri tarzii care sunt mai putin sensibile la boli;
 • reducerea stresului plantelor prin fertilizare si irigare adecvata;
 • severitatea simptomelor foliare poate fi redusa prin aplicarea fungicidelor adecvate cum ar fi Ortiva sau Score.

Principalii daunatori ai cartofului sunt:

nematod-cartofi1.Nematodul radacinilor -tratamente cu Force 1.5 G (15 kg/ha).

 

 

 

vierme-sarma-cartof2.Viermii sarma-tratamente cu Force 1.5 G.

Acesti daunatori pot fi depistati atunci cand se sapa in jurul tulpinii. Stadiul de larva al viermilor poate dura intre 1 si 5 ani, in functie de specie. Atunci cand plantatia este in picioare este aproape imposibili controlul chimic. Tratamentul se aplica inainte de plantare sau se vor trata semintele. Este indicata roatia culturilor cu plante care nu au specific de gazda.

 

3.Gandacul de Colorado – tratamente cu Decis 25 WG, Actara 25 WG, Calypso 480SC in perioada de vegetatie, iar inainte de plantare se trateaza tuberculii cu Prestige 290 FS (60 ml/ kg).

gandacul-de-colorado-cartof

paduchele-negru-cartof4.Paduchele negru– tratamente cu Decis 2.5 (0.2 l/ha), Fastac 10 CE (0.10 l/ha) in perioada de vegetatie.

 

 

afide-cartof5. Afidele – tratamente cu insecticide ca Actara 25 WG sau Mospilan 20 SG in perioada de vegetatie, iar inainte de plantare se trateaza tuberculii cu Prestige 290 FS (60 ml/ kg). Se prezinta sub forma unor insecte mici care se gasesc pe partea inferioara a frunzelor sau pe tulpini, de culoare verde sau galbena de obicei. Mai pot avea culoarea roz, maro, rosie sau neagra, in functie de specie si de plantele gazda. Acestea pot provoca pe frunze pete galbene, distorsionate sau muguri anemici. Afidele secreta o substanta lipicioasa, care contine zahar, si favorizeaza aparitia putregaiului pe plante. Afidele sunt cele mai daunatoare pentru cartofi, pentru ca sunt principalii transmitatori de virusi cum ar fi Virusul X sau Y. Daca populatia afidelor este limitata doar la cateva frunze, atunci doar se vor sterge frunzele sau se vor scutura. Daca infestarea este foarte mare, se aplica insecticidele mentionate.

cicade-cartofCicadele ierneaza ca adult pe resturile vegetale de la suprafata solului si au mai multe generatii pe an. Aceastea sunt foarte active in perioada iulie-august. Cicadele inteapa si sug sucul celular din diverse parti ale plantei. In urma atacului, pe frunze apar pete mici, care se brunifica. Tesuturile atacate se necrozeaza. Uneori frunzele se rasucesc si nu se mai dezvolta. Cicadele sunt insecte foarte periculoase deoarece transmit micoplasma ce produce stoburul solanaceelor.

Combatere:

 • tratamente chimice cu unul din produsele: Confidor Energy, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG, Nurelle D;

purecele-cartofuluiPuricele cartofului (Epitrix cucumeris) nu este foarte raspandit pe teritorul tarii noastre. Acesta ierneaza ca adult, iar in condiitii meteo favorabile poate avea trei generatii pe an. Adultii apar primavara devreme si produc ciuruirea fruzelor de cartof. Larvele se dezvolta in sol si rod galerii in tuberculi.

Combatere:

 • tratamente chimice cu unul din produsele: Confidor Energy, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG.

Larva carabus de maiCarabusul de mai (Melolontha melolontha) este o specie polifaga si are o generatie la 3-4 ani. Larvele se dezvolta in sol si ataca organele subterane ale plantelor (radacini, tuberculi, etc). Adultii nu sunt periculosi pentru cultura cartofului.

Combatere:

 • tratamente chimice cu unul din produsele: Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW, Actara 25 WG, Confidor Energy, Fastac Active;

larva-molia-cartofuluiMolia cartofului (Phthorimaea operculella) Adultii apar primavara si depun ponta pe partile aeriene ale platelor, pe sol  sau pe resturile vegetale. Larvele produc pagube insemnate. Pe tulpini si pe frunze apar galerii si rosaturi, iar pe tuberculi sapa galerii ce comunica cu exteriorul.

Combatere:

 • tratamente chimice cu unul din produsele: Decis Mega 50 EW, Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Kaiso Sorbie 5 WG.

Adult coropisnitaCoropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) este o specie polifaga raspandita pe tot teritoriul tarii noastre. Aceasta ataca organele subterane ale plantelor. Radacinile sunt retezate, iar in tuberculi produce galerii si rosaturi.

Combatere:

 • tratamente chimice la sol. Exemple de produse: Corocid Forte

 

Buha semanaturilor (Agrostis segetum) are doua generatii pe an si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. Adultii nu sunt periculosi, dar larvele se hranesc pe toate partile plantei. Prefara regiunea coletului si tuberculii, unde roade cavitati de hranire.

Combatere:

 • tratamente chimice la sol: Kaiso Sorbie 5 W, Mavrik 2 F, Novadim Progress, Affirm, Confidor Energy.

136 de comentarii la “Tratamente, informatii Cartof, legume

  • Pentru a nu mai aparea buruieni este bine sa faceti un tratament inainte de a cultiva cu un erbicid total Roundup sau Glyphogan. Dupa aplicare se asteapta 3 saptamani si apoi se poate cultiva. Daca deja aveti cultivat cartoful se poate folosi un erbicid selectiv Agil, Frontier Forte, cu aplicare preemergenta, Fusilade Forte, Pantera.

   • Buruienile cu frunza lata, cu exceptia volburei si a palamidei se combat cu Surdone, inainte de rasarirea cartofului.
    Erbicidele totale cum sunt Roundup, Glyphogan, Glyphostock se administreaza pana la rasarirea cartofului si combat toate buruienile rasarite.

 1. Cultiv cartofi in judetul Covasna unde este un sol mai nisipos. Se pare ca sencor-ul nu m-a impresionat desi stiam ca nu este recomandat pentru sol nisipos. Avand in vedere experienta dumneavoastra,imi puteti trimite un program de erbicidare viabil cu produsele pe care le comercializati?

 2. cultiv cartofi in FAGARAS si ma intereseaza cum pot scapa de ”viermele sarma” care mi-a invadat cultura anul trecut .Se mai poate folosi samanta pt.anul 2014

 3. Puteti sa trimiteti o lista cu produsele pe care le aveti ? Incluzand tratamente de mana ,gandac raportate la 1 ha?,sau 1/2 ha?

 4. Am cultivat 1 ha cartofi în urma cu 7 zile fără ierbicidare. Acum care este cel mai bun erbicid? Multumesc

 5. Am cultivat 1 ha cartofi pamantu este cam lutos si apare palamida stiru titineasa ce ierbicid imi recomandati cartofu este rasarit si are 5 cm.

 6. am cultivat cartofi au iesit deja si i-am sapat o dfata dar am multa buruiana (holbura) ce imi puteti recomanda.Va mutumesc

 7. Daca dau cu insecticid si erbicid in acelasi timp la cartofi,dauneaza? Multumesc!

 8. Buna ziua. Anul acesta am plantat pentru prima oara cartofi (3 randuri x 40 ml). I-am prasit, i-am udat, i-am dat cu insecticid pentru gandacul de colorado cu DECIS MEGA de 2 ml, dupa ce au ajuns la o inaltime de ~ 30 cm , am tras pamnt peste tulpina , fara sa acopar frunzele, iar acum frunzele au inceput sa se albeasca , ca si cum nu-si mai fac asimilatia clorofiliana sau cum se usuca costreiul cand este ierbicidat. Am dat si cu ierbicid pentru costrei , nu mai stiu denumirea (achizitionat de la ALCEDO), insa era special pentru inlaturarea buruienilor din cultura de catofi Este normal sa se albesca frunzele, sau ce e de facut?? Va multumesc!!

 9. intr-o cultura de cartof sunt tot felul de buruieni, hrean, tataneasa, parul porcului, spini , ce ierbicid sa folosesc , daca ar fi ceva sa dau la toamna dupa ce adun cartofii, ca sa nu mai rasama primavara

 10. DE curand pe vrejul cartofilor de soiul Carera au aparut puncte maroni ,mici si dese .. Vreau sa aflu din ce cauza au aparut si cu ce ii pot trata !!!!!

 11. Buna ziua,
  Pe frunzele cartofului au aparut niste pete galben verzui care seamana foarte bine cu mozaicul x descris mai sus.Ce tratament se poate face.
  Multumesc!

 12. Anul acesta, mai mult faţă de anii anteriori, o larva de culoare alb, cap maron/negru, lungă de 2-3 cm şi cu diametrul de cca.0,5 cm mi-a mâncat masiv cartofii în pământ. Tot din primăvara 2014 am schimbat locul, cultivând cartofii pe un teren unde în ultimii 5 ani a fost lucerna. Nu stiu despre ce insectă este vorba şi nici cu ce să o combat. Dacă puteţi, vă rog să mă ajutaţi!

 13. BUNA SEARA!Am cultivat spanc la 1 oct in solar ,acum a aparut albumeala spanacului . am facut tratament cu ridomil,zeama bordeleza ,ditane.Se poate stopa?

 14. Ce tratament se foloseste pentru cartofii de samanta pentru combaterea gandacului Colorado (inainte de a-i planta)?

 15. buna ziua am si eu o intrebare cu ce pot stropii cartofii pentru stagnare pentru ca ei cresc numai in frunze si in pamant nu cresc deloc ?

 16. Buna Ziua.
  Sunt un cultivator de cartofi din Dambovita,Lunguletu..
  Am si eu o nelamurire.
  Am carofi plantati aproape de 2 luni si jumate.Mi-au umplut locul,vrejul cred ca depaseste 30 de cm. si pana acum nu le-am dat de mana.Ce mi-ati recomanda se le dau de mana.
  Multumesc

  • Daca va referiti la cultura cartofului, toate 3 produsele mentionate de dumneavoastra sunt indicate pentru combaterea manei, respectiv rizoctoniozei si alternariozei.

 17. Buna ziua, puteti sa imi spuneti cu ce sa stropesc plantutele de cartofi dulci ca au aparut asa ca niste oua alb-galbui mici si multe pe frunze si se extind.

 18. Am plantat cartofi acum 2 luni soiul Carera.Au inaltimea intre 5cm si 25cm.In cultura de cartof au rasarit urmatoarele buruieni :curnuti,palamida,costrei,mohor,rapita salbatica,canepa salbatica. Pentru a ierbicida am cumparat Sencor SC 600 cu doza de 0,6L/ha.Vreau sa il aplic in cultura cu insecticidul Calipso.Sunt compatibile?Si se poate aplica in faza in care este cultura? Astept raspuns urgent.Va multumesc!

  • In principiu, puteti combina substantele. Eventual, puteti efectua un test in prealabil cu o cantitate mai mica de substante pentru a observa daca solutia se precipita.

 19. Dacă am folosit merlin la cartof mai am sansa să âşi revină cartoful sau trebuie să plantez din nou sau pot să îi ajut cu altceva.

  • Din pacate, erbicidul Merlin nu este recomandat pentru cultura cartofului iar tratamente nu exista pentru refacere. Puteti uda cartofii pentru a atenua efectul erbicidului.

 20. Substantele pentru combaterea manei la cartof pot fi date in aceiasi solutie in care am dizolvat substante pentru combaterea gindacului de colorado ?

  • De obicei, pot fi amestecate fungicidele cu insecticidele. Eventual , se poate efectua un test in prealabil cu o cantitate mai mica de substante pentru a verifica daca se precipita solutia.

 21. Buna ziua, puteti sa-mi spuneti pentru tortel in cartofi ce substante sa folosesc?

 22. Am o cultura de vinet de 1ha si jumatate din ele s.au ofilit. Initial nu am stiut ce au si acum am descoperit ca sunt viermii de sarma. Au inceput si cele lalte sa se ofileasca dar sunt la distanta de celelalte. Cum pot combate viermii ce pot folosi? Am intekes ca este bun actara sa bag prin picurare,altii spun azot. Altiii fosfor. Calciu. ce ma sfatuiti?

 23. Buna ziua, ati incercat zerul sau solutia lapte apa pentru prevenirea manei la cartof sau alte legume? Dar sapunul ca insecticid?

 24. am plantat cartofi netratati pe un teren si acum la rasarire am constatat ca saminta de cartof este plina de viermele sirma ce ma sfatuiti sa fac sa mai salvez ceva cel putin
  pina rasare am gasit si 6 viermi intr-un cartof si pe linga el 2-3 ce sa fac urgent?
  va multumesc!

 25. Buna ziua, erbicidul Pantera 100ml in ce cantitate de apa il pot pune pentru a nu fi prea ineficient? 50-300l apa se specifica la general. multumesc

  • In cazul erbicidului Pantera, pentru aplicare la cartof, se va prepara o solutie de 100 ml diluati in 10 l de apa.

 26. daca am tratat cartofi inainte sa ii plantez ku prestige de mana ,mai treuie sa le dau de mana cand sunt marii ? si ce provoaca boala asta [mana} ploaia sau ce . cu ce sa mai dau de mana la cartofi daca au inceput sa ii ia mana pt a o stopa rog contact

 27. Am niste pete negre circulare pe frunzele cartofilor,si se mai si rotesc frunzele spre interior,deasemenea se mai transmit si la fruc prin aparitia de pete negre pe fruct si despicare(parca ar fi taiati),la soiul carera,darcau aparut si la soiul riviera,ce tratament as putea urma?

 28. Ce erbicid ptr toate plantele as putea folosi la rosii cultivate in teren afara

 29. Am tratat tuberculii de cartof cu Prestige 290 FS, am efectut tehnologia corect de stropire şi de plantare, dar plantele nu răsar, care e motivul … vă rog daţi-mi un răspuns cît mai urgent, să ştiu ce să fac mai departe, peste 2 zile e luna iunie
  Vă mulţumesc mult.

  • Ati aplicat vreun erbicid preemergent? Ati incercat sa dezgropati pentru a observa daca au incoltit? Ce temperaturi au fost in zona dumneavoastra?

 30. Salut, cum as putea combate nematozii la capsuni in plantatie deja existenta si in cea care vreau sa o infiintez .Am un hectar .Multumesc

 31. La recoltarea cartofilor am observat ca multi erau atacati de un vierme de culoare cenusiu inchisa,formand caverne adinci in tubercul.Viermii sunt asemanatori cu limaxul.Cum se pot combate?

 32. Se poate pune gunoi de grajd proaspăt din toamnă pentru plantarea cartofilor in primăvara in luna martie VA MULȚUMESC

  • Depinde de gunoiul de grajd si perioada de fermentare a acestuia. De la ce animale provine?

 33. Pentru plantarea cartofilor în luna martie se poate pune gunoi proaspăt.din toamna pe terenul care urmează a fi plantati

  • Desigur, daca se aplica gunoi de grajd inca din toamna odata cu aratura, atunci se pot planta cartofii in luna martie.

 34. În luna martie înainte da plantarea cartofilor timpuri ce îngrășăminte sunt recomandate

 35. Bună ziua, sunt din Tulcea va rog frumos dacă vreți să mă ajuți în luna martie vreau să plantez cartofii nu nu știu la ce distanta se plantează intre cuiburi şi intre rânduri am 3000 MP în grădină si care soiuri sunt recomandate. Mai am o rugăminte după recoltare ce perioada pot să îi păstrez.. VĂ MULȚUMESC ANTICIPAT

  • In camp, distanta intre randuri este de 70 cm, si 20-25 cm intre cuiburi. Se mai poate planta si cu 40 cm intre randuri si 35 intre cuiburi. Insa depinde si de soi, marimea tuberculilor, sol etc.
   Detaliile complete legate de infiintarea si ingrijirea culturii de cartof le puteti gasi accesand https://www.botanistii.ro/blog/cartofi-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-aceasta-leguma/ .
   Perioada de pastrare depinde in functie de soi (tarzii, timpurii etc).
   Alegerea soiului depinde de zona, structura solului deci trebuie efectuate teste in prealabil.

 36. Buna seara cultiv cartofi timpurii in comuna lunguletu si mar interesa sa stiu daca exista tratament pt intarirea rodului Si cînd se aplica ….. va multumesc frumos

   • Bună seară in primul rînd vreu să întăresc rodurile pt a nu se mai rupe usor Si pt a răsări mai repede…
    Si in al doile dacă se poate si o recoltă mai bogată ….
    Mai am o intrebare e bine stropiti cu puțină apa mai mult vapori de apă? momentan au colți 1-2 milimetri …. si la noi se sectioneaza cartofi…
    Va multumesc frumos ….

    • Mugurii ce pornesc sunt destul de sensibili si este nevoie sa fie manevrati cu atentie. De regula, plantatia se infiinteaza cu cartofi neincoltiti, pentru a nu vatama acesti muguri. Pentru o sporire a productiei, se recomanda administrarea de ingrasaminte organice si chimice la pregatirea terenului. In perioada de pastrare, cartofii nu se stropesc cu apa deoarece asta va favoriza si mai mult pornirea in vegetatie. Se mentine doar o umiditate a aerului potrivita, astfel incat acestia sa nu se deshidrateze.

     • Multumesc frumos… dar la noi trebuie neaparat încolțit pt a vedea cum sai sectionam cu cîte 2….3 colți de acea am cerut o părere daca este tratament pt întărirea coltilor pt ai întări si a răsări mai usor…. va multumesc

 37. Buna ziua, Tom/Ella si ceilalti cultivatori, anul trecut am stropit impotriva gindacului din colorado cu un insecticid pe vreme insorita si in cca 7 zile lujerii si frunzele s-au ofilit. Nu stiu daca au fost manati. Nu este bine sa ii stropim pe arsita? Daca imi mai ramine solutie in pompa, mai pot trece inca odata peste plantele deja stropite recent(10min)?

  • Buna ziua! Ne scuzati pentru raspunsul intarziat. Aplicarea tratamentelor foliare se realizeaza la temperaturi de maxim 24-25 de grade. De regula, se recomanda aplicarea dimineata, dupa ce nu mai este roua sau seara dupa ce soarele nu mai este puternic (vara este nevoie sa asteptati pana la o ora mai tarzie, dar sa fie inca lumina). Aplicarea pesticidelor pe vreme caniculara poate provoca anumite dereglari ale substantei, provocand arsuri plantelor. In acelasi timp, chiar si daca aplicati apa pura cand afara este foarte cald, pot sa apara pete pe frunze ca urmare a socului produs. In plus, cand afara este foarte cald, stomatele plantelor se inchid pentru a preveni transpiratia iar absorbtia pe cale foliara se realizeaza in mare parte prin aceste stomate. Fiind inchise, nu are loc absorbtia solutiei. Cand aplicati tratamentele, ar fi bine sa utilizati o pompa care sa faca produca o aspersie fina si sa acoperiti la o trecere suprafata vizata. Daca stropiti de doua ori planta, practic se dubleaza cantitatea de fungicid/insecticid aplicata acelei plante, ducand la nerespectarea dozei aplicate. Solutia ramasa nu se recomanda a fi pastrata si aplicata in alta zi incat isi pierde proprietatile. In concluzie, respectati intotdeauna dozele recomandate, momentul aplicarii si timpul de pauza. Succes!

 38. Bună seara !
  Ași dori dacă se poate să îmi spuneți și mie cu ce să dau pe cartofii care vin plantați să nu-i mai mănânce șobolanii în pământ .Mulțumesc!

 39. Buna ziua,pentru cartofii care deja au rasarit dar au fost surprinsi de btuma si li s-au innegrit frunzele mai exista vreun remediu de recuperare sau sunt compromisi?

  • Depinde de cat de afectati au fost dar, din pacate, uneori brumele pot afecta iremediabil culturile timpurii. Plantele mai prezinta portiuni verzi? Daca problema a aparut recent, mai puteti astepta cateva zile pentru a vedea daca plantele au fost sau nu distruse in totalitate.

 40. Buna ziua,as vrea sa va intreb ce erbicid as putea folosi ptr. rosii inainte de plantare si ptr. ceapa si usturoi,iar ptr.cartofii rasariti un folial bun atat ptr. cresterea plantei cat si ptr. tuberculi?

 41. Pentru combaterea viermelui sarma pot administra insecticidul force sub forma lichida pe sol sau trebuie sa il presar in forma lui granulata si dupa irigata cultura?

 42. Buna ziua cartofii atacati de bruma cazuta vineri spre sambata noaptea cu ce pot sa ii tratez,nu pot sa incarc poze ca nu imi da voie,mai au masa verde dar si frunze arse de tot,multumesc

 43. Amalgerolul are si calitate de foliar sau trebuie sa stropesc ulterior cu un foliar si ce tip de foliar imi recomandati,multumesc ptr raspunsuri

 44. Buna seara,pentru 2000mp de teren cu cartofi Sencor 600sc la 100ml,cati litri de apa trebuie,si Pantera 40 ec la 500 ml tot la 2000 mp,cati litri de apa trebuie. Va multumesc!

 45. cum sa scap de tataneasa ca am frezat cu motocultorul si au rasarit sute de plante?

 46. Buna ziua as vrea sa va intreb ce foliar imi recomandati ptr. cresterea tuberculilor si cate stropeli ar trebui sa fac

 47. Buna ziua pe frunzele cartofilor au aparut niste pete mici si de culoare caramizie iar la unele frunze se face inclusic marginea frunzei,cum as putea sa va trimit cateva poze,ce remediu exista ptr. asta,multumesc

 48. buna ziua am intilnit un caz mai deosebit cartofi sunt mincati in pamint pe jumatate ce tratament as putea folosi multumesc

 49. Eu am observat si viermi de carabusi de mai si coropisnite f.multe de aceia sint in dilema ,,,,, cine roade cartofii de provoaca gauri in tuberculii formati si avind in vedere cele expuse ce trtatament este mai eficient si cind trebuie facut? 50% din tuberculi sint gauriti.

  • In cazul cartofilor apare frecvent atacul larvelor carabusului de mai insa este posibil si coropisnitele sa consume din tuberculi. Se poate aplica Trika Expert (http://www.botanistii.ro/oxon-trika-expert-450-g.html) pe toata durata perioadei de vegetatie. Aceste larve, in functie de factorii de mediu si hrana se deplaseaza in sol la adancimi mai mari sau mai mici. In perioada iulie-august apar larvele din ouale depuse in primavara, deci se poate efectua si in aceasta perioada un tratament. In primavara, in perioada zborului adultilor, se pot aplica tratamente cu Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html) insa combaterea este mai dificila avand in vedere ca acestia stau in timpul zilei in diferite locuri.

 50. Eu am observat si viermi de carabusi de mai si coropisnite f.multe de aceia sint in dilema ,,,,, cine roade cartofii de provoaca gauri in tuberculii formati si avind in vedere cele expuse ce trtatament este mai eficient si cind trebuie facut? 50% din tuberculi sint gauriti.

  • In cazul cartofilor apare frecvent atacul larvelor carabusului de mai insa este posibil si coropisnitele sa consume din tuberculi. Se poate aplica Trika Expert (http://www.botanistii.ro/oxon-trika-expert-450-g.html) pe toata durata perioadei de vegetatie. Aceste larve, in functie de factorii de mediu si hrana se deplaseaza in sol la adancimi mai mari sau mai mici. In perioada iulie-august apar larvele din ouale depuse in primavara, deci se poate efectua si in aceasta perioada un tratament. In primavara, in perioada zborului adultilor, se pot aplica tratamente cu Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html) insa combaterea este mai dificila avand in vedere ca acestia stau in timpul zilei in diferite locuri.

 51. Am o cultură de cartofi extratimpurii ,si de la temperaturile foarte scăzute de zilele astea ,frigul mi-a afectat o parte din frunze ,pe zi ce trece se usucă frunza cu frunza si sunt foarte plapanzi , vrejii au 20 de cm înălțime ,mai pot face ceva sa ii salvez ?

 52. Am vazut la tuberculi niste dungi maro si niste crapaturi . La interior nu sunt afectati. Vreau sa stiu care e cauza. Solul e nisipos.

 53. Cum se combat soarecii din cultura de cartof? Am vazut multe galerii si cartofii mancati, se vede ca nu sunt mancati de colorado, carabusi etc. Sigur sunt soareci. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor