Tratamente, informatii, flori, trandafiri

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Trandafirii (Rosa spp.) sunt unele din cele mai cultivate plante floricole din lume. Pe langa scopul decorativ, trandafirii se cultiva si pentru petalele ce sunt folosite in industria alimentara sau cea cosmetica. Trandafiri se dezvolta sub forma de tufa deasa formata din numeroase tulpini multianuale si infloreste abundent. Tulpinile prezinta spini lignificati si erecti. Frunzele sunt compuse din 5 – 7 foliole. Acestea au o forma ovata, au marginile zimtate si prezinta perisori de-a lungul nervurilor. Petiolul frunzelor este tomentos. Florile sunt dispuse cate 2 – 3 in inflorescenta, au o culoare rosie sau roz, iar corola este batuta. Fructul este fals, de culoare rosie, cu o forma elipsoidala, denumit maceasa. Fiind o specie foarte raspandita pe teritoriul tarii noastre este important sa cunoastem factorii ce influenteaza cresterea si dezvoltarea acestora.

Principalele boli ale trandafirilor sunt:

 

virozaMozaicul trandafirului produs de Cherry necrotic ringspot virus. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de pete si inele de culoare galbena. In cazuri grave apar benzi clorotice de-a lungul nervurilor. Adesea se constata si o deformare a foliolelor atacate. Bobocii plantelor bolnave se dezvolta slab, iar florile se decolorează uneori. Virusul se transmite prin altoire sau alte tipuri de inmultire vegetativa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoit si portaltoi sanatosi;


cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in planta prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la o tufa la alta;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile butasilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

fainareFainarea trandafirului produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa. Aceasta ciuperca se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fete ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme si marimi. Tesuturile atacate sunt necrozate, fruzele se rasucesc, iar in final se usuca. Lastarii tineri sunt acoperiti de o pasla alba miceliana. In caz de atac sever acestia se usuca. In cazuri severe, bobocii florali sunt acoperiti de un miceliu albiciosi. Acestia nu se mai dezvolta si nu mai produc flori. Atacul se poate manifesta si pe flori, petalale acestora prezentand simptome similare cu cele de pe frunze.

 

Metode de prevenire si combatere:

 • aplicarea taierilor specifice pentru a mentine tufa aerisita;
 • taierea si arderea lastarilor atacati;
 • plantarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

ruginaRugina trandafirului produsa de ciuperca Phragmidium mucronatum. Acesta micoza poate produce simptome pe toate organele aeriene ale plantei. Primele semne isi fac simtita prezenta la sfarsitul lunii mai prin aparitie pe partea superioara a frunzelor a unor pete de decolorare. In dreptul acestor frunze, pe partea inferioara, apar grupuri de spori de culoarea galbena. Spre toamna, grupurile de spori isi schimba culoare si devin negricioase. In cazul unui atac puternic plantele isi pot pierde frunzisul.

Metode de prevenire si combatere:

 

 • tratamente chimice cu: Score 250 EC, Folicur Solo 250 EW, Systhane Plus 24 E, Antracol 70 WP, Polyram DF;
 • plantarea soiurilor rezistente;
 • taierea si distrugerea partilor vegetative afectate puternic.

patarea-neagraPatarea neagra produsa de ciuperca Diplocarpon rosae. Boala isi face aparitia pe frunzele plantelor de trandafir prin aparitia unor pete negre, circulare, dispune pe fata superioara a frunzelor. Boala evolueaza, iar petele isi maresc dimensiunile. Soiurile sensibile sunt puternic afectate. Tesuturile atacate se brunifica, iar in final se usuca. Capacitatea de fotosinteza este redusa si tufele formeaza mai putine flori.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • igiena culturala;
 • tratamente chimice cu: Polyram, Captan, Dithane, Systhane, Mirage;

manaMana produsa de ciuperca Peronospora sparsa. Aceasta micoza isi face aparitia in conditii de umiditatea atmosferica ridicata. Pe partea superioara a frunzelor apar pete difuze de culoare rosiatica. Boala evolueaza, petele devin galbene, iar pe partea inferioara a frunzelor apare un puf albicios. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal si in final intreaga frunza se usuca. Capacitatea de fotosinteza se reduce si plantele formeaza mai putine flori.

Masuri de prevenire si combatere:

 • aplicarea taierilor pentru a mentine tufa aerisita;
 • tratamente chimice cu: Acrobat, Drago, Ridomil, Curzate Manox, Equation Pro;

putregaiPutregaiul cenusiu produs de ciuperc Botrytis cinerea. Simptomele se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor de trandafir. Cea mai periculoasa forma de atac se manifesta pe frunze, mugurii florali si pe flori. Organele atacate se brunifica si treptat sunt acoperite de fructificatiile ciupercii ce au aspectul unui mucegai.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si distrugerea partilor vegetative afectate puternic;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva, Switch 62.5 WG;

Principalii daunatori ai trandafirului sunt:

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Eforia , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

tripsiTripsii sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a plantelor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

paduchi-testosiPaduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca plantele. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente chimice cu Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

acarieniAcarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc pagube multor specii de plante din spatii protejate sau din camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara, insa pagube insemnate asupra trandafirilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Paianjenii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice, ce devin galbene. In urma hranirii intense a daunatorului, punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare. Pe langa frunze, aceste insecte produc pagube si florilor.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorun 10 WP, Novadim Progress, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC, Voliam Targo;

viespea-neagraViespea neagra a trandafirului (Allantus cinctus) dezvolta 1 – 2 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar in perioada cuprinsa intre aprilie si mai si se hranesc cu nectar si polen. Femelele depun oualae pe partea inferioara a frunzelor, iar larvele apar dupa cateva saptamani. Acestea distrug epiderma frunzelor, in urma lor raman doar nervurile.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;

viespea-sucitoareViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa pusilla). Larvele acestei specii sunt de culoare verzuie. Acestea au dimensiuni relativ mari ce pot ajunge la un cm lungime. In urma atacului frunzele de trandafir se rasucesc spre partea inferioara. Capacitatea de fotosinteza este redusa, iar tufele produc o cantitate mai mica de frunze.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;
 • taierea si arderea frunzelor afectate;

cicada-meliferaCicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii, arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate impiedicand cresterea si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Pyrinex Quick, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG;

scuipatul-cuculuiScuipatul cucului (Philaenus spumarius). Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular. Nimfele secreza o substanta cu aspectul unei spune care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii. In urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Nurelle D, Confidor Energy, Decis Mega, Actara, Karate Zeon;

nematoziNematozi. Acestia ierneaza ca adulti in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza cu ajutorul apei din sol. Traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc deformarea radacinilor, reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Metode de combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • dezinfectarea solului cu Basamid;

sfredelitorSfredelitorul tulpinilor (Monophadnus elongatulus). Adultii apar in iunie si se hranesc cu varfurile fragede ale lastarilor. Femelele depun ouale in maduva noilor lastari aparuti, aproape de varf. Deasupra si sub locul depunerii oualor, femela face cate un rand de perforatii, determinand uscarea varfului. Dupa eclozare, larva realizeaza o galerie in tulpina, coborand spre colet. Tulpinile afectate sunt slabe, se rup usor si se usuca in anul urmator.

Metode de combatere:

 • indepartarea si distrugerea varfurile afectate;
 • tratamente in timpul perioadei de vegetatie. Exemple de produse: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Fury;

carabusCarabusul de mai (Melolonta melolonta). Acesta insecta este deosebit de periculoasa. Dezvolta o generatie la 3 – 4 ani si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. In timpul perioadei de dezvoltare larvele se hranesc cu partile subterate ale diferitelor plante printre care si radacinile de trandafir. Atacul duce la ofilierea tufei.

Metode de combatere:

 • mobilizarea solului in jurul tufei;
 • aplicarea insecticidelor granulate in jurul tufei;

Gandacul paros (Epicometis hirta). Adultul are 9-12 mm lungime, de culoare negru mat, acoperit de un puf cenusiu. Are o singura generatie pe an, ierneaza ca adult in sol. Adultii se hranesc cu organele florale. Larvele nu sunt daunatoare.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS;

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

268 de comentarii la “Tratamente, informatii, flori, trandafiri

 1. Va rog sa imi comunicati care dintre fungicidele oferite de dvs. poate fi folosit contra Botrytis blight care imi afecteaza trandafirii.
  Cu multujiri anticipate si deosebit respect,

  • Pentru combaterea putregaiului la trandafiri va recomandam Teldor, in doza de 8 ml in 10 l apa.

 2. Va rog sa-mi spuneti daca Insecticidul Actara 25 WG este bun si pentru trandafirul japonez, deoarece floarea este plina de niste musculite mici albe si frunzele sunt foarte lipicioase.

  • Puteti sa folositi insecticidul Actara, un plic de gr in 7.5 l apa. Se pulverizeaza pe frunze si pe floare unde se observa musculitele. Tratamentul se repeta dupa 7 zile in caz ca se mai observa aceste musculite.

  • Pot face un amestec din mospilam, kumulus sau systhane plus24e și topsin pt a stropi trandafiri?

   • In principiu, se pot amesteca substantele mentionate. Eventual, puteti efectua un test in prealabil cu o cantitate mai mica de substante, pentru a verifica daca se precipita solutia.

 3. As dorii sa imi spuneti daca acest tratament mentionat mai sus este b la toate tipurile de trandafiri! Sincer am mai multe tipuri de trandafiri si inca nu stiu ce fel de trandafiri sunt! vreau sa fac tratament culturii si vrau sa cumpar totce tine de aplicarea tratamentelor! Va multumesc!

  • Tratamentele si modul de cultivare al trandafirilor este valabil pentru toate speciile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 4. Cand se dezgroapa trandafirii trebuie sa-i tratam impotriva anumitor boli sau insecte ? Daca DA , care ar fi tratamentul corect ?
  Va multumesc
  Angela

  • Nu este nevoie de anumite tratamente speciale in mometul in care dezgropati trandafirii. De obicei ei pot fi tratati si in momentul in care observati ca sunt atacati de paduchii verzi sau de fainare. Binenteles ca aceste tratamente se pot face si preventiv, in momentul aparitiei frunzelor la trandafiri. Mai multe informatii despre cresterea si cultivarea trandafirilor, precum si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-trandafiri). Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 5. vremea ploioasa ,rece; trandafirii au inceput sa aiba frunzele rasucite ,margine spre mijloc ; cu 4-5 zile inainte am dat cu thiovit mospilan ca aveau ,unii purici verzi si in anii anteriori facusera fainare; va rog ce este , si remediu
  multam

 6. la trandafiri de 2-3ani, vigurosi anterior, li se atrofiaza/ingusteaza frunzele. Nu una-doua, ci simultan la toata planta, care moare in cateva saptamani. (Nu am observat afectand trandafirii mari si foarte vigurosi). Puteti sa ma ajutati, va rog, sa-i salvez? Multumesc mult

 7. buna ziua ,
  va rog frumos sa-mi recomandati ceva cu care sa pot sa ierbicidez buruienile din jurul trandafirilor . Am o cultura de trandafiri si nu mai fac fata cu sapa . Se poate da cu ceva fara sa afectez plantele ?

 8. nu am comentarii doar multumiri pentru sfaturile bune gasite in lecturarea celor de fata.

 9. Va cer ajutorul dvs., a venit primavara,si au aparut problemele la trandafiri: patarea cenusie,rugina,pepi verzi,am tratat cu Actara,Ditanhne patarea ruginie persista si a mai aparut rugina pe frunze in tot mai mare masura,am multe tufe,si sunt toate infectate.Va rog sa-mi propuneti cu ce sa tratez sa avem parte de a admira tandafirii.
  Multumesc

 10. Buna ziua ! Am observat ca la lastarii din anul acesta sant urme de daunatori care au sapat un canal prin tulpina cruda ( se observa pe unde au intrat si pe unde au iesit ) e ceva grav , cum pot scapa de acest daunator ? Bineanteles ca este vorba de trandafiri ….multumiri anticipate

 11. am in gradina trandafiri de multe feluri …si pentru prima data anul asta aproape toti sunt bolnavi de fainare, rugina ….ce tratament as putea aplica pentru ambele boli ..pana acum doar am incercat sa indepartez ramurile afectate masiv …va multumesc anticipat …toti sunt in faza de inflorire, ma doare sufletul când ii vad asa atacati de boli …

 12. La trandafiri un vierme care face o gaura mica patrunde in interior si o ia in sus mancanda maduva lastarilor care apoi se usuca.
  Ce se poate face si ce insecticid se poate utiliza?
  Va multumesc

 13. Buna , ma puteti ajuta cu un sfat ? Am observat la trandafirii mei , ca au in tulpina niste viermisori mici , albi care mananca interiorul tulpinii , si funzele se usuca . Cu ce sa ii tratez ? :\

 14. la trandafiri ceva mananca frunza,cu ce ar trebui sa stropesc ?

 15. Am citiva trandafiri superbi in fata blocului.De curind la doi dinte ei ,cei mai batrini ,am observat multe tinere ramurele cu frunzele rasucite aproape sul .Nu se vad alte modificari.Ce poate fi ca nu as vrea sa-i pierd.

 16. Cu ce pot combate furnicile care si-au facut musuroiae la radacina trandafirilor, fara sa-i afectez? In plus pe bobocii de trandafir sunt foarte multe afide ( stimulate bineinteles de furnici) am tot omorat manual afide…dar….in van. Am cumparat Decis si Calypso dar imi e teama sa-i stropesc ( ma tem sa nu-i afecteze).V-as ruga daca se poate doze si substantele recomandate pentru ambii paraziti? Multumesc anticipat!

 17. spuneti-mi va rog daca SYSTHANE PLUS 24E, poate rezolva simultan fainarea, patarea neagra, si rugina? paduchii verzi pot fi combatuti cu DECIS MEGA EW24, MOPSILAN sau CALYPSO? care e cel mai bun tratament?; pt. putregaiul cenusiu ce sa folosesc? topsin 70 sau teldor? multumesc!

 18. Cum infecteaza Mozaicul Trandafirului alte tufe sanatoase?

  Am un trandafir urcator ce a fost mutat anul trecut de sub un pom. Acesta nu producea flori din cauza umbrei si a taierilor de la nivelul solului. Dupa 20 de ani, a inflorit foarte frumos, dar anumite frunze sunt atacate de boala de mai sus .
  Radacina contine acest virus ?

 19. Buna ziua,
  Pentru prima data vad, asa peste noapte, toate frumzele mancate efectiv de pe tulpina trandafirilor iar frunzele nalbelor ciuruite efectiv? Cine face asemenea grozavii? Pot fi melcii cu cochilie, limaxii sau si unii si altii? Cum po trata acest neajuns? Trandafirii carora li s-au mancat frunzele vor mai face flori sau sunt atacati si se vor usca? Multumesc anticipat pentru raspuns.

 20. Am cumparat Mirage 45 pt pete negre pe frunzele trandafirilor.Cum se prepara Solutia si de cate ori se repeta tratamentul?
  Va multumesc !

 21. Buna ziua. Este al doilea an de cand am trandafiri in gradina. anul trecut au fost frumosi, anul acesta au inflorit frumos, apoi s-au imbolnavit de toate bolile si i-au invadat daunatorii. Deci un trandafir are toate bolile (patare, rugina, fainare, mulculite albe, verzi, paianjen). Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista un tratament care sa cuprinda toate aceste boli si daunatori sau vreo combinatie de solutii care sa cuprinda tot. am mai observant ca anul acesta a fost si este invazie de melci. gasesc melci in florile trandafirilor sau pe petale. Ce-mi recomandati sa fac? trebuie sa-i tai, sa-i tund… Offf, asa de rau imi pare de ei…. Tocmai acum am sosit din gradina, am fost sa-i mai curat putin si de florile uscate. Mentiuonez ca am si trandafiri urcatori care sunt la fel… Multumesc foarte mult!!!

 22. va rog frumos sa ma ajutati!
  nu le merge la trandafiri, tanjesc, unii s-au uscat cu totul, alti se ingalbenesc dar cei mai multi nu ajung cu floarea la maturitate
  . bobocii se usuca, si florile, nici nu stiu cum sa va explic. si tulpina parca se salbaticeste, ori cres prea tare se rafireazi se ingroasa dar nu produc flori. trendafirii sunt luati anul trecut de la o florarie in ghiveci,
  va multumesc anticipat!

 23. Buna ziua, am diverse soiuri de trandafiri si fiecaree afectat de alte boli.Acum la unii li se usuca frunza dinsprevarf far a sa se vada paraziti pe ea.Ce poate fi?

 24. Aproape toti trandafirii mei au pete negre pe frunze anul acesta si doar cativa au facut fainare.
  Pot sa-i stropesc pe toti cu o solutie in care sa amestec atat Mirage cat si Systane chiar daca nu au toti fainare ?
  In ce moment al zilei este indicat sa-i stropesc ?

  • Trandafirii se pot stropi cu un amestec de solutii (insecticide fungicide acaricide) pentru a tratata eventualele boli sau daunatori care sunt deja pe plante sau pe pot pulveriza si pe plantele care par sanatoase, preventiv. Cel mai bun moment in care se poate pulveriza este seara cat mai tarziu, pentru a nu crea un soc in momentul in care pulverizam cu apa rece la o temperatura ridicata ziua.

 25. Buna ziua,
  Trandafirii mei la inceputul sezonului aveau rugina,mi s-a recomandat de la fitofarmacie un tratament cu topsin si tilt.I-am stropit conform instructiunilor ,dar nu au scapat de boala,iar acum au si patarea neagra si fainarea.Cu ce as putea sa-i stropesc ca sa-i scap de toate bolile?

 26. `in gradina am trandafiri si gard viu din salcami mici; primavara apar si pe trandafiri si salcami , pe tulpina un manson alb ,lipicios populat de insecte albe de 3-5 mm, mai groase la cap si se termina cu 2 antene de 2 mm; cand ii ating sar pe pamint; prin iulie devin insecte adulte albe-gri deskis; au cca 10mm, late in umeri , ascutite spre coada, cu aripi; seamana cu lacuste mici; nu zboara decat pe distante mici spre pamant mai ales; mospilan ,milbek.., actara ii ingrase ,nu omoara; ce-s si cu ce sa-i omor?
  cam tot cartierul are d-astia pe gard viu de diverse soiuri
  in august , la o privire sumara nu-i mai vad
  multzam

 27. Am in gradina trandafiri de peste 30 de ani, cum pot sa-i distrug ca sa pun altii,sa ii tau de la radacina?

 28. Buna seara! Am cativa trandafiri care au frunzele spre galben, si-au pierdut culoarea si din ce in ce mai mici Florile au fost foarte mici si deformate. Am stopit de cateva ori cu tilt, nissorun si am alternat mospilan cu actara, dithane. In fine, am facut stropiri mai multe,Am incercat si cu bionat. Nu stiu ce as mai putea face pentru ei…

 29. Buna seara,
  Am in balcon trandafiri pe frunzele carora au aparut pete mici si maro. Petele au aparut la un timp dupa ce am observat pe un kalanchoe un puf albicios (ca un fel de mucegai). Petele le are si o muscata curgatoare. Mentionez ca in balcon am un calorifer si ca aerisesc de doua ori pe zi. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac.
  Multumesc.

 30. Buna seara. Am un trandafir elen rosé pe care de 3 ani încerc sa-l ridic pe un tutore in forma de umbrela. Nu am reușit sa-l ridic de la sol mai mult de 1 M. Ma gândesc ca nu-i place locul in care se afla.- este f însorit iar vara aspersorul il uda pe frunze. Mi-as dori sa înflorească mai mult deoarece are niște flori extraordinare. Daca mi-ați putea da câteva sfaturi pentru a ajunge la acest rezultat……..va multumesc

 31. Buna seara.
  Am o portiune de teren pe care s-a intins fr.mult pirul,a intrat in trandafiri si lalele.
  In apropiere ,mai am un cires, si o gradinita cu narcise,ghiocei , zambile .
  Am incercat sa-l scot cu lopatica,dar mi-e imposibil,este fr adanc si ranesc trandafirii la radacina .
  Ce ierbicid ,pot sa folosesc ca sa nu atace si florile mai sus mentionate?
  Cand se aplica ierbicidul ?
  Pot sa mai plantez, pe acel loc si alte flori daca pamantul a fost tratat cu ierbicid?
  Va multumesc.

 32. BUNA SEARA.
  CE ERBICID POT FOLOSI PENTRU MOHOR?CAND SE APLICA PULVERIZAREA?
  INAINTE SAU DUPA CE A FOST SAPAT PAMANTUL?
  VREAU SA STROPESC MAI MULTE ZONE ALE GRADINII,UNDE ANUL TRECUT CRESTEA FR.MULT MOHOR SI ACUM PAMANTUL ESTE PLIN DE SEMINTE CARE VOR INCOLTI.
  VA MULTUMESC.

  • Inainte de a planta rasadurile cu 5-7 zile, aplicati erbicidul total Stomp Aqua (http://www.botanistii.ro/basf-stomp-aqua.html), care se dizolva in apa si se pulverizeaza la nivelul solului pe terenul fara buruieni. Apoi, in momentul in care rasadurile sunt plantate si au 3-4 frunze adevarate, puteti erbicida mohorul cu Sencor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-sencor-80wg.html) sau Fusilate Forte (http://www.botanistii.ro/syngenta-fusilade-forte.html).

   • Buna ziua!!ma bucur mult ca am gasit site-ul dumneavoastră. Este cea mai buna descriere a bolilor si dăunătorilor si totodată tratamentele cele mai utile. Multumim mult pentru toate sfaturile si rabdarea de a raspunde fiecăruia. Si eu am in jur de 70 de trandafiri in curte si am avut ceva probleme cu ei in aceasta primavara. Pe frunze au aparut pete galbene si brusc uscarea frunzelor.Am vazut si un paianjen rosu..plus gandaci pufosi si nelipsitele afide. Deocamdata de pete si-au revenit. I-am stropit cu Topisn si Nissorun. Acum sper de purici si paianjeni sa scap. Multumim inca odata pentru toate sfaturile oferite.

 33. ERBICIDUL SENCOR SAU FUSILANTE FORTE POATE FI APLICAT SI PRINTRE CAPSUNI?
  AM DESCOPERIT CA SI ACOLO S-A INTINS PIRUL
  .NU DISTRUGE CAPSUNIILE?
  MULTUMESC.

 34. Bună seara!
  Am primit în dar un buchet de trandafiri, care s-au uscat, dar tulpina unuia avea doi mugurași. Am tăiat acea tulpină (cam de 10 cm) în dreptul lor și am păstrat-o în apă, în speranța că va da rădăcini. Au trecut 2-3 săptămâni, din mugurași au crescut frunze chiar destul de mari (la unul s-a format un buchețel de vreo 4-5 cm), dar nu se văd mugurași în capătul din apă. Există vreo speranță pentru mica mea plăntuță improvizată? Am primit sfaturi că aș putea să îl pun în pământ, chiar și așa. Ce pot să fac? Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat.

 35. Buna ziua ,
  Trandafirii au dat frunzulite . Anul trecut au avut foarte multe boli . In aceasta iarna multi s-au uscat . Cred ca la intrarea in iarna aveau prea multa seva in ramuri .
  Acum as dori sa ii stropesc cu zeama bordeleza . Mai pot ? Sau este prea tarziu ?
  In noiembrie i-am stropit cu o concentratie de 2%. Daca nu cu ce amestec sa-i stropesc preventiv ? Multumesc

 36. Multumesc. Mai doresc sa apelez la cunostintele dumneavoastra .
  Am mai multi trandafiri atacati de sfredelul trandafirului . Azi 5 tufe vechi le-am scos din pamant si le ard .
  Dar in toamna am plantat multi trandafiri , butasi si mi-e frica sa nu fie si ei atacati > Ce pot sa fac in afara faptului ca tai si ard ramurile afectate ? Cu ce sa stropesc ?
  Peste 100 buc am plantat in toamna si doar vrea 10 nu s-au prins . Dar i-am inlocuit cu alti 20 … Asa ca va dati seama ce pacat ar fi sa se imbolnaveasca !
  Va multumesc

 37. Cred ca este sfredelul trandafirului !
  In sectiune , ramura de trandafir are in centru un inel de culoare inchisa . Si la trandafiri mai tineri si la ramuri mai vechi ! Oare sa fie sfredelul sau altceva ? Va multumesc si astept o solutie sa rezolv problema . Cred ca o sa fac poze si va trimit pe e:mailul ce l-ati spus mai sus intr-un comentariu .

  • Daca ati aplicat ingrasamantul pe solul unde sunt plantati trandafirii, ingrasamantul organic natural fiind considerat un ingrasamant complet, este de ajuns.

 38. Buna ziua! Am un trandafir in ghiveci la care am observat niste insecte mici, albe, care isi formeaza un fel de panza de paianjen intre frunze. Imi puteti spune, va rog, ce sa folosesc pentru a scapa de ele? Va multumesc anticipat!

 39. Buna. Am un trandafir catarator bolnav de fainare si mozaic. Ce sa i dau cu efect vizibil!? Multumesc

 40. Buna ziua, va rog sa imi recomandati o schema de tratament pentru trandafiri. Am aproximativ 50 de varietati, toti in primul an, unii chiar firavi. 3 trandafiri, care sunt la ghiveci si au avut o crestere mai viguroasa, au inceput sa aiba pete negre pe frunze, dar inca nu sunt foarte afectati. As vrea sa urmez un tratament profilactic, cu spectru cat mai larg, sa evit pe cat posibil bolile si daunatorii. Anul trecut, cand pregateam curtea, am vazut multe cochilii de melci mici, albi. E bine sa tratez preventiv si pentru melci? Cand incep sa apara?
  Multumesc mult!

 41. Buna ziua!

  Va rog sa-mi spuneti ce amestec de -insecticide fungicide acaricide pot folosi la trandafiri acum ,preventiv.
  Exista un amestec pentru toate problemele care apar la trandafiri?
  Multumesc!

 42. buna ziua
  imi puteti spune ,va rog,daca Rovarölő szer este un insecticid bun pt trandafiri,pt paduchi,si cum se prepara solutia.am o fiola de 2.5 ml

 43. Am un trandafir pitic pe care pe iarna l-am tinut in casa.Acum este bolnav.frunzele sunt foarte deschise la culoaresi patate ,galbui anemice si fara vlaga.
  SFATUITI-MA CUM SA-L SALVEZ . MULTUMESC ANTICIPAT !!

 44. am cumparat in toamna foarte multi trandafiri, dar am cel putin 7 din ei care inca nu au inverzit si cei mai multi par a fi total uscati. credeti ca se mai poate face ceva pentru ai salva ??
  pentru fainare pot folosi tilt ? la ce perioada trebuie stopit si daca e necesar sa mai folosesc si altceva ?? va multumesc anticipat

   • Sunt rasaditi anul trecut in toamna (undeva prin noiembrie) si nu au crescut, nu am avut ce sa tund. Par a fi uscati, sunt casanti, desi au fost acoperiti cu pamant si au fost si ceruiti unii din ei.
    Unii s-au rupt de la nivelul pamantului, mai e ramasa doar radacina.

    • In acest caz, exista posibilitatea sa fi pierdut definitiv trandafirii.

  • Am cumparat de la hypermarket trandafirasi pitici la ghiveci pe care i-am plantat la cimitir ,dar in fiecare an (2 ani) imi raman tulpinile goale de frunze si le merge foarte prost dupa ce infloresc splendid o data . Tin f. mult la ei si va rog sa ma ajutati cu un sfat . Pana acum am folosit un spray cu tripla actiune fungicid , acaricid si nu mai stiu cum dar nu prea dadea rezultate.
   Multumesc , ma bucur ca existati.

 45. In gradinita din fata blocului am citiva trandafiri superbi cumparati de la Bakker in urma cu 5 ani.In aceasta primavara am doi la care frunzulitele abia aparute au inceput sa se rasuceasca si sa nu mai creasca desi sunt verzi si nu au pete pe ele.Cu ce pot fi tratati ? De unde se poate procura tratamentul pentru ca la mine in oras nu exista un magazin specializat?

 46. Bună ziua! Am combinat Bravo Calypso pt mana, pătare și purecii verzi. E o combinație corecta? Puteți sa îmi recomandați și altceva? Mulțumesc mult! Sunteți minunați!

 47. La unii trandafiri au facut i gaurica in jumatatea la frunza din ce cauza ? iar alti pui care i-am pus anul trecut nu s-au prins, si-a facut o culoare inchisa de negru iar acum am taiat de la jumatate poate o mai da ceva din el..

 48. buna seara am si eu o problema cu trandafiri mei cataratori …au frunzele galbene sunt asa de la primele frunze aparute, mentionez ca au flori si am vreo 4 toti sunt pusi din butasi de la un singur trandafir

 49. in primul rand multumesc pentru raspunsul la o intrebare anterior trimisa .
  As avea alta intrebare in legatura cu alta floare .Este vorba de dipladenia .Am primit-o anul trecut de la o persoana speciala pentru mine asa ca tin enorm la ea.Anul trecut a inflorit normal ..pina in toamna cand am bagat-o in casa ,am incercat sa-i asigur tot confortul …lumina apa temperatura. A TRECUT IARNA FOARTE BINE.Este frumoasa frunze sanatoase dar…..pentru ca exista un dar…..nu da semne sa faca boboci deci nu da semne de inflorire.
  Inca de cand am scos-o afara i-am adimistrat ingrasamant universal dar….nu …..nici un semn.
  ce ma sfatuiti.?
  MULTUMESC !!!!!!!!!!

  • Dipladenia este foarte pretentioasa la temperatura pentru a inflori. Aceasta infloreste abundent vara daca i se asigura o temperatura care sa nu scada sub 18C. Daca ati scos planta afara, exista posibilitatea ca noaptea temperatura sa scada considerabil. De exemplu, media de temperatura pentru inceputul lunii iunie pe timp de noapte este intre 11-20 de grade.

 50. buna ziua! am plantat mai multi trandafiri in aprilie si unii s-au uscat iar altii au pete negre pe ramuri care se intind si usuca lastarii. Dupa plantare la cateva zile, cand am vazut ca sunt vioi si au inceput sa creasca lastarii si sa dea frunze, am stropit totii trandafirii (si pe cei mai batrani) cu alliete topsin mospilan. As vrea sa stiu daca i-a afectat aceasta combinatie, pentru ca am mai taiat din ramurile afectate si uscate, dar unii s-au uscat iar altii continua sa se innegreasca si nu cresc lastarii. As putea sa=i mai salvez ca sa nu se usuce?

 51. buna seara
  am cativa trandafiri care ‘palpaie’ : le creste cate o creanga doua , subtiri; cu cateva frunze ; fac catava flori /an , stau sa moara ; asta de cativa ani – de la inceput; singurul simptom sunt frunze care se ingalbenesc si cad;
  ajutor , va rog
  multumesc

 52. Lampartea imediat sub floare au apărut papuci de culoare albă – ce recomandati?
  Pentru paienjeni ce recomandărilor?

 53. Buna ziua! Am trandafiri de apartament, rosa, pe frunzele carora se vad pete ruginii. Intre frunze sunt un fel de panze tesute, ca de paianjen si pe spatele lor sunt niste insecte mici. Cu ce pot da? Despre ce daunatori rste vorba? Multumesc!

 54. Din cauza ploilor anul acesta trandafirii au toate bolile. unii au fainare, altii patare neagra, altii rugina sau mozaic. Pot fi combinate topsin cu dithane si actara in 10 l de apa ca sa ii stropesc pe toti? Acest amestec acopera toata gama de boli sau mai trebuie stropiti si cu altceva?

  • Intrucat fungicidele mentionate sunt cu spectru larg, le puteti utiliza pentru combaterea bolilor mentionate, insa nu este indicat sa se amestece. Puteti face prima oara tratamentul cu Dithane si Actara, iar dupa 7 zile , Topsin Actara.

 55. Bunã ziua.Trandafirii mei au frunzele mâncate,gãurite,iar pe unele ramuri o peliculã albã.Mã puteţi îndruma cãtre un remediu?Nu am gãsit nimic asemãnãtor mai sus.Mulţumesc anticipat.

 56. Am trandafiri pitici la ghiveci si am 3-4 zile cand pare sa nu le merga bine. de fapt am mai ramas cu 1 din 2 . Primul a fost din vina mea ca sa uscat deoarece am avut o invazie de afide inainte sa-l cumpar pe al 2 lea si am aplicat ceva solutii radicale, dar nu asta e problema. Cel care sa uscat a inceput sa ii isi arate frunzisoare din “betele” ramase complet fara frunze….deci incet incet isi revine. Al 2 lea (este exact ca primul) care preventiv am aplicat un insecticide-fungicide, spay pentru protective totala , exact din momentul in care l-am adus acasa. Are 2 saptamani de cand e la mine si in prima saptamana erau foarte aspectuosi si avea si boboci (6 la numar) pe langa cele 4 flori. De aproape 1 saptamana am opservat ca ca frunzele la un fir (5 in total – 5 radacini) incepea sa se lase, dar acum au toti frunzele moi si pleosotite, unele chiar incovoiate in sus. din cei 6 boboci 2 au inceput sa infloareasca si au ajuns pe la jumatate dupa care au stagnat. toate florile pasca “sufera” pentru ca nu mi stau drept pe fir si au urme de arsuri pe margine, sau ma rog, asa pare ca si arse, dar sunt moi la atingere nu uscate, chiar si cele pe jumatate. bobocii care ii mai am 1 incep sa se desfaca dar a ramas asa putin crapati dar stau drept pe fir. Nu stiu ce sa-i mai fac efectiv….ca nici nu se usuca dar nici nu isi revine. Daunatori sunt convins ca nu am, boli cu siguranta nu are, ca nu am vazut absolut nimic care sa ma faca sa gandesc asca , I-am analizat vreo 4 ore in cel mai mic detaliu, cu lupa la propriu pe toate partiel frunzelor. Ce am incercat: am schimbat ghiveciul si pamantul (radacinile nu sunt putrezite), nu l-am udat deloc o data, alta data am udat mai mult, l-am bagat la umbra, l-am bagat la soare, I-am stropit frunzele(acum 2 zile), I-am pus ingrasamant (acum 2 zile), l-am pus la lumina dar loc racoros, dar degeaba, tot la fel se prezinta. Umiditatea o masor cu un dispozitiv facut de mine special pentru a sti exact cand sa ud sau nu trebuie. Am multe flori in casa, si pe balcon (vreo 17 la numar), dar trandarifii astia imi fac problem impreuna cu un impatiens toscana, in rest gardenia, crossandra, gerbera, lavanda, campanula, exacum….etc sunt toate inflorite, si continua sa infloreasca mult, ba chiar le merge mult mai bine ca in diferite fotografii “aspectuase” care se gasesc pe net, si “ma doare sufletul” sa vad trandafirii asa de chinuiti…. (impatiensul nu face flori si tot ii cad bobocii dar arata bine). Ce as putea sa mai incerc pentru ai readuce “la viata” care o stiu? Mentionez ca am lumina si soare dupa ora 13:00(apartament) pana la apus, iar am spatiu unde pot pune si la umbra florile, cu diversi curenti de aer cat si ferrite de curenti de aer. Singurul lucru care nu-l am cum sa-l testez este PH-ul solului care este alcatuit dintr-un amestec de pamant pentru plante de apartament, pamant pentru muscate, turba neagra-rosie si perlit, iar jardinière unde I-am mutat ca test are 6 L (ghiveciul initial avea vreo 2-3L). am improvizat picioruse de circa 1,5 cm pentru a nu sta in apa din tavita atunci cand ud, deoarece drenajul este super ok datorita perlitului (acelasi tip de substrat…cu mai mult sau mai putina turba si perlit in functie de planta) am folosit pentru toate plantele, incat atunci cand ud sa fie pamantul umed spre foarte usor ud chiar si daca pun pre multa apa.

  Multumesc anticipat

 57. Au apărut pe frunzele trandafirilor pete lipicioase. Cu ce tratament pot fi eradicate. Mulţumesc

 58. Buna,

  Am un trandafir de apartament care s-a cam oprit din crestere si nu face flori. Unele frunze se ingalbenesc pe varf / margini. Am observat si cateva musculite in jurul lui.
  Am incercat sa identific din bolile prezentate cam ce ar putea fi, insa nu prea reusesc sa imi dau seama.
  Ce considerati ca ar putea fi si ce substanta / insecticid ar trebui sa ii aplic?

 59. Buna ziua.Va rog sa imi spuneti cu ce as putea trata trandafirii,in cazul in care frunzele sunt atacate de niste viermi verzi.
  I-am stropit contra afidelor cu Mospilan,insa acesti viermi nu dispar.
  Va multumesc.

 60. Buna ziua!
  As dori va rog, sa ma ajutati si sa-mi spuneti, cu ce as m-ai putea stropi trandafirii care sunt atacati de ceva ce le distruge bobocul. Bobocul este mancat din varf, iar la atingere pare lipicios. Am fost sfatuita sa stropesc cu ACTARA , dar nu s-a rezolvat.
  Deasemenea frunzele sunt si ele perforate cu gaurele mici.Am facut si fotografii, daca doriti sa le vedeti ,va rog sa-mi spuneti unde pot sa le trimit.
  Multumesc!

 61. Buna dimineata,
  Am aceeasi problema pe care Monica a expus-o mai sus. Dupa o luna si jumatate de canicula pe care am avut-o neintrerupt in Cernavoda, au venit cateva zile ploioase si putin mai racoroase. Dupa care canicula s-a reinstalat. Trandafirilor mei le-a mers foarte bine toata vara, in pofida caldurii excesive, care a depasit frecvent 40 de grade. Am urmat sfaturile pe care le-ati dat aici si am efectuat o stropire cu Actara si Topsin, la inceputul verii, pe care din pacate nu am mai repetat-o. De vreo saptamana frunzele unora dintre tufe au inceput sa se pateze, sa se ingalbeneasca si sa cada. Celor mai sensibile soiuri le-au cazut frunzele complet. Bobocii sunt deasemenea piperniciti, par mancati pe dinauntru si cand se deschid floarea este simpla, nu batuta. Pe unele dintre frunze au aparut gauri mici, alte frunze sunt decupate pe margine de o insecta care isi face cuib inauntrul ghivecelor in care am diferite flori (ceva intre musca si viespe). Va rog respectuos sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare. Daca este necesar, pot trimite cateva fotografii pe adresa pe care ati indicat-o mai sus. Va multumesc anticipat!

 62. Buna ziua,
  Am mai multe soiuri de trandafiri, insa de 2 ani incoace prima floare care o dau este normala, iar urmatoarele flori sunt mult mai mici, parca se salbaticesc. De asemenea, acum 1 an am plantat trandafiri cataratori….imi puteti spune cum sa-i ingrijesc: cand trebuiesc taiati, daca trebuiesc taiati, iarna daca trebuie sa ii protejez.
  Multumesc anticipat,
  Geanina

  • Trandafirii trebuie tunsi pentru a forta inflorirea. Mai depinde foarte mult de clima, daca au fost fertilizati si cum au fost ingrijiti. De exemplu, cei urcatori se tund primavara. Daca nu se tund, inflorirea este mai redusa in anul respectiv. Trebuie asigurat suport corect pentru a putea forma flori de la baza pana la varf. De asemenea, trebuie asigurata destula lumina pentru a inflori. Florile de pe planta se elimina in momentul in care se ofilesc pentru a stimula planta la formarea noilor flori. Pentru stimulare se mai pot aplica si ingrasaminte solide (http://www.botanistii.ro/agro-ingrasamant-trandafiri.html) sau lichide (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-trandafiri.html).

 63. buna seara!
  va rog sa-mi dati un sfat pentru o magnolie care de cativa ani are primavara frunzele galbene apoi se ard si se usuca ramanand numai lastarii goi
  am mai plantat o magnolie cu frunze verzi f sanatoase careia in acelasi an i s-au ars frunzele
  am stropit primavara foarte des cu zeama de urzica diluata dar dupa un timp fenomenul se repeta

  • Va rugam sa ne comunicati la ce perioada udati plantele si prin ce modalitate.

   • Sropesc de obicei dimineata la prima ora cu furtunul lasat la baza(apa calcaroasa din put) f.rar cu aspersorul si in zilelel secetoase ,la noi este arsita mare -in calarasi-in fiecare zi
    problema este de pamant presupun,un sequoia plantat in aceasi zona are si el frunzele galbene si arse,dar am stropit cu produse cu fier si cu urzica ,altceva nu stiu,
    ceva este ,a doua magnolie avea frunzele f frumoase cand am plantat-o
    multumesc din suflet ca ma ascultati si daca m-ati putea ajuta

    • Irigarea nu aspersorul nu este indicata, intrucat apa va ramane pe frunze, iar la aparitia soarelui, acesta va arde frunzele. Incercati sa reduceti cat mai mult umiditatea de la radacina. Daca ingalbenirea frunzelor este singurul simptom, acesta este un semn ca incep sa putrezeasca radacinile din cauza umiditatii. Se mai poate aplica un fungicid cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) pentru a evita aparitia bolilor.

 64. Buna seara, Va trimit ceva poze , poate îmi spuneti ce sa fac , Am vazut pr cativa trandafiri ouă si ceva insecte , Oare ce sunt si cum ii omor ? Sînt mici si negri

 65. Buna ziua,
  ce ingrasamant natural imi recomandati pentru aceasta perioada la trandafiri?
  Inca nu i-am musuroit datorita temperaturilor inca ridicate in aceasta perioada a anului.
  Gainatul de porumbel este indicat?
  Cam cat se pune la un trandafir?

 66. Buna ziua, vreau sa stiu daca pot planta tufe de trandafiri sau trandafiri cataratori langa \ printre salcami? am o padurice mai rara de salcami in jurul casei . Salcamii sunt deja ff inalti , maj peste 10 m . Exista ff mult spatiu liber pe care mi-as dori sa il umplu de flori, in special trandafiri.

 67. Buna ziua!
  as vrea sa stiu daca pot sa mai stropesc trandafirii cu zeama bordeleza acum. i-am taiat la inceputul lunii cand a fost vremea calduroasa si deja au lastari. Au trcut cam doua saptamani de la taiere. i-am stropit si in toamna inainte de inghet.
  Multumesc!

 68. Buna ziua,

  Trandafirii pentru plantat din supermarket, se curata sau nu de ceara de pe ramuri? Daca sunt plantati primavara, mai este nevoie sa le taiem din ramuri sau ii lasam asa cum sunt? Multumesc!

  • Nu este indicat sa se curete de ceara cel putin o perioada de la plantare. Daca ii plantati primavara, nu se vor tunde decat in toamna sau primavara urmatoare, astfel puteti observa dezvoltarea acestora.

 69. Buna seara,
  Am cumparat in toamna doi trandafiri Hocus-Pocus. Unul a fost mai firav si nu a rezistat peste iarna. La al doilea ramurile mai subtiri s-au ingalbenit si s-au uscat, iar doua care sunt mai viguroase se ingalbenesc dinspre varf si se innegresc. Cu ce as putea sa il stropesc ca sa nu se usuce de tot? Acum i-am pus un bidon de plastic fara dop ca sa nu-l mai usuce vantul. Pe ceilalti trandafiri i-am stropit cu zeama bordeleza iar acum la unii au inceput sa se increteasca si sa se pateze frunzele, iar la altii sa se stranga de la margine spre mijloc. cu ce ar trebui sa-i stropesc?
  Multumesc.

 70. Am mari problem la trandafiri cu niste viermisori albi in inceputul formarii bobocului , se duce pe interiorul tulpinii . in explicatiile anterioare am inteles ca se formeaza la radacina, atunci cum apar in varful lastarului si se deplaseaza in jos lasand un canal? Cum pot scapa de ei?

 71. Buna ziua !Va cer unsfat,o solutie pt. un trandafir urcator 2 ani,se usuca din virf,frunzele se ingalbenesc iar pe unele au aparut niste bubite si pete rosii.Multumesc anticipat !

 72. Salut ! Pentru mozaicul trandafirului ce tratament pot folosi. Multumesc .

 73. Buna ziua!Gradina mea s a inmultit cu 57 de trandafiri saptamana trecuta si vreau preventiv sa le fac o schema de tratament pentru crestere si impotriva eventualelor probleme.Ce imi recomandati?Multumesc!O zi frumoasa!

 74. Ce produs pot folosi pentru trandafirii cu frunzele galbene si cu rugina pe ele

 75. Am câțiva trandafiri care au lăstarii spre vârf cu frunzele mici si răsucite. Practic frunzele sunt ca niște mici bete. Inițial am sesizat câțiva lăstari cu frunzulitele nedeschise răsucite ca niște bețișoare, la i singura planta după care vreo 5-6 trandafiri au pățit la fel. Partea de jos a lor are frunzele curate. Ce pot face?

  • Ati incercat sa deschideti o frunza a trandafirului pentru a observa daca sunt daunatori in interior?

 76. Au inceput sa creasca la unii trandafiri niste lastari grosi de culoare rosie cam elastici. Cresc foarte repede si fac boboci.Eu i-am rupt pe majoritatea(cei care au dat de jos si care incarcau tufa), ca sa nu afecteze trandafirul. Nu stiu daca am procedat corect.

 77. Buna ziua. Am o problema la multi dintre trandafiri: patarea neagra si fainarea. Multi au pierdut deja majoritatea frunzelor. Am achizitionat de la dvs. produsul Mirage 45 EC. Va rog sa ma ajutati cu doua informatii: 1. este alegerea buna? 2. ar putea fi amestecat si cu un insecticid pentru purecii verzi? Multumesc!

 78. Buna ziua cu ce pot sa dau pe plante sau prin curte pentru combaterea melcilor de gradina,mici si albi ?

 79. Buna seara.Am un trandafir foarte mare (CCa 2 m) si f frumos.Face o multime de boboci florali dar care nu se deschid,nu infloresc ci se inegresc si se usuca.Va rog sa-mi spuneti ce tratament as putea aplica.Va multumesc

  • Aceste simptome au aparut doar anul acesta sau au fost prezente si in anii precedenti?

    • Se tund trandafirii? Daca nu sunt tunsi, acesta poate fi motivul. Ingrasaminte ati administrat?

 80. I-l tund in fiecare an. Este un trandafir viguros cu o singura tulpina( l-am format ca un copăcel) si cu f multe ramuri. Intr-adevăr solul nu este f bun, este cu mult pietriș. Îmi puteți spune ce îngrășământul as putea folosi? Eu ii administrez lunar nkp granule, dizolvat in apa. Va multumesc

 81. buna ziua.am plantat gazon si am pomi si trandafiri,daca dau cu ierbicid dicopur si dau cu grija pe langa trandafiri ii poate afecta?

  • Se poate aplica erbicidul, insa cu atentie, in zile fara vant si aproape de sol, astfel incat solutia sa nu intre in contact cu trandafirii sau cu pomii.

 82. Am trandafiri cataratori ,tulpinile sunt sanatoase, au inflorit dar frunzele sunt ciuruite foarte tare aproape toata frunza. Am cautat daca au omizi si nu sunt, ce se intampla cu ei , nu gasesc nicio insecta.Au pete mici albe si apoi sunt ciuruite.Cu ce ii pot ajuta?
  Multumesc.

 83. Avem in gradina casei cca 40 trandafiri batrini dar majoritatea din butasi, de 2-3 ani
  I-am protejat peste iarna prin musuroire
  Fertilizat cu ingr.organice primavara (gainat iun amestec 50 % cu balegar copt de ovine-solutie )
  Am remarcat ca dupa ivirea bobocilor si cresterea lor aparent normala , ante deschidere-inflorire boboci acestia se ofilesc fara a se mai deschide
  Mi s-a recomandat Bravo 500 -1 flac la 10 l apa si Actara
  Nu am remarcat niciun efect
  La unii dintre trandafiri lastarii tineri-viguroasi m cu frunze tonice-verzi-singerii, se string/rasucesc si se acopera cu o pelicula fina alba ( de miceti ?)
  Am taiat/ars toti bobocii cu astfel de manifestari.
  Va multumesc frumos
  GPL-Baia Mare

 84. Buna ziua! Credeti ca ar fi indicat si efficient ca fungicidele sistemice sa fie aplicate in apa de udare, si nu prin stropire?

  • Nu este indicat sa se administreze la radacina fungicidul, doar in cazul culturilor unde se dezvolta bolile din sol si in cazul fungicidelor la care producatorul recomanda o astfel de aplicare.

 85. Buna ziua, paduchii verzi la trandafir cu ce pot fi combatuti?Multumesc frumos.

 86. Din radacina trandafirului cresc ramuri cu frunze mici si mult mai deschise la culoare care nu fac flori, pe unele le-am indepartat dar continua sa creasca altele. Trandafirul este altoit si are 4 ani. Multumesc

 87. Buna ziua,
  Am un trandafir plantat caruia cineva i-a ros frunzele. Am pulverizat Decis. Eate ok?

  Multumesc.

  • Depinde de daunatori. Tratamentul cu Decis Mega este corespunzator. Melci sau limacsi ati observat in jurul tufelor ori la radacina?

   • Nu am observat. M-am uitat si seara dar nu am gasit.
    Este un trandafir luat dintr-o pepiniera si replantat.
    In cazul in care ramane fara frunze mai poate fi “resuscitat”?

    Multumesc.

 88. Buna ziua ! Am niste trandafiri pitici plantati in ghiveci la care au inceput sa apara pe frunze niste pete ruginii-maronii. Acestea apar incepand de la varful frunzelor, iar treptat frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa cada. Ce tratament pot sa aplic pentru a combate aceste pete si pierderea frunzelor plantei ?

 89. Buna ziua

  Am cativa trandafiri care se pare sunt afectati de patare neagra a frunzelor, altele dintre ele incep sa se ingalbeneasca si sa cada – nu stiu daca e mana sau altceva, – iar alte frunze sunt mancate ( gaurite ) de o insecta ceva, dar nu reusesc sa imi dau seama ce este.
  Cum pot actiona astfel incat sa ii protejez? v-as ruga sa imi specificati atat doza recomandata/ aplicare cat si perioada de actiune ( la cat timp se reface tratamentul si de cate ori ) si in ce perioada a zilei trebuie facut tranatamentu se evita soarele, ploaia?)
  multumesc

  • Intr-adevar, atunci cand trandafirii sunt afectati de Patarea neagra, unul dintre simptome este si ingalbenirea frunzelor. Frunzele pot fi atacate de o gama larga de daunatori, printre care si Viespea croitor.
   Pentru combaterea bolii se poate aplica Mirage (http://www.botanistii.ro/adama-mirage-45-ec.html), 50 ml diluati in 10 l de apa, iar pentru daunatori se poate administra Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html), 2 ml diluati in 8 l de apa. Cele 2 produse recomandate se pot aplica impreuna (combinate).
   Cel mai inidicat este ca tratamentul se se aplice seara, atunci cand nu exista risc de aparitie a precipitatiilor in urmatoarele 6 ore. Tratamentul se poate repeta a interval de 7 zile.

 90. Buna seara, Am citit toate comentariile dvs si sunt fff. interesante, mai ales ca sunt un impatimit al trandafirilor !!! As vrea sa-mi spuneti cum pt prepara zeama bordeleza(2-3%), mai precis cite pliculete-mi trebuie pt 10l apa? Va multumesc anticipat !

 91. Va multumesc mult pt raspuns !!! Am uitat insa sa va intreb de cite ori si la ce interval trebuie aplicata zeama bodeleza tinind cont ca se apropie iarna.

  • Solutiile se pot aplica la interval de 7 zile, sau chiar 10 zile, in functie de conditiile climatice.

 92. Buna ziua,
  Am trandafiri in gradina ,sunt de 9 ani si au inceput sa le cada frunzele si sa se usuce o parte din tija ( s-a facut de culoare maro la inceput apoi s-a uscat) . La taiere, am observat ca in mijlocul lastarului era o gaura ce ducea in profunzimea lastarului. Acest lucru mi s-a intamplat la toti. De la magazinul cu produse chimice mi-au recomandat un produs care diluat sa-l injectez in fiecare tija. Intrebarea mea este, credeti ca pot sa-i salvez sau trebuie sa-i scot si sa replantez altii? Si mai am o intrebare, am gresit daca,dupa fiecare floare am taiat din tija ca si cum i-am pus in vaza, sau trebuia doar sa rup floarea uscata, intreb deoarece au scazut numarul de flori. Multumesc si astept opinia dumneavoastra.

 93. Buna ziua,
  Revin la dumneavoastra cu alta intrebare, in caz ca va trebui sa-i inlocuiesc, ce soiuri mi-ati recomanda si daca e bine sa-i plantez in acelasi loc. Mentionez ca locuiesc in vestul tarii unde vara este destul de calduroasa cu unele zile sufocante. Multumesc, Verginia

  • Este o varietate mare de soiuri. Grupa de Thea, remontanti, sau care infloresc in buchete? Ce culori? Se pot planta tot in acelasi sol.

 94. buna dl Tom , am plantat 2000 tranddafiri tea hibrizi in sera acum 2 ani pentru flori taiate , iam cumparat de la Ciunbrud Alba , in primavara asta au facut flori foarte frumoase dar cind a venit vara si a dat caldura au facut numai boboci mici pe care nu am putut sai vind deloc neavind aspect comercial , iam tot stropit cu tot felul de fungicide , insecticide si foliare si tot nimic , acum e toamna caldura a trecut dar trandafiri mei tot flori mici fac , ce pot sa fac in situatia asta pentru a ai face sa produca flori mari ? multumesc , CONSTANTIN

  • Sunt multi factori care pot influenta calitatea florilor in cultura de trandafir. Este foarte important formarea corecta a plantelor de la inceperea cresterii lastarilor si pana la prima inflorire (formarea scheletului) pentru a putea sustine un anumit numar de flori. Deasemenea, este necesara asigurarea valorilor optime de temperatura si umiditate. In lunile de primavara si vara, trandafirul necesita temperaturi de 18-22 grade, ceea ce necesita masuri de racire a atmosferei atunci cand este prea cald sau de incalzire, cand este prea frig. In ceea ce priveste umiditatea solului, cu exceptia perioadelor de repaus, solul trebuie sa fie umectat pe toata adancimea in care se gasesc majoritatea radacinilor. Se recomanda udari mai dese, cu cantitati mai mici. Umiditatea relativa a aerului se recomanda a fi de 70-80%. O atentie deosebita trebuie acordata fertilizarii, cultura trandafirului necesitand cantitati mari de ingrasaminte. Pentru asta este necesar sa aveti stabilit un program de fertilizare corespunzator solului si culturii dumneavoastra. Lucrarile de taiere si lucrarile de bobocit sunt foarte importante si bineinteles, aplicarea corecta a acestora. V-am dat cateva exemple de factori ce influenteaza calitatea si cantitatea productiei culturii de trandafir. Este foarte dificil a se stabili exact factorul ce limiteaza cresterea florilor, fara a sti exact istoricul culturii respective. Acordati atentie sporita fertilizarii radiculare, nu doar a celei foliare.

 95. Buna! Am mai observat la trandafirul desertului ( adenium) ,pe jumatatea frunzei niste paduchi galbeni si musculite negre. Cu ce pot trata ?
  Mulutumesc!

 96. Bună seara,
  Am observat acum, in perioada creșterii frunzelor, la câțiva trandafiri din grădina: tulpinile au zone pătate cu puncte grena, pe toată lungimea, coaja se încrețește pe mari portiuni iar unele zone sunt chiar uscate (asta, in condițiile in care, numai în vârful cerngilor, se dezvolta frunzele).
  Se mai poate face ceva, sau planta este compromisă!
  Ce măsuri de tratament sa iau pentru celelalte plante, neafectate, încă?
  Vă mulțumesc!

 97. Buna ziua. Am un trandafir ce din primavara a inceput cu o crestere proasta. Lastarii nu se dezvolta, pe parcurs ce lastarul creste, frunzele se usuca si cad, astfel ca lastarii au doar la varf una sau max 2 frunzulite, restul lastarului este gol. Este taiat scurt(ca si restul trandafirilor pe care ii mai am), 10-15-20 cm de la pamant, acum ceilalti au lastarii ce depasesc jumatate de m, dar la el abia eu un 20 cm si sunt foarte subtiri. Trandafirul are vreo 4 ani si nu am avut probleme la el pana acum. Am taiat si lastar dat tanar si din cel de anul trecut sa ma uit poate are ceva prin el, nu are canal, maduva este intacta. Va rog, ce are si ce ii pot face?

 98. La trandafirul meu catarator sau ingalbenit frunzele pe cateva ramuri Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac

 99. Pe o ramura de la un trandafir catarator s-au ingalbenit frunzele iar bobocii au ramas mici si nu se ma dezvota Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac pentru ca mi-e frica ca se usuca

 100. Buna ziua din ce cauza se usucă petalele la trandafiri inainte ca floarea sa se deschida si in cateva zile cand petele. Multumesc.

 101. buna ziua am trandafiri afectati de fainare.pentru tratement imi recomandati ca toate mentionate mai sus in fragmentul despre fainare ma refer la tratament sa le adaugam in 10 litri de apa sau este suficient doar unul din ele?
  multumesc astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Si la cate zile repetam tratamentul?

 102. Buna va rog mult sa imi spuneti de ce trandafirii mor dupa trei patru ani desi au fost iernati f bine…..din 100fire mai am doar 40 au fost soiuri de flori mari parfumati in proportie de 80% .as dori sa mai stiu de ce unii trandafiri formeaza frunze inchircite si firave care se dezvolta f f greu iar bobocii sunt mai mici…..va multumesc

 103. Buna seara!Acum doi ani am cumparat doi butași de trandafiri cățărători unul rosu si unul galben pe lângă acestia mai trandafiri necataratori ,Anul trecut au înflorit culorile lor roșu,galben,roz ,anul acesta toții sunt albi .Ce so fi întâmplat, nu pot să-mi explic.Va rog dacă știți ceva despre acest fenomen,explicatimi si mie.Va mulțumesc,o seara plăcută!

 104. Buna dimineata! Va rog sa-mi spuneti daca dupa musuroirea trandafirilor acestia mai trebuie udati.Va multumesc frumos si va doresc o zi minunata!

 105. Buna dimineata! Va rog sa-mi spuneti daca dupa musuroirea trandafirilor acestia mai trebuie udati.Va multumesc frumos si va doresc o zi minunata!

 106. Buna ziua! Am primit cadou un trandafir pitic. Tufa plantei este verde si frumoasa, insa florile se usuca inainte de a se desface. Totusi, se desfac dar sunt uscate. Va rog sa ma ajutati. Ce-i pot face?

  • Ce temperaturi sunt in spatiul unde este pastrata planta? Beneficiaza de lumina? Ati observat insecte de orice fel in apropierea plantei? La ce interval de timp este udat trandafirul?

 107. Am mostenit in gradina blocului mai multe tufe de trandafiri. Am observat ca una din tufe este bolnava, este albicioasa, posibil sa fie vorba de fainare. Este posibil sa afecteze si celelalte tufe? De la un magazin de specialitate mi s-au dat doua pliculete capsate intre ele de thiovitjet 80WG-30g- si mospilan-3g-, dar nu stiu cum sa le folosesc, nu stiu proportia apa – produse, nu stiu nici daca trebuie sa le amestec pe cele doua sau sa le folosesc separat si nu stiu nici momentul din zi in care ar trebui stropite, daca ar fi bine sa nu ploua dupa ce le stropesc si daca pot sa stropesc, preventiv, si celelalte tufe. Ma puteti ajuta? Va multumesc.

  • Da, cel mai probabil este fainare, si da, se poate extinde si la ceilalti. Referitor la tratament, in 10 litri apa se dizolva cele 30 grame Thiovit + 3 grame Mospilan. Cel mai indicat este ca tratamentul sa se efectueze dimineata si este necesar sa nu ploua 6 ore de la aplicare.

 108. Am sacrificat peste 30 trandafiri. Cauza: In faza de inmugurire in loc de frunze s-au dezvoltat din muguriun fel de matisori.Nu s-au dezvoltat nici frunze si nici flori.Au fost atacati si bobocii in faza incipienta de dezvoltare.Tulpina a inceput sa capete o culoare cafenie si in final majoritatea trandafirilor dadeau semne ca se usuca .Am dus mostre la mai multe centre de fitosanitare din Bucuresti si majoritatea au dat un diagnostic sumbru: erwinia – focul bacterian.Acelasi fenomen au aparut si la ramuri tinere de mar,gutui si butasi de zmeura.La trandafiri am taiat tulpinile pana la portaltoi, iar la ceilalti pomi am taiat numai rumurile bolnave pana la portiunea cu miezul verde. Toate le-am ars. Am primit sfatul sa incerc un tratament cu solutie pe baza de cupru si aliette. Niciun rezultat. Altii mi-au indicat sa scot si tulpinile si sa fac un tratament al solului cu 1 kg de substanta pe baza de cupru si apoi sa sap solul. Dupa aceasta sa fac replantari.Unanim au stabilit ca boala ar fi fost adusa de pasari in special de grauri care recunosc vin si in gradina mea in perioada coacerii cireselor.Intradevar aceste pasari au aparut de cca 2 ani. Locatia este comuna Dragoslavele Arges. Am fost si la un Centru de protectia plantelor din Campulung Arges dar aici chiar nu am primit niciun sfat. Ba inca sa incerc un tratament cu o solutie de Topsin.Trebuie sa recunosc ca majoritatea centrelor de comercializare a produselor fitosanitare habar nu au de acest domeniu. Nu au nicio pregatire, au fost angajati de patroni cu salarii minime pe economie.Este un risc sa apelezi la asemene magazine ca poti compromite in special gradinile de legume.
  CONCLUZIE: Nu mai exista centre unde sa ceri o parere tehnica, sigur contra cost. Multi dau sfaturi ca in fotbal, din auzite, dupa ureche.
  INTREBARE: Credeti ca diagnosticul dat de unii ca ar fi vorba de FOC BACTERIAN ?.Daca fac tratamentul solului cum am primit unul din sfaturi, dupa replantare nu se intampla acelasi fenomen ? In “literatura de specialitate” de pe internet nu apare ca o boala posibila la trandafir FOCUL BACTERIAN. Fac mentiunea ca 3 trandafiri fiecare din soiuri diferite nu au fost atacati au dezvoltat frunze si flori frumoase, ceea ce ma pune in dilema.
  In final va rog sa aveti amabilitatea sa anlizati cele de mai sus si sa-mi dati un posibil sfat.
  Va multumesc anticipat !
  Cu mult respect,
  Barbu Nitu

  • Este putin probabil sa se instaleze Erwinia la trandafir. La mar, gutui si zmeur da, se poate, dar la trandafir nu. Tratamentul solului nu are nici o legatura. Sunt informatii eronate. Daca aveti posibilitatea, va rugam sa postati cateva imagini clare cu simptomele plantelor pe forumul nostru (https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/bolile-plantelor/) pentru a verifica.

 109. Scuzati-ma pentru indrazneala ! Daca sunteti gasibil cumva in locatia din str.Costache Marinescu, data fiind apropierea locuintei subsemnatului puteti sa-mi permiteti o vizita la dvs. la ora si ziua propusa ?-
  Va multumesc !

  • Desigur, programul cu publicul este de luni pana vineri intre orele 09-18.

 110. Buna seara!La trandafirii din gradina mea a aparut patarea neagra ,putin dar mi-e teama sa nu se exinda.Pot folosi topsin si tilt si daca da le dauneaza
  celrlalte flori (petunii,craite,crini,gladiole,etc.)?Si pot adauga un insecticid gen actara sau calipso?
  Va multumesc!

  • Se pot folosi cu succes cele doua fungicide. Conditia este de a elimina toate portiunile afectate inainte de tratament, si de aerisi mai bine tufele.
   Fungicidele nu afecteaza alte plante, si da, se pot combina cu insecticide.

 111. Frunzele de trandafiri au gaurele, le mananca ceva si cad. Cu ce se poate trata?

Alătură-te discuției:

*